ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Οι εκτοπισμένοι του πλανήτη - Κλουβιά για τα παιδιά των μεταναστών στις ΗΠΑ!... Αντιδρά και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής


Οι εκτοπισμένοι του πλανήτη

Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο | (AP Photo/Amel Emric)

Εφημερίδα των Συντακτών
"Ν": Ίσως το συγκλονιστικό αυτό άρθρο θα ήταν προτιμότερο να τιτλοφορείται "Ο πλανήτης των εκτοπισμένων"...
 
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων και στρατιωτικών επεμβάσεων σε πολλές χώρες. Οι αριθμός των δυστυχισμένων έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2017 με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
Ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων έφθασε την περασμένη χρονιά τα 68,5 εκατομμύρια καταγράφοντας νέο επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Η κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, η μαζική έξοδος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγια από τη Μιανμάρ προς το Μπανγκλαντές έκαναν τον αριθμό των προσφύγων να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Το 2017 καταγράφηκαν 3,1 εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, όταν το 2016 ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 300.000. Αυτό εξηγείται από τη μεγάλη αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των προσφύγων, ενώ αυτός των εσωτερικά εκτοπισμένων σημείωσε μικρή πτώση.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένας άνθρωπος στους 110 παγκοσμίως έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

«Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή κατά την οποία η προσήκουσα απάντηση στους αναγκαστικούς εκτοπισμούς παγκοσμίως απαιτεί μια νεά και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, προκειμένου οι χώρες και οι κοινότητες να μην μένουν πια μόνες απέναντι σε αυτού του είδους τις καταστάσεις», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φίλιπο Γκράντι. 
«Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις φτάνουν τα 25,4 εκατομμύρια από το σύνολο των 68,5 εκατομμυρίων ξεριζωμένων ανθρώπων, δηλαδή αύξηση κατά 2,9 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016 και επίσης η πιο μεγάλη που έχει καταγραφεί ποτέ από την UNHCR στη διάρκεια ενός έτους» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά περίπου 300.000 και αγγίζει πλέον τα 3 εκατομμύρια, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στις χώρες τους φτάνουν πλέον τα 40 εκατομμύρια, αριθμός που σημείωσε πολύ μικρή πτώση. Η Συρία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους και ακολουθούν η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό και το Αφγανιστάν.
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο εξ αυτών είναι Παλαιστίνιοι. Οι υπόλοιποι προέρχονται στη μεγάλη πλειονότητά τους από πέντε μόνο χώρες: τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία.
Μικρός όμως είναι και ο αριθμός των κρατών που έχουν δεχθεί μεγάλο πληθυσμό προσφύγων με την Τουρκία να φιλοξενεί τους περισσότερους, καθώς έχει στα εδάφη της 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, ενώ ο Λίβανος έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον εθνικό του πληθυσμό.
Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η άποψη που επικρατεί για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους «είναι σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα».
Καταγγέλλει «την άποψη ότι οι ξεριζωμένοι άνθρωποι παγκοσμίως αναζητούν καταφύγιο κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο», καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 85% των προσφύγων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: