Κορωνοϊός – Εμβόλια: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;
[...] Μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης από εμβολιασμένους
Μολονότι μελέτες σε ζώα είχαν από νωρίς επιβεβαιώσει ότι η ανοσοποίηση από τα εμβόλια κατά της COVID-19 μειώνει και τον κίνδυνο μετάδοσης, η αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα. Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συμπεριέλαβε πάνω από 365.000 νοικοκυριά με εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα μέλη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα εμβόλια των Οξφόρδης/Astra Zeneca και Pfizer/BioNTech μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 40-60%.
Άλλη μελέτη από το πρωτοπόρο στου εμβολιασμούς Ισραήλ, κατέληξε ότι στα 5.000 κρούσματα κορωνοϊού στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης.
Τι αλλάζει και τι παραμένει μετά τον εμβολιασμό
Η μειωμένη διασπορά χάρη στα εμβόλια αναδεικνύεται σε ουσιαστικό όπλο στη μάχη για την ανοσία της αγέλης και την αναχαίτιση της πανδημίας. Παράλληλα, η διακοπή συρροών κρουσμάτων και η μείωση του ιού στην κοινότητα είναι απαραίτητα για τις ομάδες του πληθυσμού που σημείωσαν ασθενή ανοσολογική απόκριση ή δεν μπορούν ακόμα να προστατευτούν από τα εμβόλια όπως ανήλικοι, κάποιοι ηλικιωμένοι και ορισμένοι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.
Ωστόσο, ακόμη και η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι δια βίου. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον βραχύβιο χαρακτήρα των εμβολίων, οι επιστήμονες μελετούν την πορεία της ανοσίας σε εμβολιασθέντες κατά της COVID-19 αλλά και κατά πόσο προστατεύονται έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, ενίοτε πιο επικίνδυνων και μεταδοτικών. Ενδεικτικά, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna αναπτύσσει νέα εμβόλια προσαρμοσμένα ειδικά για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Τι πρέπει να έχουμε κατά νου λοιπόν; Με την πανδημία ακόμα να καλπάζει, έναν αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων καθημερινά, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Ούτως ειπείν, μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις θα παραμείνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θα χαίρουν ανοσολογικής προστασίας, φυσικά ή τεχνητά. Όπως επισημαίνουν άλλωστε οι ειδικοί «μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης δεν σημαίνει καθόλου μετάδοση».
Εμβόλιο κορωνοϊού: Το ανησυχητικό σύμπτωμα (πρησμένοι λεμφαδένες) που μπερδεύει τους ασθενείς
[...] Το μήνυμα που πρέπει να διαβάζουν οι ασθενείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το εξής:
«Οι λεμφαδένες στην περιοχή κάτω από το μπράτσο όπου έγινε ο πρόσφατος εμβολιασμός κατά της COVID-19 φάνηκαν μεγαλύτεροι κατά τη μαστογραφία. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι συχνό φαινόμενο μετά το εμβόλιο και αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος στον εμβολιασμό. Αν, όμως νιώθετε ότι το πρήξιμο στον λεμφαδένα διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον πάροχο υγείας σας».
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μαστογραφίες και οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού μειώθηκαν απότομα σε πολλά ινστιτούτα υγείας, σύμφωνα με τη Δρ. Lehman, η οποία θεωρεί ότι ίσως αυτό να έχει αποτέλεσμα αφενός την αύξηση των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, όταν και είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν και αφετέρου την αυξημένη ζήτηση για διαδικασίες προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, καθώς οι καθυστερημένοι έλεγχοι επαναπρογραμματίζονται.
«Πιστεύουμε ότι το μοντέλο μας μπορεί να συμβάλει ώστε να αποφύγουμε τη μείωση ή την καθυστέρηση των εμβολιασμών και περαιτέρω μειωμένες ή καθυστερημένες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού που βασίζονται σε σύγχυση μεταξύ των ασθενών και των παρόχων υγείας», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις εξουδετερώνουν τα εμβόλια και τα διαθέσιμα φάρμακα;
Επιβεβαιώνεται η συμβολή του αντιγριπικού εμβολιασμού στην καλύτερη έκβαση της νόσου COVID-19
Κορωνοϊός – Θηλασμός: Πολύτιμο το μητρικό γάλα για την θωράκιση του νεογέννητου
Κορωνοϊός: Η 20χρονη που νόσησε ήπια, αλλά κινδύνευσε να πεθάνει σε ΜΕΘ μέσα σε λίγες μέρες
Κορωνοϊός – Επίμονα συμπτώματα: Κλειδί της θεραπείας οι χρόνιες ασθένειες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου