ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ροκ, ροκάδες, χέβι μέταλ και Ορθοδοξία


Είναι γνωστό πως οι παραδοσιακοί χριστιανοί είναι αρνητικοί απέναντι στη μουσική rock και τα παιδιά της, όπως η heavy metal, η death κ.λ.π. Εδώ τώρα θα πούμε κάτι διαφορετικό, απευθυνόμενοι στους φίλους αυτής της μουσικής, αλλά πριν το πούμε ας εξηγήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η αρνητική κριτική…
Μήπως οι χριστιανοί, όσοι απορρίπτουν τη rock και τα παιδιά της, είναι συντηρούκλες, κολλημένοι, θρησκόληπτοι, θεούσες, μουσεία, σκουριασμένα μυαλά; Ζουν στο Μεσαίωνα και θέλουν να καταπιέζουν τη νεολαία και να μην την αφήνουν να διασκεδάσει & να εκφραστεί όπως θέλει;

(Φωτο από εδώ)

Καμία σχέση. Απλώς ξέρουν κάτι, από την πείρα τους και τη σοφία των προγόνων τους, που δεν το ξέρουν οι φίλοι ή φανατικοί της rock. Ιδιαίτερα δεν το ξέρουν οι νέοι της δύσης – αλλά και στην Ελλάδα, που έχει τώρα κολλήσει όλες τις πνευματικές αρρώστιες της δύσης, οι άνθρωποι δεν το ξέρουν ή δε θέλουν να το δουν και το αρνούνται με μεγαλύτερο φανατισμό και πείσμα από κάθε «θρησκόληπτο».
Τι ξέρουν; Ότι οι αναφορές στο σατανά, οι επικλήσεις σ’ αυτόν, οι μπαλάντες γι’ αυτόν, τα τερατώδη μακιγιάζ, οι απόκοσμοι ήχοι, οι σκοτεινές εικόνες, τα εξώφυλλα με τέρατα, οι ανάποδοι σταυροί και τα άλλα σύμβολα τα παρμένα κατευθείαν από αρχαίες και σύγχρονες μαγικές και σατανικές λατρείες, όλα αυτά λοιπόν ανοίγουν στην ψυχή παράθυρα προς το σκοτάδι, το αρχαίο σκοτάδι, κι απ’ αυτά τα παράθυρα το σκοτάδι μπαίνει μέσα στην ψυχή.
Ένα απ’ αυτά τα παράθυρα (που ανοίγει, μαζί με άλλα, καθώς ο άνθρωπος βλέπει θρίλερ ή ακούει απόκοσμη και σκοτεινή μουσική σε συναυλίες με «τρομακτική» ατμόσφαιρα) είναι η φαντασία. Η φαντασία επηρεάζεται και οι επιρροές αυτές αποτυπώνονται στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου σα σφραγίδες – και αν οι σφραγίδες είναι φωτεινές, τον οδηγούν στο Φως, αν όμως είναι σκοτεινές, τον οδηγούν στο Σκοτάδι. Ρωτώ λοιπόν: τι σφραγίδες αποτυπώνουν και πού οδηγούν τη φαντασία του έφηβου, του νέου, του ενήλικα κάθε ηλικίας, εικόνες σαν αυτές και οι ήχοι που τις συνοδεύουν;
Σκέψεις του τύπου «οι ροκάδες και οι μεταλάδες δε λατρεύουν το διάβολο, αλλά όλ’ αυτά τα κάνουν για παιχνίδι ή για να πουλήσουν δίσκους», όσο ειλικρινείς κι αν είναι όταν δίνονται ως απαντήσεις από φίλους της rock, είναι λάθος.
Πρώτον, γιατί κάθε ροκάς ακροατής αυτό το υποστηρίζει επειδή έτσι θέλει να είναι – πολύ απλά, δε μπορεί να ξέρει αν τα μέλη ενός rock group λατρεύουν το διάβολο ή όχι. Ίσως μπορούμε να πούμε ότι «ξέρουμε κάτι», αν ένας ροκάς μουσικός μιλήσει ανοιχτά για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του. Πόσοι όμως το έχουν κάνει αυτό και, απ’ αυτούς, πόσοι έχουν πληροφορήσει το κοινό τους ότι είναι χριστιανοί; Και πόσοι ακροατές –φίλοι ή οπαδοί της rock– όταν ξεσηκώνονται από ένα τραγούδι με σατανικό θέμα ή «κολασμένο» ήχο και σκοτεινή ατμόσφαιρα, σκέφτεται αν το group λατρεύει το Χριστό ή το διάβολο; Θεωρώ ότι κανείς· όλοι παραδίνονται στην έκσταση της μουσικής, δηλ. στο θέμα, στον ήχο και την ατμόσφαιρα, που όμως στρέφει τη φαντασία και την ψυχή τους αλλού κι αλλού…
Δεύτερον, γιατί ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ένας μουσικός ή ένα group έχει αυτά τα θέματα για εμπορικούς λόγους, χωρίς να «τα πιστεύει» αυτά που λέει και κάνει, το θέμα των τραγουδιών, ο ήχος και η ατμόσφαιρα επηρεάζει τον ακροατή. Και επιπλέον, οι ορθόδοξοι χριστιανοί (που δεν είναι αλλοτριωμένοι από τη δήθεν «σοφία» του σύγχρονου πολιτισμού) ξέρουν ότι ο διάβολος υπάρχει και ακούει. Όταν κάποιοι μιλάνε γι’ αυτόν, ιδίως όταν τον εξυμνούν, τραγουδάνε γι’ αυτόν, μιμούνται την ατμόσφαιρα της κόλασης με τις κινήσεις, τη μουσική, το μακιγιάζ, τις φωτογραφίες και γενικά ό,τι κάνουν, είναι πολύ ηλίθιο να ισχυριζόμαστε πως κάνουν κάτι ανώδυνο και χωρίς συνέπειες. Όχι, ο εχθρός ακούει, έρχεται και επιδρά – του ανοίγονται πόρτες κι αυτός, επειδή είναι κλέφτης, μπαίνει απ’ αυτές τις πόρτες και ψαρεύει.
Και ρωτάω: πόσοι ροκάδες ακροατές προστατεύονται απ’ τον εχθρό πηγαίνοντας στην εκκλησία, μεταλαβαίνοντας, κάνοντας προσευχή, νηστεία, εξομολόγηση κ.τ.λ.; Στη δύση (π.χ. ΗΠΑ & δυτική Ευρώπη) όλ’ αυτά τα έχουν ξεχάσει, ιδίως οι προτεστάντες. Στην Ελλάδα, πάλι η νέα γενιά τα σνομπάρει, ως δήθεν ξεπερασμένες ιδέες των γιαγιάδων. Κι έτσι, ενώ είναι της μόδας ν’ ασχολούμαστε με τη σοφία όλων των παραδόσεων (Ινδιάνων κ.τ.λ.), τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΟΦΙΑ (των ορθόδοξων Ελλήνων, Σέρβων, Βουλγάρων, Ρουμάνων, Ρώσων κ.λ.π. κ.λ.π.) την περιφρονούμε ως δήθεν μουχλιασμένη. Ε, όχι – συγνώμη που θα το πω: βλάκες είμαστε.

Δεν απορρίπτεται η rock, αλλά «κάτι άλλο»…

ΔΕΝ απορρίπτουμε τη μουσική rock, αλλά τη λατρεία του εχθρού του ανθρώπινου γένους και τα δαιμονικά ερεθίσματα που περνάνε μέσα απ’ αυτήν. Ότι δεν την απορρίπτουμε, φαίνεται από το ότι υπάρχουν και ορθόδοξοι χριστιανοί ροκάδες, που γράψανε rock τραγούδια και εξέφρασαν κι αυτοί τα δικά τους βιώματα, που δεν είναι καθόλου σατανικά.
Παράδειγμα, ο Αμερικανός τραγουδοποιός Justin Marler, που για 7 χρόνια έζησε ως ορθόδοξος μοναχός στην Αδελφότητα του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας, ίδρυσε μαζί με έναν άλλο Αμερικάνο ορθόδοξο μοναχό το περιοδικό Death to the World - The Last True Rebellion (δες το site τους και συνέντευξή τους, ενώ τη σημασία του τίτλου του, καθώς και άρθρα τους, δες εδώ) και τραγούδησε τα βιώματά του από την περίοδο εκείνη, που λέει πως ήταν η καλύτερη 7ετία της ζωής του. Έγραψε μάλιστα τότε το βιβλίο Youth of the Apocalypse, ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για το δρόμο της γενιάς μας, που ζει μέσα σε πόνο και σύγχυση.


Άλλο παράδειγμα, οι «Ελεύθεροι», ένα ελληνικό rock group, που τα μέλη του ήταν ορθόδοξοι μοναχοί, που έγιναν γνωστοί ως «Παπαροκάδες». Κάποια στιγμή έπαψαν να είναι μοναχοί. Το βασικό μέλος του συγκροτήματος δεν είχε γίνει μοναχός, είχε μόνο τη λεγόμενη «ρασοευχή», και τελικά δεν έγινε μοναχός. Ήταν «ελεύθερος» να διαλέξει, όπως έλεγε και το όνομα του group. Όμως η μουσική τους έδωσε άλλα μηνύματα, εικόνες και ερεθίσματα, rock και πάλι, που μεταφέρουν μια άλλη κουλτούρα, δικιά μας, εντελώς διαφορετική από τη δυτική κουλτούρα που μεταφέρει το ξένο rock, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικό rock, που κατά κανόνα (λόγω των πολλών επιρροών που έχει δεχτεί η σύγχρονη κοινωνία μας από τις δυτικές χώρες) μεταφέρει κι αυτό την ίδια ξένη κουλτούρα. Να οι εντυπώσεις της Σοφίας Βώσσου γι’ αυτό το θέμα.
Όλα αυτά ασφαλώς σημαίνουν πως show+συναυλίες και μοναχισμός δεν πάνε μαζί. Όμως φανερώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα rock και χριστιανική πίστη, ήθος και αγώνας να πηγαίνουν μαζί. Όταν γιατρευτούν οι πληγές που φέρνουν τη σύγχυση και τον πόνο, απομένουν τα καλά και οι άνθρωποι βρίσκουν το δρόμο τους.
Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως γνωστοί ροκάδες ή μέλη γνωστών rock groups είναι πιστοί δυτικοί χριστιανοί ή έγιναν στην πορεία και αυτό έχει μεγάλη σημασία – τέτοιοι είναι π.χ. ο Nicko McBrain (ντράμερ των Iron Maiden) ή ακόμη και ο κατασκότεινος Alice Cooper (δες εδώ). Αυτό σημαίνει, όπως είπε κάποιος, ότι κάποιοι προσεύχονταν όλα αυτά τα χρόνια για τους ροκάδες. Όμως δε σταματάει τον κατακλυσμό σκοτεινών και δαιμονικών εικόνων, ήχων και μηνυμάτων που ξεχύνεται γενικά από τη rock μουσική και τα παιδιά της, που αναφέραμε στην αρχή. Και όλα αυτά έχουν συνέπειες, στις οποίες οι φίλοι της rock δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια τους.

Rock + Ορθοδοξία

Η μουσική ροκ γεννήθηκε τη δεκαετία του 1950, αλλά άκμασε τη δεκαετία του ’60, για να εκφράσει την πίκρα και την αγανάκτηση των νέων ανθρώπων του δυτικού κόσμου – νέων, που ένιωσαν προδομένοι, καθώς συνειδητοποιούσαν πως ο πολιτισμός τους, με τις σούπερ υποσχέσεις, ήταν στην πραγματικότητα σάπιος και υποκριτικός, ένας πολιτισμός που αιματοκύλιζε την ανθρωπότητα, κατέστρεφε τον πλανήτη και μετέτρεπε τους ίδιους τους λαούς των δυτικών χωρών σε άβουλους καταναλωτές.
Οι νέοι της δικής μας γενιάς έχουν ακριβώς τα ίδια αισθήματα, πολλαπλασιασμένα επί 10! Σκοτάδι, πόνος, πίκρα, οργή και αγανάκτηση, αυτά είναι που φωλιάζουν στην καρδιά της δυτικής νεολαίας, όπως και της νεολαίας της χώρας μας, που είναι κι αυτή κομμάτι του δυτικού κόσμου. Επιθυμία: παραίτηση απ’ αυτό που θέλουν οι γονείς, αυτό που θέλει η κοινωνία, το σύστημα, τ’ αφεντικά του κόσμου τούτου! «Δεν είναι του κόσμου τούτου» θέλει να διακηρύξει ο πιο συνειδητοποιημένος επαναστάτης. Ακριβώς αυτό που διακήρυξε κι ο Χριστός, όταν δικαζόταν από τον Πιλάτο.
Ποια λέξη εκφράζει καλύτερα τον αφόρητο πόνο και την απόλυτη απελπισία; Κόλαση. Αυτή είναι η λέξη. Τώρα καταλαβαίνεις γιατί οι ροκάδες ντύνονται και φέρονται σα «σκοτεινοί τύποι» και γιατί ο ήχος, τα σκηνικά, οι κινήσεις μέσα στη rock κουλτούρα είναι σκοτεινά και δαιμονικά: δεν είναι κινήσεις δαιμόνων, αλλά αιχμαλώτων της Κόλασης. Και η Κόλαση είναι ο κόσμος που φτιάξαμε.
Μέσα σ’ αυτά προστέθηκαν ίσως και στημένες φάσεις πραγματικών οπαδών του σατανά. Και φυσικά ο Εχθρός του ανθρώπινου γένους, ο διάβολος, ξεγέλασε και ξεγελάει εκατομμύρια νέους κάνοντάς τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν, να τον επικαλούνται, να τον εξυμνούν, να σχηματίζουν τα γνωστά «κέρατα» με τα δάχτυλα (βάζοντας το σώμα τους μέσα σ’ αυτή τη σκοτεινή επιρροή, όπως όταν κάνουμε το σταυρό μας το σώμα μας γίνεται φορέας της αγαθής ενέργειας του Χριστού, του Θεού του Φωτός), να ντύνονται και να κινούνται έτσι που να του μοιάζουν. Και μετά κάνει πάρτι.
Το πώς πεθαίνουν πολλοί γνήσιοι ροκάδες το ξέρουμε. Ναρκωτικά και αυτοκτονία δεν είναι μακριά τους. 


Ελπίδα υπάρχει;

Τη θρησκεία η νεολαία της δύσης την έφτυσε, γιατί δεν ήξερε και δεν ξέρει παρά μόνο τον καθολικισμό και τους προτεστάντες, δυο απίστευτα διαστρεβλωμένες μορφές του χριστιανισμού. Εδώ έκανε το ίδιο, γιατί έσπασε ο δεσμός με την Ορθοδοξία και μπέρδεψε την αρχαία σοφία των αγίων με ό,τι έβλεπε στη δύση και με ό,τι νόμιζε πως είναι μαγαζάκια των παπάδων. Σήμερα πολλοί ψάχνουν αυτή την αρχαία σοφία. Το μυστικό είναι πως πρόκειται για τη δική μας αρχαία σοφία, τη σοφία των προγόνων μας, πριν τους διαφθείρει ο καπιταλισμός και ο καταναλωτισμός.
Έτσι, έχω τώρα να κάνω μια πρόσκληση σε κάθε είδους ροκάδες, και μάλιστα στους πιο ροκάδες απ’ τους ροκάδες.
Την πρόταση αυτή δε θα την εκφράσω τόσο με λόγια, αλλά με posts. Αν είσαι Έλληνας-Ελληνίδα ή κατάγεσαι από κάποια Βαλκανική χώρα ή από Ρωσία (δηλαδή από τις χώρες που έμειναν πάντα ορθόδοξες, όλες τις εποχές μέχρι σήμερα) είναι η αρχαία σοφία του δικού σου πολιτισμού, που μπορεί να γιατρέψει τις πληγές τού σήμερα, τις πληγές των φίλων σου, τις πληγές σου, τις πληγές της Αφρικής και της Ασίας, του άστεγου της γειτονιάς σου, όλου του κόσμου. Αν είσαι από κάποια δυτική χώρα, είναι η αρχαία σοφία που κάποτε υπήρχε και στο δικό σου λαό, αλλά πετάχτηκε στα σκουπίδια αρχίζοντας από τον 8ο αιώνα και φτάσαμε στην «Ενωμένη Ευρώπη» των καπιταλιστών του σήμερα.
Σίγουρα δεν είναι ο ψεύτικος χριστιανισμός που νομίζεις πως υπάρχει για να κονομάνε κάποιοι. Αν ξέρεις 5 παπάδες που ντροπιάζουν τα ράσα που φοράνε, μπορώ να σου πω 50 που τα τιμάνε. Παπάδες που «λένε», που «λέει» να τους έχεις παπάδες της ενορίας σου. Και είναι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια και στη Ρωσία και στην Αφρική και στη δύση, σε όλο τον κόσμο. Όπως υπάρχουν οι καρχαρίες μεγαλογιατροί, αλλά υπάρχουν και οι γιατροί χωρίς σύνορα, έτσι υπάρχουν και καριερίστες παπάδες, αλλά υπάρχουν και οι αληθινοί εργάτες και αγωνιστές του Χριστού. Αυτοί είναι που μας ενδιαφέρουν και, πίστεψέ με, είναι σχεδόν σίγουρος πως ένας απ’ αυτούς υπάρχει στην ενορία σου ή τουλάχιστον σε κάποια διπλανή ενορία.

 
Και λοιπόν; Τι θα μου προσφέρει; Έχει να μου πει τίποτα αυτός ο παπάς;

Έχει πολλά να μου πει για το πώς θα βρω μέσα μου το Φως. Όχι «το φως του εαυτού μου», που υπόσχονται οι ινδουιστές και οι βουδιστές, αλλά το Φως του Χριστού, αυτό που είδαν και βλέπουν οι άγιοι όλων των εποχών, ένα Φως γεμάτο αγάπη, που σε γνωρίζει προσωπικά («ένα Φως που δεν είναι Φως και γνωρίζει το όνομά μου», έτσι το ονόμασε ο βουδιστής ιερέας Νilus Stryker, στις ΗΠΑ, που όταν είδε αυτό το Φως έγινε ορθόδοξος χριστιανός).
Έχουν επίσης πολλά να μου πουν οι άγιοι μάρτυρες της Ορθοδοξίας, όλων των εποχών: από τους αρχαίους μάρτυρες της ρωμαϊκής εποχής (ανάμεσα στους οποίους και έφηβοι, αγόρια και κορίτσια), μέχρι και τις χιλιάδες σύγχρονους μάρτυρες από τα αθεϊστικά καθεστώτα της Ρωσίας, της Ρουμανίας κ.λ.π., που βασανίστηκαν για την ορθόδοξη πίστη τους τον 20ό αιώνα. Έχουν να μου πουν πολλά, τέλος, οι άγιοι ασκητές που διατηρούν τον τρόπο της αρχαίας μας κληρονομιάς, άνθρωποι τέλεια αντισυμβατικοί, που κάνουν αυτό που ζητάει ο κάθε ροκάς: βγαίνουν έξω απ’ τον κόσμο, απορρίπτουν την κακία και αναζητούν την αγάπη που αγκαλιάζει όλα τα όντα. Τέτοιοι άγιοι ασκητές υπάρχουν πολλοί στην εποχή μας, άντρες και γυναίκες, και είναι οι γνωστοί σε όλους μας άγιοι Γέροντες (οι πιο γνωστοί είναι ο Πορφύριος, ο Παΐσιος, ο Ιάκωβος Τσαλίκης κ.ά.). Πολλούς μπορείς να δεις εδώ (άντρες) και εδώ + εδώ (γυναίκες).

Να τα posts σου:















Και ένα βιβλίο: Πατήρ Σεραφείμ Ρόουζ, η ζωή και τα έργα του [εδώ]: το ταξίδι ενός νέου ανθρώπου από την κόλαση του μηδενισμού και της αμαρτίας προς την αγκαλιά του Φωτός. Αυτό το βιβλίο δείχνει στην πράξη τι γίνεται, όταν κάποιος αποφασίσει στα σοβαρά να επαναστατήσει. Και είναι γραμμένο επίσης από έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πνευματικά πολύ μέχρι να γνωρίσει την Ορθοδοξία, τον Αμερικανό π. Δαμασκηνό Κρίστενσεν.
Πολλά είναι, ε; Διάβασε ό,τι νομίζεις, με όποια σειρά θέλεις, όπως και τα άλλα links αυτού του άρθρου. Και σε καλώ για καφεδάκι στους συνδέσμους του blog μας, και ιδιαίτερα στο Lockheart World (ένα μαύρο blog), στο Ζωντανό Ιστολόγιο (ένα κάτασπρο blog) και στην ΟΟΔΕ (ένα πολύχρωμο site, ανθρώπων που αναζήτησαν & αναζητούν την αλήθεια με πόνο). Τι είναι όλ’ αυτά; Γνώσεις μόνο και μια διαφορετική τροφή για την ψυχή – τις απαντήσεις, αν έχεις ερωτήσεις, μπορείς να τις βρεις μόνος σου. Και εδώ είμαστε για συζήτηση, αν και όποτε θες.
Καλό ταξίδι, αδελφέ μου. Έξω από την κόλαση είναι ο παράδεισος. Έξω από την κόλαση του κόσμου που έχουνε φτιάξει για σένα, είναι ο παράδεισος της αγκαλιάς Του.

39 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση!
Ευχαριστούμε εκ καρδίας!

Σπύρος είπε...

Kαλησπέρα αδερφέ μου,

Καταπληκτικό το κείμενο πραγματικά μπορεί να διαφωτίσει τους νέους και τα ακούσματα τους. Πέρασα από αυτά τα ακούσματα πριν χρόνια. Η αλήθεια είναι οτι ελοχεύει τεράστιος ψυχικός κίνδυνος ιδιαίτερα απο την στιγμή που ο "ακροατής" ταυτιστεί και με τους στίχους κάποιων τραγουδιών τότε μιλάμε για μια μορφή προς τέρψιν ψυχικής διαστροφής.
Ο Χριστιανός δεν είναι καρπαζοεισπράχτορας ουτε κανένας χαζός που τον παρουσιάζουν μερικοί. Αντίθετα είναι συνεχείς άγρυπνος στα πάντα.
Προσοχή λοιπόν, βλέπουμε τι επιδράσεις έχει οπως λες από τους θανάτους των ειδώλων.
Στην τελική ερχόμαστε στο ερώτημα σε τι ωφελεί ένα τέτοιο άκουσμα ; Προς σωστή ροπή; οχι φυσικά; Αρα και λογικά να το θέσουμε ότι δεν ωφελεί την ψυχή και το νου τότε του προκαλεί κάποιο επιζήμιο αποτέλεσμα ας το εξετάσει ο καθένας οχι θεωρητικά αλλά στην ζωή του πρακτικά και ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Σάββας είπε...

Παλιότερα σαν έφηβος , άκουγα ηλεκτρονική μουσική. Πλέον δεν μπορώ να ακούσω , δεν φέρνει ειρήνη στην καρδιά μου , το αντίθετο θα έλεγα.Το ίδιο συμβαίνει και όταν ακούσω heavy metal η παρόμοια μουσική. Νιώθω σα να ανακατεύομαι όταν ακούω.Όποτε δεν δυσκολεύομαι να την απορρίψω. Το θέμα είναι πως να καταλάβουν οι νέοι που δεν γνωρίζουν..

Σπύρος είπε...

Αγαπητέ Σάββα το ίδιο συμβαίνει και σε μένα. Πραγματικά πλέον δεν μπορώ να ακούσω τέτοια μουσική με ταράζει σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα είναι να το μάθουν και πάνω απ'ολα να το αντιληφθούν και να το βιώσουν οι νεότεροι .

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Είμαι 20 χρονών και από τα 17 μου που ξεκίνησα να ακούω αυτήν του είδους μουσική..(ροκ και μέταλ) διαπίστωνα πως όλο με επηρέαζε ψυχικά και αυτό αποδεικνυόταν στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους..
Τώρα ακούω μουσική που με γαληνεύει και ελάχιστες φορές θα επιλέξω να ακούσω κάτι πιο ζωηρό ..

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Χαίρομαι γι' αυτό και εύχομαι αγάπη, γαλήνη και ευλογία Θεού σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι κι αν ζυμβεί στη ζωή σου, αδελφέ μου. Καλό δρόμο να 'χεις (γιατί "όλα είναι δρόμος").

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση, αδελφέ μου. Άψογο το κείμενό σου. Ο Κύριος να σε έχει καλά πάντα. Απευθύνομαι στους αδελφούς που γνωρίζουν περισσότερο τα του διαδικτύου: Παιδιά, κάντε ό,τι μπορείτε να διαδοθεί το ορθόδοξο αυτό ιστολόγιο. Είναι πολύτιμο. Όταν λέω να διαδοθεί, εννοώ να γίνει περισσότερο γνωστό, να πατάς "Νεκρός" στο Google και να σε παραπέμεπει εδώ αμέσως ει δυνατόν. Το έχουν ανάγκη τα νέα παιδιά ειδικά-θα βρουν ολοκληρωμένες απαντήσεις και παραπομπές σε πλείστα θέματα που βλέπω ότι συνεχώς εμπλουτίζονται. Ευχαριστώ άλλη μια φορά.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ισχύουν όσα γράφω στο παραπάνω σχόλιό μου (υπόψιν ότι κάποια επαινετικά σχόλια -αν και είναι ενθαρρυντικά & χρήσιμα, όπως και οι κριτικές φυσικά- μπορεί να βάλουν σε πειρασμό ανοησίας και εγωισμού: προσοχή παρακαλώ, κι ευχαριστώ)...

Unknown είπε...

πραγματικα σας ευχαριστω πολυ που μου μαθατε τι μπορει να προκαλεσει αυτη η μουσικη και ελπιζω να κοψω να ακουω συνεχεια τετοια τραγουδια ! !

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ. Δε νομίζω ότι αυτό το άρθρο ήταν τόσο σπουδαίο, υπάρχουν ένα σωρό αναλύσεις πολύ πιο περιεκτικές.
Γράψαμε πέντε απλά και φτωχικά πράγματα. Για τα λοιπά, αν κάποιος έχει συνεπή ορθόδοξη πνευματική ζωή, εκεί θα βρει τη λύση. Το καλύτερο: όχι μόνος, αλλά με τη βοήθεια του πνευματικού (εξομολόγου) του.
Ο Θεός μαζί σας.

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι όμως το έχουν κάνει αυτό και, απ’ αυτούς, πόσοι έχουν πληροφορήσει το κοινό τους ότι είναι χριστιανοί;

Οι SLAYER σου κάνουν? 00:15 και μετά
https://www.youtube.com/watch?v=dn9W6RseDz0

Τα "κερατάκια" είναι ένα παλιό σύμβολο για να διώξεις το κακό το μάτι... σχεδόν σατανικό!
Τέρατα για εξόφυλλο album? Πρέπει να έχει πολύ σατανικούς στοίχους... να ένα πολύ σατανικό τραγούδι που βρήκα... Iron Maiden-Revelations

Ανώνυμος είπε...

Ρε στοκε από πάνωτι σε κάνει να πιστεύεις πως οι Iron maiden έχουν σχέση με το Σατανά?! Για τους άλλους χεστηκα, αλλά οι iron maiden ήταν το μόνο συγκρότημα που δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν για την εποχή τους! Γι'αυτό άμα δεν ξέρετε να μη μιλάτε... Και 2) άμα είναι κάποιος άθεος χεστηκε για τη ροκ-.- και στο κάτω κάτω άμα γουστάρετε θεουσες ακούστε white metal που μιλάει για τον Χριστουλη...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Λοιπόν, ας δώσουμε μια κάπως προσεκτική απάντηση.
Κατ' αρχάς, φίλε μου, το post μας δεν ενδιαφέρεται για τους Iron Maiden, αλλά κάνει μια πρόταση, που σε καλώ να μελετήσεις λίγο, όποτε εσύ θελήσεις και, εννοείται, αν βέβαια το θελήσεις. Ίσως εκεί βρεις κάτι ενδιαφέρον, αφού βέβαια καταλαγιάσει ο θυμός σου...
Αυτός ο θυμός μπορεί να είναι και δικαιολογημένος, ίσως όμως είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού για να μη βρεις ποτέ το δρόμο της λύτρωσης απ' το θυμό και ίσως της λύσης των προβλημάτων σου. "Ίσως" λέω...
Ίσως, επίσης, τώρα την πρότασή μας να τη βρεις εμετική, αλλά μετά από καιρό σου φανεί ενδιαφέρουσα. Μην πετάξεις τίποτα πάντως, γιατί δεν ξέρεις.
Για τους Iron Maiden: το συγκρότημα του Eddie δε μπορούμε να πούμε πως ήταν κάτι καθαροί τύποι χωρίς σχέση με το διάβολο και το σατανισμό. Φαίνεται με γυμνό μάτι αυτό - και δεν είμαι θεούσα, ούτε όμως και ξέρεις εσύ τι είναι θεούσα. Απλώς το πέταξες ως λέξη, αυτό είναι όλο. Δεν πειράζει φυσικά.
Σ' αυτό το post μας: http://o-nekros.blogspot.gr/2010/11/bob-marley-alice-cooper-nicko-mcbrain.html γίνεται αναφορά στο ότι ο ντράμερ του γκρουπ Nicko McBrain έγινε χριστιανός. Τέθηκε μάλιστα θέμα αν "τώρα που έγινε χριστιανός, ταιριάζει να είναι μέλος των Iron Maiden"! Τι μου λες λοιπόν;
Για το γκρουπ αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο ότι δεν είναι χριστιανοί και ότι ο Nicko έχει κάνει συζητήσεις μαζί τους, αλλά χωρίς πρόθεση να τους πείσει. Γράφεται επίσης:
"Ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, Steve Harris, φαίνεται να είναι και αυτός χριστιανός, καθώς έχει γράψει πολλά νέα τραγούδια για το συγκρότημα μέσα από τα οποία περιγράφει θετικά τον Θεό. Το άλμπουμ του 2006 «A Matter of Life and Death» έχει πολλά τραγούδια ενθαρρυντικά για το σκοπό της ζωής και τη συνάντηση με τον Ιησού Χριστό. Το τραγούδι "For the Greater Good of God", για παράδειγμα [...] Παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν έχει δεχτεί να δώσει σε συνέντευξη σχετικά με την πίστη, είναι σαφές ότι το συγκρότημα που κάποτε είχε στίχους με αποκρυφιστικά μηνύματα, τώρα στο τέλος δίνει και κάποια δόξα στον Θεό."
Αυτά είναι φυσικά άκρως ενθαρρυντικά, εκτός αν σε κάνουν να κατατάσσεις τους Ι.Μ. στις θεούσες ή στο white metal...
Εν πάση περιπτώσει, όλα καλά. Εμείς, όπως είπα, κάνουμε την πρότασή μας. Ο δρόμος είναι μπροστά στον καθένα και η επιλογή δική σου. Είναι σοβαρή πρόταση όμως και απευθύνεται σε όποιον έχει πρόθεση ν' ασχοληθεί σοβαρά με τη ζωή.
Ευχαριστώ που πέρασες και να περνάς, αν θέλεις. Ίσως βρεις κάτι.
Με σεβασμό (γιατί την αγάπη ίσως τη φοβάσαι υποψιαζόμενος υποκρισία).

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς φίλε μου δεν θύμωσα!:) Άραξε! Δεν είμαι φανατική με τους iron maiden απλά είπα κάτι που γνώριζα! Από ότι θα κατάλαβες μάλλον δεν πιστεύω στην ύπαρξη του Σατανά!Εγώ ακούω κυρίως ελληνικές ροκιες οι οποίες δεν έχουν σχέση με το Σατανά! Και στο κάτω κάτω μην μπερδεύουμε την μέταλ με την Ροκ! Συμφωνώ και γνωρίζω πως παρά πολλά ξένα συγκροτήματα αναφέρονται στον διάολο αλλά δεν τα ακούω γιατί δεν με ενδιαφέρουν και οι στίχοι! Ειλικρινά γιατί να ακούσω κάτι που να αναφέρετε στο σατανά? Απλά μ'άρεσει το άκουσμα της ηλεκτρικής και κλασσικής κιθάρας γενικά! Επειδή ασχολούμε και με τον αναρχικό χώρο (σορρυ που θα θίξω πολιτικά τώρα, αλλά θέλω να σου ξεκαθαρίσω την θέση μου πως επειδή είμαι άθεη δεν ακούω τέτοια) ελπίζω μην φάω κράξιμο για αυτά... Με αγάπη Βαρβάρα ^.^

Ανώνυμος είπε...

Και στο κάτω κάτω ( κατά την γνώμη μου) όλα αυτά τα σεξιστικά στα βίντεο κλιπ και οι στίχοι που μας πλασάρουν να ακούμε (κυρίως οι νέοι) είναι εξίσου χειρότερο... Εγώ σαν γενιά μας λυπάμαι... Θα προτιμούσα να ακούω μέταλ παρά κάτι με σεξιστικό περιεχόμενο, που οι στίχοι μιλάνε συνέχεια για γκομενες, ακριβά αμάξια και λεφτά! Δεν τα γουστάρω... Και κάτι άσχετο, την αγάπη γιατί να την φοβάμαι? Δίνω και παίρνω αγάπη από όλους:) δεν έχω τίποτα με κανέναν ούτε με τους εχθρούς μου ούτε με τους φίλους μου! Το να αγαπάς όλο τον κόσμο και να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα χαμόγελο είναι πανέμορφο ! Επίσης, είναι ωραίο να ξέρεις πως έχεις 4-5 καλούς ανθρώπους (φίλους σου) που σε αγαπάνε και περνάς αξέχαστα μαζί τους! Η ζωή είναι μικρή και δεν μπορείς να τα απολαύσεις όλα, γι'αυτό κάνεις εσύ την ζωή σου όμορφη όπως την θες:) (συγγνώμη αν σε πριζω βασικά χαχα) με αγάπη Βαρβάρα πάλι

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Χαίρομαι που επανήλθες και μου αρέσει ο τρόπος σου. Σ' ευχαριστώ.
Επίσης είναι δικαίωμά σου να πιστεύεις ό,τι θέλεις και θρησκευτικά και πολιτικά.
Αν μου επιτρέπεις, επειδή θίγεις ευαίσθητη χορδή μου μιλώντας για αναρχία, θα ήθελα να σε παραπέμψω σε δύο posts μας:
Οι άγιοι αναρχικοί: http://o-nekros.blogspot.gr/2010/09/blog-post_2336.html
Και: Ο Νικόλας Άσιμος και κάτι άγιοι που του μοιάζουν (ή τους μοιάζει): http://o-nekros.blogspot.gr/2010/09/blog-post_15.html
Για την αθεΐα, αν θέλεις να το ψάξεις λίγο (δεν κερδίζω τίποτα εγώ, ούτε bonus παίρνω ούτε τίποτα), μπες στο post "Πώς είματε σίγουροι ότι υπάρχει Θεός;", απ' αυτά που δίνω πιο πάνω, στο τέλος αυτού του άρθρου. Πρόσεξε, νομίζω πως δε δίνω εύκολη απάντηση. Και δίνω και μερικά links στο τέλος.
Ο καθένας κάτι προσφέρει - ή νομίζει πως προσφέρει - στην κοινωνία. Εμένα, η προσφορά μου είναι αυτά τα ποστάκια. Δεν έχω τίποτ' άλλο εξάλλου. Αλλά είναι και μια απάντηση στο γιατί η αγία σου, η αγία Βαρβάρα, σε ηλικία ούτε 20 ετών, προτίμησε βασανιστήρια και θάνατο απ' το να απαρνηθεί το Χριστό. Ίσως να μη σε νοιάζει, αλλά ίσως χαρείς αν σε νοιάξει.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, έχω διαβάσει αρκετά post σου και ok είναι ενδιαφέρον αρκετά. Και για την Αγία Βαρβάρα έχω διαβάσει πάλι εξίσου αρκετά. Είμαι 16 χρονών και μ'αρέσει να διαβάζω αρκετά άρθρα είτε τα υποστηρίζω είτε όχι. Απλά μ'αρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Καλό σου βράδυ :)

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

16 χρονών... Σου εύχομαι λοιπόν καλή πορεία στη ζωή και ο Χριστός να σε ευλογεί, είτε "τον πιστεύεις" είτε "όχι".
Εγώ σ' ευχαριστώ για όλα.
Τα λέμε.

Νίκος είπε...

Ε λοιπόν ναι. Θέλω να πεθάνω ακούγοντας heavy metal, λατρεύοντας τον σατανά και να κάψω και πέντε έξι εκκλησίες μαζί με τους παπάδες και τους χριστιανούς που θα 'χει μέσα. Γκε γκε?

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Δε σου το απαγορεύει κανείς... Βέβαια, διαλέγεις εύκολα θύματα, γιατί οι χριστιανοί, στο βαθμό που είναι αληθινοί χριστιανοί, πηγαίνουν ως αμνοί, δε σε κατασπαράζουν ως λέοντες. Άρα, δεν είναι και κανένα κατόρθωμα αυτό που ονειρεύεσαι, αδελφέ (και τον άγιο Άνθιμο της Νικομήδειας με χιλιάδες χριστιανούς τους έκαψαν μέσα στην εκκλησία οι Ρωμαίοι, με τους οποίους προφανώς συντάσσεσαι).
Εκτός αν φαντάζεσαι τους χριστιανούς ως σταυροφόρους και ιππότες ή ιεροεξεταστές κτλ, οπότε πρέπει να σου πω πως πρόκειται για παρέκκλιση από την αυθεντικότητα, που ταλαιπόρησε πολύ κι εμάς τους ορθόδοξους (δηλ. τους προγόνους σου, προφανώς).
Τέλος πάντων, το post γράφτηκε για το ενδεχόμενο να θέλεις κατά βάθος κάτι άλλο, που όμως δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Και μάλιστα, ίσως με τον καιρό καταλάβεις ότι πράγματι αυτό θέλεις, γιατί αυτός που λες ότι θέλεις να λατρεύεις πεθαίνοντας - και καίγοντάς μας - δε σε λατρεύει καθόλου (σε μισεί και σε εκμεταλλεύεται), ενώ ο δικός μας Κύριος πρώτα λάτρεψε εμάς, θυσιάζοντας τη ζωή Του για μας, και μετά Τον λατρεύουμε εμείς. Μάλιστα η λατρεία προς Αυτόν μόνο εμάς ωφελεί, γιατί Εκείνος δεν έχει καμιά ανάγκη. Έχει όση αγάπη θέλει, επειδή είναι Τριαδικός.
(Γκέγκε;)

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ Κ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ(ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ) ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ.ΠΕΡΑΣΑ Κ ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α Κ ΟΧΙ Κ ΤΟ Ω,ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ,Ο ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΕΥΧΟΜΑI ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Κ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΔΝ ΤΟ ΒΛΕΠΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.ΒΑΛΤΕ ΤΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ Κ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ.Η ΟΥΡΑΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΔΝ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΘΑΡΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ..ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ.Η ΜEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΡΙΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ.ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ Π
ΑΛΕΥEΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ Κ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Κ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

IMMORTAL είπε...

Πολλοι μου λενε:
Mα, πως ειναι δυνατον να ακους αυτα τα τραγουδια του...Σατανα και να το ''παιζεις'' Χριστιανος;
Οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ απο αυτους δεν εχουν κανει κατι κακο, (-Οπως οι Manowar,που, Τους ξερω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,και βεβαιωνω οτι ειναι απλα καλα παιδια)... Χωρις να θελω να θιξω προσωπα, το θετετε λιγο ακραια το θεμα...Το Heavy Metal. το ακολουθω 27 χρονια,και δεν ειδα να με εχει επηρεασει ασχημα-μαλλον καλο μου εκανε- οχι οτι ειμαι κατι,απλα, απο μικρος εμαθα τι εστι Θεος, ειχα ''φοβο Θεου'', και ΦΥΣΙΚΑ δεν υιοθετω ΟΛΑ οσα λεει το καθε συγκροτημα...Επισης, υπαρχουν και βαθμιδες- δεν υπαρχει μονο το καλο και το κακο, υπαρχουν πολυ κακα γκρουπ,αλλα,και καλοι ανθρωποι σε πολλα αλλα. Οσο για τα ''εκ του πονηρου''-εχετε ακουστα τη λεξη image?Μην βαζετε διλληματα λοιπον τυπου -''Ή Χριστό ή τον...αλλον'' Ο ανθρωπος ζει και αναπνεει ΜΕΣΑ στην κοινωνια, και το κακο ειναι διπλα μας. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να το γνωριζουμε,να το Αποφευγουμε, και να ενημερωνουμε τους νεοτερους σαν ΦΙΛΟΙ-και οχι με ''απαγορευσεις'', διλληματα,και φοβερες. Ξερετε οτι λενε- ''εσυ που κατηγορεις τους Μεταλλαδες, οι παπαδες σας ειναι καλοι''?
Αυτο ειναι που λεω... ΓΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΝ παιρνουν ΟΛΟΙ οι γιατροι φακελακι,ΔΕΝ ειναι ΟΛΟΙ οι παπαδες κακοι (οπως θελουν να τους παρουσιασουν πολλοι- αντιθετως οι περισσοτεροι ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ!)- ΔΕΝ ειναι ΟΛΟΙ αυτοι που πανε στα γηπεδα ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ, ΓΙΑΤΙ λοιπον ΟΛΟΙ οι Χεβιμεταλαδες να ειναι κακοι???
ΔΕΝ θα κολαστουμε αν ακουμε Heavy Metal, το λενε οσοι ιερεις εχω ρωτησει-κι αυτο γιατι βλεπουν τον ΑΝΘΡΩΠΟ-και οχι ενα ''πιονι'' που απλα ακουει και εκτελει, ΑΝΘΡΩΠΟ που ΞΕΡΕΙ και μπορει να αποφυγει τις κακοτοπιες,να βοηθησει ισως και αλλους,και σκεφτειτε το ως εξης: Πηγαινε σε παιδια με ''ΑΚΡΑΙΟ'' τροπο και πες τους οτι-αν ακουνε, αν εχουν σχεσεις, αν βλεπουν TV θα πανε στην ...ΚΟΛΑΣΗ (!!!)- ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ- εχει γινει ζημια... Κανε τους φιλους,ακουστε μαζι τραγουδια ΜΑΘΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ, ποια ειναι τα πιστευω,τα προβληματα τους, και τοτε, τους εχεις φερει κοντα στο Χριστο! Ξερετε ποσοι απο αυτους τους νεους εδιωξαν ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ συμπεριφορες?
Θυμαστε τον Μακαριστο Χριστοδουλο? ''ΕΛΑΤΕ Ο Π Ω Σ ΕΙΣΤΕ''! Αυτος εκανε λαθος? Δεν θα κολαστουμε για τις αμαρτιες μας, θα κολαστουμε για την ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ μας...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.
Έγραψα μια απάντηση αλλά τη διέγραψα. Δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσουμε, αδελφέ.
Εμείς απλώς καλούμε τον αναγνώστη να επισκεφτεί τα λινκς που δώσαμε. Και να προβληματιστεί λίγο. Και φυσικά απευθυνόμαστε κυρίως σε αναγνώστες που δεν ξέρουν τίποτε, και που δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμοι με σένα, που έμαθες από παιδί τι εστί Θεός, όπως γράφεις. Γι' αυτό, εσύ μερικά πράγματα τα βλέπεις αλλιώς - αλλά δεν είναι όλο το κοινό έτσι...
Ευχαριστώ και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Η μεταλ η ροκ κτλ δεν ειναι του σατανα ... επισης γιατι να ειμαι ενα ΄΄προβατο΄΄ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΗΛΑΔΗ χωρις θεληση και αποψη???

Ανώνυμος είπε...

ΔΙβασα τα υπολοιπα comments και ειδα οτι οι χριστιανοι ειναι αμμνοι του θεου αρα κανουν οτι τους λεει αρα οι σταβροφοριες και ολοι οι πολεμοι που εγιναν απο τη εκκλησια φτει ο θεος (που αφου ειστε θρησκοι επρεπε να ξερετε οτι κολαση λεμε τις δυσκολες καταστασεις που θα μας φερεις η ζωη και παραδεισο τις καλες καταστασεις και οτι μετα το θανατο ερχομαστε εδω ουτε πανω ουτε κατω)........ Επισης ακομα και ο θεος καταραστικε τυς ανθρωπους αμα το παμε με την λογικη σας απο τοτε που τους εφτιαξε... τους πεταξε μια μιλια στο πιο κοντινο τους σιμιο με ενα φιδι πανω να τους δελεαζει αντι να το βαλει καπου μακρια που ηταν μονο αλιθινος πιρασμος θα πειγενανε ...... Χμμμ επισης ποιος αλλος ηταν χριστιανος..... ο χιτλερ.....!!!!!!! και τι εκανε ? τους ανθρωπους σαπουνι!!!.... επισης ... οκ βλεπω πολλες εκκλησιες να βοηθανε τους αανθρωπους αλλα βλεπω και το 80% των παπαδων με σπορ αμαξια ενω θα μπορουσαν να ειχαν βοηθησει παραπανω ...δεν ειμαι αθεος ουτε σατανιστης απλα πστευω οτι ο θεος δεν εχει προσφρρει τπτ στους ανθρωπους

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, αδελφέ, και χαίρομαι που πέρασες από τη μπλογκονησίδα μας.
Έχεις δίκιο, ο Θεός δεν έχει προσφέρει τπτ στους ανθρώπους, αδελφέ μου. Εκτός από το ότι τους δημιούργησε, τους χάρισε την ελεύθερη βούληση (με τη δυνατότητα ακόμα και να τον αρνούνται και να παραβαίνουν το θέλημά του κάθε μέρα κτλ) και ότι, όταν (εκείνοι, από την αλαζονεία τους, που εκφράζεται συμβολικά με αυτό που ονομάζεις μηλιά) έπεσαν θύματα του διαβόλου και μετέτρεψαν τη ζωή τους σε κόλαση, Εκείνος έγινε άνθρωπος και σταυρώθηκε για να τους σώσει...
Τι έχει προσφέρει ένας τέτοιος Θεός στους ανθρώπους; Πέρα από το ότι τους / μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε κι εμείς θεοί, δηλ. άγιοι, όπως έχουν κάνει χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί όλων των εποχών...
Η ροκ δεν είναι του σατανά, αδελφέ. Είναι η έκφραση του πόνου των ανθρώπων που κλότσησαν το Θεό απ' τη ζωή τους, ή ίσως που ποτέ δεν έμαθαν πώς θα Τον βρουν και πονάνε που δεν τον βρίσκουν.
Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι πολλά γκρουπ υμνούν το σατανά και πολεμούν το Θεό, δηλαδή στην ουσία πολεμούν κατά του ανθρώπου.
Διάβασες τα σχόλια, όπως είπες... Με το καλό να μπεις και στα άφθονα links που δίνουμε μέσα στο άρθρο.
Σ' ευχαριστώ. Ο Θεός μαζί σου.
Α, ο Χριστός είναι ο αμνός του Θεού - επειδή γράφεις για πρόβατα. Εκείνος είναι το πρόβατο που θυσιάστηκε με τη θέλησή Του για μας. Αντίθετα, οι σταυροφορίες κινούνται όχι από την Εκκλησία, αλλά από μια φοβερή αίρεση, που κυριαρχεί στη δυτική Ευρώπη εδώ και χίλια χρόνια...
Ευχαριστώ και πάλι. Καλά ταξίδια.

Aposperos είπε...

Πατρίδα μου ο Θεός...Πλοίο μου ο Χριστός μας..Μητέρα μου η Παναγία μας..Φάροι μου οι Άγιοι μας... Αγαπημένη μου μουσική η Heavy Metal.Ναι,μπορούν να συμβαδίσουν αδελφοί μου...Δεν είναι όλα τόσο τραγικά....

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ, αδελφέ, για το παρήγορο & ελπιδοφόρο σχόλιο.
Επίτρεψέ μου μόνο να πω ότι χρειάζεται προσοχή, για να μην αποδώσουμε τα άγια τοις κυσί (θα ξέρεις τι σημαίνει, φαντάζομαι), χωρίς να το καταλάβουμε.
Κατά τα άλλα, εμείς εδώ είμαστε υπέρ των "παντρεμάτων". Και η Ορθοδοξία ροκ είναι (με τη βαθιά έννοια του όρου φυσικά).
Ευχαριστώ και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

E-Π-Ι-Κ-Ο. Δεν μπορει να περιγραφει αυτο που πολλοι συγγραφεις προσπαθησαν να το περασουν στους νεους με καλυτερα λογια. Μπραβο στον συγγραφεα γιατι εκτος απο το να εχει μεταδοτικοτητα ειναι και "διαβασμενος". Απο την αρρωστια της metal δεν εχω αναρρωσει πληρως, που και που βαζω κανα κομματακι να "αναψουν λιγο τα αιματα". Μετα ερχεται ο θυμος, τα νευρα τσαταλια και το μισος να το ξερναω στο δευτερολεπτο... Μερικα δε κομματια, παλια "αγαπημενα" ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΩ, μου φερνουν ενα φοβο ανεξηγητο. Αντε να το εξηγησω τωρα στον μεταλα φιλο μου. Γιατι οταν βαζω τους σιμωνοπετριτες γαληνευει η ψυχη μου και οταν ακουω dissection ασυνειδητα φοβαμαι! Και οχι μια αλλα παμπολλες φορες!!! Ουτε δευτερολεπτο δεν περναει...Anyway, συγχαρητηρια για το αρθρο, παω να μορφωθω και στ αλλα που εχετε στο blog σας και ειθε να γινει ενα κινητρο να μην ξαναβαλω κανενα τραγουδι "να μου αναψουν τα αιματα" !

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο σας, αν και καλογραμμένο, βρίθει από σφάλματα, έλλειψη λογικών επιχειρημάτων, άλματα λογικής και είναι φανερό ότι ουδεμία σχέση με την ροκ και την μέταλ έχετε. Η απλή συγκέντρωση πληροφοριών δεν σας κάνει ειδήμονα και αυτό φαίνεται. Δυστυχώς, το άρθρο σας είναι παραπλανητικό και θεωρώ πως κυμαίνεται στο ίδιο αποστειρωμένο πλαίσιο που τόσα χρόνια η ελληνική ορθοδοξία έχει εγκλωβιστεί. Να προσπαθεί να γεμίσει ενοχές κατέχοντας αυτή το δικαίωμα να κρίνει και να μην κρίνεται.

Unknown είπε...

"Ε, όχι – συγνώμη που θα το πω: βλάκες είμαστε."

Συμφωνώ. Είσαστε. Η μόνη πρόταση απο όλο αυτό το άρθρο η οποία αληθεύει. Μην εγκρίνεις το σχόλιο μου δεν με νοιάζει. Έτσι κι αλλιώς μυαλό δεν πρόκειται να βάλουν ποτέ κάποιοι άνθρωποι. Διάβολοι και τρίχες κατσαρές.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
Για τον κ. Αλευρόπουλο έχω να πω απλώς ότι δε μπορώ τον κρίνω αρμόδιο να πει αν υπάρχει "διάβολος και τρίχες κατσαρές" ή όχι.
Η εμπειρία χιλιάδων ανθρώπων (και μάλιστα όλων των θρησκειών) για την ύπαρξη πονηρών πνευμάτων υποβαθμίζεται από ένα σύγχρονο άνθρωπο (ο οποίος, προφανώς, δεν έχει δει τίποτε, αλλά έχει καταναλώσει πολλά βιβλία άλλων που επίσης δεν έχουν δει τίποτε και θεωρούν ότι, αφού αυτοί δεν έχουν δει τίποτε, κανείς ποτέ δεν έχει δει) υποβαθμίζεται σε "τρίχες κατσαρές"... Εύγε, αδελφέ.
Στον αδελφό που γράφει ότι δεν έχουμε σχέση με τη ροκ και τη μέταλ κτλ, αφού ευχαριστήσω για το χαρακτηρισμό του άρθρου ως καλογραμμένου, θα ήθελα να ρωτήσω τι ακριβώς σημαίνει "έχω σχέση με τη ροκ και τη μέταλ"; Σημαίνει ότι ακούω πάρα πολύ αυτά τα είδη μουσικής; Ότι γνωρίζω προσωπικά τους μουσικούς; Τι ακριβώς;
Εγώ, "καταλάβατε", αδελφέ, ότι δεν έχω σχέση. Όμως βλέπουμε ότι έστειλαν σχόλια και άνθρωποι που φαίνεται να έχουν σχέση, κάποιοι από αυτούς επικροτούν την προσέγγισή μας.
Εξάλλου, τι ακριβώς λάθη κάνουμε στο άρθρο και τι λογικά σφάλματα διαπράττουμε; Γράφετε για άλματα λογικής, έλλειψη λογικών επιχειρημάτων κτλ (τότε πώς είναι καλογραμμένο το άρθρο;). Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μας δίνατε ένα παράδειγμα.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν καταντα η θρησκεια να εχει λογο στη μουσικη, επιβεβαιωνει και το ποσο αχριστη ειναι.Γιατι φυσικα και ειναι πολυ υγειες να βασιζονται και κοσμοθεωριες σε ενα κακογραμμενο βιβλιο που γραφτηκε 2000 χρονια πριν.Ενα βιβλιο για φυδια που μιλανε και για παρθενες που γεννανε. Οταν κατανοησετε την τεραστια ελειψη ουσιαστηκων στοιχείων που υπαρχει περαν ενος αρχαιου λογοτεχνικου κατασκευασματος θα αναρωτηθητε οντως εαν η θρησκεια σας κανει περισσοτερο κακο απο την Μεταλ. Γιατι ειναι ωραιο να αφηνουμε τα μισανθρωπιστηκα, σεξιστηκα και παραλογα κομματια της βιβλου και να ακολουθουμε τα βολικα και ηθικα διδαγματα της, αλλα δεν εχει πραγματικη ισχύ ενα βιβλιο οταν μπορει ο αναγνωστης να ξεχωρισει τι ειναι πραγματικα σωστο. Αναιρωντας καποια κομματια αυτων των βιβλιων και κοιτοντας στα υπολοιπα επιβεβαιονεται η ελειψη της αναγκης του. Ο αναγνωστης ειναι ικανος να κρινει τι ειναι σωστο απο μονος του. Αν πρεπει παλι να παρουμε το βιβλιο στα σοβαρα και σε κυριολεκτικο επίπεδο, φτανουμε σε ενα σημειο που δε σας συμφαιρει.Καθολου. Ελειψη στοιχειων. Ενα λεω. Υπαρχουν βιβλια Χαρι Ποτερ. Που εχουν ακριβως την ιδια ισχυ με την ιδια λογικη.Την επομενη φορα που θα πατε να κρινετε ενα ειδος τεχνης με γνωμονα την πιστη, αναρωτηθητε πρωτα εαν η ιδια η πιστη χρειαζεται φιλτραρισμα.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητέ φίλε (ίσως δεν θα θέλατε να σας χαρακτηρίσω αδελφό, μια και αυτό θα βασιζόταν στο κακογραμμένο - κατ' εσάς - βιβλίο της "θρησκείας μας"), ο χριστιανισμός δεν βασίζεται απλώς σε κάποιο βιβλίο, αλλά στη διαχρονική εμπειρία της ένωσης του ανθρώπου με το Θεό εν Χριστώ.
Γι' αυτό και είναι φιλτραρισμένος όσο χρειάζεται και μπορεί να κρίνει νηφάλια και σωστά, προς ώφελος των ανθρώπων και όχι σε βάρος τους, όπως νομίζετε.
Και η ίδια η Παλαιά Διαθήκη είναι φιλτραρισμένη στη χριστιανική Εκκλησία (την Εκκλησία των αγίων, που είναι ιατρείο ψυχών) και αποτελεί το νηπιαγωγείο της σχέσης με το Θεό. Για την ενήλικη σχέση, υπάρχει η Καινή Διαθήκη και η χριστιανική ζωή, ένας διαρκής αγώνας μετάνοιας, δηλαδή αγάπης και φωτός.
Για τα λοιπά, είναι μεγάλη η συζήτηση. Ας συμπεράνουν οι αναγνώστες, όπως είπατε. Όχι όμως με προκατάληψη, παρακαλώ.
Ίσως έχει σχέση η ανάρτησή μας 5+1 μύθοι για τη θρησκεία και την Εκκλησία:
http://o-nekros.blogspot.gr/2013/10/51.html
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο αναγνωστης εχει το εμφυτο, η σταδιακα καλιεργουμενο χαρισμα του να συμπεραίνει τι ειναι οντως σωστο στην βιβλο και τι οχι, τοτε συμπεραίνουμε πως ητε η κοινωνια και οι κοινωνικες συναναστροφες του ανθρωπου σε συνδιασμο με την σωστη ανατροφη του απο ικανους γονεις, ητε η ιδια η φυση του ανθρωπου του επιτρεπει να κρινει την ηθικη των λεγομενων της βασης της ορθόδοξης πιστης. Εξακολουθω να μην βλεπω την χρησιμότητα/ισχυ της και το λογο για τον οποιο πρεπει να παιρνεται στα σοβαρα. Ιδιως οταν οποιοδηποτε αλλο κατασκευασμα που προωθει τις ιδιες ηθικες ΜΟΝΟ αποψεις, αλλα ομοιως δε βασιζεται σε ουσιαστηκα στοιχεια εχει ειδη καταχωρηθει ως φανταστικο κατασκευασμα.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Η Ορθοδοξία, αγαπητέ αδελφέ, δεν προωθεί ηθικές απόψεις, αλλά είναι ο δρόμος για την ένωση του ανθρώπου με το Θεό και τη θέωση του ανθρώπου.
Φυσικά και βασίζεται σε ουσιαστικά στοιχεία. Ψάξτε λίγο το θέμα των αγίων, ιδίως των σύγχρονων. Αν σας έχει πιάσει αλλεργία ως προς τους αγίους Πορφύριο και Παΐσιο, διαβάστε π.χ. για τον άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς και τον άγιο Λουκά τον Ιατρό. Κάντε μια έρευνα, δε βλάπτει.
Ολίγα εδώ:
http://o-nekros.blogspot.gr/2014/08/blog-post_19.html
(μην περιοριστείτε στις ανησυχίες που εκφράζονται στα σχόλια, αλλά μπείτε και στα links που δίνονται σε όλη την έκταση του άρθρου).

http://o-nekros.blogspot.gr/2015/06/blog-post_6.html
και:
http://o-nekros.blogspot.gr/2014/09/h.html
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Για τις ιδικες ικανοτητες που εχουν οι αναφερθεις αγιοι και την ιδιεταιρη φυση αυτων των γεγονοτων υπαρχει το ιδιο ακριβως προβλημα. Ελειψη στοιχειων. Μαρτυριες χριστιανων ειναι ακριβως αυτο. Μαρτυριες ανθρωπων που θελανε να δουν και να ακουσουν αυτο που ειδαν και ακουσαν. Η ανιδιοτελης φυση πολλων πραξεων αυτων των αγιων δεν ειναι στοιχειο σε υποστήριξη της πιστης. Ειναι στοιχειο σε υποστηριξη του ποσο καλοι ανθρωποι ηταν. Ουσιαστηικη, αμεροληπτη
και ανεπιρεαστη διαξαγωγη ερευνας στα συγκεκριμενα ατομα και καταστασεις οχι απλα δεν προκειτε ποτε να γινει, αλλα και να γινοτανε θα εξαγριωνε πολλους και κατα την διεξαγωγη της αλλα και στο αποτελεσμα της. Και εαν η Ορθοδοξια ειναι οντως "ο δρόμος για την ένωση του ανθρώπου με το Θεό και τη θέωση του ανθρώπου" γιατι να χρειαζεται να παραβλεπουμε καποια κομματια του βιβλιου στο οποιο βασιζεται? Ειμαστε εμεις οι ανθρωποι ικανοι να ξεχωρισουμε ποιο κομματι θα παραβλεψουμε και ποιο οχι? Και αν ο θεος οντως υποστηριζει την σκλαβωση ανθρωπων? Πως θα ξεραμε πως κανουμε το σωστο? Η βιβλος γραφηκε και συμφωνα και με τον ιδιο τον Χριστο θα επρεπε να ακολουθητε οπως ειναι. Και με την συμφαιρουσα διαχρονικη αξια μερικων παραπομπων, αλλα και με την αγριοτητα, απανθρωπια, σεξισμο και σκοταδισμο των υπολοιπων.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ πολύ και απαντώ:
Επειδή ο δρόμος αυτός είναι προσωπικός για τον καθένα, οι μαρτυρίες έχουν τεράστια σημασία για τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει τα εκάστοτε γεγονότα και τις καταστάσεις. Για τους άλλους, έχουν αξία περισσότερο ως αφορμές για προσωπική αναζήτηση. Το να τις διαγράφετε εκ των προτέρων, χωρίς παραπέρα έρευνα, δεν είναι σωστό από καμία πλευρά. Και στο δικαστήριο ακόμη, βάσει μαρτυριών κάποιος μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο ή αντίθετα να αθωωθεί. Συνεπώς, οι μαρτυρίες έχουν βάρος.
Σε κάθε τομέα της ζωής, που ακουμπά προσωπικές σχέσεις (όπως είναι η περίπτωση του Θεού και των αγίων), μόνο σε μαρτυρίες μπορεί να βασιστεί κάποιος και, μετά, ακολουθώντας ένα δρόμο ζωής, να δει και ο ίδιος κάτι. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και στις ανθρωπιστικές επιστήμες (ψυχολογία, ανθρωπολογία κτλ). Ο επιστήμονας βεβαιώνει ότι έχει δει αυτά που γράφει, αλλά δεν τα έχουμε δει εμείς, εκτός αν ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο μ' αυτόν. Μόνο στις φυσικές επιστήμες δεν βασίζεσαι σε μαρτυρίες, αλλά σε μηχανικά πειράματα.
Η Ορθοδοξία δεν "βασίζεται" στη Βίβλο, με την προτεσταντική άποψη. Η Βίβλος είναι ένα μέρος της Ορθοδοξίας. Χρειάζεται να παραβλέπουμε μέρη της, επειδή οι άνθρωποι δεν ζουν όλοι την ίδια εποχή, ούτε βρίσκονται στο ίδιο πνευματικό και ηθικό επίπεδο. Η Βίβλος όμως περιέχει τμήματα για κάθε εποχή και για κάθε επίπεδο - ιδιαίτερα η Παλαιά Διαθήκη.
Η Παλαιά Διαθήκη είναι χριστιανική ιερή Βίβλος, αλλά ο ρόλος της ήταν να προετοιμάσει τον κόσμο για την Καινή Διαθήκη. Ο χριστιανισμός βασίζεται κατ' εξοχήν στην Καινή Διαθήκη, ο ρόλος της Παλαιάς ουσιαστικά τελείωσε. Παραμένει - και δεν έχουν καταργηθεί όλα όσα γράφει - αλλά κυρίως για ιστορικούς λόγους.
Ένα παράδειγμα χρησιμότητας της Π. Διαθήκης: οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο ηθικό επίπεδο της Π. Διαθήκης: η ηθική τους είναι στο επίπεδο του Νόμου, χρειάζονται τις 10 εντολές για να ζήσουν ηθικά. Αντίθετα, οι χριστιανοί κανονικά έχουμε μία εντολή: το "αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου και τον πλησίον σου ως σεαυτόν". Αν ζούσαμε σύμφωνα με την εντολή αυτή, δεν θα χρειαζόμασταν καν τις 10 εντολές.
Η αγάπη όμως μέσα μας δεν είναι τόση, ώστε να αγαπούμε τον πλησίον μας, που σημαίνει να συγχωρούμε και τον εχθρό μας. Άρα, είμαστε στο επίπεδο της Παλ. Διαθήκης. Ελπίζω να είναι σαφές τι εννοώ.
Και χωρίς καν την Αγία Γραφή ο χριστιανισμός θα μπορούσε να υπάρχει, λόγω των εμπειριών των αγίων, οι οποίοι είναι οι δάσκαλοι του χριστιανικού αγώνα σε κάθε εποχή. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουμε τέτοιες εμπειρίες, επειδή ΔΕΝ κάνουμε καθόλου ή σχεδόν καθόλου αυτόν τον αγώνα, γι' αυτό και - όπως γράφει ο άγ. Ιω. ο Χρυσόστομος - χρειαζόμαστε την Αγία Γραφή ως οδηγό (την Καινή Διαθήκη, το τονίζω - η Παλαιά Διαθήκη είναι κατάλληλη γι' αυτούς που δεν μπορούν να δεχτούν το επίπεδο της Κ.Δ., και πάλι πρέπει να φιλτράρεται μέσω της Κ. Διαθήκης).
"Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, αλλά θεραπευτική αγωγή της ψυχής" (π. Ι. Ρωμανίδης). Η αγωγή αυτή, ΟΤΑΝ και ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ που εφαρμόζεται, φέρνει την κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη και την εισαγωγή στην καρδιά της απόλυτης αγάπης και τελικά προκαλεί την ένωση με το Θεό.
Αποδεικνύεται αυτό; Ναι, λόγω της ύπαρξης των αγίων. Πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει και δεν θα γίνει ποτέ σοβαρή έρευνα για τους αγίους; Κάντε εσείς τότε. Μπορείτε να ξεκινήσετε από ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, που κάποιοι θα έχουν ζήσει κάτι που αξίζει να μάθετε.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Συνοψίζω μετά από ανάγνωση δύο άρθρων, αυτού και του "Πως είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει Θεός-κάθαρση, φώτιση, θέωση". Ειλικρινά η μουσική είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο ψυχαγωγίας και έκφρασης. Δεν ξέρω, αλλα η λέξη "μύηση" στη μουσική, νομίζω καλύπτει στο πια είναι η δύναμη της. Μιλώ μόνο ως ακροατής, δεν είμαι μουσικός. Έχω μεγάλη δισκοθήκη που από μικρός την φτιάχνω. Πρώτα με "μεταλ" και αφού έγινα εικοσάρης, σαν να πλάτυνε το μέσα μου και η ανάγκες της έκφρασης μου και διεύρυνα κατά πολύ στα 50's,60's,70's. Και έχω τα βανίλια μου και τα cd, να ακούω κάθε μέρα μουσική! Από την άλλη, πάντοτε είχα φόβο Θεού και καλη σχέση με την εκκλησία. Όμως η πλάνη καραδοκεί, πάντοτε. Και έρχεται κάποια στιγμή που κάτι σου "λαλεί" και λες "ώπα, που πάω;" Για να μη μακρηγορήσω, πως να διατηρήσεις "πίστη και ροκ", που μου φαίνεται η σχέση των δύο να σου πω, σαν τα θυσιαστήρια τα ειδωλολατρικά, που δεν εξαφάνισαν εξολοκλήρου οι Ιουδαίοι τον καιρό εκείνο και έτσι η πλάνη διατηρούνταν; Τα έχω εκεί και τα καμαρώνω, ένα προς ένα αγορασμένα. Ιδιοκτησία υλική και πνευματική. Ευχαριστώ για το χώρο.