ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Γεωργία: οι εκατό χιλιάδες άγιοι Μάρτυρες της Τυφλίδας!


Ιερά Μονή Παντοκράτορος - Προσκυνητής  

Το 1227 κατέλαβαν τη Γεωργία οι Χωράσμιοι με αρχηγό τον Τζαλαλεντίν. Ο εχθρός κατέστρεψε όλη την χώρα, ως και την πρωτεύουσα Τιφλίδα, η οποία αντιστάθηκε ηρωικά αρκετό διάστημα. Ο εχθρός δεν σεβάστηκε τίποτα, άνδρες, γυναίκες, ούτε παιδιά. 
Για το φρικτό αυτό γεγονός ο Γεωργιανός ιστοριογράφος Ζαμτααγμτσερέλι αναφέρει στις πηγές του: «και μπήκαν με μεγάλη οργή, άρπαξαν τα βρέφη από το στήθος των μανάδων τους, τα έριχναν επάνω σε πέτρες, τα έβγαζαν μάτια και μυαλά και μετά σκότωναν και τις μάνες. Τους ιερείς τους έδεναν στα άλογα και τους έσερναν στους δρόμους. Τους νέους αποκεφάλιζαν. Το αίμα κυλούσε σαν ποτάμι... ο Τζαλαλεντίν άρχισε να καταστρέφει τις εκκλησίες, και γκρέμισε τον τρούλο του Μητροπολιτικού ναού Σιών για να ανοικοδομήσει εκεί την έδρα του.



Εκείνος ο αιμοσταγής διέταξε να βγάλουν τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας που υπήρχαν στην εκκλησία Σιόνι και να τις βάλουν στην είσοδο της γέφυρας και πρόσταζε ο κατακτητής τους Χριστιανούς να προσβάλουν τις εικόνες πατώντας τες με τα πόδια τους και αρνούμενοι την πίστη τους. Όσοι αρνούνταν να εκτελέσουν την διαταγή του πρόσταξε να αποκεφαλίζονται. Έφερναν πλήθος Γεωργιανών κατοίκων, άνδρες, γυναίκες, νέους, εξαναγκάζοντάς τους με αυτό τον τρόπο, να αρνηθούν την Χριστιανική Θρησκεία.



 

Ο πιστός, όμως, λαός ακόμη μια φορά έδειξε την βαθιά του ευσέβεια στην αγία πίστη του Χριστού και αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή του κατακτητού, και πολλές χιλιάδες Γεωργιανοί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου».



Οι πληροφορίες για το αιματοκύλισμα των Γεωργιανών από τους Χωράσμιους σώζονται σε αραβικές και αρμένικες πηγές.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Γεωργίας μνημονεύει στις 31 Οκτωβρίου (π.ημ.)/13 Νοεμβρίου (ν.ημ.) τους εκατό χιλιάδες μαρτύρες.


Και:
Αγία Νίνα η Ισαπόστολος της Γεωργίας
Οι άγιοι 30.000 μάρτυρες της Γεωργίας (Λαζοί)
Γεωργία: 200.000 μουσουλμάνοι επιστρέφουν στην Ορθοδοξία
Τα εννιά παιδάκια που μαρτύρησαν στην Κόλα της Γεωργίας
6.000 μάρτυρες μοναχοί στην έρημο του Γκαρέτζη της Γεωργίας
Άγιος Αλέξιος Σουσάνια ο Γεωργιανός (18 Ιανουαρίου 1923)
Τα αδέρφια που αγίασαν και η μάνα που συγχώρεσε το φονιά τους!
 
Ορθόδοξη Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: