ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020

«Η δυσκολία να είσαι Χριστιανός»


«Γιατί να’ ναι δύσκολο να είσαι Χριστιανός;  Για μια σειρά λόγων και πάνω απ΄όλα επειδή είναι βαρύ ρήμα το «είμαι». 
Δυσκολία είναι πρώτα απ΄όλα, ο Χριστιανός να αντέξει το ίδιο του το Ευαγγέλιο.
Να μην αναπαυθεί δηλαδή στην ευκολία οιασδήποτε ειδωλολατρίας. Δυσκολία είναι να επιμένεις, ότι είναι άφρων εκείνος, τον οποίον τα συστήματά μας θεωρούν, ως τον κατ' εξοχήν σώφρονα.
Δυσκολία είναι το να 'χει ο Χριστιανός κορώνα στο κεφάλι του την εντολή της αγάπης, παρ΄όλο που αυτή ακούγεται εξωπραγματική στις κοινωνίες».

Συνάντηση με τον Θανάση Παπαθανασίου (Δρα Θεολογίας, διδάσκοντα στην ΑΕΑΑ, στο ΕΑΠ και αρχισυντάκτη του περιοδικού Σύναξη) με θέμα: «Η δυσκολία να είσαι Χριστιανός», Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Συμπλήρωμα:

"Ν": Η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται με αγάπη και πνεύμα συγχώρησης στους αδελφούς μας που καταφέρονται κατά της Εκκλησίες αυτόν τον καιρό, είτε αισθάνονται άθεοι και εχθροί του χριστιανισμού, είτε αισθάνονται χριστιανοί, αλλά με "έναν δικό τους τρόπο". Ζητώ συγγνώμη, που μερικές φορές εξοργίζομαι με αυτά που γράφουν, όσο εξοργιστικά κι αν τα θεωρώ. Δεν κινούμαι από μίσος και προκατάληψη, αλλά από ανθρώπινη αδυναμία, εφάμαρτη ασφαλώς.
Ο Χριστός ας μας συγχωρήσει όλους και ας είμαστε συγχωρημένοι και μεταξύ μας. Κάποιοι, σώφρονες, υπενθυμίζουν τα λόγια του αποστόλου Παύλου ότι οι ισχυροί στην πίστη δεν πρέπει να περιφρονούν τους ασθενείς (προς Ρωμαίους, κεφ. 14).
Εγώ σίγουρα δεν είμαι ισχυρός και δεν πρέπει να αυταπατώμαι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: