ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ο Παναγιώτης της Μαδαγασκάρης, που σταμάτησε να έρχεται στην εκκλησία...


Dispensing water

Φωτο από εδώ

Κώστας Παναγόπουλος
Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Κρατώ στα χέρια μου ένα μικρό βιβλιαράκι, το «Εορτολόγιο 2015» της Ιεράς Μητροπόλεως Μαγαδασκάρης. Φέτος το Εορτολόγιο φιλοξενεί μικρές ιστορίες από την εμπείρια της Ορθοδόξου Ιεραποστολής σε αυτήν την αχανή «όγδοη ήπειρο».

Ο Παναγιώτης της Μαγαδασκάρης είναι ο πρωταγωνιστής μίας εκ των μικρών ιστοριών του Εορτολογίου. Ο Παναγιώτης, ένας ντόπιος νεαρός, ασπάστηκε την Ορθοδοξία και σύντομα μπήκε με ζήλο στην ζωή της ορθοδόξου κοινότητος – ήταν μάλιστα και μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας. Συνέβη, όμως, το εξής: ξαφνικά ο Παναγιώτης σταμάτησε να έρχεται στην εκκλησία και τα μέλη της ιεραποστολής δεν τον είχαν δει για περισσότερο από έναν χρόνο.
Έλεγαν όλοι που είναι ο Παναγιώτης. Άραγε έχασε τον ζήλο του για την Ορθοδοξία; Άραγε τον έπεισε η οικογένειά του να επιστρέψει στην πατρογονική του πίστη; Το 60% του πληθυσμού της Μαγαδασκάρης είναι «ανιμιστές» και οι πιέσεις είναι ουκ ολίγες σε όλα τα επίπεδα του καθημερινού βίου.
Κι όμως, η έκπληξη! Στη γιορτή της Πεντηκοστής, ο Παναγιώτης επέστρεψε. Εμφανίστηκε ευλαβικός στην εκκλησία, με το κεφάλι σκυμμένο, κάνοντας σεμνά τον σταυρό του επάνω στο στήθος του. Τα μέλη της κοινότητας πήρανε μεγάλη χαρά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πήγαν να ρωτήσουν τον Παναγιώτη που χάθηκε τόσον καιρό.
«Πήγα ανατολικά να βρω δουλειά» είπε ο Παναγιώτης. Εξήγησε στους αδελφούς ότι ήταν στην πόλη Joamasina όπου η ορθόδοξος ιεραποστολή δεν είχε ακόμη εκκλησία. Ο Παναγιώτης συνέχισε: «Μίλησα σε όλους για την Ορθοδοξία. Προσευχόμουν πάρα πολύ». Ο νεαρός είχε στην τσέπη ένα κομποσχοίνι. «Λέω την ευχή του Ιησού κάθε μέρα και προσεύχομαι για εσάς επίσης. Το κομποσχοίνι μου είναι σε πολύ κακή κατάσταση γιατί το χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Χρειάζομαι ένα καινούριο».
Ο Παναγιώτης, όχι μόνο δε ξεριζώθηκε, αλλά είχε τουναντίον ανθίσει! Οι Ορθόδοξοι αδελφοί εισέπραξαν μεγάλη συγκίνηση, ενώ ο Παναγιώτης επέστρεψε στην Joamasina την αμέσως επόμενη μέρα.
Η ορθόδοξη ιεραποστολή έχει αμέτρητες τέτοιες ιστορίες. Η Ιερά Μητρόπολη Μαγαδασκάρης αξίζει της προσοχής και της διαρκούς υποστήριξης μας.
Πληροφορήσου. Επικοινώνησε. Δώσε. Για να ανθίσουν στην «όγδοη ήπειρο» πολλλοί πολλοί Παναγιώτηδες. Αμήν.

Πηγή: synodoiporia.gr

Δείτε επίσης:

Νεκτάριος, ο Πατέρας της Αυστραλίας & της Μαδαγασκάρης: ένας αγιασμένος επίσκοπος
Ομιλία του σημερινού επισκόπου Μαδαγασκάρης Ιγνάτιου (βίντεο) 
Χώρες ιεραποστολικής δράσης
Ο Χριστός στην Αφρική 

Κατήχηση σε αχυροκαλύβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: