ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Σήμερα νηστεύουμε (5 Ιαν.), αύριο πίνουμε Μεγάλο Αγιασμό...Αν το ξέχασες το πρωί, δεν πειράζει. Ζούμε σε έναν κόσμο που πολεμάει κάθε τι αληθινά πνευματικό, δηλαδή κάθε τι αληθινά ορθόδοξο χριστιανικό. Μπορείς να κρατήσεις τη νηστεία της ημέρας από εδώ και πέρα.
Η νηστεία είναι μια πράξη ταπείνωσης, που μας εντάσσει στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία (αρκεί να γίνεται με καθαρή καρδιά, χωρίς εγωισμό). Έτσι τη χρειάζεται η ψυχή μας, όπως την τηρούν οι απλές γιαγιάδες και οι σοφοί μοναχοί. Το "πιστεύω με τον τρόπο μου" και όχι με τον τρόπο της γιαγιάς μου και του γέρου καλόγερου που ζει ξεχασμένος, πιθανόν, σ' ένα μοναστήρι, πίστεψέ με, αδελφέ - αδελφή μου, μόνο εγωισμό κρύβει.
Είμαι εγωιστής και το ξέρω.

Ένα κλικ, παρακαλώ, εδώ:
Η νηστεία της παραμονής των Φώτων (και τα φωτοκόλυβα)...
Άρχισε να τηρείς τις μικρές Εντολές & σύντομα θα τηρείς και τις μεγάλες

Το μήνυμα των Θεοφανείων - ή: "Εμένα o Θεός με πήρε απ' το Πεδίο του Άρεως με τη σύριγγα στο χέρι και μ' έκανε καλόγερο..."

Εξήγηση της νηστείας της σημερινής ημέρας (από εδώ):

Η πνευματική ζωή δεν είναι επιφανειακή ή αισθησιακή, αλλά βαθύτερη και υπαρξιακή. Περνάει μέσα από την εμπειρία του θανάτου, για να προχωρήσει στην ανάσταση. Είναι ζωή που απαιτεί τη θυσία της σάρκας και των αισθήσεων, και καλλιεργείται με τη δύναμη και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.
Η χριστιανική μας ζωή δεν νοείται χωρίς άσκηση. Στην ασκητική αυτή προσπάθεια ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέχει η νηστεία.
Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Η πρώτη. Την έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Το νόημα της νηστείας είναι: με το όπλο της νηστείας να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην υπακοή στον Θεό και στην πάλη κατά του διαβόλου.
Ο Χριστός, τόνισε ακόμη περισσότερο την αξία της νηστείας με τα λόγια, «το γένος τούτο ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία» (Ματθ. 17, 21). Η Εκκλησία, για να μη γίνονται υπερβολές, καθόρισε τι πρέπει να τρώμε την κάθε ημέρα και εποχή.
Την παραμονή των Θεοφανείων η νηστεία που τηρούμε είναι αλάδωτη, ενώ δεν τρώμε ούτε ψάρι. Η μόνη περίπτωση να αρτηθούμε το λάδι είναι εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.
Κάποιοι λανθαμένα πιστεύουν ότι την παραμονή των Θεοφανείων η νηστεία που τηρούμε αποσκοπεί στο να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό την 6η Ιανουαρίου. Μάλιστα, επίσης λανθασμένα, συχνά συγχέεται ο Αγιασμός με τη Θεία Κοινωνία.
Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας για να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό απαιτείται μονάχα να μην έχουμε φάει ή πιεί από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι εκείνη την ώρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο «Ιερό Πηδάλιο», «ο λόγος που νηστεύουμε την Παραμονή των Θεοφανείων, αντίστοιχα και την Παραμονή των Χριστουγέννων, είναι προκειμένου να αναπληρώσουμε τη Νηστεία που χάνουμε, όταν οι εορτές αυτές πέφτουν Τετάρτη ή Παρασκευή, ημέρες δηλαδή κατά τις οποίες η νηστεία καταλύεται λόγων των Μεγάλων αυτών Εορτών.Επίσης:

Αγία Συγκλητική (5 Ιανουαρίου) - Η Μητέρα των Γυναικών της ερήμου

Μεγάλο αφιέρωμα στην αγία Συγκλητική (από εκεί η εικ.)

Σήμερα 05/01/2018 εορτάζουν:

Παραμονή των Φώτων, Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς, Οσία Συγκλητική, Άγιος Ρωμανός ο νέος Οσιομάρτυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: