ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

2η Κυριακή του Φεβρουαρίου, μνήμη της 8ης Οικουμενικής Συνόδου (879-880 μ.Χ.)



Σήμερα, 2η Κυριακή του Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την εορτή του αγίου Φωτίου του Μεγάλου, πατριάρχη ΚΠόλεως (6 Φεβρουαρίου), η ιερά μητρόπολη Πειραιώς τιμά τη μνήμη της Η΄ (δηλ. της 8ης) Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε τα έτη 879-880 μ.Χ. και στην οποία προέδρευε ο άγιος Φώτιος.
Η Σύνοδος αυτή καταδίκασε τα εσφαλμένα δόγματα και τα άστοχα λειτουργικά και λατρευτικά έθιμα των Φράγκων, από τα οποία, λίγους αιώνες αργότερα, προέκυψε ο καθολικισμός. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τις αποφάσεις της 8ης Οικουμενικής Συνόδου προσυπέγραψε και ο (ακόμη ορθόδοξος τότε) πάπας της Ρώμης Ιωάννης Η΄ (8ος).
Τα δόγματα και τα λατρευτικά έθιμα των Φράγκων επιβλήθηκαν στη Ρώμη μετά την κατάκτησή της από τους Γερμανούς του αυτοκράτορα Όττο Α΄, το 962 μ.Χ., και περίπου ενενήντα χρόνια αργότερα, ως γνωστόν, το 1054, η Εκκλησία της Ρώμης αποσχίστηκε από την Καθολική Εκκλησία (την οποία σήμερα ονομάζουμε Ορθόδοξη Εκκλησία) και τράβηξε τον ολέθριο δρόμο που την οδήγησε στο σκοτεινό Μεσαίωνα. Αυτό φανερώνει πόσο σημαντική είναι η ανάμνηση της 8ης Οικουμενικής Συνόδου, οι αποφάσεις της οποίας προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τον κατήφορο της ήδη τότε φραγκοκρατούμενης δύσης και, αν οι Φράγκοι τις σέβονταν και τις εφάρμοζαν, πιθανόν να ήταν εντελώς διαφορετική η ευρωπαϊκή ιστορία των νεώτερων χρόνων.
Η ιερά μητρόπολις Πειραιώς καθιέρωσε τοπική εορτή για την 8η Οικ. Σύνοδο (όπως και για την 9η, του 14ου αιώνα, επί αγίου Γρηγορίου Παλαμά), μετά την εγκατάλειψη από την Εκκλησία της Ελλάδος της πρωτοβουλίας που είχε πάρει για την επίσημη διακήρυξη της οικουμενικότητας των δύο αυτών Συνόδων. Η 8η Οικουμενική Σύνοδος τιμάται την Β΄ Κυριακή του Φεβρουαρίου (μετά την εορτή του Μ. Φωτίου) και η 9η τη Β΄ Κυριακή των νηστειών (μαζί με την εορτή του αγ. Γρηγορίου Παλαμά). Ο εορτασμός αυτός έχει τοπικό χαρακτήρα μέχρι καιρού.
Για τυχόν αντιρρήσεις, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν και τοπικές εορτές. Ότι οι δύο αυτές σύνοδοι είναι Οικουμενικές, προσκαλούμε σε ενότητα αναρτήσεων του ιστολογίου μας εδώ.
Η παρούσα ανάρτησή μας έχει σκοπό, όχι μόνο να υπενθυμίσει το γεγονός της ημέρας, αλλά και να προσκαλέσει τους αδελφούς μας ορθόδοξους μπλόγκερς να συμμετάσχουν στον εορτασμό, μνημονεύοντάς τον στα ιστολόγιά τους, και να παρακαλέσει την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να (ας μας επιτραπεί να το πούμε έτσι) κάνουν το χρέος τους για το θέμα αυτό.
Η εικόνα της 8ης Οικουμενικής Συνόδου που δημοσιεύουμε εδώ, καθώς και της 9ης (βλ. εδώ), βρίσκονται στην ιερά μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, από την οποία έχουν εκπονηθεί και οι ιερές ασματικές ακολουθίες που ψάλλονται κατά τον εορτασμό.

Φυσικά, 10 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τον αγαπημένο μας άγιο Χαράλαμπο:
Αγίων Χαραλάμπους, Θεοδώρας & Δύο Βλασίων (10-11 Φλεβάρη)
Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 εκοιμήθη και ο σύγχρονος άγιος γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης.
Οι άγιοι μάρτυρες Βάπτος και Πορφύριος, πρώην βασανιστές του αγίου Χαραλάμπους, και τρεις αγίες γυναίκες μάρτυρες
Δήμιοι και βασανιστές που αγίασαν κοντά στους μάρτυρες  
Ας έχουμε τις ευχές και τις πρεσβείες των αγίων μας, όπως και όλος ο κόσμος...

Δείτε, παρακαλώ, και:  

Η 8η Οικουμενική Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Η αυτοσυνειδησία της 8ης Οικουμενικής Συνόδου & εκκλησιαστικοί άνδρες γι' αυτήν 
Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος για την 8η Οικουμενική Σύνοδο
Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης για την 8η Οικουμενική Σύνοδο
 
Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας
Ορθόδοξοι άγιοι στις χώρες της Δύσης
Η ιστοσελίδα της ιεράς μητροπόλεως Πειραιώς


10 Φεβρουαρίου

Ο άγιος Χαράλαμπος ο ιερομάρτυς και θαυματουργός (& πού βρίσκονται τα λείψανά του)

Όσιος Ζήνων ο Ταχυδρόμος
Άγιοι Ενναθά, Ουαλεντίνα και Παύλος
Άγιος Αναστάσιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρεοβίνδου
Οσία Άννα η Πριγκίπισσα
Όσιος Πρόχορος εκ Ρωσίας (που έσωσε το λαό του από την πείνα)
Άγιος Βασίλειος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ της Ρωσίας
Άγιος Ιωάννης ο Φιλόσοφος
Όσιος Λογγίνος ο Ερημίτης
Άγιοι Πάντες Ιεράρχες εν Νόβγκοροντ της Ρωσίας
Ανάμνηση Θαύματος απαλλαγής νήσου Ζακύνθου εκ της πανώλης
Διήγηση περί υπακοής στους γονείς και σεβασμού της ιερής Λειτουργίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: