ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

«Παράνομη» θεία μετάληψη στο Κουκάκι (Αθήνα)... Καταγγέλλουν οι περίοικοι - Αναζητείται ο ιερέας!!


Η είδηση από εδώ (έχει κι άλλες φωτο και κάποιο βίντεο με διαπληκτισμούς), ενώ ήδη κυκλοφορούν σχετικά ρεπορτάζ και στην τηλεόραση:

Τελικά ο δαίμων της φωτογραφίας ξαναχτύπησε πιάνοντας δυστυχώς στα πράσα τον ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, από την πίσω πόρτα του ναού.
Οι γείτονες και οι περαστικοί αντέδρασαν με οργή ζητώντας από τον ιερέα να διακόψει την παράνομη δραστηριότητά του, αλλά απτόητος ο κληρικός απαντούσε «όχι, είναι νόμιμο αυτό που κάνω».
Η διαδικασία της Αγίας Κοινωνίας συνεχίστηκε για πολύ ώρα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των περιοίκων.

Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το zougla.gr, επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και αυτό που μας είπαν ήταν ότι «οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος, ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα και κυρίως πρωτοσέλιδα του zougla.gr τα οποία έθεταν το ζήτημα της ανυπακοής της εκκλησίας στις εντολές και στις οδηγίες του κράτους για την καταπολέμηση της πανδημίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.
Η Εκκλησία με εγκύκλιό της, άφηνε ορισμένα περιθώρια στους κατά τόπους ιερείς και ενορίες ενώ ανακοίνωνε πως από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, οι εκκλησίες θα παρέμεναν ανοιχτές επί δίωρο μετά την  ολοκλήρωση των Λειτουργιών. Η Πολιτεία αντέδρασε χλιαρά και μάλλον με αμηχανία σε αυτή την εγκύκλιο ενώ αργότερα, το απόγευμα της Πέμπτης που μας πέρασε, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό κατά τη διάρκεια των εορτών.
Οι φωτογραφίες ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr καταδεικνύουν πως ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, σε μια εντελώς αστική περιοχή, οι ιερείς και οι διοικητική αρχή της Εκκλησίας, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις οδηγίες και τις παραινέσεις του κράτους ενώ στην πράξη υπονομεύεται η συνολική προσπάθεια της κοινωνίας να αντιμετωπίσει την πανδημία.

***

"Ν": Ας μιλήσουμε κι εμείς. 
Κατ' αρχάς, ο εφημέριος του ναού, αν ήθελε να παρανομήσει και αδιαφορούσε για την καραντίνα, θα κοινωνούσε τους ανθρώπους μέσα στο ναό, όχι έξω. Έξω, σημαίνει ότι τήρησε κάποιες προδιαγραφές. Αυτό προφανώς δεν το αντιλήφθηκαν οι "περίοικοι", μέσα στην παραζάλη τους και την τρομοκρατία, που τους έχει επιβάλει το σύστημα με την προπαγάνδα του.
Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και κατ' επέκτασιν σε κάθε ορθόδοξο επίσκοπο, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση:
Μακαριώτατε / Σεβασμιώτατε,
Σας εκλιπαρούμε, βγείτε και πείτε:
"ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ! ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΙΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ, ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ!"
Στηρίξτε τον ιερέα σας, λυπηθείτε το λαό σας! Πόσο ακόμη η Εκκλησία θα ανέχεται να απαγορεύεται στους χριστιανούς η θεία κοινωνία, ακόμη και με τήρηση παρόμοιων μέτρων "διασφάλισης της υγείας" με αυτά που τηρούνται στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες κτλ; Δηλαδή ΜΟΝΟ η Εκκλησία αποτελεί κίνδυνο; ΜΟΝΟ στην Εκκλησία "δεν πρέπει" να πηγαίνουμε; Έλεος!!
Και αν κάποιος ετοιμοθάνατος σε νοσοκομείο (από οποιαδήποτε ασθένεια) ή και στο κρεβάτι του, στο σπίτι του, ζητήσει να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει; Θα τον στείλετε ανεξομολόγητο και ακοινώνητο, επειδή "δεν επιτρέπει το κράτος"; Δεν θέλω να φανταστώ καν τι θα γίνει. Ίσως μάλιστα έχουμε ήδη τέτοιες περιπτώσεις... 
Στους ιερείς, τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει για τους επαγγελματίες της υγείας. Ναι ή όχι, Μακαριώτατε / Σεβαστοί αρχιερείς;

***

Τα παρακάτω θέλουμε να τα κάνουμε ιδιαίτερη ανάρτηση, αλλά ας επικολλήσουμε εδώ ένα απόσπασμα, μήπως καταλάβουμε κάτι. Είναι απόσπασμα από την απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον τότε βουλευτή Βασίλη Αγοράστη, που με έντονο τρόπο διαμαρτυρόταν το 1988 ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί το AIDS:
"(...) Πάντως ιατρικώς, δεν υπάρχει ούτε μία βεβαιωμένη περίπτωση απλού πιστού, στον οποίο να έχει μεταδωθεί αρρώστια με τη Θεία Μετάληψη. Ούτε και ιερέως, ο οποίος μάλιστα, μετά την κοινωνία των πιστών, κάνει την κατάλυση και καταπίνει όλα τα υπόλοιπα της Θείας Κοινωνίας μέχρι τρυγός, μαζί με ό,τι από το στόμα του κάθε μεταλαμβάνοντος διά της Αγίας Λαβίδος, κατέληξε στο Άγιο Ποτήριο.
Ούτε ακόμα και τότε που έβραζε η φυματίωση, εθέριζε η σύφιλη και η λέπρα ήταν ευρύτατα διαδεδομένη!
Τα ίδια προφανώς θα ίσχυαν αν ετίθετο θέμα και για το AIDS.
Δεδομένα τα οποία να οδηγούν την ιατρική σε παρέμβαση δεν υπάρχουν. (...)"
Προσωπικά, από εδώ, λυπόμαστε τους περίοικους, που, αν και βαφτισμένοι χριστιανοί προφανώς, αντί να χαρούν και να πάνε και οι ίδιοι να κοινωνήσουν, τρομοκρατήθηκαν σαν λαγοί, φωτογράφησαν και "κατήγγειλαν"! Προφανώς νομίζουν ότι μέσω της θείας κοινωνίας μεταδίδεται κάποια μόλυνση. Νομίζουν ότι αποτελεί φαντασίωση κάποιων θρησκόληπτων ανόητων το ότι δεν έχει σημειωθεί ποτέ κάτι τέτοιο!... Ασφαλώς είναι της γνώμης ότι "είτε στο σπίτι σου προσευχηθείς, είτε πας το ναό, το ίδιο κάνει", γιατί ίσως πιστεύουν ότι "ο Θεός είναι μέσα στο μυαλό μας"... Και βέβαια δεν θα ρωτούσαν ποτέ κάποιον ιερέα αν έχουν δίκιο, γιατί είναι σίγουροι ότι έχουν δίκιο και ότι "ο παπάς δεν ξέρει καλύτερα"!...
Λυπόμαστε αυτή τη χώρα και αυτόν το λαό, που φτάσαμε στο σημείο να απαγορεύεται να κοινωνήσουμε! Λυπόμαστε αυτόν το λαό, που κλαίει ότι θα κάνει "μαύρο Πάσχα", επειδή... δε θα σουβλίσει αρνί, αλλά λιθοβολεί εμάς, που θεωρούμε ότι κάνουμε μαύρο Πάσχα επειδή δεν μπορούμε να εκκλησιαστούμε και να κοινωνήσουμε! Και δεν ανέχεται την ύπαρξής μας, εκτός φυσικά αν κάνουμε μόκο και τρυπώνουμε στις τρύπες μας, αθέατοι και προσαρμοσμένοι στις εντολές "υπέρ της δημόσιας υγείας"... (Που δεν τις παραβαίνουμε, στο κάτω κάτω).

Λυπόμαστε την Εκκλησία (εννοούμε την εκκλησιαστική διοίκηση), που, ενώ συνεχίζει να προσφέρει στους ανθρώπους υλική τροφή μέσω των συσσιτίων (αυτά δεν ενοχλούν τους "περίοικους", ούτε το κράτος, γιατί πρωτεύει το στομάχι μας!), όμως δέχεται την ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ επιβεβλημένη αποκοπή των μελών της από τον ζωντανό άρτο, τον Ιησού Χριστό, που γνωρίζουμε ότι είναι σώμα και αίμα, όχι μόνον ιδέα και φιλοσοφία.
Νομίζουμε ταπεινά πως είναι επιτέλους καιρός η Εκκλησία να διαχωρίσει τον εαυτό της από τον εκτός της Εκκλησίας κόσμο, να τον προσκαλέσει βέβαια, πάντοτε με αγάπη, αλλά να μην προσαρμόζεται σε αυτόν. Να αντισταθεί στην πολιτική εξουσία και ας υποστεί τις συνέπειες, όχι να υπακούει πειθήνια, με οποιαδήποτε πρόφαση.
Επίσης, όλο αυτό εγείρει το ερώτημα: αν και όταν φτάσει το πολυσυζητημένο τσιπάκι - που όλο φαίνεται να πλησιάζει - τι θα κάνει η Εκκλησία; Θα δώσει τον λυσσαλέο αγώνα για να αποτραπεί το τσιπάρισμα και θα καλέσει όλους τους χριστιανούς να προτιμήσουν να πεθάνουν παρά να το φορέσουν; Ή θα τηρήσει σιγή ιχθύος, αφήνοντας τους χριστιανούς έκθετους, να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα; Ή θα εκδώσει κάποια αναιμική ανακοίνωση, και έπειτα θα αφήσει τους χριστιανούς έκθετους;
Ο Θεός να μας βοηθήσει.
Αυτά λέει ο λογισμός μας. Σφάλλουμε; Μακάρι. Ο Θεός ας μας φωτίσει και ας μας συγχωρήσει όλους, πιστούς και "απίστους".
Ας αναστήσουμε επιτέλους, να μας αφήσουν ήσυχους, τι άλλο να πω; Ο Θεός, το ξαναλέω, ας μας βοηθήσει, ας βοηθήσει όλο τον κόσμο, και ας αναστηθεί, παρακαλώ, μέσα μας.
Αμήν.

ΥΓ. Δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ υπέρ του Κουκακιώτη ιερέα. Ευχαριστούμε, σεβασμιώτατε:
«Δεν έχει απαγορευτεί από την ΚΥΑ η Θεία Κοινωνία. Διαχωρίστηκε γιατί είναι η ουσία της πίστεώς μας. Η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να μεταδώσει κανενός είδους ασθένεια γιατί είναι ο Χριστός, ο ζωντανός Θεός. Το βιώνουμε χρόνια τώρα, με τα θαύματα, με το υπερβατικό. Υπάρχει σύγχυσις και κάποιοι πρέπει να ξεπεζέψουν από κάποιο καλάμι. Διάφορα καλάμια κυκλοφορούν. Να ξεπεζέψουν. Τους παρακαλώ θερμώς είναι άγιες ημέρες δεν επιτρέπεται να συγχέουμε τα πράγματα. Είναι άλλο πράγμα ο συγχρωτισμός και άλλο η κοινωνία», τόνισε, και συμπλήρωσε «αν με καλέσουν να κοινωνήσω κάποιον ασθενή σε ένα σπίτι δεν θα πάω;».
«Είμαι και εγώ νομικός και μπορώ να διαβάζω τους νόμους. Η ΚΥΑ δεν αφορά τη Θεία Κοινωνία. Αφορά τον συγχρωτισμό και τη μεγάλη συνάθροιση. Είναι άλλο πράγμα να μαζευτούν 500 άτομα και άλλο πράγμα το μυστήριο.Η Θεία Κοινωνία διαχωρίστηκε γιατί είναι το Μυστήριο. Είναι η ουσία της πίστεώς μας και όποιος την προσβάλει δημόσια διαπράττει ένα κακούργημα, προσβάλει τη θρησκευτική μας ελευθερία», σημείωσε.

Στον Εισαγγελέα ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος
Δήμαρχος Κέρκυρας: ''Στο Ναό προσήλθα μόνο για την περιφορά και αποχώρησα''
Αναγνώστες και πιστοί: ''Άξιος Σεβασμιώτατε! Πράξατε το σωστό!''

Ας υπενθυμίσουμε:

Έχουμε ήδη την αιώνια ζωή! Άρα, τι φοβόμαστε; 
Σοκ! Στη Μητρόπολη Αθηνών κοινώνησαν χριστιανούς! Κυριακή 29.3.2020
Κορωνοϊός και Θεία Μετάληψη - Πρόταση (& πρόσκληση) για επιστημονική διερεύνηση του θέματος
π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Μεταλαμβάνοντας σε καιρούς πανδημίας  
Επιστημονικά συμπεράσματα για τη μετάδοση ασθενειών μέσω της θείας κοινωνίας: η περίπτωση της Ηπατίτιδας Β (HBV) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: