ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

"Παιδιά, ξέρετε τι είναι σήμερα;" (Άγιοι & μνήμες στην πόρτα του Ιούλη)


Κυριακή 1 Ιουλίου 2018. Πήγαμε στους αγίους Αναργύρους, την εκκλησία της ενορίας μας, που γιορτάζει σήμερα. Κόσμος αρκετός. Αρχιερατική λειτουργία. Στη συνέχεια, πλούσιο κέρασμα στον κόσμο, στην αίθουσα κάτω από το ναό.
Δυο κορίτσια (κάπου 12 το ένα και 14 το άλλο;) προσέχουν ένα μικρό στην αυλή του ναού. Ένας γνωστός μου - άγνωστος σ' εκείνα - τα πλησιάζει.
"Κορίτσια, με συγχωρείτε. Να σας ρωτήσω κάτι;". Εκείνα τον κοίταξαν. "Μήπως ξέρετε τι γιορτή είναι σήμερα;".
Χαμογέλασαν αμήχανα. "Γιορτάζει αυτή η εκκλησία;" απάντησε η μεγαλύτερη αβέβαια.
"Σωστά. Και πώς λέγεται αυτή η εκκλησία;".
Σιώπησαν, παραδεχόμενα την άγνοιά τους. Ωστόσο το μικρό ξέφυγε και η μεγάλη είπε στη μικρή: "Πήγαινε να πάρεις το μπέμπη. Εγώ θ' ακούσω και θα σου τα πω".
"Είναι οι άγιοι Ανάργυροι" συνέχισε ο άντρας. "Ήταν γιατροί που γιάτρευαν τους ανθρώπους χωρίς χρήματα και, επειδή στ' αρχαία τα χρήματα λέγονται αργύρια, εκείνοι ονομάζονται ανάργυροι... Το θεώρησα ενδιαφέρον, γι' αυτό θέλησα να σας το πω".
"Όντως είναι ενδιαφέρον" απάντησε το κορίτσι.
Βλέπετε, αδελφοί μου, πόση άγνοια υπάρχει και για τα στοιχειώδη της Εκκλησίας μας, όπως οι γιορτές των αγίων, που κάποτε ήταν πασίγνωστες και σήμερα πάλι ορισμένοι τις ξέρουν, αλλά οι έφηβοι και τα παιδιά μας, όχι απλώς τις αγνοούν, αλλά δεν τις υποψιάζονται καν...
Γι' αυτό, σας παρακαλώ ταπεινά και θερμά, διαβάστε (αν δεν την έχετε διαβάσει) την ανάρτησή μας Ο κόσμος γίνεται διαφορετικός όταν... και, αν σας αρέσει, διαδώστε την όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και στη συνέχει κάντε το ίδιο και σε αυτό: Άγιοι και μνήμες στην πόρτα του Ιούλη.
Κι έπειτα - συγχωρέστε με που σας "βάζω δουλειά", ΑΝ το θέλετε, εξυπακούεται πάντα - διατρέξτε τις αναρτήσεις του Ιούλη 2017 και νομίζω πως θα βρείτε αρκετές που θα αφορούν σε αγίους, οι οποίοι κάτι έχουν να σας πουν, κάτι έχουν να πουν σε όλους μας...
Ας έχουν τις πρεσβείες τους... Ευχαριστώ.

H παρεξηγημένη αγιότητα
Σήμερα γιατί δεν έχουμε πολλούς αγίους; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: