ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Μυστήρια, Αποκρυφισμός, UFO, Μάγοι + Μάγισσες



Με το post αυτό παραπέμπω σε μερικές ενότητες, εξαιρετικά ενημερωμένες, για θέματα που γοητεύουν τους πιτσιρικάδες (και όχι μόνο) και τους κάνουν να ασχολούνται πάρα πολύ μ' αυτά. 
Η ενασχόληση αυτή, όσο κι αν είναι συναρπαστική, έχει μερικούς σοβαρούς κινδύνους, όπως:
  • να ξεφύγει από ένα συνηθισμένο χόμπυ και να καταντήσει ψύχωση και μονομανία,
  • να μπλέξει τον άνθρωπο (ιδίως το νέο) σε σκοτεινά μονοπάτια, όπου θα οδηγηθεί λόγω της περιέργειας, κι εκεί να παγιδευτεί σε φρικτές και καταστροφικές ενασχολήσεις,
  • να κερδίσουν τόσο πολύ την προσοχή του, ώστε με αυτά να ξεφεύγει από την "πεζή πραγματικότητα", να νομίζει ότι είναι εντάξει, πνευματικά γεμάτος και ικανοποιημένος, και έτσι να μην του μένει καθόλου χρόνος και ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τον πραγματικό πνευματικό κόσμο, δηλαδή με το Χριστό.
Όλες αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να τον οδηγήσουν μακριά από το Θεό, όχι μόνο σε αυτή τη ζωή, αλλά στην αιωνιότητα.
Όπως τα ναρκωτικά, είναι καλύτερα να ΜΗΝ τα δοκιμάσεις, κι ας χάσεις αυτή τη δήθεν "εμπειρία", γιατί, αν το τολμήσεις, ΔΕ θα μπορέσεις να ξεμπλέξεις και ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ (όσο δυνατός κι αν είσαι, ή νομίζεις ότι είσαι), έτσι κι αυτά τα θέματα, που είναι πνευματικά ναρκωτικά, πρέπει να τα προσέχεις, γιατί, αν μπλέξεις, ΔΕ θα ξεμπλέξεις εύκολα & πιθανόν να μη μπορέσεις να ξεμπλέξεις ποτέ - εννοώ ποτέ, αιώνια.
Και ως "μπλέξιμο" δεν εννοώ να δούμε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας π.χ. ή ένα ντοκιμαντέρ για το Τρίγωνο των Βερμούδων, αλλά πιο "μαύρες" ασχολίες, πολλές από τις οποίες όμως φαίνονται δήθεν ακίνδυνες ή ακόμα και "φωτεινές". Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν μπλέξει σ' αυτές ακόμα και στην εποχή μας, που λίγο διαφέρει από το Μεσαίωνα, και δυστυχώς όλα αυτά προπαγανδίζονται (με μια εικόνα γλυκιά και γοητευτική) από όλα τα ΜΜΕ ανεξαιρέτως.
Εδώ λοιπόν παραπέμπω σε μερικές ενότητες, όπως είπα, που έχουν να προσφέρουν μια άλλη άποψη. Δε χρειάζεται κανείς να "πιστέψει" τίποτα, ούτε φυσικά να δεχτεί τυφλά την άποψη που εκφράζουμε εδώ. Την "αλήθεια" ο καθένας τη βρίσκει μόνος του. Χρειάζεται όμως ΠΡΟΣΟΧΗ και ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

ΕΔΩ είμαστε:

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (New age): γιόγκα, αστρολογία, φενγκ σούι, αποκρυφισμός, "κρυφές δυνάμεις", μετενσάρκωση, θετική σκέψη κ.τ.λ., όλα σ' ένα μίξερ, αφού δήθεν "δεν έχουν σχέση με συγκεκριμένες θρησκείες ή δόγματα" κι αφού "όλες οι θρησκείες είναι ίδιες"...

ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ, σκοτεινές λατρείες, σατανικές εκφράσεις στη μουσική, την τέχνη, τις "μυστικές αδελφότητες", μάγοι κ.τ.λ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ: γκουρού, κάρμα, αύρα κ.τ.λ., ινδουισμός και βουδισμός κάτω από κάθε πέτρα της δήθεν "ανεξίθρησκης", "ελεύθερης" & "προοδευτικής" σύγχρονης κοινωνίας.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ: Τρίγωνο των Βερμούδων, Εξωγήινοι, "παιδιά Indigo", αρχαίοι χάρτες, αρχαίοι πολιτισμοί κ.τ.λ. 

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: "ενεργειακές θεραπείες", Αγιουρβέδα και κάθε είδους "εναλλακτική ιατρική", που σχετίζεται με ασιατικές θρησκευτικές ιδέες και μυστικιστικές πρακτικές.

Διευκρινίζω ότι είμαι fun της φαντασίας, επιστημονικής και μη. Όμως σήμερα η φαντασία κοντεύει να αντικαταστήσει την πραγματικότητα, βυθίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στην ομίχλη της δεισιδαιμονίας.

Αν έχεις ήδη μπλέξει, ρίξε μια ματιά σε μια αφήγηση που ίσως να σε εξοργίσει, αλλά ίσως και να σου δώσει ελπίδα και να σου δείξει ένα δρόμο. Αρκεί ένα ΚΛΙΚ. Και άλλο ένα, εδώ.

Θα κλείσω με μια αισιόδοξη νότα. Ένα λόγο ελπίδας στο σύγχρονο άνθρωπο, λόγο αλήθειας, που είπε ένας από τους αγιότερους μοναχούς που έζησαν τον 20ό αιώνα στην Ελλάδα, ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής από την Πάτμο: 

«Αγάπησε τον Ένα για να σε αγαπήσουν όλοι. Θα σε αγαπούν όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα, διότι βγαίνοντας η Θεία Χάρη προς τα έξω ηλεκτρίζει και μαγνητίζει ό,τι βρει μπροστά της. Αλλά όχι μόνο θα σε αγαπούν, θα σε σέβονται κιόλας, διότι στο πρόσωπο το δικό σου θα εικονίζεται το αγνό παρθενικό πρόσωπο εκείνου που θ’ αγαπάς και θα λατρεύεις».
Εκείνος, τον οποίο εννοεί ο άγιος διδάσκαλος της ειρήνης, ο πατήρ Αμφιλόχιος, είναι κάποιος που δε ζητάει τίποτα για τον εαυτό του, δε θέλει οπαδούς, μόνο μας καλεί κοντά του ελεύθερα (ΑΝ θέλουμε) και πάντα για δικό μας όφελος. Δεν έχει μέσα του ή πάνω του τίποτα το σκοτεινό ή αμφιλεγόμενο - μόνο ειρήνη και αγάπη. Εκείνος ΕΙΝΑΙ η Ειρήνη και η Αγάπη και το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στον κόσμο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: