ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Σταματήστε να διαφημίζετε τη γιόγκα, κυρία Σταματίνα Τσιμτσιλή!...


Απευθύνομαι σ' εσάς, γιατί, εκτός από καλός άνθρωπος, θυμάμαι ότι είστε και ευσεβής χριστιανή - κάποτε ένας δημοσιογράφος σάς είχε επισκεφτεί στο σπίτι σας και θυμάμαι με συγκίνηση τις εικόνες του αγίου Ραφαήλ πάνω απ' το τζάκι, για τις οποίες είχατε μιλήσει με ιδιαίτερη αγάπη και ευλάβεια.
Προχθές αρχίσατε την εκπομπή σας παρουσιάζοντας ένα βίντεο με "πρωινή γιόγκα" (άρχισε μάλιστα με "γιόγκα του ήλιου", τον "χαιρετισμό στον ήλιο") και σχολιάσατε λέγοντας "τι ωραία που είναι ν' αρχίζεις τη μέρα σου με μερικές ασκήσεις γιόγκα"...
Συγχωρήστε με και επιτρέψτε μου να αντιπαραθέσω ότι είναι ωραία ν' αρχίζουμε τη μέρα μας με μια πρωινή προσευχή στον Ιησού Χριστό μας, στην Παναγία μας και στον άγιό μας. Αν θέλουμε να κάνουμε και μια πρωινή γυμναστική, πολύ σωστό, ωφέλιμο και ωραίο. Όχι γιόγκα - ας ξεκολλήσουμε πια από το μύθο ότι η γιόγκα "δεν έχει σχέση με θρησκείες" αλλά "είναι γυμναστική". Δεν είναι. Είναι μια καθαρώς θρησκευτική μέθοδος, με την οποία οι ινδουιστές προσπαθούν να έρθουν σε ενότητα με τους θεούς της θρησκείας τους.

Δυστυχώς, οι καιροί αυτοί της πολιτισμικής και πνευματικής παρακμής (που είμαι βέβαιος ότι σας πικραίνει κι εσάς) έχουν φέρει έτσι τα πράγματα, ώστε νομίζουμε ότι η θρησκεία μας (η Ορθοδοξία, ο χριστιανισμός), είναι μόνο μια σειρά από έθιμα και άντε και ένα αόριστο μήνυμα περί αγάπης και καλοσύνης.
Έτσι, βλέπουμε ανθρώπους να πηγαίνουν π.χ. τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία και να δακρύζουν από συγκίνηση, κι έπειτα, για να τελειοποιηθούν ηθικά και πνευματικά και να βρουν εσωτερική ειρήνη και αυτογνωσία, να καταφεύγουν στη γιόγκα... Ούτε που υποψιάζονται ότι η εκκλησιαστική ζωή είναι αυτό ακριβώς: ένας δρόμος για την απόκτηση ειρήνης, αυτογνωσίας και σοφίας, για την ένωση με το Χριστό και την τελειοποίηση - ο δρόμος του αγίου Παϊσίου, του αγίου Ραφαήλ και όλων των αγίων μας.

Εδώ έλεγα να βάλω μια φωτο με πρωινή γιόγκα, αλλά προτιμώ τον άγιο Ραφαήλ μας, έναν πραγματικό σοφό που λέει πολλά (από εδώ)

Προ καιρού, ένα εβδομαδιαίο περιοδικό με το τηλεοπτικό πρόγραμμα (το οποίο προσφέρει βιβλιαράκι με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, αλλά στο ίδιο τεύχος δημοσιεύει και διαφημίσεις για πορνό ιστορίες από το τηλέφωνο!!!) δημοσίευσε ένα περισπούδαστο άρθρο - άλλης συγγραφέως φυσικά, δεν έχει σχέση η κυρία Σταματίνα με αυτό - με συμβουλές για ευεξία και τα συναφή. Μεταξύ των άλλων, μια συμβουλή ήταν: "Αρχίστε γιόγκα"! Και το σχόλιο άρχιζε: "Τα περίφημα διαλογιστικά μάντρας", οι φράσεις που προφέρει ο γιόγκι καθώς διαλογίζεται, "και πού δεν κάνουν καλό!"...
Επιτρέψτε μου κι εσείς να πω ότι πουθενά δεν κάνουν καλό, εκτός αν θέλεις να λατρέψεις το Βίσνου και τον Σίβα αντί για τον αληθινό Θεό, το Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που καλεί κάθε άνθρωπο να ενωθεί μαζί Του και να μπει ως συμβασιλέας στη βασιλεία του Θεού.
Για το ζήτημα αυτό θα κεράσω κάτι από τη μικρή και φτωχική κάβα μου και θα κλείσω έτσι το παρόν σημείωμα, με αγάπη και σεβασμό και, ειλικρινά, χωρίς διάθεση να καταδικάσω κανέναν εκτός από την άγνοια. Το κέρασμά μου είναι οι παρακάτω αναρτήσεις μας, τις οποίες θα παρακαλέσω να μη βαρεθείτε να διαβάσετε. Ευχαριστώ.
  
Γιόγκα για εγκύους; Γιόγκα για παιδιά;
Είναι η γιόγκα λατρεία δαιμονικών θεών; (με την άποψη ανθρώπων που άσκησαν ή ασκούν τη γιόγκα)
«Είμαι πολύ καλά. Κάνω ρέικι, γιόγκα, μιλάω με αγγέλους…»
Απλές προτάσεις για υγεία, ευεξία, αρμονία & αιώνια ζωή!... Γιόγκα, θεραπευτές, γκουρού και μια ψυχή που έψαχνε να βρει το δρόμο της...

Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Σαρακοστής λοιπόν (με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας και τις άλλες άγιες και αγαπημένες στο λαό μας πανέμορφες εκκλησιαστικές τελετές), καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση σε όλους και όλες σας, σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: