ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Ματωμένο ΔιαμάντιΤο κείμενο από εδώ (όπως και το 1ο βίντεο). Το 2ο από εδώ.

Από το 1550 η Αμβέρσα είναι το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών. 1.500 καταστήματα, 4 χρηματιστήρια και 30.000 εργαζόμενοι εξυπηρετούν το εμπόριο διαμαντιών της πόλης. Σε ετήσια βάση, διακινούνται 25 εκατομμύρια καράτια μυθικής αξίας. Πόσα από αυτά χρηματοδοτούν πολέμους στην Αφρική ή έχουν παραχθεί με αιματηρή εκμετάλλευση αφρικανικών λαών;
Ματωμένα διαμάντια χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες για να χρηματοδοτήσουν αιματηρούς πολέμους στην Αφρική. Αυτές οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων στην Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία και τώρα στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Αυτά τα διαμάντια πωλήθηκαν σε εμπόρους διαμαντιών από όλον τον κόσμο κι έδωσαν έτσι τα χρήματα στις ένοπλες ομάδες να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες όπλων μικρού διαμετρήματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευκολία και από παιδιά στρατιώτες. Τα ματωμένα διαμάντια δεν είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος - ματωμένα διαμάντια από τη Δυτική Αφρική εξακολουθούν να φτάνουν στις διεθνείς αγορές. Ο ΟΗΕ ανέφερε πρόσφατα ότι ματωμένα διαμάντια από την Ακτή του Ελεφαντοστού αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων εισάγονται λαθραία στις διεθνείς αγορές διαμαντιών. Διαμάντια έχουν τροφοδοτήσει τη σύρραξη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον πιο αιματηρό πόλεμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο έλεγχος των ορυχείων διαμαντιών στο Ανατολικό Κονγκό προκαλεί ένοπλη βία και βάναυσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως δείχνουν οι αιματηρές συγκρούσεις στη Σιέρα Λεόνε, ακόμα και ένας μικρός αριθμός ματωμένων διαμαντιών μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μια χώρα.
Η προβολή της χολιγουντιανής ταινίας «Ματωμένο Διαμάντι» με πρωταγωνιστή τον Ντι Κάπριο έκανε πολλούς να σκεφθούν, για πρώτη φορά, τον πιθανό σύνδεσμο μεταξύ αυτού του παγκοσμίως συναρπαστικού προϊόντος και της μεγάλης άδικης βίας που προκαλεί. Κανένας δε θέλει περασμένο στο δάχτυλό του κάτι που υπήρξε αιτία αιματοχυσίας και δυστυχίας. Ωστόσο, τα πολυφορεμένα διαμάντια, που είναι εξαιρετικά πολύτιμα και εύκολα διακινούνται λαθραία, δεν αποτελούν μόνο τον «καλύτερο φίλο των κοριτσιών», όπως έλεγε η Mέριλιν Μονρόε, αλλά, ενδεχομένως, και έναν καλό φίλο αυτών που προκαλούν βίαιες συγκρούσεις στην Αφρική.

"Ν": Η ταινία διαδραματίζεται στη μαρτυρική Σιέρα Λεόνε. Εκεί, ως γνωστόν δραστηριοποιείται ο ηρωικός ιεραπόστολος π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος. Δείτε γι' αυτόν εδώ. Επισκεφτείτε επίσης: Ο Χριστός στην Αφρική & Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής.
Και: Σκλάβες του σεξ στην Ευρώπη - Μαύρες σκλάβες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: