ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Πάσχα 2020: Χριστός Ανέστη στα Μπαλκόνια!

«Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει καί οὕτω βοήσωμεν: Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν».

Η φωτο από τη Λάρισα

Επιμέλεια, συλλογή Σοφία Ντρέκου
Αέναη επΑνάσταση

"Ν": Ευχόμαστε όλα αυτά τα παρήγορα μηνύματα να αφήσουν κάτι θετικό στο νου και την ψυχή μας για τα επόμενα χρόνια. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
 
Χαραγμένος στις μνήμες όλων θα παραμείνει ο φετινός εορτασμός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου λόγω κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα μετρά 3 επιπλέον θανάτους τις τελευταίες ώρες.

Την πιο λαμπρή ημέρα της Χριστιανοσύνης, οι πιστοί απουσίαζαν από τις εκκλησίες και γιόρτασαν με λαμπάδες από τα μπαλκόνια τους. Σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής ελπιδοφόρο μήνυμα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στο άκουσμα του Χριστός Ανέστη πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και η νύχτα έγινε μέρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.
«Όταν ακούστηκαν οι καμπάνες για την Ανάσταση, κάποιοι άνθρωποι στα μπαλκόνια άρχισαν να χειροκροτούν, να εύχονται το «Χριστός Ανέστη» είτε μεταξύ τους οι συγγενείς είτε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, από παράθυρο σε παράθυρο. Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλο και άνθρωποι από απέναντι μπαλκόνια, που δεν είχαμε ξαναμιλήσει. Σίγουρα θα τη θυμόμαστε για πάντα τη φετινή Ανάσταση. Ήταν διαφορετική, αλλά τη γιορτάσαμε έτσι και αλλιώς και ήταν δυνατό και το αίσθημα της κατάνυξης. Άναψα το καντήλι στο μπαλκόνι, πήραμε και τα κεριά μας, έψαλα και το «Χριστός Ανέστη» ...ούτε η μαγειρίτσα μας έλειψε, την είχαμε ετοιμάσει κανονικά, όπως κάθε χρόνο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εβδομηντάχρονη Μαίρη Κ., που φέτος, όπως εκατομμύρια Έλληνες, γιόρτασε την Ανάσταση στο σπίτι και στο μπαλκόνι της, μαζί με τον σύζυγό της και μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Οι πιστοί τήρησαν τα μέτρα, δεν πήγαν στις εκκλησίες και υποδέχθηκαν το αναστάσιμο μήνυμα με βεγγαλικά και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα από τις ταράτσες. Τα μπαλκόνια λούστηκαν στο φως χιλιάδων κεριών και λαμπάδων που άναψαν την ώρα που από τα μεγάφωνα των εκκλησιών ακουγόταν το Χριστός Ανέστη.

Mε τον κόσμο να μένει στο σπίτι, τα μεσάνυχτα, με την Ανάσταση του Κυρίου, στις γειτονιές, έλεγαν από τα μπαλκόνια τους το Χριστός Ανέστη, με πλήθος πυροτεχνημάτων να φωτίζουν τον ουρανό.

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα πολλοί βγήκαν με τις λαμπάδες και τα κόκκινα αυγά στα μπαλκόνια αλλά και στις ταράτσες, με το θέαμα να είναι συγκινητικό.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και από την Αέναη επΑνάσταση, Sophia-Ntrekou.gr



Το Αναστάσιμο τροπάριο

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας 
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος.

Απόδοση
 
Ὁ Χριστός ἀναστήθηκε ἀπό τούς νεκρούς, 
ἀφοῦ πάτησε τόν θάνατο μέ τόν θάνατό του 
καί χάρισε ζωή στούς νεκρούς πού ἦταν στά μνήματα.
O Κατηχητικός Λόγος Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την Ανάσταση

Συγκινητικά και μοναδικά είναι τα πλάνα το βράδυ της Ανάστασης, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Στο μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, μόλις το ρολόι έδειξε 12.00, ο ιερέας βγήκε μόνος του στου δρόμους ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Πολίτες από τις γύρω πολυκατοικίες κρατώντας κεριά, έψαλλαν μαζί με τον ιερέα και αντάλλαξαν ευχές δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: