ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ασκητές μέσα στον κόσμο Β΄


Ασκητές μέσα στον κόσμο Β΄, Άγιον Όρος 2012, σσ. 384.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ο συγγραφέας του έργου που θέλησε να μείνει ανώνυμος - όπως κάνει πάντοτε με τα περισπούδαστα βιβλία που εκδίδει - στον παρόντα τόμο κάνει αναφορά σε μορφές που άγιασαν στον κόσμο που έζησαν ασκητικά ως λαϊκοί, ως επίσκοποι, ως ιερείς.
Συνεχίζει δηλαδή το έργο με το οποίο συστηματικά ασχολείται για δεκαετίες με σειρά βιβλίων του.
Ο Β΄ τόμος των ασκητών μέσα στον κόσμο περιλαμβάνει το βίο 24 ασκητικών μορφών εκ των οποίων μάλιστα οι 6 κατάγονται από την Κύπρο.

Ο Β΄ τόμος του βιβλίου “Ασκητές μέσα στον κόσμο” διαφέρει από τον Α΄τόμο κυρίως για δύο λόγους.
Ο συγγραφέας στον Α΄τόμο βασίστηκε - εν πολλοίς - στη δική του εμπειρία και γνωριμία για τις άγιες αυτές μορφές που ιστορεί, σε αντίθεση με τον Β΄τόμο, που βασίστηκε στις πληροφορίες άλλων.
Ετσι αναπόφευκτα η αναφορά στις άγιες αυτές μορφές εξαρτάται - σε κάποιο βαθμό - από τη δεκτικότητα της ψυχής του ανθρώπου που συνέλεξε τις πληροφορίες. Αν είναι άνθρωπος αρετής, που έχει φόβο Θεού και ο οποίος ζει πνευματική ζωή, εξιστορεί την αναφορά του με τα μάτια της ψυχής ανοιχτά. 
Αν πάλιν πρόκειται για άνθρωπο που εντυπωσιάζεται από τα υπερφυσικά σημεία μένει στην έκπληξή του για το θαύμα. 
(Υπάρχει φυσικά και η χειρότερη εκδοχή όταν κάποιος αναφέρει ανυπόστατα γεγονότα στην προσπάθειά του να αποδείξει εαυτόν μέτοχο θείων εμπειριών κατά το ειωθός των κάθε λογής Θεομπαικτών).

Να μνημονεύσουμε ιδιαιτέρως την πολύ θετική συνεισφορά του ευλαβέστατου κληρικού π. Θεοδόσιου Χαραλαμπίδη, ο οποίος συνέλεξε το υλικό για τους τέσσερις από τους έξι ιστορούμενους ασκητές που έζησαν στην Κύπρο 
 
Στον Α΄ τόμο ο καλός συγγραφέας παραθέτει μια Β΄ ενότητα που επιγράφει: “Θαυμαστά και διδακτικά περιστατικά των ιστορουμένων μορφών”, ενώ αυτό το τμήμα δεν περιλαμβάνεται στον Β΄ τόμο.
Κατά τα άλλα ο Β΄τόμος συνιστά συνέχεια του Α΄τόμου. 
 
Ελπίζουμε ότι ο καλός συγγραφέας θα εκδώσει κι άλλους τόμους στους οποίους θα κάνει αναφορά και σε άλλους ασκητές στον κόσμο.
Εκφράζουμε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι θα βρει πολύ ενδιαφέρον υλικό στον υπό έκδοση πανηγυρικό τόμο του 100ού τεύχους του περιοδικού “Ορθόδοξη μαρτυρία”, για άγιες μορφές που έζησαν στη μεγαλόνησο.
 
Τα βιβλία για τους “Ασκητές μέσα στον κόσμο” γνωρίζουν ήδη μεγάλη επιτυχία, αφού μεταφράστηκαν σε 12 Ευρωπαικές γλώσσες.
Τι δείχνει αυτό; Οτι ο κόσμος διψά να μάθει για αγίους της εποχής μας επειδή του δίνει φτερά να συνεχίσει τον δικό του αγώνα. Διαβάζοντας για τους ασκητές εν τω κόσμω αντιλαμβάνεται ότι το Ευαγγέλιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην εποχή μας.
Το βιβλίο είναι ασύγκριτα πιο σημαντικό και ωφέλιμο από ότι δίνει την εντύπωση η παρούσα βιβλιοκρισία.
Γι’ αυτό παρακαλώ θερμά τους καλούς αναγνώστες να διαβάσουν το εξαιρετικά ευανάγνωστο βιβλίο για να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για να αποκομίσουν την ανάλογη ωφέλεια.
Οι πολλοί γράφουν βιβλία που ξεχνιούνται σύντομα, επειδή δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. 
Υπάρχουν όμως και ορισμένοι, που έχουν πνευματική αίσθηση για τα πράγματα, και αυτά που γράφουν μένουν εις τον αιώνα και διακονούν τη σωτηρία του κόσμου.
 
"Ν": Για τον τόμο Α΄ διαβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: