ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Στιγμές Ορθοδοξίας από το Γ. Τσαρούχη

"Νεκρός για τον κόσμο": Ο Γιάννης Τσαρούχης, για μένα, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Δε θέλω να τον κρίνω, όχι μόνο γιατί δε μπορώ να κρίνω τον αδελφό μου (προς Ρωμαίους, 14, 10), αλλά και για να μη γράψω κάτι λάθος από άγνοια ή μικρότητα.
Ωστόσο ανεβάζω τα παρακάτω, γιατί θεωρώ πως πάνε κατευθείαν στην καρδιά της Ορθοδοξίας και αυτό με συγκίνησε και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Το βάζω, ως μια προσευχή υπέρ του Γ. Τσαρούχη, για να συγχωρέσει ο Θεός και τους δυο μας...


Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την έξοδο του Γιάννη Τσαρούχη εκ του ματαίου τούτου κόσμου.
Έπεσα όλως τυχαίως πάνω σ' ένα παλιό σημειωματάριό μου όπου είχα καταγράψει ρήσεις του από ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα σ' εκείνον όσο ακόμα ζούσε. Μετά από 20 τόσα χρόνια δημοσιεύω εκείνα τα έπεα πτερόεντα και στην μπολγκόσφαιρα από του νυν.
- Η αστραπή της θεότητος υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα που ήταν το ένδυμα που επέλεξε ο Λόγος για να κατέλθει στη γη (όσο κι αν κηλιδώνεται από διαβολικές ενέργειες).
- Αν δεν συναντήσεις τον Υιό του Θεού μεταξύ των ανθρώπων, τότε δεν μπορείς να λες πως υπάρχει Θεός.
- Ο κόσμος σήμερα υποφέρει από άχρηστες ελευθερίες που είναι χειρότερες από την απαγόρευση και τη σκλαβιά.
- Η ελευθερία των σημερινών ανθρώπων έγκειται στο ότι αγνοούν τις συνέπειες των πράξεών τους για τους εαυτούς τους και τους άλλους.
- Το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου: Να ξεσηκώσεις πιστά τα σωστά χρώματα. Αυτό ήταν το "μυστικό" των αρχαίων και το βυζαντινό.
- Χρειάζεται ένα στοιχείο τρέλας που πάει να λείψει σιγά - σιγά.
- Η μοναξιά είναι το καλύτερο πράγμα για κάποιον που θέλει να ωφελήσει τους άλλους.
- Αν ήξερα πόσο λίγα χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει, θα είχα γλυτώσει από πολλά...

Αρχική δημοσίευση: 13 Μαΐου 2009.
Ανάμεσα σε άλλους, αναγνώστης με το ψευδώνυμο dion ανέβασε το παρακάτω σχόλιο στο αρχικό blog:
Δεν ενοχλεί να θυμόμαστε οικουμενικές προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης. Προσωπικοτητα ξεχωριστή, πνεύμα ελεύθερο, μορφή προφητική, αναζητητής της αλήθειας. Υπήρξε βαθιά ανθρωπιστής ή όπως θα προτιμούσε ο ίδιος βαθιά φιλάνθρωπος.Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα της πίστης του στο Χριστό. Και εξαιτίας τούτης της αγάπης ζωγραφίζει αλλά και θεολογεί: «Αν ως θεολογία θεωρήσουμε τους κακούς λόγους που λένε μέτριοι ιεροκήρυκες διακόπτοντας την αρμονία των ακολουθιών, τότε η θεολογία είναι ένα τυπικό πράγμα χωρίς σημασία. Αν όμως θεωρήσουμε τη θεολογία σαν αναζήτηση του θείου όπου υπάρχει, τότε οι καλοί ζωγράφοι είναι από τους μεγαλύτερους θεολόγους που μας διδάσκουν όσο είναι ανθρώπινα δυνατόν, ότι ο φθαρτός άνθρωπος μετέχει της θείας φύσεως. Η νίκη κατά του θανάτου είναι συγχρόνως νίκη κατά της αμφιβολίας ότι η φύση μας είναι και θεϊκή». Διαβάστε επίσης πώς (και πόσο ορθά) αντιλαμβανόταν την ορθόδοξη πίστη: «Ορθοδοξία είναι φως και συνδυασμός της λογικής με την ενστικτώδη γνώση. Όταν λέμε Ορθοδοξία σήμερα εννοούμε την αντίθεσή της με το Καθολικισμό και τον Προτεσταντισμό ενώ τα αντίθετά της είναι άλλα και αντίθετα και επικίνδυνα. Δεν παραγνωρίζω τις διαφορές που έχουν οι διάφορες χριστιανικές ομολογίες αλλά ο ύπουλος εχθρός του ορθοδόξου είναι ο μονοφυσιτισμός που σαν διηθητικός ιός μπαίνει παντού από τα παράθυρα και από τους πόρους. Η Κυριακή προσευχή το λέει καθαρά ως εν ουρανώ και επί της γης και η ίδια η ενσάρκωση του Χριστού δείχνει φανερά πως ούτε η γη είναι καταραμένο έργο του σατανά ούτε το ανθρώπινο σώμα είναι βρωμερό δημιούργημα του διαβόλου. Ζωγραφίζω σώματα και ανθρώπους και τοπία της γης και δεν μπορώ να φανταστώ πως όλα αυτά είναι απάτη του σατανά. Ο Χριστός μας ονόμασε υιούς του Θεού και τον εαυτό του Υιό του ανθρώπου. Θέλησε να ενώσει τα πριν διεστώτα. Δεν έχω σπουδάσει Θεολογία αλλά ξέρω να διαβάζω τις εικόνες των Βυζαντινών. Οι ζωγράφοι και οι γλύπτες υπήρξαν πάντοτε μεγάλοι θεολόγοι. Ζωγραφίζοντας τον τελευταίο των ανθρώπων ψάχνω να βρω τα στοιχεία του εκείνα που τον κάνουν άξιο να ονομάζεται υιός του Θεού. Θα ΄ταν βαρετό να ασχολείται κανείς ώρες να ζωγραφίσει ένα πορτραίτο αν δεν πιστεύει ότι είναι κατ΄εικόνα και καθ΄ ομοίωση Θεού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: