ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

«Ας εμπιστευθούμε τους ειδικούς»: ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών στην πολιτική, την ανθρώπινη ζωή & την επιστημονική έρευνα (προ Covid)!... Πόσα έβγαλαν από τα εμβόλια;

 

Πολυεθνικές του Φαρμάκου και Ιατρική: Στο στόχαστρο της αμφισβήτησης παγκοσμίως 
 
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος,

Πληθαίνουν διαρκώς οι σοβαρότατες επικρίσεις παγκοσμίως εναντίον των γιγαντιαίων πολυεθνικών εταιρειών που παράγουν φάρμακα, εμβόλια και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και είναι σε θέση, χάρη στην τεράστια οικονομική ισχύ τους, να επιβάλλουν στα κράτη και στους γιατρούς ποια από τα προϊόντα τους θα χρησιμοποιούν, την τιμολογιακή τους πολιτική, ακόμα και την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας και το είδος ακόμα της ιατρικής που ασκείται.

Oι επικρίσεις, ακόμα και για καθαρά «εγκληματικές» δραστηριότητες των εταιρειών αυτών, προέρχονται από επιφανείς επιστήμονες, διανοούμενους, κοινωνικά κινήματα, αλλά και μεγάλα κράτη όπως η Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επικρίνει σφοδρά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως «κίνδυνο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους» αυτό που γίνεται στη Δύση ως αποτέλεσμα της χρήσης μεταλλαγμένων, της υπερκατανάλωσης εμβολίων και των «ψευδοτροφών» τύπου Φαστ Φουντ.

Χρήση εγκληματικών μεθόδων

Δεν πρόκειται άλλωστε μόνο για κατηγορίες. Πρόστιμα δισεκατομμυρίων έχουν επιβληθεί στις περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η GSK, η Novartis ή η Pfizer για εγκληματικές πρακτικές, χωρίς όμως η επιβολή τους να επηρεάσει σημαντικά την πολιτική τους. Προφανώς, τα κέρδη που αποκομίζουν από τη χρήση εγκληματικών μεθόδων είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πρόστιμα που καταβάλλουν (1).

Μεταξύ άλλων οι φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούνται για ώθηση σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, για υποβάθμιση των παρενεργειών τους, για αθέμιτη επιρροή επί της επιστημονικής έρευνας για τα φάρμακα και επί των γιατρών που τα συστήνουν, για χρήση της μονοπωλιακής θέσης τους για να επηρεάσουν την πολιτική τιμών φαρμάκων παγκοσμίως, αλλά και την πολιτική δημόσιων οργανισμών όπως η ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA), της οποίας το 30% του προϋπολογισμού προέρχεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο προϋπολογισμός μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό τους έρευνας και ανάπτυξης, υπογραμμίζει ο παγκοσμίως γνωστός Βρετανός συγγραφέας Τζων Λε Καρρέ σε μια συνέντευξή του στη βρετανική Γκάρντιαν. Ο Λε Καρρέ πρωταγωνίστησε στην ανάδειξη κατηγοριών ότι οι εταιρείες, με τη συνδρομή δυτικών κυβερνήσεων και των μυστικών υπηρεσιών τους, χρησιμοποίησαν ανυπεράσπιστους πληθυσμούς του τρίτου κόσμου ως πειραματόζωα σε θανατηφόρα πειράματα νέων φαρμάκων, τους κινδύνους των οποίων αγνοούν. (2)

Εκατομμύρια τα θύματα των φαρμάκων!

Εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης νομίμως αλλά κακώς συνταγογραφούμενων οπιοειδών φαρμάκων στις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή του ένα εκατομμύριο άνθρωποι, υπογράμμισε ο διεθνώς γνωστός Ελληνοαμερικανός επίτιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης Τζέιμς Πέτρας σε πρόσφατη μελέτη του (3). (Ο Πέτρας συνδεόταν και με τον πρώην Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και δημιούργησε, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1981, το Κέντρο Μεσογειακών Μελετών, προτού εγκαταλείψει απογοητευμένος τη χώρα μας.)

Σημειωτέον ότι η Ρωσία έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων και έχει παραχωρήσει δωρεάν Γη σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν την οργανική γεωργία. Διακηρυγμένη επιδίωξη της Μόσχας είναι να γίνει ο υπ’ αρ. 1 παγκοσμίως εξαγωγέας «καθαρών» τροφίμων, ενώ σε συνέντευξή της προς το ΑΜΠΕ, η διαπρεπής Ρωσίδα οικολόγος Σαρόικινα έχει ταχθεί υπέρ μιας «Πράσινης Ευρώπης από την Ιρλανδία μέχρι το Βλαδιβοστόκ» (4). Η Μόσχα πρωταγωνιστεί, με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS, Ινδία, Κίνα, Νότιο Αφρική, Βραζιλία, στη δημιουργία μιας «Διεθνούς» των παραδοσιακών, μη χημικών θεραπευτικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτές τις χώρες (Oμοιοπαθητική, Ayurveda, Φυτοθεραπεία, Υδροθεραπεία κλπ.) (5)

Aκόμη και τα ορθώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν τα κακώς ή υπερβολικά συνταγογραφούμενα ή αυτά που παίρνουν οι ασθενείς χωρίς να ρωτάνε κανένα, συνιστούν την τέταρτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Ντόναλντ Λάιτ, σε μια μελέτη του που δημοσίευσε το Κέντρο Σάφρα Ηθικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Κατά τον μελετητή, οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμασιών και να εμφανίσουν τα νέα προϊόντα τους ως χρήσιμα, αποκρύπτοντας τις παρενέργειές τους. (Για τέτοιας πρακτικές, εμμέσου ή αμέσου επηρεασμού των επιστημονικών μελετών, διατυπώθηκαν συχνά σοβαρές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα εναντίον της εταιρείας Νοβάρτις στην Ιαπωνία) (6).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει  ο Λάιτ, από όλα τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν μεταξύ 2002 και 2011, δύο υπήρξαν επαναστατικά, 13 συντέλεσαν σε σημαντική ιατρική πρόοδο, 61 είχαν κάποιο πλεονέκτημα και για 918 δεν σημειώθηκε καμία ή σημειώθηκε μικρή βελτίωση στην αντιμετώπιση των ασθενειών. 

Το εμπορικό συμφέρον καθορίζει την έρευνα

Η έρευνα για νέα φάρμακα καθορίζεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το εμπορικό συμφέρον των εταιρειών που τα παράγουν (ενώ δεν λείπουν και οι καχύποπτοι, που θεωρούν ότι εν μέρει αποσκοπούν μακροχρόνια και στον «έλεγχο» και την πειθάρχηση του πληθυσμού).

Έξη από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της βρετανικής ιατρικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του Sir Richard Thompson, του επί 21 χρόνια προσωπικού γιατρού της Βασίλισσας, κάλεσαν σε μια επείγουσα δημόσια έρευνα για την πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών και την επιρροή που ασκούν στο ποια από αυτά συνταγογραφούνται, υπογραμμίζοντας ότι πολλά φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από όσο πιστεύεται. Υποστήριξαν ότι οι εταιρείες φαρμάκων αναπτύσσουν φάρμακα από τα οποία κερδίζουν κι όχι τα φάρμακα που είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τους ανθρώπους (7).

H παραγωγή φαρμάκων παγκοσμίως – και εμμέσως η κατεύθυνση των πολιτικών περίθαλψης και της ίδιας της ιατρικής – ελέγχεται από μια φούχτα εταιρειών στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, που είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα να καθορίζουν πρακτικά την πολιτική τιμών του φαρμάκου παγκοσμίως και να επηρεάζουν τις κυβερνήσεις. Πρόκειται για τις εταιρείες Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Bayer, Merck & Co, Pharmacia, Novartis, Johnson&Johnson, Abbott Laboratories, American Home Products, Eli Lilly, Schering-Plough, GlaxoSmithKline και Allergan. Πρόσφατα, η γερμανική Bayer και η αμερικανική Monsanto, παγκόσμιο μονοπώλιο των μεταλλαγμένων, έκλεισαν μια καταρχήν συμφωνία συγχώνευσης, που ήγειρε σημαντικές αντιρρήσεις, γιατί οδηγεί στη δημιουργία ενός ισχυρότατου παγκόσμιας εμβέλειας γίγαντα, που τείνει να γίνει «ιδιοκτήτης» όλων των τροφών που τρώμε, αλλά και του γονιδιώματος (DNA) των ζωντανών οργανισμών, περιλαμβανομένου του Ανθρώπου και των τεχνικών τροποποίησης αυτού του γονιδιώματος. Μερικά άτομα δηλαδή θα αποκτήσουν προοπτικά τον έλεγχο της Ζωής, του ανθρώπινου Γένους και του μέλλοντός τους! (8)

Η διαμάχη για τα εμβόλια

Συχνά η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί διαφορετική ιατρική από αυτή που υποστηρίζει για τους πληβείους. Ένας από τους πλουσιώτερους ανθρώπους στον κόσμο, ο ιδρυτής της Microsoft Μπίλ Γκέιτς, είναι ισχυρός υποστηρικτής των υποχρεωτικών εμβολιασμών, πιστεύει ότι είναι ανοησίες τα περί αυτισμού που προκαλούν τα εμβόλια, ενώ πρόσφατα δήλωσε ότι μια πανδημία θα συμβεί το 2019, προκαλώντας 30 εκατομμύρια θανάτους! Μόνο που ο ίδιος απέφυγε να κάνει στα παιδιά του αυτό που σύστησε ως υποχρεωτική κρατική πολιτική για τον γενικό πληθυσμό: δεν τα εμβολίασε, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προσωπικό του γιατρό (9). Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι είναι κυρίως οι λευκοί και πλούσιοι Καλιφορνέζοι που αποφεύγουν τους εμβολιασμούς, φοβούμενοι ενδεχόμενες παρενέργειές τους, όπως κρούσματα αυτισμού (10). Πρόσφατα εξάλλου, ο πολύς Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ντοκυμανταίρ που ετοίμαζε για τα εμβόλια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναγκάστηκε να το πράξει (11).

Σημαντικές επικρίσεις διατυπώθηκαν επίσης από μειοψηφικές μεν, γνωστές όμως φωνές, για την εκτεταμένη συνταγογράφηση καρδιολογικών και ψυχιατρικών φαρμάκων, η χρησιμότητα και το ακίνδυνο των οποίων συχνά αμφισβητείται. Ορισμένα γνωστά παιδικά αντικαταθλιπτικά μάλιστα κατηγορήθηκαν ότι αυξάνουν αντί να μειώνουν τα κρούσματα αυτοκτονιών παιδιών, ενώ για τα αποτελέσματα της κατάχρησης αντιβιοτικών έχουν γραφτεί τόνοι μελετών (12).

Το συμπέρασμα είναι περισσότερο από σαφές. Και στον τομέα του φαρμάκου, όπως και στους περισσότερους άλλους τομείς, η ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε ελάχιστες οντότητες, που δρουν με αποκλειστικό γνώμονα το Χρήμα και την Εξουσία, και τις οποίες δεν ελέγχει κανείς, ή τις ελέγχει πολύ αναποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την εκθετικά συνεχιζόμενη, εκρηκτική επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση, μοιάζει προς το παρόν με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα που ονομάζουμε καρκίνο. Και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στις κοινωνίες που έχει ο καρκίνος στα άτομα. Η συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση κοινωνιών, κρατών, υπερεθνικών ενώσεων και διεθνών οργανισμών για να ελέγξουν και να αναχαιτίσουν αυτό το φαινόμενο είναι αναγκαία για την ίδια την επιβίωση λαών, εθνών και του ανθρώπινου Γένους στο σύνολό του.

Σημειώσεις

  1. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/drug-giants-fined-11bn-for-criminal-wrongdoing-8157483.html
  2. Το ζήτημα της χρήσης αφρικανικών πληθυσμών σε αποτρόπαια πειράματα φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και της συνενοχής δυτικών κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών, ανέδειξε με το μυθιστόρημά του «Ο διαρκής Κηπουρός», η δράση του οποίου τοποθετείται στο Ναϊρόμπι της Κένυα, που έγινε και ταινία, ο παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας Τζων Λε Καρρέ, πρώην στέλεχος της βρετανικής MI6 ["Ν": Γνωστότερο εδώ ως Ο επίμονος κηπουρός]. Το μυθιστόρημα είναι φυσικά μυθιστόρημα, αλλά είναι έτσι γραμμένο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών ότι περιγράφει, κατά πάσα πιθανότητα μια αληθινή ιστορία, ενώ ο προσεκτικός αναγνώστης θα αντλήσει από μια υποσημείωση του βιβλίου τον υπαινιγμό του συγγραφέα για το ποια ήταν η εταιρεία που έκανε τα πειράματα. Ο Τζων Λε Καρρέ μας έχει δώσει με τα μυθιστορήματά του την καλύτερη ανατομία του μυστικού «Ψυχρού Πολέμου» που διεξήγαγαν επί μισό αιώνα και προφανώς ξανάρχισαν δυτικές και σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Μετά την κατάρρευση όμως της ΕΣΣΔ, το ενδιαφέρον του στράφηκε στην μετάλλαξη της ίδιας της Δύσης, στον ρόλο των πολυεθνικών και στη δράση των μυστικών υπηρεσιών σε αυτό το περιβάλλον. Σε μια σπάνια συνέντευξή του στον Γκάρντιαν υπογράμμισε ότι «ο ορισμός του φασισμού από τον Μουσσολίνι ήταν ότι, όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη δύναμη των εταιρειών από τη δύναμη της κυβέρνησης, είσαι στο δρόμο για ένα φασιστικό κράτος». Δες ενδεικτικά  https://www.swissinfo.ch/eng/le-carr%C3%A9-speaks-out-against-the-global-pharmaceutical-industry/1957346
  3. http://www.defenddemocracy.press/the-opioid-epidemic-in-america-killing-one-million-people/  
  4. http://www.amna.gr/article/126973/El-Saroikina-sto-APE-MPE-I-EE-se-staurodromi-prasini-summachia-me-Rosia-i-choros-peiramatismou-gia-genetika-terata
  5. http://www.defenddemocracy.press/titlos-brics-superpowers-in-traditional-medicine/
  6. http://www.dailymail.co.uk/health/article-3460321/How-Big-Pharma-greed-killing-tens-thousands-world-Patients-medicated-given-profitable-drugs-little-proven-benefits-leading-doctors-warn.html
  7. http://www.defenddemocracy.press/novartis-and-misconduct-in-clinical-studies/, https://ethics.harvard.edu/blog/new-prescription-drugs-major-health-risk-few-offsetting-advantages, http://blogs.nature.com/news/2013/08/japan-investigations-allege-misconduct-in-large-scale-clinical-studies.html,
  8. http://yournewswire.com/bill-gates-doctor-vaccinate/
  9.  http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2015.302926
  10. http://www.defenddemocracy.press/pharmaceutical-jungle/, https://www.commondreams.org/news/2016/09/14/five-alarm-threat-our-food-supply-monsanto-bayer-merger-advances
  11. http://thefreethoughtproject.com/robert-de-niro-produce-vaccine-documentary-exposing-big-money-corruption-conflicts-interest/
  12. Για εναλλακτικές απόψεις στο θέμα της χρήσης καρδιολογικών και ψυχιατρικών σκευασμάτων ενδεικτικά https://www.theepochtimes.com/cardiologist-says-prescription-drugs-often-do-more-harm-than-good_1948124.html, http://www.defenddemocracy.press/dose-of-jeremy-corbyn-needed-to-make-medicines-safe/
Έρευνα σε όλες τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες (απαιτείται) / Η λεηλασία δημοσίου χρήματος από τις πολυεθνικές του φαρμάκου
 

Η λεηλασία δημοσίου χρήματος από τις πολυεθνικές του φαρμάκου έχει γίνει καθεστώς τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Τις πρακτικές της NOVARTIS ["Ν": βλ. παρακάτω] ακολουθούσαν και άλλοι ξένοι κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Με άμεσα λαδώματα σε διοικήσεις νοσοκομείων και μεγαλογιατρούς εξασφάλιζαν προνομιακή συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων.

Οι ξένες πολυεθνικές διαθέτουν στρατό από γιατρούς και ανώτερα στελέχη από τον χώρο της υγείας.

Η στρατολόγηση γίνεται στα ιατρικά συνέδρια τα οποία στην πραγματικότητα είναι έμμεσο λάδωμα αφού πρόκειται για δωρεάν διακοπές γιατρών σε πολυτελή θέρετρα του εξωτερικού.

Γι' αυτό οι εταιρείες που διοργάνωναν τα συνέδρια συνδέονται άμεσα με τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να ερευνήσουν όλες τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να εντοπίσουν τους γιατρούς που είχαν επιστρατευτεί για να πραγματοποιούν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Η ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο μόνο από τη NOVARTIS είναι τεράστια, σύμφωνα με το πόρισμα των αμερικανικών αρχών.

Βέβαια οι Αμερικανοί κατάφεραν αυτό που επεδίωκαν από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Έφτασαν σε συμφωνία με τη NOVARTIS με αντάλλαγμα ένα πρόστιμο – μαμούθ που θα πληρώσει ο πολυεθνικός κολοσσός στο αμερικανικό Δημόσιο.

Στην ουσία οι Αμερικανοί εισπράττουν πρόστιμα ενώ ζημιά έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να προβάλει διεκδικήσεις απέναντι στον πολυεθνικό κολοσσό.

Αυτό οφείλεται και στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η δικαστική έρευνα αλλά και στην έλλειψη τεχνογνωσίας για τέτοια ζητήματα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Μετά το σκάνδαλο της NOVARTIS οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έπρεπε να ερευνήσουν όλες τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο είναι αυτονόητο για τις ελληνικές υπηρεσίες συνιστά πολυτέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις αμερικανικές αρχές, στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού απολογούμενα για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση στην Ελλάδα, υποστήριξαν ότι το ίδιο ακριβώς κάνουν όλες οι πολυεθνικές του φαρμάκου.

Προφανώς έχουν δίκαιο, γιατί γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά.

Με τις πρακτικές αυτές οι ξένες πολυεθνικές επιχείρησαν να τσακίσουν τις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων που δεν είχαν την πολυτέλεια να διαθέτουν στρατιές από γιατρούς και μεγαλοπαράγοντες από τον χώρο της υγείας.

Επεξήγηση: Υπόθεση Novartis στην Ελλάδα 
Τα κεντρικά γραφεία της Novartis στη Βασιλεία (Ελβετία)

Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αναφέρεται σε έρευνα των ελληνικών και αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και ιατρών του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis, προς όφελος των συμφερόντων της.

Η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ξεκίνησε αρχικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ύστερα από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και συγκεκριμένα για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και ιατρών. Τον Ιούνιο του 2020 η θυγατρική εταιρεία Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις ανωτέρω αρχές, παραδεχόμενη ότι από το 2012 έως το 2016 η εταιρεία προχώρησε σε αθέμιτες παροχές προς υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακά της.

Παράλληλα με την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης στις ΗΠΑ, έρευνα ξεκίνησε τα επόμενα έτη και από την ελληνική δικαιοσύνη. Ειδικότερα, το 2018 σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία, η οποία βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζελο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία ήταν η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Στις αρχές του 2020 η δικογραφία αρχειοθετήθηκε στο σκέλος που αφορά τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, και Γιώργο Κουτρουμάνη, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος, ενώ παραμένει ανοιχτή για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορήθηκε για πιέσεις προς εισαγγελικούς λειτουργούς και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην έρευνα της Novartis, από διάφορους εισαγγελικούς λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα, αν και ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που του αποδόθηκε. Τον Ιούλιο του 2020 η Ολομέλεια της Βουλής άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτριου Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας. Μέχρι τον Αύγουστο του 2020 δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν το Ελληνικό κράτος θα ζητήσει χρηματική αποζημίωση από τη Novartis. Παράλληλα, εκκρεμεί ακόμα η δικαστική διερεύνηση τυχόν διάπραξης αξιόποινων πράξεων από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Στις 7 Ιουνίου 2021 ασκήθηκε ποινική δίωξη στον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος και συγκεκριμένα άρνηση μεταβίβασης, καθώς του επιρρίπτεται ευθύνη ότι δεν έλαβε στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, όπου είχε μεταβεί με τους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς, προφορικά στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού τα οποία προσφέρθηκαν από το FBI.

*****
 
CNBC: Δεν θα μπορούν να μηνυθούν οι φαρμακευτικές πολυεθνικές για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου

Εάν εμφανίσετε σοβαρές παρενέργειες μετά τη λήψη εμβολίου Covid, δε θα μπορεί κάποιος να μηνύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει σε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna ασυλία από την ευθύνη, εάν κάτι πάει στραβά με τα εμβόλια τους, σύμφωνα με το CNBC.

«Είναι πολύ σπάνιο να εκδοθεί ένας γενικός νόμος περί ασυλίας», δήλωσε ο Rogge Dunn, δικηγόρος εργασίας και απασχόλησης του Ντάλας. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προσφέρουν μεγάλη προστασία ευθύνης βάσει του νόμου.»

Επίσης, δεν μπορείτε να μηνύσετε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την έγκριση ενός εμβολίου για επείγουσα χρήση, ούτε μπορείτε να κατηγορήσετε τον εργοδότη σας εάν εξουσιοδοτήσει τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση απασχόλησης.

Το Κογκρέσο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για να καλύψει τους χαμένους μισθούς και τα ιατρικά έξοδα για άτομα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από ένα «καλυμμένο αντίμετρο», όπως ένα εμβόλιο.

Ανοσία στις αγωγές

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ Alex M. Azar επικαλέστηκε νόμο σχετικά με την έκτακτη ανάγκη (Public Readiness and Emergency Preparedness Act) του 2005. Αυτός ο νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να παρέχει νομική προστασία στις εταιρείες που παράγουν ή διανέμουν κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως εμβόλια και άλλες θεραπείες, εκτός εάν υπάρχει «εσκεμμένη κακή συμπεριφορά» («willful misconduct») από την εταιρεία. Η νομική προστασία διαρκεί έως το 2024.

Αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «εν μπορούν να μηνυθούν για χρηματικές αποζημιώσεις σε δικαστήριο» σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των προϊόντων για θεραπεία ή προστασία από τον Covid19.

Ο Dunn πιστεύει ότι ένας από τους μεγάλους λόγους για αυτή την άνευ προηγουμένου προστασία των φαρμακευτικών έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία απαιτείται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Ο Υπουργός Υγείας Alex Azar δεν ανταποκρίθηκε στο CNBC για συνέντευξη σχετικά με το θέμα. «Όταν η κυβέρνηση είπε, θέλουμε να το αναπτύξετε αυτό τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως», πιθανότατα οι κατασκευαστές είπαν στην κυβέρνηση, θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.», είπε ο Dunn. 

Είναι κανείς υπεύθυνος;

«Να θυμάστε πως δεν είναι οι κατασκευαστές εμβολίων που εγκρίνουν το προϊόν τους για μαζική διανομή. Αυτή είναι η δουλειά της FDA. Πράγμα που θέτει το ερώτημα: Μπορείς να μηνύσεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ αν έχεις μια εξαιρετικά άσχημη αντίδραση στο εμβόλιο; Η απάντηση είναι και πάλι όχι», αναφέρει η αρθρογράφος του CNBC.

«Δεν μπορείτε να μηνύσετε την FDA για έγκριση ή απόρριψη φαρμάκου», ανέφερε η Dorit Reiss, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νομικής Hastings του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Αυτό είναι μέρος της ασυλίας του κυρίαρχου».

Η ασυλία του κυρίαρχου («sovereign immunity») προήλθε από τον βασιλιά, εξηγεί ο Dunn, αναφερόμενος στο αγγλικό δίκαιο που επικρατούσε πριν την Αμερικανική Επανάσταση. «Δεν μπορούσε να μηνύσει τον βασιλιά. Έτσι, η Αμερική έχει ασυλία του κυρίαρχου και ακόμη και η κάθε πολιτεία έχει ασυλία του κυρίαρχου».

Υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις, αλλά ο Dunn είπε πως δεν πιστεύει ότι παρέχουν μια βιώσιμη νομική οδό για να θεωρηθεί υπεύθυνη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις από παρενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Πηγή: skai.gr

 
Κορωνοϊός: Πόσα έβγαλαν οι φαρμακευτικές από τα εμβόλια
  
Τι ανακοίνωσαν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ποιες οι εκτιμήσεις τους για την πορεία των εσόδων τους στο υπόλοιπο του έτους
 
radar.gr, 10 Αυγούστου 2021
 
Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν ήδη εγκριθεί έχουν αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στους φαρμακευτικούς ομίλους που τα παράγουν, ξεκινώντας από τη συμμαχία ανάμεσα στην αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματά της.
Pfizer και BioNTech, οι μεγάλοι κερδισμένοι
Ο αμερικανικός κολοσσός και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ήταν οι πρώτες στον δυτικό κόσμο που ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα και επωφελήθηκαν από την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κερδίζουν από αυτό το πλεονέκτημα.

Το εμβόλιο απέφερε στην Pfizer περισσότερο απ’ οποιονδήποτε ανταγωνιστή: έσοδα 10,8 δισεκ. δολαρίων (περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021, περίοδο από την οποία άρχισε να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από τις πωλήσεις αυτής της θεραπείας.
Και ο αμερικανικός όμιλος εξακολουθεί να αυξάνει τις προβλέψεις του για το 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, υπολογίζει να αντλήσει 33,5 δισεκ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου του φέτος.
Από την πλευρά της, η BioNtech κατέγραψε 7,3 δισεκ. ευρώ τζίρο στο πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα από την Pfizer, το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το μοναδικό προϊόν της προς πώληση και αυτός ο αριθμός αντανακλά κατά συνέπεια την ειδική επίδοση αυτής της θεραπείας.
Για ολόκληρο το 2021, η BioNtech εκτιμά πως οι πωλήσεις των εμβολίων της κατά της Covid-19 θα αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 15,9 δισεκ. ευρώ.

Σε καλή θέση η Moderna

Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση (start-up) Moderna, όπως και η Pfizer/BioNTech, ανέπτυξε ένα εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA το οποίο ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στον δυτικό κόσμο.
Στο πρώτο εξάμηνο, η Moderna, η οποία όπως η BioNTech υπολογίζει μόνο στο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ως προϊόν σε κυκλοφορία, είχε τζίρο 5,9 δισεκ. δολάρια, δηλ. περίπου πέντε δισ. ευρώ.
Για το σύνολο του 2021, η Moderna αναμένει έσοδα 20 δισ. δολαρίων χάρη στο εμβόλιό της.

AstraZeneca και Johnson & Johnson ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση

Η αγγλοσουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson, μέσω της βελγικής θυγατρικής της Janssen, είδαν επίσης τα εμβόλιά τους να εγκρίνονται στην ΕΕ, αλλά αργότερα. Αυτά στηρίζονται σε έναν ιικό φορέα.
Εκείνο της AstraZeneca, εξάλλου, δεν έχει καν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε άλλες χώρες όπως η Ινδία.
Επιπλέον, αυτοί οι δύο όμιλοι υποσχέθηκαν να πωλήσουν τα εμβόλιά τους χωρίς να αποκομίσουν κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας. Οι εμπορικές τιμές είναι ως εκ τούτου πολύ χαμηλότερες από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna. Και τα ποσά που συγκέντρωσαν δεν είναι λίγα.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε έσοδα 1,17 δισεκ. δολαρίων (ένα δισεκ. ευρώ) από το εμβόλιό της στο πρώτο εξάμηνο. Η Johnson & Johnson έκανε λόγο για 264 εκατ. δολάρια (225 εκατ. ευρώ) για το δικό της, το οποίο εγκρίθηκε αργότερα.
Για το σύνολο του έτους, η Johnson & Johnson υπολογίζει να αποκομίσει από τις πωλήσεις του εμβολίου της 2,5 δισεκ. δολάρια, με την AstraZeneca να μην έχει δώσει λεπτομερή πρόβλεψη.

"Ν": Ένα συμπλήρωμα εδώ ίσως είναι χρήσιμο:

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: