ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ο Γιάννης Αγγελάκας και τα Θρησκευτικά...


Προ ημερών κυκλοφόρησε η Είδηση ότι ο ροκ τραγουδοποιός Γιάννης Αγγελάκας ζήτησε να αφαιρεθεί από το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος των Θρησκευτικών ένα τραγούδι του, που περιλαμβανόταν σ' αυτό.
Αφορμή, όπως κατάλαβα, ήταν η αίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς το Υπουργείο Παιδείας να αφαιρεθούν από το υλικό του μαθήματος αντίστοιχα τραγούδια των Διονύση Σαββόπουλου, Νικόλα Άσιμου και Ρυάνας.
Λυπάμαι γι' αυτή την τοποθέτηση του Γιάννη Αγγελάκα, γιατί γενικά τον θεωρώ σοβαρό και κάθε σοβαρός άνθρωπος ταιριάζει να είναι δίπλα στην Ορθοδοξία, όχι απέναντι. Αυτό θέλει ο ίδιος (να είναι δίπλα στην Ορθοδοξία), απλά ίσως δεν το ξέρει, γιατί είναι δέσμιος προκαταλήψεων του παρελθόντος, που προπαγανδίζονται ασύστολα ακόμη και σήμερα.
Όμως κάνει λάθος. Και δυστυχώς, ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η παρουσία του τραγουδιού του στο υλικό των Θρησκευτικών τιμά τον ίδιο, όχι το μάθημα, ενώ η απαίτησή του να αφαιρεθεί το τραγούδι προσβάλλει τον ίδιο, όχι το μάθημα. Αν βέβαια το κίνητρό του είναι η συμπαράσταση στους συναδέλφους του και όχι η εμπάθεια, τον συγχαίρω. Αλλά και πάλι έχω να του πω τα ίδια, με κάποια αμυδρή ελπίδα να φτάσουν στα μάτια του.
Το μάθημα (ανεξάρτητα από το τι είδους θεολόγο μπορεί να είχε ή να μην είχε όταν ήταν μαθητής, δεν το γνωρίζω) τιμάται από μόνο του και δε χρειάζεται να τιμηθεί από άλλους - διδάσκει στους εφήβους μας τη ζωή και το φως, όχι το σκοτάδι και τη νοσηρότητα του θανάτου που κυριαρχεί γύρω μας & που και οι ροκάδες τα πολεμούν (αλλά από μέσα, ενώ η Εκκλησία τα πολεμάει απ' έξω και, επιτρέψτε μου να πω, με το σωστό τρόπο).

Προς τον εκτιμητέο ως μουσικό δημιουργό φίλο Γ. Αγγελάκα προσφέρω ταπεινά και με κάθε σεβασμό τα εξής αναγνώσματα: 

5+1 μύθοι για τη Θρησκεία και την Εκκλησία 
Γιατί να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός;
Αθήνα, πόλη των αγίων!...
Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
Πατερική Θεολογία - βιβλίο του π. Ι. Ρωμανίδη, του σημαντικότερου Έλληνα θεολόγου του 20ού αιώνα
Η Ορθοδοξία ως δρόμος θεραπείας της ψυχής και τελειοποίησης του ανθρώπου 
 
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, "Έλα!" - Σαν προσευχή του μοντέρνου ανθρώπου...  

Αν θέλει, και:
ΖΗΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ!
Ηθικισμός; Όχι, ευχαριστώ!
αναρχία και αιώνια Ζωή 

Άγιοι και μνήμες στην πόρτα του Ιούλη (κάτι λένε αυτά)

Για το Νικόλα τον Άσιμο: 
Ο άθεος (;) διά Χριστόν σαλός των Εξαρχείων & οι ορθόδοξοι άγιοι που του μοιάζουν 
Ο μπαγάσας του Νικόλα Άσιμου
 
Για τον Αρχιεπίσκοπο, αν είναι αλήθεια ότι ζήτησε την αφαίρεση των συγκεκριμένων τραγουδιών, πρέπει να πω ότι διαφωνώ με τη στάση του. Είναι σαν να ζητάει κάποιος από το Μέγα Βασίλειο να αφαιρέσει όλα τα παραδείγματα από αρχαίους Έλληνες ήρωες και σοφούς που περιέχουν τα έργα του.
Τα τραγούδια φανερώνουν τη δίψα των ανθρώπων για το Χριστό, όπως τη φανερώνουν και πολλές ρήσεις αρχαίων Ελλήνων και άλλων σοφών, γι' αυτό και η Εκκλησία πάντα τους αναγνώρισε.
Αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι διαταγή, ούτε το υπουργείο δεσμεύεται αναγκαστικά από κάτι τέτοιο. Η Εκκλησία δεν διατάζει. Με το συμπάθιο, ο Αγγελάκας διατάζει.
Αν τα διαβάσει αυτά και αν θέλει, ας μου στείλει email, είτε ο ίδιος, είτε οποιοσδήποτε άλλος. Όχι σχόλιο, γιατί έπαψα να ανεβάζω σχόλια (ευχαριστώ για την κατανόηση). Είχα τους λόγους μου.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: