ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μαγεία & πολυγαμία: δύο συμπτώματα της νόσου του δυτικού ανθρώπου, & η βοήθειά του από την Ορθοδοξία



Δυο posts στο blog του Κόκκινου Ουρανού με έκαναν να αναλογιστώ με φρίκη πόσο έχει προχωρήσει η παράνοια, που έχει προκαλέσει στο δυτικό άνθρωπο η αποκοπή του από το Θεό των πατέρων του, το Χριστό.
Η αποκοπή αυτή είναι δήθεν "απελευθερωτική" (πολλοί μάλιστα νομίζουν πως οφείλεται στην επιστήμη), αλλά στην πραγματικότητα γίνεται επιστροφή σ' ένα νέο Μεσαίωνα. Η "απελευθερωτική" αθεΐα έδωσε τη θέση της σε νέες δεισιδαιμονίες, περνώντας στο επόμενο στάδιο, όπως έχει εξηγήσει ο μεγάλος ορθόδοξος Γάλλος θεολόγος Ολιβιέ Κλεμάν (για τα στάδια του αθεϊσμού βλ. εδώ).

Προβολή της πολυγαμίας

Το πρώτο post γράφει: Και τώρα το επόμενο βήμα: πολυγαμικές οικογένειες (γιατί σημασία έχει "η αγάπη" και τα "ατομικά δικαιώματα". Σωστά;).

Αναφέρεται στην προσπάθεια, μέσα από την αμερικανική τηλεόραση, να καταξιωθεί στη συνείδηση του μέσου τηλεθεατή-καταναλωτή η συνήθεια των Μορμόνων να παντρεύονται πολλές γυναίκες (υποτίθεται μία είναι η "ουράνια σύζυγος", ενώ οι άλλες είναι "επίγειες", άρα δήθεν είναι μονογαμικοί).
Οι Μορμόνοι ("Εκκλησία των αγίων των τελευταίων ημερών") είναι μια προτεσταντική αίρεση, που κυριαρχεί ιδιαίτερα στην πολιτεία της Γιούτα και, εκτός από την Αγία Γραφή, διαθέτει ως ιερό βιβλίο το "Βιβλίο του Μόρμον", ένα κείμενο γραμμένο στο στυλ της Αγίας Γραφής, που υποτίθεται ότι έφερε στους ανθρώπους ο "άγγελος Μορόνι". Οι αποκλίσεις τους από το χριστιανισμό είναι πολλές, ανάμεσα στις οποίες η πίστη σε ...πολλούς θεούς, που ο καθένας ζει και σε ένα άστρο μαζί με τις (πολλές) γυναίκες του!...

Είναι φυσικό κάθε κοινωνική και θρησκευτική ομάδα να θέλει να περάσει την κουλτούρα της στο ευρύ κοινό, είτε για να τη δικαιώσει είτε για να την "προπαγανδίσει". Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η πολυγαμία των Μορμόνων είναι μια σοβαρή απόκλιση από το χριστιανισμό. Όπως όλοι οι προτεστάντες, οι Μορμόνοι είναι υπερβολικά επηρεασμένοι από την Παλαιά Διαθήκη (ενώ οι άγιοι της αρχαίας Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας ερμηνεύουν την Π. Διαθήκη υπό το φως της Καινής, και ΟΧΙ το αντίστροφο) και ίσως θεωρούν ότι στην Π. Διαθήκη η πολυγαμία ήταν αποδεκτή (κάνουν λάθος, όπως εξηγείται σε αυτό το άρθρο). Κατά τη Βίβλο, ο Θεός έπλασε έναν άντρα και μία γυναίκα, θεσμοθετώντας έτσι (δηλ. ευλογώντας) τη μονογαμία, που αποτελεί και ένα στοιχείο της ισοτιμίας των δύο φύλων.

Αφίσα αμερικάνικου σήριαλ με ήρωες πολυγαμική οικογένεια

Έτσι κι αλλιώς όμως στο χριστιανισμό ισχύει η Καινή Διαθήκη, που αποσκοπεί στην τελειότητα του ανθρώπου (την τέλεια ένωσή του με τον Τριαδικό Θεό εν Χριστώ), ενώ η Παλαιά απευθυνόταν σε ανθρώπους πνευματικά νήπιους (το γράφει και ο απόστολος Παύλος, επιστολή προς Γαλάτας, κεφ. 3). Και στο χριστιανισμό, παρόλο που αναρίθμητοι άγιοι ήταν παντρεμένοι και αναρίθμητοι παντρεμένοι αγίασαν, ΠΟΤΕ δεν υπήρξε πολυγαμία.


Η θρησκεία των Μαγισσών ανεβαίνει!...


Το δεύτερο post αναλύει πώς οι γυναίκες στη Βρετανία εγκαταλείπουν το χριστιανισμό (μαζικά, σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα) και προσχωρούν σε μια θρησκεία μαγισσών, γνωστή και "της μόδας" τα τελευταία χρόνια, την περίφημη Wicca!
Υποτίθεται ότι τις τραβάει εκεί η "υψηλή θέση" που κατέχουν οι γυναίκες, δηλαδή οι Μάγισσες!...
Θυμάστε φυσικά την τηλεοπτική σειρά "Οι Μάγισσες", αλλά & πλήθος ταινιών & τηλεοπτικών περιπετειών, όπου η μαγεία παρουσιάζεται ως ένα χάρισμα (κληρονομικό μάλιστα), συναρπαστικό και θετικό, που προσφέρει στον άνθρωπο υπερδυνάμεις, σχετίζεται με τη μελέτη "αρχαίας σοφίας" (άρα κολακεύει τη μανία του σύγχρονου ανθρώπου να το παίζει "ερευνητής") και ανοίγει την πόρτα σ' έναν εξωτικό κόσμο, διαφορετικό από τον πεζό και μίζερο δικό μας & γεμάτο γοητεία.
Εννοείται ότι η μυθολογία του Χάρυ Πότερ εντάσσεται σ' αυτό το πλαίσιο... Οι Μάγοι και οι Μάγισσες σε όλη αυτή την τηλεοπτική φιλολογία "έχουν υψηλές αποστολές": να σώσουν τους κοινούς ανθρώπους από κακούς δαίμονες, αξιοποιώντας το χάρισμά τους.



Δυστυχώς, οι κυρίες που εντάσσονται στη θρησκεία των Μαγισσών δεν αντιλαμβάνονται πολύ βασικά πράγματα:
  • Ότι αρνούνται το Χριστό, το Φως του κόσμου, και ξεπέφτουν στην αρχαία ειδωλολατρία, μεταμφιεσμένη σε δήθεν "θρησκεία της Φύσης", υποτίθεται "φεμινιστική". Η φύση δεν είναι θεότητα και συνεπώς δεν είναι σωστό να λατρεύεται - αυτό είναι η ειδωλολατρία. Μόνο στο Θεό πρέπει να αποδίδεται λατρεία. Οι χριστιανοί μάλιστα, στην αρχαία εποχή, τόνιζαν ως ένα από τα πιο σημαντικά θετικά στοιχεία της θρησκείας τους (μας) ότι λατρεύουν το Δημιουργό και όχι τα δημιουργήματα (το Θεό κι όχι τα δέντρα, τα ποτάμια, τον ήλιο, τα άστρα κ.τ.λ.).
  • Ότι τις πιάνει κορόιδο το παγκόσμιο κίνημα της Νέας Εποχής (New Age), που δε νοιάζεται καθόλου για το γυναικείο φύλο, αλλά μόνο για την κατάρριψη του χριστιανισμού & την αντικατάστασή του με ένα ανακάτεμα θρησκειών, που καταλήγει στην ειδωλολατρία και τον (καμουφλαρισμένο ή απροκάλυπτο) σατανισμό.
  • Ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΚΑΛΗ" ΜΑΓΕΙΑ. Ακόμα κι αν (όπως νομίζουν) η μαγεία είναι επίκληση και χρήση "τυφλών δυνάμεων", το γεγονός ότι τόσο εύκολα μια "μαγική επίκληση" μπορεί (με μια λάθος κίνηση) να ανοίξει μια πόρτα σε κακοποιές δυνάμεις, φανερώνει τη ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΦΥΣΗ των "δυνάμεων" που επικαλούνται. Επιπλέον, οι χριστιανοί άγιοι (της αρχαίας Εκκλησίας και της Ορθόδοξης, εννοώ) ξέρουν από την πείρα τους την πραγματική φύση της μαγείας και των "δυνάμεών" της, καθώς και τη φύση και τα κόλπα του διαβόλου (με τα οποία εξαπατά τους αφελείς & δήθεν "τους βοηθάει", για να πάρει την ψυχή τους) και θα ήταν σοφό κάθε ενδιαφερόμενος/η να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις ενάντια στο χριστιανισμό που του έχουν περάσει στο κεφάλι και να μάθει για τη ζωή, τις εμπειρίες και τη διδασκαλία των αγίων μας, ανδρών και γυναικών. 
Οι άγιοι ξέρουν, επειδή πολλοί απ' αυτούς ήταν μάγοι στο παρελθόν, όπως ο άγιος Κυπριανός (άφησε τη μαγεία και έγινε χριστιανός, βλέποντας ότι μια απλή μοναχή τσάκισε όλες του τις δυνάμεις με την προσευχή της και το σύμβολο του σταυρού), αλλά και πολλοί μάγοι παράτησαν τη μαγεία και έγιναν ορθόδοξοι χριστιανοί, βλέποντας ότι ο Χριστός είναι το Φως, ενώ η μαγεία τους φέρνει στο σκοτάδι και το διάβολο. Η πρώτη τέτοια περίπτωση αναφέρεται ήδη στην Καινή Διαθήκη (Πράξεις των αποστόλων, κεφ. 19, στίχος 19): στην Κόρινθο πολλοί μάγοι έφεραν και έκαψαν δημόσια τα πανάκριβα μαγικά βιβλία τους και έγιναν χριστιανοί, μετά το κήρυγμα & τη δράση του αποστόλου Παύλου και της συνοδείας του.


Ο άγιος Κυπριανός, ο πρώην μεγάλος μάγος, έγραψε εξορκισμούς (προσευχές προς το Χριστό) ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις της μαγείας. Αγάπησε τόσο το Φως (το Χριστό), που προτίμησε να βασανιστεί μέχρι θανάτου από τους Ρωμαίους παρά να λατρέψει τους ψεύτικους θεούς της αρχαίας θρησκείας. Προσκαλώ κάθε ενδιαφερόμενο σε γνωριμία μαζί του.

  • Ξεχνούν επίσης οι πιστοί/ές της Wicca ότι στην αρχαιότερη και αυθεντική μορφή του χριστιανισμού (την Ορθοδοξία), η γυναίκα παίζει πρωταρχικό ρόλο, στο πρόσωπο της Παναγίας. Όχι μόνο η Γυναίκα γεννάει το Θεό ως άνθρωπο (ο Χριστός ως άνθρωπος έχει Μητέρα, αλλά όχι και πατέρα, όπως επισημαίνει κάποιος ορθόδοξος μπλόγκερ) και γίνεται η αιτία της σωτηρίας και η μεγάλη Μητέρα όλων, αλλά υμνείται ως "μετά Θεόν η θεός", βασίλισσα των ουρανών, λαμπρότερη από τους αγγέλους κ.τ.λ.! Όλοι (ακόμα και οι αρχιερείς, ακόμα και οι Οικουμενικές Σύνοδοι - το ανώτατο "όργανο λήψης αποφάσεων" στην Εκκλησία) τιμούν, προσκυνούν και προσεύχονται στην Παναγία, ακόμη και οι πιο μεγάλοι άγιοι θεωρούν ως τη μεγαλύτερη τιμή να τους επισκεφτεί η Παναγία, ενώ όλοι οι πιστοί, άντρες και γυναίκες, την αναγνωρίζουμε για προστάτισσά μας - τι άλλη σπουδαιότερη θέση θα μπορούσε να έχει η Γυναίκα σε μια πνευματική παράδοση;

Η Παναγία ως Ηγουμένη του Αγίου Όρους (που είναι "Το Περιβόλι της Παναγιάς", ολόκληρο αφιερωμένο σ' Αυτήν, και γι' αυτό δε μπαίνουν άλλες γυναίκες). Εικόνα και άρθρο εδώ.
 
Για πιο αναλυτική εξήγηση της ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΘΕΣΗΣ της Γυναίκας στο χριστιανισμό, και αναφορά σε πολλές μεγάλες αγίες, μη βαρεθείτε να διαβάσετε αυτό
Να και μια ιστοσελίδα ειδικά για τις αγίες γυναίκες.

Τι προτείνω κλείνοντας; Τη γνωριμία κάθε γυναίκας με το πρόσωπο της Παναγίας, τη μελέτη της Παράκλησης και των Χαιρετισμών της (τη Μεγάλη Παράκληση μάλιστα την έγραψε ένας αυτοκράτορας, ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις, το 13ο αιώνα), τη συμμετοχή στις λαμπρές γιορτές της (που με τη συμμετοχή των γυναικών γίνονται πιο λαμπρές) και τη διαρκή προσευχή προς Αυτήν, με τα παραπάνω κείμενα που αναφέραμε και με το "Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς".
Υπόψιν ότι η Παναγία είναι πραγματική και όχι "ένα σύμβολο". Προσευχόμενοι σ' Αυτήν απευθυνόμαστε σ' ένα πρόσωπο που ΑΚΟΥΕΙ και δε μιλάμε στο βρόντο.

Επιθυμείς την αρχαία σοφία, αδελφή μου; Ξεκίνα από τη σοφία των γιαγιάδων μας (των Σούπερ Γιαγιάδων), που και σήμερα ακόμα τιμούν την Παναγία όσο δεν παίρνει. Μάθε απ' αυτές και με τον καιρό γίνε μία απ' αυτές: δασκάλα των παιδιών σου και οδηγός όλης της κοινωνίας, δασκάλα του Φωτός, όχι των σκοτεινών τεχνών.
Το Φως είναι πολύ πιο γοητευτικό από το σκοτάδι. Και το Φως -όπως αποδεικνύει η πείρα- είναι ο Χριστός.


Η Παναγία σταματάει τα τανκς των Ναζί (Ορχομενός Βοιωτίας 10 Σεπτ 1943). Άρθρο εδώ.
Γυναίκες, αναγνωρίστε την αξία σας. Μάθετε για τις αγίες διδασκάλισσες του χριστιανισμού, που τιμήθηκαν και όσο ζούσαν και τιμώνται ακόμη σήμερα. Μάθετε για την Παναγία και επικοινωνήστε μ' Αυτήν. Χρειάζεται βέβαια αγώνας για κάθαρση της καρδιάς και καλλιέργεια της αγάπης - αγώνας και για τον άντρα και για τη γυναίκα. Ίσως για τη γυναίκα ο αγώνας να είναι μικρότερος. Αλλά το τέρμα του δρόμου είναι η Αγάπη, δηλαδή ο Χριστός, ο Θεός.

Φωτο από εδώ

1 σχόλιο:

Hector είπε...

Γεια σου ματιά γράφω μέσα από το Google μεταφραστή q τόσο καλό για την κατανόηση μου σχόλιο είναι για την πολυγαμία Μορμόνων

Αυτά τα διάφορα σφάλματα που όλα είναι (Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων τελευταίος-ημέρας) η οποία δεν εφαρμόζει την πρακτική της πολυγαμίας.

Εάν δεν αποτελεί μια ριζική ομάδα και ξεχωριστή από την εκκλησία που ονομάζεται Φανατικός οπαδός Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών



Για την επόμενη έρευνα λίγο καλύτερα