ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Η καύση των νεκρών, η Ιερά Σύνοδος και ο π. Γ. ΜεταλληνόςΠροσκυνητής
 
Ευρύτατα διαδεδομένη σε άλλες χώρες, η αποτέφρωση των νεκρών συνεχίζει να διχάζει τους Έλληνες ["Ν": οι Έλληνες είναι ήδη χωρισμένοι στους χριστιανούς και τους άλλους - πιστεύω πως είναι περίπου μισοί μισοί]. Την ώρα που ορισμένοι δήμοι, όπως της Θεσσαλονίκης, έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία για κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, η Εκκλησία "φυλάει τις Θερμοπύλες", σε μια προσπάθεια να κρατήσει ακέραιη και αλώβητη την ελληνορθόδοξη παράδοση. 


Αυτό υποστήριξε,
μιλώντας στο Νews247, ο πρωτοπρεσβύτερος και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μεταλληνός, συμφωνώντας απολύτως με την πρόσφατη εγκύκλιο της Ιεράς
Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται νεκρώσιμος ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους επιλέγουν την αποτέφρωση.

"Η αποτέφρωση δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Οι Έλληνες δεν αποτεφρώναμε στην αρχαιότητα. Οι Έλληνες εκηδεύαμε. Εάν πάτε στον τύμβο του Μαραθώνος, θα βρείτε σκελετούς. Κάνουν ανασκαφές πολλές φορές εδώ στην Αθήνα και βρίσκουν από την αρχαιότητα σκελετούς. Πριν μερικά χρόνια, στην οδό Πατησίων, πάνω από 170 σκελετούς βρήκαν από την αρχαιότητα" τόνισε ο π. Μεταλληνός.

Και πρόσθεσε: "Πότε έκαιγαν ή κυρίως άφηναν άταφο το σώμα. Ή όταν είχαμε προδοσία ή μολυσματικές νόσους. Τότε καίγανε. Αλλά κυρίως στην προδοσία. Άρα όταν καίμε έναν άνθρωπο είναι σαν να λέμε ότι είναι προδότης και τον καίμε. Η κηδεία είναι το σώμα. Εμείς είμαστε ορθόδοξοι Έλληνες. Ανατολίτες και λοιπά, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι μια παράδοση και μετά θεολογία.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εγώ είμαι Κερκυραίος. Στην Κέρκυρα υπάρχει ακέραιο και θαυματουργό το σώμα του Αγίου Σπυρίδωνος. Στην Κεφαλονιά, ο Άγιος Γεράσιμος. Αν κάψουμε, δεν θα ξέρουμε ποιος είναι Άγιος μετά, γιατί το λείψανο ευωδιάζει και μένει άφθαρτο. Είναι απόδειξη της ορθοδοξίας ότι ο Θεός κατοικεί μέσα στο λείψανο. Επομένως είναι πάρα πολλοί λόγοι που η ελληνορθόδοξη παράδοση και όλων των ορθοδόξων δεν καίει".
Και κατέληξε: "Το ίδιο ίσχυε και στον δυτικό χριστιανισμό. Τώρα μπήκαν μέσα η αθεΐα και όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία οδηγούν σε άλλες αποφάσεις. Ε, δεν θα ακολουθήσουμε και εμείς τον ίδιο δρόμο".


"Ν": Ένα μόνο σχόλιο θα κάνουμε: Πιστεύω πως η Εκκλησία πρέπει να κάνει ευρεία και οργανωμένη ιεραποστολή στην Ελλάδα, όχι μόνο στους αλλόθρησκους μετανάστες (τους οποίους αφήνει να λιμοκτονούν πνευματικά, κάνοντας μόνο συσσίτια και όχι ιεραποστολή) αλλά και στους Έλληνες. Οι Έλληνες έχουν πλήρη άγνοια της ορθόδοξης διδασκαλίας για το σώμα (ότι είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και λαμβάνει τη χάρη της αγιότητας ακριβώς όπως και η ψυχή - αλλά και ότι πρόκειται να αναστηθεί στη Δευτέρα Παρουσία), καθώς και του σεβασμού και της ευλάβειας της Ορθοδοξίας προς αυτό και προς τον άνθρωπο συνολικά. Έχουν άγνοια του ότι η Ορθοδοξία είναι ο δρόμος προς την αγιότητα. Πώς θα τα ακούσουν χωρίς ιεραποστόλους; 
Όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, στα σπίτια μας και στην ψυχή μας είναι συνέπεια αυτού του ιεραποστολικού ελλείμματος. Τουλάχιστον, αν υπήρχε εσωτερική ιεραποστολή, θα αποφάσιζε ο καθένας με επίγνωση αν θέλει να είναι ορθόδοξος χριστιανός ή όχι. Τώρα κατά κανόνα "αποφασίζει" δέσμιος μύθων και προκαταλήψεων!

Για το θέμα και εδώ:
Γιατί να μην καίμε τους νεκρούς;

Δείτε επίσης, αν θέλετε:

Τα πνεύματα των νεκρών και εμείς

Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά...
Η πνευματική νεύρωση της Δύσης (σε σχέση με το θάνατο και όχι μόνο...)
Η νόσος του δυτικού ανθρώπου (& η θεραπεία της)
Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο...
Ο θεός που καλείται "Γη" - ακρωτηριασμοί & εκτρώσεις στο όνομά του
Μαγεία & πολυγαμία: δύο συμπτώματα της νόσου του δυτικού ανθρώπου, & η βοήθειά του από την Ορθοδοξία 

Θέωση (ενότητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: