ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Δίωξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία;


Στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά (μας το έστειλε φίλος και τον ευχαριστούμε) διαβάζουμε:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας Ποινικοποιεί τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Επιβεβαιώνοντας την Προηγούμενη Απόφασή Του

Στις 17 Ιουλίου 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, αψηφώντας κατάφωρα τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του με την οποία ποινικοποιούσε τις δραστηριότητες των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση τη λατρεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε όλη τη χώρα.
Το τριμελές Τμήμα Εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την έφεση των Μαρτύρων και υποστήριξε την απόφαση που είχε εκδώσει στις 20 Απριλίου ο δικαστής Γιούρι Ιβανένκο. Ο δικαστής είχε κάνει δεκτό το αίτημα που είχε καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης «να διαλυθεί η θρησκευτική οργάνωση “Διοικητικό Κέντρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία”, καθώς και οι τοπικές θρησκευτικές οργανώσεις που αποτελούν τμήμα της δομής της, [και] να περιέλθει όλη η περιουσία της εν λόγω οργάνωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία».


Φωτο: Μέλη της νομικής ομάδας του Διοικητικού Κέντρου 

Η απόφαση θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των 175.000 και πλέον Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία. Ο Φίλιπ Μπράμλεϊ, Νομικός Σύμβουλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, δήλωσε: «Η παγκόσμια κοινότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά ανησυχεί πολύ για την ευημερία των πνευματικών αδελφών τους στη Ρωσία. Η απόφαση του εφετειακού δικαστηρίου παρέχει μια επίφαση νομιμότητας στην κακομεταχείριση που έχουν υποστεί ήδη οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Ρωσία και τους εκθέτει σε ποινικές διώξεις και περαιτέρω κακομεταχείριση. Έχουν γίνει απόβλητοι στην ίδια τους τη χώρα».
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Ρωσία έχουν προσφύγει για δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο μεταξύ, οι ομόπιστοί τους παγκόσμια προσεύχονται να επανεξετάσει η ρωσική κυβέρνηση τη θέση της και να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μπορούν οι Μάρτυρες “να ζουν μια ήρεμη και ήσυχη ζωή με πλήρη θεοσεβή αφοσίωση”, όπως αναφέρεται στο εδάφιο 1 Τιμόθεο 2:2.


*****

Το σχόλιό μας: Βεβαίως, ως ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε αντίθετοι στην ποινική δίωξη προσώπων ή ομάδων για τις ιδέες τους. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το καταδικάζουμε και δεν το δικαιολογούμε.

Για να κατανοήσουμε όμως το θέμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το σκεπτικό της απόφασης, δηλαδή γιατί το υπουργείο δικαιοσύνης της Ρωσίας κατέθεσε τέτοιο αίτημα και γιατί το δικαστήριο το έκανε δεκτό. Το σκεπτικό αυτό (το οποίο υποψιάζομαι ότι δεν θα ήθελαν οι ΜτΙ να διαβαστεί) δεν βλέπω να το αναφέρουν στη σχετική ειδησεογραφία τους.

Με δυο λόγια: οι θρησκευτικές ιδέες των ΜτΙ ήταν το πρόβλημα ή ο πολιτικός και κοινωνικός αντίκτυπός τους;

Δεν ξέρω πώς σκέφτηκε η Ρωσία. Υποθέτω ότι δεν διώκονται ΟΛΕΣ οι αιρέσεις, ώστε να θεωρήσουμε πως η αιτία της δίωξης είναι θρησκευτική. Πάντως, ένα πολιτικό δικαστήριο μπορεί να έχει τουλάχιστον τρεις λόγους να θέλει τη διάλυση των ΜτΙ ως πολιτικής και όχι θρησκευτικής οργάνωσης:

α) Τη διδασκαλία τους ότι η έννοια της πατρίδας είναι δαιμονική και ότι δεν πρέπει να τιμούμε την πατρίδα, τη σημαία και γενικά τα εθνικά σύμβολα, ούτε και να υπηρετούμε στο στρατό (ούτε για την ελευθερία της πατρίδας, προφανώς). Ο λόγος γι' αυτό δεν είναι κάποιο φιλειρηνικό αίσθημα (η διδασκαλία τους περί Αρμαγεδδώνα - στον οποίο, κατ' αυτούς, ο Θεός να φονεύσει όλους τους "μη πιστούς" - φανερώνει ότι οι ΜτΙ δεν είναι ειρηνιστές), αλλά η απόρριψη της έννοιας της πατρίδας, όπως προαναφέραμε.

β) Την άρνησή τους για μετάγγιση αίματος ακόμη και σε ανήλικα τέκνα τους που κινδυνεύουν να πεθάνουν.

γ) Την πρακτική της αποκοπής, που μπορεί (και εκεί αποσκοπεί) να προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά, προσωπικά και ψυχολογικά προβλήματα στα πρώην μέλη τους και ουσιαστικά εκβιάζει τα μέλη να μην αποχωρούν από την οργάνωση.

Αν είναι σωστό ή λάθος να ποινικοποιείται μια θρησκευτική οργάνωση που έχει τέτοιες διδασκαλίες και πρακτικές, δεν θα το κρίνω. Ας το αποφασίσει κάθε αναγνώστης. Δε θα πάρω θέση. Πάντως όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψιν προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων.

Συμπληρωματικά:

Επικίνδυνη Σέκτα η Σκοπιά κατά το Πρωτοδικείο των Παρισίων

Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το "νέο φως" Μαΐου 2015 της Σκοπιάς για τον Γωγ του Μαγώγ

Ενότητα για τους ΜτΙ στο ιστολόγιό μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: