ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επιστημονική εξέταση εικόνας που δάκρυσε


Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο ορθόδοξο παρεκκλήσι του αγίου Νικολάου στο Μιλάνο. Λεπτομέρειες εδώ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τις εικόνες της Παναγίας που δάκρυσαν, αξίζει να διαβάσετε εδώ.

[...] Σε ανάλυση της εικόνας που έγινε από τον Λίβιο Μπριτζολάρα, ειδικό σε θερμογραφικές αναλύσεις, επιβεβαιώθηκε ότι στη διάρκεια του μυστικιστικού φαινομένου στο πρόσωπο της Παναγίας δημιουργείται μια αλλαγή του χρώματος. Σαν τα μάγουλά της να ζεσταίνονται.
«Υπάρχει μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας, αλλά και κάτι περίεργο. Οταν γίνεται η απεικόνιση της θερμότητας, εμφανίζονται στη θερμική κάμερα, το φωτοστέφανο, τα μαλλιά και το πρόσωπο. Θα χρειαστεί όμως να κάνουμε κι άλλες εξετάσεις» δήλωσε ο Ιταλός ειδικός.

Από τους πρώτους που είδαν τα δάκρυα της Παναγίας είναι η Μαρία-Αντόνια Ιανέλι, 59 ετών, η οποία, αν και Καθολική, ένιωσε μια μέρα ένα περίεργο κάλεσμα που την τραβούσε να μπει στην εκκλησία. «Προσκύνησα και ο ιερέας μού έδωσε την ευλογία του. Δύο ημέρες μετά ξαναπήγα και είδα τα δάκρυα της Παναγίας να τρέχουν από τα μάτια της. Ηταν τόσα που τα σκούπιζα. Τρόμαξα, αλλά δεν είπα σε κανέναν τίποτα. Την επόμενη ημέρα έμεινα σπίτι, αλλά μου τηλεφώνησε ο ιερέας και μου είπε: “Γιατί δεν ήρθες; Η Παναγία έκλαψε”. Τότε κατάλαβα ότι τα δάκρυα τα είχε δει κι εκείνος, ότι δεν τα ονειρεύτηκα» λέει η γυναίκα, που συνεχίζει να πηγαίνει και να προσκυνά την εικόνα.


«Δεν φωνάζω “θαύμα, θαύμα”» δήλωσε ο ορθόδοξος επίσκοπος Μιλάνο Λούκα Τρεζόλντι. «Εξάλλου θα προτιμούσα αντί για δάκρυα να βγαίνει ένα φως από τα μάτια της Παναγίας. Τα δάκρυα δείχνουν τη θλίψη της Παναγίας, που συμπάσχει με τον πόνο των ανθρώπων και είναι σαν να λέει “κι εγώ υποφέρω, είμαι μαζί μ’ εσάς που υποφέρετε, που είστε φτωχοί, ταπεινωμένοι”. Είναι όμως ένα σημάδι ανεξήγητο».

Άλλες επιστημονικές μελέτες ιερών λειψάνων και κειμηλίων:

Τα λείψανα και το μύρο του αγ. Νικολάου
Τα λείψανα και ο τάφος του αγίου ευαγγελιστή Λουκά (προς το τέλος του αφιερώματος)
Λείψανα του αγ. Ιωάννη του Προδρόμου
Η σάρκα και το αίμα της θείας Ευχαριστίας στο Λαντσιάνο (βλ. & αναφορά στο άρθρο Έκανε θαύματα ο γέροντας Παΐσιος ή όχι;)
Η Σινδόνη του Τορίνο
Το Άγιο Φως  (& σε άλλες γλώσσες)
Τα δέντρα πάνω στο εκκλησάκι της αγίας Θεοδώρας στο Βάστα Αρκαδίας (απόψεις επιστημόνων προς το τέλος του post)
 
Και: Τεκμήρια του μαρτυρίου στο λείψανο της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας
Θαυματουργοί άγιοι: αλήθεια ή μύθος;

1 σχόλιο:

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Και το λείψανο του αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ το είχαν οι κομμουνιστές σ'ένα μουσείο για πολλά χρόνια και το εξέταζαν