ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ιώβ: το παιχνίδι του Θεού;


Ο Δίκαιος Ιώβ & ένας Κινέζος
Του παπά Ιωνά της Ταϊβάν


Την Παρασκευή που μας περασε πηγα στο Ταιναν, μια μεγάλη πολη της Ταιβάν. Ενας χριστιανός μας με παρακάλεσε να παω, να δω ενα ζευγάρι. Ο σύζυγος,  περιπου 42, κανει αιμοκαθαρση καθε βδομαδα!!!! Του ειχε πη ο γιατρος οτι δεν προκειται να ζηση πανω απο 10 χρονια. Τωρα ειναι το 10ο ετος… Ο χριστιανος μας, ετυχε να τον γνωριση καπου και του εδωσε το βιβλιο Οι περιπετειες ενος προσκηνητου (το εχουμε στο σαιτ αλλα το εχουν εκδοσει οι καθολικοι, το ειχαν μεταφρασει παλια και το ξαναεκδοσαν). Σημειωστε οτι το ζευγαρι αυτο δεν ειναι χριστιανοι, δεν εχουν θρησκεια, οπως και οι περισσοτεροι εδω, σε μικροτερη ηλικία πηγαιναν στους ναους των ειδώλων τυπικα οπως ολοι οι κινεζοι. Ομως το βιβλιο τους εκανε να αρχίσουν να λενε λιγο λιγο την νοερα προσευχη, και αυτο αρχισε να τους αλλαζει. Ο ανδρας μου ειπε οτι του δινει μια βαθεια ηρεμία και γαληνη. 
Μου εκαναν το τραπεζι και με πηγαν στο γραφειο της μικρης τους εταιρειας. Θαυμασα την αγαπη τους. Η γυναικα εκανε το παν να σηκωνη τα καθημερινα γραφειοκρατικα προβληματα, ωστε να δινη χρονο στον συζυγο της να μπορει ηρεμα να κανη την δουλεια. Δουλευουν μαζι οπως καταλαβαινετε. Εχουν 2 παιδακια.
Αγορασαν και μια αγια γραφη, αλλα δεν ηξεραν και αρχισαν να διαβαζουν απο τις πραξεις των αποστολων!!
με συγκίνησαν βαθυτατα. Φυσικα δεχτηκαν να τους διαβασω ευχη προς ασθενουντα, εβαλα το πετραχειλι μου. Ο συζυγος μαλιστα φτιαχνει σκιτσα με τις ιστοριες της αγιας γραφης και τα εξηγει στους 2-3 υπαλληλους του σε ωρες ξεκουρασης!!!!
Κοιταξτε την ιστορια του Ιωβ!!!! Το θεωρησα μεγαλη απρεπεια να τους βγαλω φωτογραφία, αλλα μονο συγκινημενος ζητησα να βγαλω αυτη.


Τους εξηγησα οτι ο Θεος δεν επαιζε με τον διαβολο, βασανίζοντας ασκοπα τον Ιωβ, αλλα αντιθετα, ανεδειξε τον Ιωβ σε διδασκαλο αγγελων και ανθρωπων, αλλα και δαιμόνων, [στο] τι σημαινει να αγαπάς τον Θεο. Ακομα και οταν δεν σου φερεται καλα, ακομα και οταν δεν εχεις κανει κανενα κακο η λαθος. Ο διαβολος αγνοει την αληθινη αγαπη που ειναι χωρις καμια προυποθεση, και ανιδιοτελής, γιαυτο ειναι διαβολος αλλωστε. Ο Θεος προσπαθησε να τον διδαξη με τον Ιωβ και μεσω αυτου ολους τους ανθρωπους εως το τελος. Αλλωστε, ο Ιωβ δεν ειχε κανει κανενα κακο, πραγμα που ανατρεπει την κλασικη αντίληψη ολων των ασιατων, οτι καθε τι εχει την αιτία του, αν εισαι αρρωστος πληρωνεις για κατι που εκαμες σε αυτη η την προηγουμενη ζωη. Φαινεται οτι τους αρεσε.
Μιλησαμε για την νοερα προσευχη.
Τους ειπα αν θελουν να πηγαινω καθε 1 η 2 βδομαδες να μιλαμε, να διαβαζουμε μαζι την Βιβλο, με τον ορο οτι δεν θα με πληρωσουν για τιποτε, θα παω εντελως δωρεαν, πραγμα που δεν ειναι συνηθες εδω, καθε παστορας παιρνει κατι ["Νεκρός": εννοεί προτεστάντες πάστορες - δεν υπάρχουν ορθόδοξοι ιερείς εκεί].
Τους προτεινα σαββατο αλλα ο αντρας παει για αιμοκαθαρση… Περιμενω απαντηση τους, και παρακαλω να ευχεστε γιαυτους, για την υγεια του συζυγου, και για να βαπτισθουν καποτε. Ουτε το ονομα τους δεν ξερω, περιμενω την απαντηση τους και τις προσευχες σας.

Σημείωση του blog μας: Το αγαπημένο αυτό ζευγάρι βαφτίστηκε ορθόδοξο την Παρασκευή 25 Φεβρ. 2011. Λεπτομέρειες εδώ (και στο blog μας, εδώ). Από κει & η φωτο.



Ο Χριστός να ευλογεί τους νεοφώτιστους αδελφούς μας Τιεν Χεν και Λη Τσιν, και όλους τους ανθρώπους, όλων των λαών & θρησκειών.
ΥΓ. Η εικόνα του άγιου + δίκαιου Ιώβ, στην αρχή του post, είναι από εδώ. Oλόκληρο το Βιβλίο του Ιώβ, στην Παλαιά Διαθήκη, εδώ [εορτή-μνήμη του αγίου Ιώβ: 6 Μάη].
Δες και: Η Ορθοδοξία στην Κίνα, άλλοτε και τώρα (εδώ).
Τα νερωμένα συναισθήματά μου και το κρασί της Κανά (εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: