ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Σύψας για Εκκλησίες: «Δεν θα ανοίξουν όπως παλιά»

"Ν": Το ιστολόγιό μας ρωτά: πώς θα μεταλαβαίνουμε;


Ρομφαία

Για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε το προσεχές διάστημα μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων λόγω της πανδημία του νέου κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το καθηγητή λοιμωξιολογίας, σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών τόνισε πως «στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια. Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησιάς η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πως θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».
«Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας διευκρίνισε ο κ. Σύψας.
«Δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις γαμήλιες δεξιώσεις.


"Ν": Θεωρώ αδιανόητο να φανταζόμαστε ότι το Κράτος θα επιτρέψει να συνεχίσουμε να κοινωνούμε με την κοινή λαβίδα (δηλ. με το ίδιο "κουταλάκι"). Ακόμη κι αν σκεφτεί την πιθανότητα να το επιτρέψει, είμαι βέβαιος ότι πλήθος όχλου, από διάφορες ιδεολογικές κατευθύνσεις (και πολλοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ως ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά "σύγχρονοι" και "ορθολογιστές" - προσοχή: δεν τους απορρίπτω ως αδελφούς μας, αλλά διαφωνώ με την οπτική & την έντασή τους) θα αντιδράσουν με κατακλυσμό διαμαρτυριών, καταγγελιών κ.τ.λ. 
Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι γι' αυτό, και εμείς ως απλοί χριστιανοί και η εκκλησιαστική ιεραρχία. 
Και, παρακαλώ, ας έχουμε όχι μόνο ζήλο για τα της πίστης μας, αλλά και πνεύμα αγάπης και συγχώρησης προς τους "αντίθετους".
Υπόψιν ότι ο τρόπος μετάδοσης της θείας κοινωνίας (αναμφίβολα έχουν δίκιο εκείνοι που το υποστηρίζουν) δεν είναι δόγμα και μπορεί να αλλάξει, χωρίς να θίγεται η πίστη και η σωτηρία μας. Εξάλλου, ο σημερινός τρόπος θείας κοινωνίας πρέπει να καθιερώθηκε γύρω στον 8ο αιώνα, αν και υπάρχει και αντίθετη άποψη (στοιχεία εδώ). Για αιώνες οι χριστιανοί κοινωνούσαν όπως οι απόστολοι στο μυστικό δείπνο και όπως οι ιερείς ακόμη και σήμερα: το σώμα του Κυρίου στο χέρι (όπως παίρνουμε το αντίδωρο) και το αίμα του Κυρίου από το ποτήριο - βέβαια από ένα ποτήριο, ίδιο για όλους, απ' όπου έπιναν όλοι. Δε χρησιμοποιούσαν "κουταλάκια μίας χρήσεως"...
Ο Μ. Βασίλειος δηλαδή και ο ιερός Χρυσόστομος, όταν έγραψαν τη θεία λειτουργία και όταν λειτουργούσαν οι ίδιοι, καθώς και όλοι οι μεγάλοι Πατέρες των πρώτων βυζαντινών αιώνων (ο άγ. Νικόλαος, ο άγ. Σπυρίδων, ο Μ. Αθανάσιος, ο άγ. Κύριλλος, ο άγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο άγ. Γρηγόριος Νύσσης κ.λ.π.) πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι κοινωνούσαν τους χριστιανούς με τον αρχαίο τρόπο και όχι όπως σήμερα.
Άρα η Εκκλησία εκ πρώτης όψεως μπορεί να δεχτεί την αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της θείας κοινωνίας, αν το επιβάλει το Κράτος, χωρίς να "προδώσει την πίστη μας". ΟΜΩΣ είναι συζητήσιμο αν πρέπει να ενδώσει σε κάτι που πιθανόν θα πείσει όλο τον κόσμο ότι τελικά μέσω της θείας κοινωνίας μεταδίδονται ασθένειες και μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος.
Χρειάζεται περίσκεψη, διάκριση, σίγουρα προσευχή, υπομονή, αγάπη κ.τ.λ., ώστε να μην έχουμε πραγματικά τραύματα στη σωτηρία μας. Ούτε όμως μίσος, φωνές, υστερία κ.τ.λ. Κατανόηση και συγχώρηση και προς την ιεραρχία και προς τους εχθρούς της Εκκλησίας και προς τους ασθενείς κατά την πίστη αδελφούς μας (και ποιος μας είπε εμάς ότι είμαστε "ισχυροί"); Ο απόστολος Παύλος έχει απαντήσει από "ηθική" άποψη στο ζήτημα αυτό (Ρωμαίους, κεφ. 14).
Καλό είναι, νομίζω, όχι να ενδίδουμε στους φόβους των ασθενέστερων κατά την πίστη αδελφών μας, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να γίνουμε ισχυροί στην πίστη. Αυτό το λέω και προς τον εαυτό μου, και προς όλους εσάς, αγαπητοί αδελφοί χριστιανοί, και προς τους ιερείς και αρχιερείς της Εκκλησίας μας. Ευχαριστώ.

Ας γράψουμε και κάτι ακόμη:

Γεραπετρίτης: ''Mε το πρώτο άνοιγμα θα έχουμε τις εκκλησίες ανοικτές για ατομική λατρεία'' (εδώ)

Στον τηλεοπτικό σταθμό "Kontra" μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για τις σχέσεις με την Εκκλησία και διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της πολιτείας, και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία».
«Αντιλαμβάνομαι ότι έγιναν πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε σχέση με ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη δογματική ακεραιότητα της Εκκλησίας και της πίστης, ιδιαιτέρως θέλω να επισημάνω τη συγκυρία του Πάσχα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ορθόδοξη στιγμή. Άρα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει αυτού του τύπου η αυτοπειθαρχία, θέλω γνήσια να εξάρω τη συμμετοχή της Εκκλησίας και του Μακαριωτάτου στο ζήτημα», ανέφερε με έμφαση ο υπουργός.
Επί του πρακτέου, επιβεβαίωσε ότι, «πράγματι, με το πρώτο κύμα, με το πρώτο άνοιγμα, θα έχουμε τις εκκλησίες ανοικτές για το κοινό, για ατομική λατρεία, θα μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται την εκκλησία με τους όρους που θα προβλέπονται για τη αποφυγή συγχρωτισμού για ατομική λατρεία. Σε μια δεύτερη φάση που δεν θα είναι ιδιαίτερα αργότερα, θα έχουμε τη διενέργεια των κυριακάτικων Λειτουργιών, οι οποίες θα γίνονται με την παρουσία των πιστών. 

Βεβαίως θα υπάρχουν όρια και κανόνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει και πολύ κοντινή συναναστροφή εντός των ναών και βεβαίως να μην υπερβαίνουμε κάποια ανώτατα όρια συμμετοχής πιστών, που θα δημιουργούσαν συνθήκες νέας εξάπλωσης και υποτροπής του ιού» είπε διευκρινιστικά, και έκλεισε με τη διαβεβαίωση πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία, για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις κυριακάτικες Λειτουργίες τους».

Ναυπάκτου: ''Η ιδιωτική λατρεία δεν είναι μέσα στην ορθόδοξη παράδοση'' (από εδώ, όπου & βίντεο των συνεντεύξεων)

"Βεβαίως εγώ τόσο καιρό έλεγα ότι πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο και συνευδοκούσα και έλεγα ότι αυτό δεν είναι μιά επίθεση εναντίον της Εκκλησίας από ιδεολογικούς λόγους.
Όταν όμως έχουμε ενάμιση μήνα τώρα χωρίς εκκλησιασμό, χωρίς θεία Λειτουργία, στην καρδιά του εκκλησιαστικού έτους (και το δεχθήκαμε στην συντριπτική πλειοψηφία, δεν υπήρχαν προβλήματα), αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, γιατί τότε θα φαίνεται ότι όντως υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεολογικοί επιθετικοί προσδιορισμοί".

Την Δευτέρα 27 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), ήταν προσκεκλημένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 με τον δημοσιογράφο Νικόλαο Χατζηνικολάου και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη
Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

*
Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1
 
«Αυτήν την κένωση της Εκκλησίας πρέπει να την υπολογίσει τελικά η Κυβέρνηση»
«Δεν είμαστε προτεστάντες, είμαστε ορθόδοξοι»

Για τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είπε:
Άκουσα και εγώ τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά κινούμαι μεταξύ δύο πραγμάτων.
Πρώτον, έχω στα χέρια μου την επιστολή του Μακαριωτάτου Άρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που έγινε με συνοδική εντολή και εξουσιοδότηση.
Και το δεύτερον ότι την Πέμπτη η οποία θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών τα οποία θα ανακύψουν.

Για την επιστολή του Μακαριωτάτου, είπε:
Ένα σημείο της επιστολής (του Μακαριωτάτου), η οποία δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή ολόκληρη, είναι η ρεαλιστική αποτίμηση την οποία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή αυτή.
Για παράδειγμα, λέει: Η συμμόρφωσή μας με τις αυστηρές συστάσεις της Πολιτείας ήταν εξαιρετικά επώδυνη.
Μάλιστα φθάνει σε ένα σημείο, να λέει ο Αρχιεπίσκοπος ότι ελεγχθήκαμε ακόμη και από την συνείδησή μας και σηκώνουμε έναν σταυρό δυσβάσταχτο, και ακόμη δεχθήκαμε πάρα πολλή δυσαρέσκεια και υπενθυμίζει ακόμη και την προσπάθεια να γίνει εμπρησμός ή έκρηξη στο Συνοδικό Μέγαρο.
Και λέει, λοιπόν, εφόσον δεχθήκαμε όλα αυτά και υπάρχει αυτή η αγανάκτηση, στην συνέχεια καταλήγει ότι πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες με όλες αυτές τις περιοριστικές προϋποθέσεις, για Μυστήρια, λέει την θεία Λειτουργία, τον Γάμο, την Βάπτιση κλπ.

Για τον συνωστιμό
Να κρατήσουν αποστάσεις δύο μέτρα, και αν υπάρχουν περισσότεροι να βγούνε στο προαύλιο και να ακούνε από τα μεγάφωνα.

Για την ιδιωτική προσευχή και τα Μυστήρια, είπε:
Βεβαίως μέχρι τώρα όταν όλοι ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια και μόνον για ορισμένους λόγους έβγαιναν από αυτά, λέγαμε και εμείς ιδιωτική προσευχή. Αλλά δεν μπορεί αυτό να συνεχισθεί.
Η ιδιωτική προσευχή, η ιδιωτική λατρεία δεν είναι μέσα στην παράδοση την ορθόδοξη και την ελληνική παράδοση. Δεν είμαστε προτεστάντες, είμαστε ορθόδοξοι.
Και άλλωστε και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η κοινωνία, η Εκκλησία του Δήμου. Δεν μπορούμε συνέχεια να κάνουμε ιδιωτική λατρεία.

Για την τυχόν ιδεολογικοποίηση της κατάστασης
Βεβαίως εγώ τόσο καιρό έλεγα ότι πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο και συνευδοκούσα και έλεγα ότι αυτό δεν είναι μιά επίθεση εναντίον της Εκκλησίας από ιδεολογικούς λόγους.
Όταν όμως έχουμε ενάμιση μήνα τώρα χωρίς εκκλησιασμό, χωρίς θεία Λειτουργία, στην καρδιά του εκκλησιαστικού έτους και το δεχθήκαμε στην συντριπτική πλειοψηφία, δεν υπήρχαν προβλήματα, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, γιατί τότε θα φαίνεται ότι όντως υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεολογικοί επιθετικοί προσδιορισμοί.

Για το τι μέλλει γενέσθαι
Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να το σκεφθεί καλά η Κυβέρνηση, διότι υπάρχει έντονος προβληματισμός, και όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος, δυσκολευθήκαμε πάρα πολύ όλον αυτόν τον καιρό, και μάλιστα μιλάει για ενορχηστρωμένες επιθέσεις που δεχθήκαμε από διάφορες κατευθύνσεις.
Αυτήν την κένωση της Εκκλησίας πρέπει να την υπολογίσει τελικά η Κυβέρνηση.

*
Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN
 
«Η Κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει το περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, που νομίζω είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό»

Για το άνοιγμα των Ναών και τα Μυστήρια, είπε:
Έχω υπόψη μου την επιστολή την οποία απέστειλε ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος «συνοδική εντολή και συνοδική εξουσιοδοτήσει» στον Πρωθυπουργό.
Λοιπόν στην επιστολή αυτή την οποία απέστειλε μεταξύ των άλλων γράφει: «παρακαλούμε να επιτραπεί υπό όρους η προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για προσκύνημα όσο και για συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες και τα ιερά μυστήρια, θεία Λειτουργία, γάμος, βάπτιση, και τα λοιπά με τις εξής προϋποθέσεις» και καθόριζε τις προϋποθέσεις.
Άρα η επιστολή την οποία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται από τώρα να ανοίξουν για όλα για τα μυστήρια να είναι δηλαδή ανοιχτοί οι Ναοί για τους ανθρώπους, τους πιστούς να προσέλθουν βεβαίως με όλα τα περιοριστικά όρια στις ιερές ακολουθίες, όχι απλώς για ατομική προσευχή.
Αυτή είναι η επιστολή που έστειλε ο Μακαριώτατος με εντολή και εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου.
Την Πέμπτη θα συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα λάβει υπόψιν όλα τα δεδομένα.

Για την περίπτωση αρνητικής απόφασης της Κυβέρνησης, είπε:
Περιμένω την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, διότι σηκώσαμε πολύ βάρος καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και οι πιστοί ήθελαν να εκκλησιαστούν και νομίζω ότι εφόσον αρχίζει σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και στην εκκλησιαστικότητα και αρχίζουν οι μαθητές, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα σούπερμάρκετ, δεν νομίζω να αφήσουν έξω την Εκκλησία. Νομίζω πρέπει να το δουν με ένα διαφορετικό μάτι.
Το τι θα γίνει δεν είμαι εγώ αρμόδιος και δεν μπορώ να ξεπεράσω τις αρμοδιότητές μου, αλλά νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει το περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, που νομίζω είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό.
Ο Αρχιεπίσκοπος το λέει, ότι σας στέλνω αυτή την επιστολή για να συνεκτιμήσετε την απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Το τι θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός να κάνει δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας και δεν μπορώ να εκφραστώ επί του θέματος αυτού.

Για τους Ιεράρχες και την Ιερά Σύνοδο, είπε:
Δεν είμαι εγώ αρμόδιος και ούτε θέλω να ξεπεράσω τις αρμοδιότητές μου και απλώς θα σας πω ότι στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία θα συνέλθει την Πέμπτη, εκτός τον Αρχιεπίσκοπο, υπάρχουν αξιόλογοι Ιεράρχες με σοφία, γνώση, διάκριση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νομίζω ότι θα χειριστούν το θέμα κατά τον καλύτερο τρόπο.

Για την επικοινωνία με τους εμπειρογνώμονες, είπε:
Εγώ εκείνο που γνωρίζω υπάρχει εσωτερική συζήτηση και μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων και με την επιτροπή η οποία αποφάσισε των εμπειρογνωμόνων, την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας σε σχέση με τον κορονοϊό.

Για την στάση έναντι της Εκκλησίας, είπε:
Βεβαίως αυτό το έλεγα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος.
Έλεγα ότι θα πρέπει να είναι απέναντι στην Εκκλησία περισσότερο ανοιχτοί, με την έννοια το έλεγα και την περασμένη εβδομάδα, ότι γίνονται υπερβολές, παρατηρήθηκαν μερικές υπερβολές, υπερβολές κατά πόσον η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα ολοκληρωτικά και πολλή επιείκεια σε άλλα θέματα για παράδειγμα στις παραλίες.

Για την τυχόν ιδεολογική αντιπαράθεση, είπε:
Ο λαός θέλει μία συμπαράσταση. Και να μη φανεί ότι τελικά το ότι κλείστηκαν οι Ναοί και έδειξαν τέτοια μεγάλη σπουδή κλπ. ότι γινόταν για λόγους ιδεολογικούς.
Εγώ πολλές φορές το είπα ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, ότι υφέρπει μία τέτοια αντιπαράθεση, μία τέτοια αντίδραση ως προς την Εκκλησία, την οποία και ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει στην επιστολή αυτή.
Λέει μεταξύ των άλλων ότι έγιναν επιθέσεις εναντίον της Εκκλησίας και από άλλους παράγοντες, πολύ μεγάλες επιθέσεις.
Εγώ υποστήριζα ότι είναι ένα αντικειμενικό γεγονός ο κορονοϊός και δεν έβλεπα επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, όταν τα μέτρα είναι αυστηρά για όλους.
Όταν όμως τώρα από την αρχή δεν δείξουμε αυτή την συμπαράσταση στην Εκκλησία και επιτρέψουμε μόνο την ατομική προσευχή, νομίζω ότι θα δικαιολογηθούν εκείνοι που μιλούσαν με έναν διαφορετικό τρόπο.

Για τα περιστατικά με την λιτάνευση της Εικόνας και την Πρωτοψάλτη
Η δυσφορία εκφράστηκε και από δημοσιογράφους και τέλος πάντων προσυπογράφω την δυσφορία αυτή. Νομίζω όπως η Κυβέρνηση συνεκτιμά όλα τα ζητήματα και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την Πέμπτη με τους σοβαρούς Ιεράρχες θα συνεκτιμήσουν όλα αυτά τα ζητήματα.

Για την εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα, είπε:
Όχι όχι η Εκκλησία και την άλλη φορά που πήρε την απόφαση με άκρα συγκατάβαση και οικονομία που δεν την τέλεσε για τον κόσμο, ετελέσθη δηλαδή η Ανάσταση, είχε πει για να παρηγορήσει και το λαό, δεν μετέθεσε την εορτή της Αναστάσεως, αλλά σύμφωνα με το τυπικό την τελευταία ημέρα, την 40η ημέρα, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αυτή η ίδια τελετή και είπα ότι θα γίνει τότε.
Τώρα το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα νομίζω η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα το αντιμετωπίσει και θα μου δώσει και εμένα τις ανάλογες οδηγίες για να εκφραστώ και επί των θεμάτων αυτών.

Για την εκτίμησή του για την Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη, είπε:
Να σας υπενθυμίσω πάλι, είμαι εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου και δεν πρέπει να υπερβαίνω τις αρμοδιότητές μου.
Ο εκπρόσωπος τύπου αναλύει, παρουσιάζει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.
Όταν θα έχω τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Πέμπτης, τότε θα έχω τη δυνατότητα να εκφραστώ και επί των θεμάτων αυτών. Δεν πρέπει να προκαταλάβω την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στις αποφάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: