ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ας μιλήσουμε για την Μονή της Χώρας

Νοσταλγικό ταξίδι με τον Αβραάμ Κωστίδη, στα μέρη τα Ρωμαίικα της Ανατολής. 

Ρωμιοί της Πόλης

Είμαι ο Αβραάμ Κωστίδης. Είμαι ξεναγός. Τελευταία ασχολούμαι και με την πολιτική [σημ.: υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΙΚΗ]. Η πολιτική βέβαια απαιτεί λεπτές ισορροπίες γιατί πρέπει να ακροβατείς ανάμεσα στους άρχοντες του κόσμου τούτου και στο δίκαιο των ανθρώπων και των λαών υπακούοντας πάντοτε στο θέλημα του Θεού.
Εάν όμως οι πολιτικοί δεν υπακούν στον νόμο του Θεού μετατρέπονται σε δυνάστες που φέρνουν την δυστυχία, την φτώχεια ακόμα και τον πόλεμο. Σήμερα δε που άνομοι νόμοι νομοθετούνται και οι άνθρωποι αντί ¨προς τα άνω να θρώσκουν¨ κατεβαίνουν – ιδίω θελήματι – ένα ένα τα σκαλιά που οδηγούν στην κόλαση των Σοδόμων.
Πλέον δεν περιμένουμε πολέμους. Ζούμε ανάμεσα τους.
Ας ευχηθούμε ότι δεν θα είμαστε εμείς η γενιά που θα δει τα απόλυτα όπλα της καταστροφής να εκτοξεύονται προς το διάστημα και έπειτα εντός μερικών λεπτών ως φλεγόμενες από την τριβή σφαίρες να ξεσπούν τον όλεθρο της ραδιενεργού καταστροφής στον πλανήτη μας.
Δεν ξεκίνησα όμως να γράφω το κείμενο αυτό για να σας κουράσω με την πολιτική και μάλιστα μέσα σε περίοδο προεκλογική. Ούτε για να σας φοβίσω. Άλλωστε απευθύνομαι σε Έλληνες – Ρωμιούς που το ίδιον αυτών είναι η Γενναιότητα.
Για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να σας αναπαύσω μεταφέροντας ένα μικρό μέρος από την εικοσαετή και πλέον εμπειρία που αποκόμισα ταξιδεύοντας στα μέρη τα Ρωμαίικα της Ανατολής. Της δικιάς μας Ανατολής.
Ταξιδεύοντας και στην Εσπερία – λόγω του επαγγέλματος μου – και γεννημένος στην Δύση έμαθα θέλοντας και μη, να ξεχωρίζω το Φως από το Σκότος.
Έτσι σήμερα θα σας μιλήσω για την Μονή της Χώρας!

Περνώντας την πύλη του ναού, την Παναγία μας αντικρίζουμε. Να γιατί η Μόνη της Χώρας ονομάστηκε & Χώρα του Αχωρήτου.
Γιατί η κοιλία της Θεοτόκου, έγινε ο χώρος όπου χώρεσε Αυτός που δεν χωράει πουθενά. Ο Δημιουργός του Σύμπαντος κόσμου όλου!

Προχωρήσαμε & κοιτάζοντας πάντοτε ψηλά , συμμετείχαμε στον Γάμο της Κανά. Είπιαμε από νερό , γλυκό κρασί.
Έτσι είναι η συζυγία, η εν Θεώ, η αληθινή! Ευλογημένος όμως πιο πολύ, ο μοναχός & η μοναχή!

Είδαμε και τον μεγάλο πειρασμό που σε όλους μας ο πονηρός απευθύνει : “ταύτα πάντα σοί δώσω εάν πεσών προσκυνήσεις μοι”. Πράγματι δε, πολλά έδωσε και σε πολλούς, ο πειρασμός: και σάρκα & ύλη & χρυσό και άυλα & πνεύμα ακόμα , αλλά σκοτεινό. Μας σαν ξυπνήσουμε την ώρα του θανάτου μας από την ψεύτικη ζωή, είναι πια αργά για επανόρθωση αληθινή!

…και να ο τίτλος που θα δίχαζε της Πίστης μας, τους πολύ υποκριτές! ” Η Σύλληψις της Θεοτόκου”. Επτά αιώνες πριν, σαν να το ήξεραν οι Πατέρες μας οι Ρωμιοί! Διδαχή προς την γενιά, των εσχάτων ημερών, την σημερινή!
Μόνον την καλή την ένωση ανδρός & γυναικός, ο των πάντων Θεός ανέχεται & ευλογεί!

Ιδού και ο Ευαγγελισμός! Στην μέση της πλατείας του μικρού χωριού, έμπροσθεν πολλών αυτόπτων οφθαλμών, έλαβε χώρα το χαρμόσυνο γεγονός. Όχι σε δώμα κρυφό , μικρού σπιτιού όπως μας λένε οι παπικοί. Στην πλατεία σε τόπο φανερό. Ούτως ώστε η ύβρις των Ευρωπαίων των εσχάτων καιρών να μην μπορεί να γίνει πιστευτή!

Είδαμε & τον Αγ. Ιωακείμ και την Αγ. Άννα. Μας έδειξαν πως πρέπει άνδρας & γυναίκα να διδάσκουν την χαρά στα μικρά τους τα παιδιά. Μόνο η αληθής εν Χριστώ συζυγία φέρνει στα παιδιά την ψυχική ισορροπία.

Ιδού & η Παναγία μας, των πάντων όλων μας η μητέρα η καλή! Στα χέρια της τον υιό της κρατάει με στοργή. Τον Υιό του Πατρός! Πώς να το καταλάβουμε το μέγα έλεος αυτό; Μα για προσέξτε! Χρυσές ακτίνες ξεκινούν από τον μικρό Χριστό. Το Άκτιστο Φως, φωτίζει τις κεφαλές των αγίων Προφητών! Έτσι προλέγουν την Παρθένο, εκπρόσωπο του ταλαίπωρου, του γένους του ανθρωπίνου, που γεννά τον Θεό τον αληθινό!

..και οι Προπάτορες, όλοι : ο πατέρας μας ο Αδάμ! Ο Αβραάμ, ακόμα και ο προπάτορας μας ο Ιάφεθ – των Ελλήνων, ο Ιαπετός! Όλοι κύκλο, γύρω γύρω από τον Εκλεκτό, των Εκλεκτών: τον Άνθρωπο – Μεσσία – Ιησού Χριστό – του Σύμπαντος κόσμου Δημιουργό!

Αφήνουμε τον εσωνάρθηκα & ετοιμαζόμαστε να περάσουμε την πύλη την μαρμάρινη που στον κυρίως ναό & στην Αγία Τράπεζα μας οδηγεί. Τι δε, μας γράφει άνωθεν; Ιησούς Χριστός, η Χώρα των Ζώντων!…και πράγματι η Αγία Τράπεζα , που ετοιμάζεται το Σώμα & το Αίμα είναι ο χώρος των ζωντανών.
Έξω από αυτά; Ο θάνατος, αιώνιος & τωρινός!

Ιδού και η Δευτέρα του Χριστού Παρουσία ! Να η κατάληξη των Πάντων! Οι πράξεις όλων μας θα ζυγιστούν!

Η Ζυγοστασία των Ψυχών! Φοβερή του Μέλλοντος στιγμή λίγο πριν το τέλος του Χρόνου! Κανείς μας δεν θα ξεφύγει από το δικαστήριο αυτό!

Ας προσέξουμε τα χέρια του Χριστού!
Η μία χείρα είναι επικριτική. “Μακριά εσείς που με το βίο σας καταραστήκατε την ύπαρξη σας, την ίδια σας την ζωή”!
Ενώ το άλλο χέρι; Ανοικτό! “Δεύτε προς με πάντες οι πεφορτισμένοι κάτω αναπαύσω ημάς”
Όταν έρθει η ώρα εκείνη – που άλλωστε είναι κοντά – ας είμαστε στο χέρι Του το δεξί!

Παρηγοριά τελευταία, η μεσιτεία της Παναγίας μας & του Τιμίου Προδρόμου! Χριστός Ανέστη αδελφοί!

…και εάν δεν θέλουμε όταν θα φύγουμε από αυτήν την ζωή : “Του βίου μας, το θολερόν & ταραχώδες κύμα να μην συντρίβεται αιώνια σε ένα σκληρό & κολάσιμο μνήμα ας ψάλουμε όλοι μας. Οχι μόνον όπως το Πάσχα , αλλά & κάθε ημέρα της ζωής μας: Χριστός Ανέστη αδελφοί!

 

Για την Ιερά Μονή της Χώρας

Κύριε πρωθυπουργέ, θα πάτε στην Τουρκία με νέο τζαμί τη “Μονή της Χώρας”;

Η ΝΙΚΗ για τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί 

Ευθύνη της Ευρώπης η προστασία της Ιεράς Μονής της Χώρας (Μαρία Μαγγίνα, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΙΚΗ Αβραάμ Κωστίδης 

Νοσταλγικό ταξίδι με τον Αβραάμ Κωστίδη, στα μέρη τα Ρωμαίικα της Ανατολής. Ας μιλήσουμε για την Μονή της Χώρας

Βιογραφικό

Κωστίδης Αβραάμ, ο Ρωμηός της ''ΝΙΚΗΣ''

ΒΙΝΤΕΟ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ: Ἠ χιλιετής ἐποποιῒα, Τί ἦταν και τί δεν ἦταν

Ἁγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Ἕνα Ἀρχιτεκτονικό μέ Γεωπολιτικές Προεκτάσεις Μνημεῖο.

KASTRINOI DIALOGOI - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οι θέσεις του Αβραάμ Κωστίδη, υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ

Ο Αβραάμ Κωστίδης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, στο Flash 99.4 

Δεν υπάρχουν σχόλια: