ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Όταν η Εκκλησία γιορτάζει την εγκυμοσύνη...


Η Παναγία Εγκυμονούσα, έργο της αγιογράφου Σοφίας Παπάζογλου, στο ναό του αγίου Ελευθερίου Αχαρνών (εδώ).

Στις 25 Μαρτίου, ως γνωστόν, έχουμε την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δηλαδή της συνομιλίας της με τον αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος - χωρίς να της δώσει κρίνο, όπως θέλει ο μύθος - της ανήγγειλε την επιλογή της ως μητέρας του Θεανθρώπου Χριστού.
Κατά την αρχαία παράδοση της Εκκλησίας μας, μόλις η Θεοτόκος είπε το ναι (με την περίφημη φράση "Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου" = εδώ είμαι, η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα όπως είπες, κατά Λουκάν 1, 38) συνελήφθη στην αγία μήτρα της ως έμβρυο ο Σωτήρας του κόσμου. Η Θεοτόκος πρόσφερε σάρκα από τη σάρκα της στο Θεό, ώστε το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας να γίνει άνθρωπος για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Γι' αυτό και στην αρχή των Χαιρετισμών της Παναγίας λέει ότι ο άγγελος "συν τη ασωμάτω φωνή, σωματούμενόν σε θεωρών, Κύριε", δηλ. ταυτόχρονα με την άυλη φωνή είδε το Θεό να παίρνει υλικό σώμα.
Από τις 25 Μαρτίου ώς τις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, είναι 9 μήνες, που συμβολίζουν το διάστημα της εγκυμοσύνης της Παναγίας. Η εορτή του Ευαγγελισμού τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση μετά την τοποθέτηση της εορτής των Χριστουγέννων στο Δεκέμβριο.

Ομοίως, στις 9 Δεκεμβρίου η Εκκλησίας μας εορτάζει τη "σύλληψη της αγίας Άννης" (εικ.), δηλαδή τη σύλληψη της Θεοτόκου, ως εμβρύου, στη μήτρα της μητέρας της, της αγίας Άννας. Από τις 9 Δεκεμβρίου ώς τις 8 Σεπτεμβρίου (γενέθλια της Θεοτόκου) είναι εννέα μήνες, η εγκυμοσύνη της αγίας Άννας.
Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου, δηλαδή τη σύλληψη του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ως εμβρύου, στη μήτρα της μητέρας του, της αγίας Ελισάβετ. Από τις 23 Σεπτεμβρίου ώς τις 24 Ιουνίου (γενέθλια του Προδρόμου) είναι εννέα μήνες, η εγκυμοσύνη της αγίας Ελισάβετ.
Ας σημειώσουμε ότι η Εκκλησία γιορτάζει τα γενέθλια μόνο αυτών των τριών προσώπων, του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Όλοι οι άλλοι άγιοι γιορτάζουν μόνο την ανάμνηση του θανάτου τους, δηλαδή της τελικής εισόδου τους στην πρόγευση της βασιλείας των ουρανών (γιατί πλήρως η βασιλεία των ουρανών θα έρθει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου).

Οι τρεις αυτές περίοδοι των εννέα μηνών φανερώνουν τη μεγάλη αξία και σημασία που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία, από τα αρχαία χρόνια ακόμη, στην εγκυμοσύνη και στα έμβρυα και κατ' επέκτασιν γενικά στη μητρότητα.
Ας προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με το κατά Λουκάν ευαγγέλιο, όταν η Παναγία ήταν έγκυος το Χριστό και η αγία Ελισάβετ τον Πρόδρομο, οι δύο γυναίκες - που ήταν συγγενείς - συναντήθηκαν και, μόλις η Θεοτόκος χαιρέτισε την Ελισάβετ, το έμβρυο Πρόδρομος κινήθηκε στη μήτρα της μητέρας του, η οποία αμέσως εμπνεύστηκε από το Άγιο Πνεύμα και κατάλαβε ότι η Μαρία κρατούσε στα σπλάχνα της το Μεσία (Λουκ. 1, 39-56). Το απόσπασμα αυτό είναι μεγάλης σημασίας και διαβάζεται ως ευαγγέλιο (ευαγγελικό ανάγνωσμα) στο Μικρό Παρακλητικό Κανόνα της Θεοτόκου. Απεικόνιση του επεισοδίου παραθέτουμε (από το παραπάνω link).
Το έμβρυο δεν είναι απλώς κύτταρα, αλλά κανονικός άνθρωπος, κατά την αγία μας Εκκλησία, με αθάνατη ψυχή. Γι' αυτό η έκτρωση αποτελεί φόνο και φρικτό αμάρτημα.
Παρακαλώ, αγαπητοί αδελφοί, αν θέλετε, επισκεφτείτε την ενότητά μας για την έκτρωση και ιδιαίτερα τις αναρτήσεις & τους ιστότοπους:

Πόσο κοστίζει μια έκτρωση; 
Γυναικεία ιστοσελίδα για την έκτρωση
Ιστοσελίδα για την έκτρωση
Αν δεν κάνω άμβλωση, τι να κάνω;

 
Μήνυμα ελπίδας & αγώνα: Η θαυμαστή εγκυμοσύνη μιας καρκινοπαθούς
 
Ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων των Πολυτέκνων, απ' όπου και ο παρακάτω γνωστός πίνακας (από εδώ) με το Χριστό να κλαίει κρατώντας το σκοτωμένο έμβρυο.
Για μητέρες, μανούλες, μαμάδες και τα παιδιά τους (αφιέρωμα - διαλέξτε ό,τι θέλετε)  
Για τη Γιορτή της Μητέρας 
Παναγίες των γενεθλίων (που γιορτάζουν 8 Σεπτεμβρίου)

Σας ευχαριστώ. Καλή λευτεριά να έχετε, όσες εγκυμονείτε, οι δε άντρες, παρακαλώ, και οι οικογένειες και η κοινωνία ολόκληρη, ας αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Αλλά κι όταν δεν τις αναλαμβάνουμε, η Εκκλησία πάντοτε θα βοηθήσει και μια επίσκεψη στον πνευματικό (εξομολόγο) της ενορίας μας είναι η καλύτερη αρχή (αν δεν ξέρεις πώς, πήγαινε την Κυριακή στη λειτουργία και μετά το τέλος ζήτα από τον επίτροπο να σου καλέσει τον παπά, να του μιλήσεις).
Ο Χριστός μαζί σας, αδελφοί και αδελφές μου, και με όλο τον κόσμο... 

ΥΓ. Παρακάτω η εικόνα των αγίων Νηπίων, που δολοφονήθηκαν από τον Ηρώδη (από εδώ). Έστω και έμμεσα, έχει σχέση. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: