ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η Τριθέκτη: άγνωστη χριστουγεννιάτικη ακολουθία & έργο του αγίου Ρωμανού του Μελωδού


 

Όπως τελέστηκε στον Ι. Ναό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011.
«Κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο και μέχρι την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους (1204) οι ιερές ακολουθίες τελούνταν σύμφωνα με δύο Τυπικά: το Ενοριακό, που προέρχεται από την παράδοση της Αντιόχειας, για τις ενορίες των πόλεων και της υπαίθρου και το Μοναστικό, που προέρχεται από την παράδοση των Ιεροσολύμων, για τα μοναστήρια.

Μια από τις ακολουθίες του Κοσμικού Τυπικού ήταν η Τριθέκτη, που τελούνταν τις μεσημβρινές ώρες κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή. Η ακολουθία αυτή περιλαμβάνει μόνο ψαλμούς και συναπτές δεήσεις και ευχές κι όχι τροπάρια που αναφέρονται στις διάφορες εορτές. Κατά σειράν η ακολουθία περιλαμβάνει τρεις ομάδες Αντιφώνων, Τροπάριο της Προφητείας (που είναι σχετικό με την εορτή των Χριστουγέννων), το μεσσιανικό (σχετικό με την έλευση του Μεσσία) Ανάγνωσμα της Προφητείας που απαγγέλλεται εμμελώς, κατά την αρχαία τάξη, τα ανάλογου περιεχομένου προκείμενα, τις δεήσεις υπέρ των Κατηχουμένων, την εκτενή δέηση και τις ευχές της απόλυσης και της κεφαλοκλισίας. Η Ακολουθία αρχίζει με την τριαδική Δοξολογία «Ευλογημένη η βασιλεία...» και τελειώνει με το ειρηνικό κέλευσμα «Εν ειρήνη προέλθωμεν». 

...Στην ακολουθία παρεμβάλλεται η τάξη του Κοντακίου των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει τις λησμονημένες προεόρτιες ιαμβικές Καταβασίες «Χριστός εν πόλει Βηθλεέμ βρεφουργείται» σε μέλος αργό ειρμολογικό του σπουδαίου μεταβυζαντινού μελουργού Πέτρου Μπερεκέτη (άκμασε περίπου 1660-1690) και το περίφημο Κοντάκιο των Χριστουγέννων «Η παρθένος σήμερον», ποίημα Ρωμανού του Μελωδού, που περιλαμβάνει και τους 24 Οίκους του Κοντακίου, οι οποίοι απαγγέλλονται από τον χοροστατούντα Αρχιερέα, κατά τον τύπο της απαγγελίας των οίκων του Ακαθίστου. 

Η όλη ακολουθία, που επιστημονικά παραδόθηκε ως λειτουργικό κείμενο από τον επιφανή λειτουργιολόγο αοίδιμο Ιωάννη Φουντούλη, αποκαταστάθηκε ψαλτικά με πλήρη σχεδόν μελοποίηση από τον ομότιμο Καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη και τελέστηκε για πρώτη φορά στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας παραμονές Χριστουγέννων του 1999. 

Η αποψινή τέλεση της ακολουθίας τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και την ευγενή συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης. Οφείλεται σε πρωτοβουλία που είχαν οι δύο μουσικοί χοροί που θα ψάλλουν κατά την ακολουθία: η Βυζαντινή Δημοτική Χορωδία Ηρακλείου με διευθυντή τον κ. Εμμ. Σουργιαδάκη και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» με χοράρχη τον κ. Αντώνιο Μιχελουδάκη...».
(Εκ του ενημερωτικού φυλλαδίου της ιεράς συνάξεως).

Πηγή κειμένου εδώ, απ' όπου και η ακολουθία (καλύτερη ηχογράφηση). Δίνουμε και ένα απόσπασμα από εδώ, για να φανεί και η τέλεση μέσα στο ναό. ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ - & ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Δείτε και: Ήρθε!
Ερμηνεία της ορθόδοξης εικόνας των Χριστουγέννων
Μεγάλο αφιέρωμα στα Χριστούγεννα (από εκεί και η αρχική εικ. του post)

Δεν υπάρχουν σχόλια: