ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

«Μαρτυρίες από την ιστορία των Νεομαρτύρων...»

Απαγχονισμός Αγίου Νεομάρτυρα Αργυρίου-Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Επανωμή Θεσσαλονίκης Φωτό:diakonima.gr
Το μαρτύριο του αγίου Νεομάρτυρα Αργυρίου, Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Επανωμή Θεσσαλονίκης (από εδώ)

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο θεολογική ημερίδα του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με θέμα «Μαρτυρίες από την ιστορία των Νεομαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.
Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια από το μαρτύριο των αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων, των εκ Μελάμπων, που μαρτύρησαν στις 28 Οκτωβρίου 1824.
Μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Μιχαήλ Τρούλη, Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με θέμα: «Οι Τέσσερεις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου και ο Ναός τους», ακολούθησαν οι παρακάτω εισηγήσεις:
Ο Αιδεσ. Πρωτοπρσεβύτερος π. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγικής, ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε με θέμα: «Οι Νεομάρτυρες και το Πατριαρχείο στην Τουρκοκρατία».

agzaxa 
Ο άγιος νεομάρτυς Ζαχαρίας της Άρτας
 
Ο κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Θεολόγος, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και οι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας».
Ο κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Θεολόγος και συγγραφέας, εισηγήθηκε το θέμα: «Μάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Αγιότητα και προβληματισμοί».
Ο κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα: «Η μαρτυρία των Νεομαρτύρων στο χθες και το σήμερα. Ιστορία, παραδόσεις και θρύλοι σε Υμνο-αγιολογικά κείμενα, στον ποιητικό λόγο».
Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε με θέμα: «Ορθόδοξοι Νεομάρτυρες του 20ού αιώνα. Στοιχεία για μια ανθρωπογεωγραφία του αίματος».
Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου αναδημοσιεύουμε (από εδώ) τα βίντεο της εκδήλωσης.
Να προσθέσουμε ότι, λόγω της αναφοράς περί μασωνικής ιδιότητας του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο πρόεδρος των Θεολόγων της Κρήτης κ. Γ. Στριλιγκάς είπε, στη συζήτηση που ακολούθησε, ότι το θέμα ερευνήθηκε από την Εκκλησία όταν επρόκειτο να αναγνωριστεί η αγιότητά του, και δεν θεωρήθηκε αποδεδειγμένο ότι ήταν μασώνος.

 αγιες Κυραννα, Ακυλίνα, Χάϊδω 
Οι αγίες νεομάρτυρες Χάιδω, Ακυλίνα και Κυράννα (από εδώ)

Δείτε ακόμη, παρακαλώ:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΕ! ΕΜΠΡΟΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 21'ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ.ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ "ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ"!ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ"
Σωματεῖον
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
Ἕδρα: MOYΣΩΝ 14, 15452 ΨΥΧΙΚΟΝ
Τηλ. 0030 2103254321-2, fax 210-3236978
e-mail: fot_gram@otenet.gr ἱστοσελίς: www.fotgrammi.gr
Ἀριθ. Ἀποφ. Πρωτοδικείου Ἀθηνῶν 3079/2008
ΑΦΜ 998406487 ΔΟΥ Ψυχικοῦ