ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πρώην εγκληματίες προστατεύουν ορθόδοξο Μοναστήρι στη Γουατεμάλα

 
 

Από τα σπουδαία blogs Ιεραποστολή 
και εκεί από Κόκκινο Ουρανό

(Μόσχα, Interfax) –Η κόρη ενός από τους  πλουσιότερους κατοίκους της Γουατεμάλας και πρώην Καθολική καλόγρια ίδρυσε ένα ορθόδοξο μοναστήρι στο βουνό στην περιοχή της λίμνης Amatitlan κοντά σε ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Περιφέρειας Pacaya.
Μέχρι την ηλικία των 36 ετών η ηγουμένη της Μονής της Αγίας Τριάδας αδελφή Iness (Ayau Garcia) ήταν μια καλόγρια σε ένα καθολικό μοναστήρι.
Ωστόσο, όταν διάβασε για το βίο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, η ζωή της άλλαξε και η γυναίκα άρχισε να διαβάζει τους αγίους Πατέρες και στη συνέχεια μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία.
«Νιώθω ασφαλής στην Ορθοδοξία, αισθάνομαι ήρεμη και νιώθω … ένα είδος σταθερότητας. Η ψυχή μου είναι ήρεμη στην Ορθοδοξία, “είπε η αδελφή Iness.
Η Μεγάλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Γουατεμάλα προστατεύεται από ένα υψηλό φράκτη και ελέγχεται από την υπηρεσία ασφαλείας οπλισμένων με τουφέκια και αυτόματα πιστόλια. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι η υπηρεσία ασφαλείας αποτελείται από πρώην εγκληματίες.
Κάποια στιγμή διάφορες εγκληματικές ομάδες της Γουατεμάλα ζήτησαν αμοιβή από την αδελφή Iness «για παροχή προστασίας» στο μοναστήρι της, αλλά τελικά προσφέρθηκαν εθελοντικά για την προστασία της εκκλησίας αλλά και της γύρω περιοχής.


Ο πατέρας της Iness, τοπικός μεγαλοκτηματίας και γνωστός οικονομολόγος στη Γουατεμάλα φέρει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοοικονομικών δαπανών που συνδέονται με την κατασκευή εκκλησιών.
Πρώτα, ήταν ενάντιος στην απόφαση της κόρης του να φύγει από τον Καθολικισμό, αλλά στη συνέχεια, στην ηλικία των 84 ετών έγινε και ο ίδιος Ορθόδοξος.
(Μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη της αδελφής Iness στα αγγλικά ΕΔΩ)
Στην Αμερική πολλοί προσέρχονται τελευταία στην Ορθοδοξία και μάλιστα μεταξύ αυτών πολλοί ιθαγενείς Ινδιάνοι. Ιδιαίτερα στην Γουατεμάλα οι πιστοί στην Ορθοδοξία αυξάνουν συνεχώς
Πρόσφατα, η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική, που ενώνει περισσότερες από 700 ενορίες στο Μεξικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, δέχτηκε στον κόλπο της 5.000 βαπτισμένους Ινδιάνους.
Σύντομα στην εκκλησία θα προστεθούν πολλές χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας που θέλουν να δεχτούν την Ορθοδοξία, τονίζει σε συνέντευξη στο «Pravoslavie.ru», ο Μητροπολίτης Αμερικής και Καναδά κ. Ιωνάς (OCA).
Ο κ. Ιωνάς ακόμη τόνισε: «Οι περισσότεροι από τους πολίτες της Γουατεμάλας, που σκοπεύουν να γίνουν Ορθόδοξοι, ανήκουν στο λαό των Μάγια».
«Αν πάρουμε αυτούς τους πολίτες της Γουατεμάλας, καθώς και εκπροσώπους των αυτοχθόνων πληθυσμών από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τότε οι Ινδιάνοι θα μπορούσαν να γίνουν η κύρια εθνική ομάδα στην Αμερικανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Προσωπικά, εγώ θα χαιρόμουν για αυτό», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωνάς.
Ο Μητροπολίτης τόνισε, επίσης, ότι η Καθολική Εκκλησία γρήγορα χάνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική και η αιτία γι’ αυτό είναι οι στενοί δεσμοί της με τις ανώτερες τάξεις της κοινωνίας.
«Ένα μεγάλο μέρος των φτωχών, που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής, απογοητεύτηκε από τους Καθολικούς ποιμένες και εντάχθηκε στους Προτεστάντες, Μορμόνους και άλλους αιρετικούς», εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιωνάς.
Τέλος, μιλώντας για τους Ινδιάνους Ορθοδόξους στην Αμερική, ο Μητροπολίτης Ιωνάς ανέφερε ότι ίσως σύντομα στην Αλάσκα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Ορθοδόξων Ινδιάνων.


Σημείωση του blog "Ιεραποστολή": Να σημειώσουμε δύο πράγματα σχετικά με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε  παλαιότερα στο interfax.
1) Το μοναστήρι στη Γουατεμάλα συντηρεί ένα ορφανοτροφείο παιδιών και ανήκει εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
2) Σχετικά με την ένταξη Ινδιάνων κατοίκων της Γουατεμάλας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, να σημειώσουμε ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γουατεμάλας και του Μεξικού  εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κάτω από την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τελικά και όχι κάτω από την δικαιοδοσία της OCA. Δείτε το πιο πρόσφατο άρθρο :

Σχετικό άρθρο στα αγγλικά για την Ορθοδοξία στη Λατινική Αμερική, εδώ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον.

SkyWatcher είπε...

Πληροφοριακά: Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από τον ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ, αλλά δεν υπάρχει αναφορά από στο μπλογκ Ιεραποστολή

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ, αδελφέ, για την ενημέρωση. Θα προσθέσω το link στην κορυφή του post.

ierapostoli είπε...

H αναφορά στο μπλογκ Κόκκινος Ουρανός
δεν έγινε από το δικό μας μπλογκ, επειδή το αναδημοσιεύσαμε από άλλες πηγές, πιθανόν ενδιάμεσες.
Επιπλέον, επειδή το μπλογκ Κόκκινος Ουρανός έχει απροσδιόριστο, αδογμάτιστο προσανατολισμό, προφανώς εμείς ως μπλογκ Ορθόδοξης Ιεραποστολής δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε αναγνώστες σε ένα τέτοιο νεφελώδες, για εμάς, μπλογκ, με κίνδυνο "συγκρητισμού" ή και "πλάνης". Ευχαρίστως, θα βάλουμε στο άρθρο μας παραπομπή στο μπλογκ αυτό, εάν ο διαχειριστής του διευκρινήσει εάν είναι Ορθόδοξος ή ετερόδοξος, για να βάλουμε και την αντίστοιχη προειδοποίηση για τους τυχόν ανενημέρωτους αναγνώστες μας που θα θελήσουν να το επισκεφτούν.
Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία δική μας ωφέλεια από τη προβολή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητοί αδελφοί,
Αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σας και σας βεβαιώνω ότι δεν έχω καμιά διάθεση επίκρισης απέναντί σας, μόνον επιθυμία ακρίβειας και δικαιοσύνης. Για τη δογματική ταυτότητα του Κόκκινου Ουρανού, ας απαντήσει ο ίδιος, ΑΝ θέλει, μόνο -παρακαλώ- χωρίς διάθεση αντιδικίας.
Από εδώ, το έχουμε προσέξει ότι δεν αυτοπροσδιορίζεται ρητά ως ορθόδοξος, ωστόσο δεν βλέπω κάποια εχθρότητα προς την Ορθοδοξία -το ΑΝΤΙΘΕΤΟ μάλιστα. Έτσι, για μένα είναι ένα σημαντικό αγωνιζόμενο blog, ένας συνοδοιπόρος σε κοινή πορεία. Φυσικά, έτσι το βλέπω εγώ, καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του.
Το blog της Ορθόδοξης Ιεραποστολής είναι γνωστό ότι αγωνίζεται με θείο ζήλο και ανιδιοτέλεια, με αληθινό πόνο για τους αδελφούς μας, ορθόδοξους και μη (αυτός ο πόνος εξάλλου είναι και ο πραγματικός λόγος που υπάρχει κάθε αυθεντική ιεραποστολική προσπάθεια στην Ορθοδοξία), αλλά και με πολύ καλή οργάνωση και ενημέρωση με άποψη, γι' αυτό και σ' αυτό το μπλογκονήσι του "Νεκρού" (και όχι μόνο) το αγαπάμε τόσο. Ο Θεός να σας ευλογεί.

pilotos91 είπε...

Αγαπητέ μου,
δεν αντιδικώ με τον Κόκκινο Ουρανό. ούτε είπα ότι είδα να επιτίθεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Απλά διαφωνώ εδώ και χρόνια, με τις αδογμάτιστες κινήσες ( και άρα και μπλογκς ή ότι άλλο )τύπου Καλά Νέα, Ανέσπερο Φως, Βασούλα Ρύντεν,ΧΟΕ-ΑΘΑΖΩ-Φιλαδέλφεια, με ιστοσελίδες ευαγγελικές ή πεντηκοστιανές που κρύβουν την ιδιότητά τους ( δεν θα αναφέρω παράδειγμα ), με κλαμπ του Pathfinder που μιλάνε αρχικά μόνο για Χριστό στους ανυποψίαστους και μετά τους προσεγγίζουν δογματικά στην χριστιανική τους ομολογία ( και είναι πολλές αυτές οι ομάδες-αιρέσεις, ατελείωτες ). Έχω κακή, κάκιστη εμπειρία από το παρελθόν για το πως τέτοιες μεθοδεύσεις δηλητηρίασαν αθώες ψυχές, ανενημέρωτων Ορθοδόξων, νέων και τους οδήγησαν εκτός Εκκλησίας. Προς Θεού, δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον Κόκκινο Ουρανό,ούτε τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε λέω ότι το μπλογκ του κρύβει ανάλογη ιδιοτέλεια. Απλά εξηγώ τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ στάση, για να μην παρεξηγηθεί. Και εμείς πχ και η ΟΟΔΕ δεν παρουσιάσαμε ονομαστικά κάποιο μπλογκ πίσω από το οποίο, μάλλον, κρύβονται μάρτυρες του Ιεχωβά. Και ένα άλλο, το οποίο απεκάλυψε το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, η Άνωθεν Σοφία, είναι κρυφοπεντηκοστιανό. Κάποιες ιστοσελίδες με το jesus μέσα είναι ευαγγελικά ή πεντηκοστιανά, αλλά αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Πρόσφατα μου έστειλε μήνυμα μια αδελφή που με ρωτούσε εάν μια διαφήμιση που έβγαινε με το μπλογκ μας ( ήταν της google ) ανήκε σε αίρεση ή όχι. Και ανήκε, τουλάχιστον, όχι φανερά... Όποιος καεί από το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι... Σκέφτομαι, μάλιστα, για να μην έχει πρόβλημα με αυτό ο Κόκκινος Ουρανός, να αλλάξω το άρθρο με υλικό από τη Γουατεμάλα στα αγγλικά, ώστε να μην θεωρηθεί ότι δεν σεβάστηκα το κόπο του ( μετάφραση ). Αυτό θα γίνει στο δικό μου μπλογκ τις επόμενες μέρες. Ευχαριστώ όλους για τη κατανόηση.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Από πλευράς μου έχεις αμέριστη κατανόηση και θεωρώ και πολύ σωστή την απάντηση και την τοποθέτησή σου.
Εύχομαι καλή συνέχεια, με ευλογία Θεού.