ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου



Ρομφαία

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, προσκεκλημένος του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Mike Pompeo συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο για την υπεράσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών που συγκάλεσε το State Department στην Ουάσιγκτον μεταξύ 24 και 26 Ιουλίου 2018.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Συνόδου κατά τη συνεδρία της 25ης Ιουλίου, έθιξε το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συγκεκριμένα είπε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερείται πρώτον, νομικού καθεστώτος γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντά του και την ανά την υφήλιο αποστολή του, δεύτερον το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπέστη μαζική κατάσχεση των από αιώνων περιουσιών του, κτιρίων και άλλων κτημάτων· και τρίτον, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η μόνη Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου, με απόφαση των Τουρκικών αρχών παραμένει κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια τώρα, παρά τις προσπάθειες και παρεμβάσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων Αμερικανών Προέδρων.
Ενόσω η Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερείται της δυνατότητος να εκπαιδεύει του κληρικούς του, κάτι που σαφώς αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του.
Οι επισημάνσεις του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου έγιναν ευμενώς δεκτές από την ολομέλεια και οι συμμετέχοντες χειροκρότησαν την έκκληση του Αρχιεπισκόπου υπέρ των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στη Σύνοδο για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών συμμετείχαν εκπρόσωποι από 80 χώρες, ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, κυρίως υπουργοί εξωτερικών, πρεσβευταί, θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων με σκοπό να συζητήσουν τις προκλήσεις, να προσδιορίσουν συγκεκριμένους τρόπους καταπολέμησης των θρησκευτικών διώξεων και διακρίσεων και να διασφαλίσουν μεγαλύτερο σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με αξιωματούχους των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας κ. Sam Brownback, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. John J. Sullivan, τον Ειδικό Σύμβουλο για τις Θρησκευτικές Μειονότητες στη Μέση Ανατολή και τη Νότια/Κεντρική Ασία κ. Knox Thames και άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες από διάφορες χώρες.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών John J. Sullivan παρέθεσε χθες το βράδυ δεξίωση για τους συνέδρους στην αίθουσα Βενιαμίν Φραγκλίνου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σήμερα, 26 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας κατά την οποία μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo και ο Αντιπρόεδρος Mike Pence παρουσίασε εκτενή και εμπεριστατωμένη ομιλία για την πολιτική των Η.Π.Α. στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: