ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο καλός Σαμαρείτης των μεταναστών


της Πέλλης Γιακουμή
από την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», 8 Αυγούστου 2009
Ο παπά-Στρατής Δήμου από το Κεράμι έχει αφιερωθεί στην προσφορά βοήθειας προς τους πρόσφυγες

ΛΕΕΙ νά 'χεις τέτοιο παπά!



Εδώ και ένα χρόνο περίπου ο παπά-Στρατής Δήμου, εφημέριος της εκκλησίας του Κεραμίου στο δήμο Καλλονής, έχει αφιερωθεί πλήρως στην προσφορά βοήθειας στους μετανάστες που βλέπει καθημερινά να φθάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Έχει ευαισθητοποιήσει και άλλους κατοίκους της περιοχής και όλοι μαζί φροντίζουν να συλλέγουν ρούχα και τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν στους μετανάστες όταν βγαίνουν βρεγμένοι και εξαντλημένοι στην περιοχή τους. Πρόσφατα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» ενίσχυσε το έργο του με συνολικά επτά τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας του την ευκαιρία να βοηθήσει, πέρα από τους μετανάστες, γενικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
«Όταν είδα για πρώτη φορά μετανάστες, οικογένειες με γυναίκες και παιδιά βρεγμένους και ταλαιπωρημένους έξω από το Κέντρο Υγείας Καλλονής όπου περίμεναν για ιατρικές εξετάσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να τους προσφέρω ό,τι μπορούσα για να τους βοηθήσω. Ήταν άνθρωποι που πεινούσαν και έπρεπε να φάνε, τι άλλο έπρεπε να σκεφτώ;», λέει ο παπά-Στρατής.
Προσφέρει φαγητό και καθαρά ρούχα στους μετανάστες, ενώ υλικό απ' τη βοήθεια που συγκεντρώνει, δίνεται επίσης και στο Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου. Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, στάλθηκαν από την «Αλληλεγγύη» δυο τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στις αρχές Ιουνίου άλλοι πέντε τόνοι.
Ο ίδιος ευχαριστεί το διευθυντή της «Αλληλεγγύης» Κωνσταντίνο Δίτσα, αλλά και προσωπικά τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν.
Το έργο του έχει εμπνεύσει και έχει συγκινήσει κατοίκους της περιοχής που σπεύδουν και εκείνοι να συμβάλουν προσφέροντας από το περίσσευμα τους, για να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του. Σύλλογοι συντοπιτών από την Αθήνα αλλά και τοπικοί σύλλογοι συμβάλλουν επίσης στην προσπάθεια ενεργά, με ρούχα και ανθρωπιστικό υλικό, και συγκεκριμένα η ΟΛΣΑ, ο Σύλλογος Καλλονιατών Αθήνας, ο Ενοριακός Σύλλογος Δαφίων, ο Σύλλογος Παρακοιλιωτών Αττικής.

Το «Σπίτι της Αγάπης»

Στόχος του παπά-Στρατή είναι να δημιουργήσει ένα σύλλογο προκειμένου όλη αυτή η προσπάθεια να γίνει περισσότερο οργανωμένη. «Θα βρούμε και ένα χώρο όπου θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε όλο το υλικό και θα το ονομάσουμε "Σπίτι της Αγάπης". Εκεί θα μπορεί ο καθένας να δίνει αγάπη, προσφέροντας, αλλά και να παίρνει αγάπη λαμβάνοντας βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας και τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το καθεστώς υποδοχής των μεταναστών, με την παράταση της κράτησης τους και τις μεταγωγές σε άλλα κέντρα υποδοχής, ο παπά-Στρατής απαντά αλληγορικά. «"Ο Βασιλιάς ξύπνησε, ζήτω ο βασιλιάς". Μέχρι τώρα οι άνθρωποι αυτοί έρχονταν και γίνονταν ένα κουβάρι στην Αθήνα και την Πάτρα και δε νοιαζόταν κανείς. Μερικές ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας "ξύπνησαν" το "Βασιλιά", ο οποίος είδε γύρω του στο βασίλειο του μερικά σκουπίδια ξεβρασμένα από τη θάλασσα. Έδωσε λοιπόν εντολή να τα πετάξουν πάλι πίσω. Να σταματήσουν οι φωνές, να κοιμάται και εκείνος ήσυχος...»

Φαγητό και σε δουλεμπόρους

Η προσφορά βοήθειας δε σταματά μόνο στους μετανάστες. Προσφέρει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό και σε μοναχικούς ηλικιωμένους της περιοχής του, ακόμη και σε κρατουμένους στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Ανάμεσα τους έχει τύχει να είναι και Τούρκοι διακινητές. Οι άνθρωποι που εκ-μεταλλεύονται την ανάγκη των μεταναστών και τους μεταφέρουν στα παράλια του νησιού. «Και εκείνοι άνθρωποι είναι, δεν μπορούμε ν' αδιαφορήσουμε. Έχει τύχει να προσφέρω φαγητό σε ένα δουλέμπορο και εκείνος γονάτισε και έβαλε το χέρι μου, στο κεφάλι του. Όταν προσφέρεις αγάπη, πάντα εισπράττεις αγάπη», λέει χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στον κόσμο που υποστηρίζει το έργο του, υπάρχουν και φωνές που διαφωνούν. «Εμείς τι θα γίνουμε;», μου λένε. «Συνήθως αυτοί που τα λένε δε στερούνται τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν τις ζωές τους στους ώμους τους και χρειάζονται τη βοήθεια μας, έτσι το βλέπω εγώ», αναφέρει ο παπα-Στρατής. Μόνο στην περιοχή της Καλλονής από πέρυσι μέχρι φέτος υπολογίζεται ότι έχουν αποβιβαστεί 3.000 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: