ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αγιοκατατάχθηκε ο όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός († 1964)


Με μεγάλη χαρά διαβάζουμε πως επίσημα πλέον κατατάχθηκε στο αγιολόγιο της Ορθοδοξίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο όσιος μοναχός Νικηφόρος Τζανακάκης, που ήπιε το ποτήρι της λέπρας μέχρι τέλους, λάμποντας μέσα στην ασθένεια και την αναπηρία σαν πολύτιμο πετράδι, τόσο στο Λεπροκομείο της Χίου, όπου ήταν πνευματικοπαίδι του αγίου Άνθιμου της Χίου, όσο και στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Για τη βιογραφία του, θα παρακαλέσω να διαβάσετε εδώ. Η είδηση της αγιοκατάταξής του (& βιογραφκό του) εδώ. Εορτάζεται 4 Ιανουαρίου, ημέρα της κοίμησής του.

Αδελφέ μου, ο πόνος προκαλεί απελπισία, απιστία και μίσος προς το Θεό, αλλά, μέσα από το δρόμο της ανεκτίμητης πνευματικής παράδοσης και κληρονομιάς της Ορθοδοξίας (της δικής μας κληρονομιάς), παράγει και αγίους. Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν, αφού μας έχουν μάθει πως πόνος = κακό και μόνο κακό; Γνώρισε καλά τον άγιο Νικηφόρο και τους άλλους αγίων με σοβαρές αναπηρίες και θα καταλάβεις... Όχι απλά θα καταλάβεις, αλλά ίσως αλλάξει η ζωή σου και η ζωή των δικών σου.
Δόξα τω Θεώ. Ας έχουμε τις πρεσβείες του (και όλων των αγίων με ασθένειες & αναπηρίες) και εμείς και όλοι οι συνάνθρωποί μας που υποφέρουν.

Παρακλητικό κανόνα του αγίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Βιβλίο με ακολουθία και παρακλητικό κανόνα του δείτε εδώ

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ
Ἦχος α´

Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,
καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι

ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά,

ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν,

νῦν δὲ δόξῃ ἐστεφάνωται παρ᾽ Αὐτοῦ,
θαυμάτων διακρίσεσιν.
Χαίροις τῶν Μοναστῶν χειραγωγέ,
χαίροις φωτὸς ὁ μέτοχος·
χαίροις ὁ εὐωδίας χαρμονήν, προχέων ἐκ λειψάνων σου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: