ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Άγιος Κασσιανός ο Έλληνας ο Θαυματουργός


Συν-οδοιπορία


Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 θα τιμηθεί η μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Έλληνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στη Θεία Λειτουργία θα προΐσταται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας (παραπλεύρως του Ιερού Ναού) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την Αδελφότητα των απανταχού Γαβράδων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» (*).
Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Νικόλαος Γαβράς με θέμα: «Ο Άγιος Κασσιανός ο Έλληνας και οι Γαβράδες της Ρωσίας».
Ύμνους θα αποδώσει στα ρωσικά η 20μελής 4φωνική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (Μενίδι).
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

 


Σύντομη Βιογραφία του Οσίου Κασσιανού

Ο Όσιος Κασσιανός, ο Έλληνας, ο Θαυματουργός, ο εν Ούγκλιτς, ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γαβράς, γεννήθηκε μεταξύ 1427 και 1442 στην πόλη της Θεοδωρούς της Κριμαίας.
Το 1472 συμμετείχε στη συνοδεία της πριγκίπισσας Ζωής Παλαιολογίνας, που πήγε από τη Ρώμη στη Μόσχα, για να παντρευτεί τον δούκα της Μοσχοβίας Ιβάν Γ’ Βασίλιεβιτς. Ο Κωνσταντίνος συνέβαλε στην ενίσχυση της Ορθόδοξης πίστης της πριγκίπισσας, η οποία απαρνήθηκε το δυτικό δόγμα, επανήλθε στην Ορθοδοξία και μετονομάστηκε σε Σοφία. 

Ο Κωνσταντίνος, κατόπιν οράματος και προτροπής του φίλου του Αρχιεπίσκοπου Ιωάσαφ του Ροστόβ, εκάρη μοναχός με το όνομα Κασσιανός. Ο μοναχός Κασσιανός δεχόταν τον καθένα με περισσή αγάπη και τον οδηγούσε στο λιμένα της σωτηρίας, τάιζε τους πεινασμένους, έντυνε τους ρακένδυτους και παρείχε παρηγοριά στους φυλακισμένους. Κανένα κοπιώδες διακόνημα δεν ήταν δύσκολο για τον πρώην πρίγκιπα και ξεπερνούσε όλους τους συμμοναστές αδελφούς του στην υπακοή και στην αγάπη της προσευχής.
Κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 2 Οκτωβρίου του 1504 ["Ν": 2 Οκτ. εορτάζεται και ο μεγαλομάρτυρας άγιος Θεόδωρος Γαβράς (
2 Οκτ. 1098)].
Στα «Χρονικά του Ούγκλιτς» έχουν καταγραφεί πολλά θαύματα του Αγίου, ενώ προστάτευσε την μονή του από την εισβολή των Πολωνών την περίοδο 1609-11.
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της 10ης Μαρτίου 1964, κατατάχθηκε στο Ρωσικό Αγιολόγιο.


(*) Στοιχεία από εδώ:
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΑΒΡΑΔΩΝ
''Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ''
Σταδίου 48, Τ.Κ. 105 64, Αθήνα
Τηλ. επικ.: 210-3421816 /697-230.9.239 


Διαβάστε επίσης: 
"Δε μπορείς ν' αλλάξεις; Δες εμένα!" Ο άγιος ευαγγελιστής Ματθαίος και ο άγιος Ματθαίος βασιλιάς της Αιθιοπίας (16 Νοεμβρίου)

Άγιοι στις 15 & 16 Νοεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: