ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Εγκυμοσύνη εκτός γάμου στην εφηβεία: Ποιός αποφασίζει;



Αμυγδαλιά Τσιάρα-Δικηγόρος -


Το ερώτημα που λάβαμε πρόσφατα, μας έδωσε την αφορμή να θίξουμε ένα θέμα που δεν είχαμε αναλύσει, όπως είναι αυτό της εγκυμοσύνης εκτός γάμου στην εφηβεία. Τί γίνεται όταν η έφηβη θέλει το παιδί αλλά οι γονείς της όχι; Ποιός αποφασίζει, όταν η μητέρα είναι ανήλικη και τί ισχύει νομικά; Η δικηγόρος μας, Αμυγδαλιά Τσιάρα, από το δικηγορικό γραφείο "Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες", μας εξηγεί!
 
Ερώτημα
«Καλησπέρα σας. Σε περίπτωση εφηβικής εγκυμοσύνης (16 ετών) αποφασίζει μόνη της η έφηβη αν θα γεννήσει το μωρό ή θα αν προχωρήσει σε άμβλωση; Μπορούν οι γονείς της να την αναγκάσουν να κάνει έκτρωση παρά την θέληση της; Τι ορίζει ο νόμος; »


"Ν": Παραλείπω το αρχικό μέρος του άρθρου, που αναλύει διάφορες παραμέτρους του νόμου, και παραθέτω το κατ' εμέ ουσιώδες. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το διαβάσει ολόκληρο εδώ.

Ωστόσο, το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 12 παρ. 2 του ΚΙΔ [Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας] φαίνεται να αντιφάσκει με όλα τα προηγούμενα. Το εδάφιο αυτό αναφέρει ότι ειδικά στις περιπτώσεις του άρθρου 11 παρ. 3 («ειδικές περιπτώσεις, όπως μεταμοσχεύσεις, μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επεμβάσεις αλλαγής ή αποκατάστασης φύλου, αισθητικές ή κοσμητικές επεμβάσεις») επιβάλλεται να συναινέσουν οι ασκούντες τη γονική μέριμνα. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι η συναίνεση αυτή δεν απαιτείται οπωσδήποτε στις υπόλοιπες περιπτώσεις ιατρικών πράξεων επί ανηλίκων, παρά τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο της ίδιας διάταξης.
Επιπλέον, ο νόμος φαίνεται να περιορίζει τον ανήλικο, σε κάθε περίπτωση και χωρίς διαβάθμιση, μόνο στην έκφραση της γνώμης του, ανάλογα με την  ωριμότητά του (άρθρ. 12 παρ. 2 βαα), κάτι που είναι υπερβολικά περιοριστικό για ώριμους ανηλίκους σε σχέση με αποφάσεις για ιατρικές πράξεις όχι σοβαρές ή με ιδιάζοντα προσωπικό χαρακτήρα. Φυσικά για πράξεις σαν τις τελευταίες, όπως είναι η άμβλωση που και εξόχως προσωπικό χαρακτήρα έχει και ιδιαίτερα σοβαρή είναι, ιδρύεται αδιαμφισβήτητη υποχρέωση στο πρόσωπο του ιατρού να ζητήσει την συναίνεση της ασθενούς. Σε περίπτωση μάλιστα που η τελευταία αρνείται να συναινέσει στην υποβολή της ιατρικής πράξης της άμβλωσης, ο γιατρός απαγορεύεται να προχωρήσει στην σχετική επέμβαση, ακόμα και αν οι γονείς της ανήλικης επιμένουν για το αντίθετο. Άλλωστε η μέση 16χρονη διαθέτει την απαιτούμενη ωριμότητα να αποφασίσει, εάν θα υποβληθεί ή όχι στην εν λόγω ιατρική πράξη. Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται η άσκηση βίας στην ανήλικη για να πραγματοποιηθεί επάνω της ιατρική πράξη, εκτός εάν κινδυνεύει η ζωή της ή υγεία της και η εγκυμοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κίνδυνος ζωής ή υγείας.
Βάσει των ανωτέρω, εάν ιατρός υποβάλει μία ανήλικη 16χρόνη σε άμβλωση, χωρίς η ίδια να συναινεί, αλλά μόνο επειδή της το επιβάλλουν οι γονείς της, θα πρόκειται για αυθαίρετη ιατρική πράξη που παραβιάζει τον ΚΙΔ και ταυτόχρονα συνιστά και παράνομη προσβολή της προσωπικότητας (57 ΑΚ), στην ειδική έκφανσή της που είναι το δικαίωμα κάθε προσώπου να αυτοκαθορίζεται σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία του.
Αντιθέτως, εάν η ανήλικη επιθυμεί να υποβληθεί σε άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησής ο νόμος περί αμβλώσεων (άρθρο 2 παρ. 5 Ν. 1609/86) απαιτεί  τη συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης.

Παρακαλώ, και:

Η 17χρονη Δήμητρα δεν έκανε έκτρωση (ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο που δείχνει τι έκανε ένα νεαρό ζευγάρι σε τέτοια περίπτωση)

Είσαι έγκυος ανήλικη και σε πιέζουν να το βγάλεις; Ζήτα βοήθεια!
"Μπαμπά, μ' αγαπάς; Μαμά, μ' αγαπάς;" - Επιστολή σε γονιό που η έφηβη κόρη του έμεινε έγκυος
Αλίκη, η μικρή μαμά (νουβέλα)
Βλασία Μιχαηλίδου – Τριπολιτάκη, Η ζωή στην Εντατική
Το Μετεκτρωτικό Σύνδρομο
ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΑΜΒΛΩΣΗ, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ;  

Η ιστοσελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού "Η Αγκαλιά"
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων
Ρώσος ιερέας σώζει 2000 βρέφη από άμβλωση

Σεξ στην εφηβεία
Η πιο sexy απ' όλες...
ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!
ΖΗΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ!
Είσαι ο άνθρωπός μου;
Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο...

Ενότητα στο ιστολόγιό μας για τις εκτρώσεις
Ενότητα για το γάμο


Δεν υπάρχουν σχόλια: