ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 25 Απριλίου 2020

Γιατί το Πατριαρχείο Γεωργίας δεν έκλεισε τις εκκλησίες & πώς εκκλησιάζονται τώρα, τον καιρό του κορωνοϊού


Στην Ελλάδα ανοίγουν τα κομμωτήρια, αλλά δεν ακούμε τίποτα για τις Εκκλησίες...

Πατριάρχης Γεωργίας: «Δεν μπορεί να κλείσει η πόρτα της Εκκλησίας»


Ορθοδοξία - Διεθνές πρακτορείο εκκλ. ειδήσεων

«Η πόρτα της Εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να κλείσει και θα παραμείνει ανοικτή για όσους το επιθυμούν» δήλωσε ο Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας ("Ν": αυτός είναι ο τίτλος του Ορθόδοξου Πατριάρχη Γεωργίας) τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται όλοι οι περιορισμοί ασφαλείας που έχουν αποφασίσει οι αρμόδιες αρχές
Σε νέα ανακοίνωσή του ο Προκαθήμενος της Γεωργιανής Ορθοδόξου Εκκλησίας τονίζει ότι σήμερα που μία παγκόσμια πανδημία απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, είναι πολύ φυσικό για τους πιστούς να θέλουν να προσεύχονται και να πηγαίνουν στις εκκλησίες.
«Για τους πιστούς, η πνευματική τροφή είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη με την φυσική τροφή. Επομένως, δεν είναι δυνατό να κλείσει η πόρτα της εκκλησίας. Θα είναι ανοικτή σε όσους επιθυμούν να έρθουν για να λάβουν τη χάρη του Θεού και να ενισχυθούν πνευματικά» τονίζει.
Στην ανακοίνωσή του, καλεί επίσης του Ιερείς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής αλλά και στις αποστάσεις ασφαλείας, και να διασφαλίζουν ότι το ίδιο θα πράττουν και οι πιστοί.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών συνιστάται στους πιστούς να παραμένουν έξω από τις εκκλησίες, ενώ σε μικρές εκκλησίες θα μπορούν οι λειτουργίες να τελούνται εκτός του ναού.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Γκαχάρια σε τηλεοπτική του συνέντευξή του στο Imedi TV Open Air τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την εκκλησία: 
«Κατανοούμε πολύ καλά τον ρόλο της εκκλησίας. Είμαι πεπεισμένος ότι και η Εκκλησία κατανοεί επίσης τον ρόλο του κράτους και την άμεση υποχρέωση που έχουμε να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Και πρέπει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όπου είναι δυνατόν, είναι καλό οι πιστοί να παραμένουν και να παρακολουθούν τις λειτουργίες από το σπίτι.
Αναφερόμενος στο Πάσχα ο πρωθυπουργός της Γεωργίας τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, και πώς όλα θα εξελιχθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Ο κάθε άνθρωπος κατά την ώρα δοκιμασίας αναζητά την σωτηρία και την παρηγοριά. Σήμερα όταν στον κόσμο η πανδημία απειλεί την ζωή του πληθυσμού, είναι φυσικό ότι οι πιστοί την ελπίδα τους την στηρίζουν στον Θεό και έλκονται προς το ναό.
Η πνευματική τροφή για τους πιστούς είναι τόσο σημαντική όσο και η υλική τροφή, γι’ αυτό είναι αδύνατο να κλείσουν οι Εκκλησίες και γι αυτό θα παραμείνουν ανοιχτές γι΄ αυτούς (τους πιστούς) που επιθυμούν να πάνε στην εκκλησία για να λάβουν την θεία χάρη και να ενισχυθούν πνευματικά.
Για τους κληρικούς η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των καθηκόντων τους και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για όλο τον λαό.

Λόγω της καταστάσεως θέλω να σας απευθυνθώ πνευματικά μου παιδιά και να σας παρακαλέσω να λάβετε τις εξής συμβουλές:
Μέχρι να περάσει η δοκιμασία ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες:
Κρατήστε μια απόσταση κατά την επικοινωνία με ανθρώπους, αλλά επίσης κατά την παραμονή σας στους ναούς ή στις αυλές των ναών.
Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας (και των άλλων τελετών) στους ναούς να μείνουν οι κληρικοί, οι ψάλτες και νεοκόροι, ενώ στους μεγάλους καθεδρικούς ναούς περιορισμένος αριθμός των πιστών
Γενικά συνιστάται οι πιστοί να μείνουν στην αυλή του ναού, δηλαδή σε ανοιχτό χώρο και έτσι να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.
Σε περίπτωση που οι ναοί είναι μικροί επιτρέπεται οι ιερές ακολουθίες να τελούνται έξω από το ναό σε ανοιχτό χώρο όπου θα ετοιμαστεί και συγκεκριμένος μέρος για την Αγία Τράπεζα.
Στους κληρικούς και τους διακονήτες των ναών θα δοθούν σχετικές οδηγίες λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης.
Οι πιστοί οι οποίοι λόγω της ηλικίας ή αδυναμίας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, επίσης να μείνουν στο σπίτι. Σε περίπτωση επιθυμίας ή έκτακτης καταστάσεως μπορούν να καλέσουν τον ιερέα στο σπίτι ο οποίος επί τόπου θα τελέσει τις Ιερές Ακολουθίες
Η Αγία Τριάδα, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι να ευλογήσουν την χώρα μας και τον κόσμο αλλά και τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε δοκιμασία.
Προσευχηθείτε και πάρτε δύναμη.
Κύριος ἰσχὺν τῷ λαῷ αὐτοῦ δώσει, Κύριος εὐλογήσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἐν είρήνη.

Με αγάπη για σας προσευχόμενος
Ηλίας Β’

Αὐτοὶ μποροῦν, ἐμεῖς γιατί δὲν μποροῦμε, θὰ μᾶς ἀπαντήσει κανείς;

"Ν": Σκληρή γλώσσα, πικραμένη, αλλά, και αν αυτό ενοχλεί, ας κρατήσουμε την ουσία. "Συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει", αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια - και η σίγουρη αλήθεια είναι το παράπονο και η αγανάκτηση χιλιάδων χριστιανών, που πονούν, λαχταρούν την εκκλησία και τη θεία κοινωνία και το κράτος (με υπακοή της Εκκλησίας) τους τα έχει απαγορεύσει (ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ)!
 


Δεῖτε μέσα ἀπὸ τὸ ὀλιγόλεπτο αὐτὸ βίντεο, πῶς ἀντιμετωπίζουν οἱ πιστοὶ, ἱερεῖς καὶ λαϊκοί, τὸν κοροναϊό στὴν Γεωργία.
Μήπως ὅλοι αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι εἶναι ἐπιπόλαιοι καὶ ἀδιάφοροι γιὰ τὴν ὑγεία τους, τὴν ὐγεία τῶν παιδιῶν τους (ποὺ ὅπως θὰ δεῖτε πόσοι γονεῖς τὰ ἔχουν μαζί τους), ἀδιάφοροι γιὰ τὴν ὑγεία τῶν συνανθρώπων τους;

Ποῦ εἶστε ἀγαπούληδες, δειλοὶ καὶ ὀλιγόπιστοι ἱεράρχες, ποὺ μὲ πόνο ψυχῆς μᾶς λέτε νὰ μείνουμε στὸ σπίτι γιὰ τὸ καλὸ ὅλων μας;
Ἐπειδὴ ὅλα τὰ περιμένουμε πιὰ ἀπὸ ἐσᾶς, μήπως εἶστε ἕτοιμοι νὰ βγάλετε κάποιο φιρμάνι γιὰ αὐτοὺς τοὺς ἀνθρώπους, ἱερεῖς καὶ πιστοὺς καὶ νὰ τοὺς κατηγορήσετε γιὰ ἀνευθυνότητα, ἀδιαφορία γιὰ τὸν συνάνθρωπό τους καὶ ὅτι ἄλλο σᾶς κατέβει;
Ἡ ὀργή μας καὶ ἡ ἀηδία ξεχείλισε μὲ ἐσᾶς, δὲν ἀφήσατε τίποτα ὄρθιο, ἀκυρώσατε Πατέρες, ἀκυρώσατε Μυστήρια, δὲν νομίζετε πὼς ἦρθε ἡ ὧρα νὰ πᾶτε νὰ ξεκουραστεῖτε στὰ σπίτια σας;
Δὲν σᾶς χρειάζεται ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ οὔτε ὁ πιστὸς λαός, ἔχετε προδώσει Χριστὸ καὶ λαὸ πρὸ πολλοῦ, μὲ Κολυμπάρι, Οὐκρανικό καὶ κυρίως τώρα, μὲ τὸ κλείσιμο τῶν ναῶν μᾶς δείξατε τὸ πραγματικό σας προσωπεῖο.

Γίνατε ὑπηρέτες καὶ ἐντολοδόχοι τῆς ἀντίχριστης σημερινῆς κυβερνήσεως ποὺ δὲν διαφέρει σὲ τίποτα ἀπὸ τὴν προηγούμενη, ποὺ καὶ σὲ ἐκείνη ἤσασταν πιστοὶ ὑπηρέτες.
Ὁ Θεὸς νὰ σᾶς ἐλεήση γιὰ τὴν κατάντια ποὺ φέρατε στὴν Ἐκκλησία μας καὶ νὰ ἐλεήση καὶ ἐμᾶς τοὺς ὀλιγόπιστους, ἱερεῖς καὶ λαϊκοὺς (ἐκτὸς ἐλαχίστων ἐξαιρέσεων) ποὺ ἔπρεπε νὰ εἴχαμε ξεχυθεῖ στοὺς δρόμους ἤ καλύτερα ἔξω ἀπὸ τοὺς ναοὺς μὲ βοηθοὺς τὸν Χριστὸ καὶ τὴν Παναγία μας καὶ τότε θὰ ἔβλεπαν αὐτὰ τὰ πειθήνια ὄργανα τῆς Ν.Τ.Π. [Νέας Τάξης Πραγμάτων] ἄν θὰ τοὺς πέρναγε τίποτα ἀπὸ ὅσα μᾶς ἔχουν ἐπιβάλει.
Καλὴ Ἀνάσταση!
 
Ανοίγουν τα κομμωτήρια, αλλά όχι τις Εκκλησίες (;)

"Ν": Εμείς βάλαμε το ερωτηματικό, παραμένοντας σε κατάσταση αναμονής.

Ορθοδοξία - Διεθνές πρακτορείο εκκλ. ειδήσεων

Κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα [25 Απριλίου 2020] στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να ληφθεί μια απόφαση για τη σταδιακή άρση των των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στις 4 Μαΐου πρόκειται να ανοίξουν: μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.
Για το άνοιγμα των Εκκλησιών ούτε λόγος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: