ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο ναός του αγίου Ευάγγελου στο Σελλί Ρεθύμνου (7 Ιουλίου), στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη...



Ο άγιος Ευάγγελος μαρτύρησε διά ξίφους κατά την εποχή των αρχαίων διωγμών, δηλαδή των διωγμών των χριστιανών από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Αν και στους ελληνικούς συναξαριστές δεν βλέπουμε περισσότερες πληροφορίες, ο καθηγητής Γεώργιος Πιπεράκις, στο εξαιρετικό Πανάγιον, γράφει για τις 7 Ιουλίου 
"Ευσταθίου, Πολυκάρπου και Ευαγγέλου, Ιερομαρτύρων εν Τόμι (Κωνστάντσα) Ρουμανίας (295 μ.Χ.)", 
(σελ. 149) με πηγές το Ρουμανικό ορθόδοξο εορτολόγιο αλλά και το Αθωνικό, της Σιμωνόπετρας (προφανώς αυτό). Οι τρεις αυτοί άγιοι βλέπουμε να αναφέρονται στους ελληνικούς (ηλεκτρονικούς) συναξαριστές (εδώ & εδώ), αλλά χωριστά και χωρίς περισσότερα στοιχεία.

Στο Ρέθυμνο η μνήμη του αγίου Ευαγγέλου θα εορτάζεται πλέον στον μικρό ναό που αφιέρωσε σ' αυτόν η οικογένεια Ανδρέα και Μαρίας Γιακουμάκη, στο χωριό Σελλί του δήμου Ρεθύμνου, στη μνήμη του γιου τους Ευάγγελου (Βαγγέλη) Γιακουμάκη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εκτός Κρήτης, λόγω παρατεταμένων περιστατικών βίας από ομάδα συμφοιτητών του! 

Αξιοσημείωτο είναι ότι (όπως ειπώθηκε κατά τα θυρανοίξια του ιερού ναού) η ημέρα μνήμης του αγίου Ευαγγέλου είναι και η επέτειος της βάπτισης του Βαγγέλη, στη βρεφική του ηλικία φυσικά. Τότε βέβαια δεν είχε παρατηρήσει κανείς ότι γιορτάζει ένας άγιος με το ίδιο όνομα...
Ο ναός βρίσκεται στον προαύλειο χώρο της οικείας τους και τα θυρανοίξια (το επίσημο άνοιγμα της θύρας του ναού, με αγιασμό και εσπερινό) τελέστηκαν στις 7 Ιουλίου 2018 από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο. Το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου (εορτή του αγίου Προκοπίου) τελέστηκε εκεί η πρώτη θεία λειτουργία.

Η είδηση στο διαδίκτυο εδώ. Η φωτο από εδώ.
Ας είναι βοήθειά μας ο άγιος και όλοι οι άγιοι της ημέρας εκείνης, μεταξύ των οποίων και η 16χρονη αγία μεγαλομάρτυρας Κυριακή.
Ας πρεσβεύει για την ανάπαυση της ψυχής του νεαρού Βαγγέλη και για τη στήριξη και σωτηρία της οικογένειάς του, των συγχωριανών του, των εμπλεκομένων στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του (για τη μετάνοιά τους) και όλου του κόσμου. Αμήν.

Στην οικογένεια του αδικοχαμένου Βαγγέλη (χωρίς να τους γνωρίζω) και σε όλους τους πενθούντες γονείς, αφιερώνω ταπεινά, με αγάπη Χριστού, τις αναρτήσεις μας:
Τα πνεύματα των νεκρών και εμείς
Η Αγία Γραφή για τη μετά θάνατον ζωή των ψυχών
Η κατάργηση του θανάτου - Αποχαιρετώντας τα παιδιά μας για τον Ουρανό…
Και βέβαια θ' αναστηθούμε!

Αδελφοί, κουράγιο. Τα παιδιά σας δεν πέθαναν. Βρίσκονται στον ουρανό και περιμένουν κι εσάς εκεί. Σας παρακαλώ, ζήστε χριστιανικά και θα ξανασυναντηθείτε εκεί, στην ΑΙΩΝΙΑ ζωή, όπως βεβαιώνει το αψευδές στόμα του Ιησού Χριστού, του σταυρωμένου και αναστημένου Θεανθρώπου & μοναδικού βασιλιά και σωτήρα του κόσμου...

Άγιοι στις 7, 8 & 9 του Ιούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: