ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Congo (Brazzaville)

 

Έξι χρόνια διακονώ στο Κονγκό (Brazzaville) μετά από πρόσκληση και με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρίου Ιγνατίου. Εκεί, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, είχαν ιδρυθεί τρείς ενορίες σε ισάριθμες πόλεις, όταν η χώρα εξαρτιόταν εκκλησιαστικά από την Μητρόπολη Καμερούν. Χωρίς καμιά οικοδομή και ενίσχυση περίμεναν πάνω από δέκα χρόνια, με άσβεστη την ελπίδα, την βοήθεια των εκκλησιαστικών αρχών.

Με την χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Κεντρώας Αφρικής εντάθηκε η ιεραποστολή σ’ αυτή τη χώρα που την βρέχει ο Ατλαντικός και την διασχίζει ο Ισημερινός. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα αλλά ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια. Καλύπτεται από απέραντα δάση που συντηρούνται από τις τροπικές βροχές και τους μεγάλους ποταμούς. Ένας από αυτούς ο Congo, δίνει το όνομά του στη χώρα. Η εξωτερική ξυλεία, που εξάγεται, και το άφθονο πετρέλαιο δίδουν πλούτο στις ξένες εταιρείες και τους κρατούντες. 
Ο λαός ζει σε μια αξιοπρεπή φτώχεια. Ο γαλλικός πολιτισμός καθώς και η εκπαίδευση και διοίκηση χαρακτηρίζουν τον κοινωνικό ιστό. Η γαλλική είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους, οι πολλές τοπικές γλώσσες είναι χαρακτηριστικές των περιοχών και των φυλών.

Στην πρωτεύουσα Brazzaville φέτος ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ναού της Αναστάσεως που στεγάζεται στην παλαιά Μασωνική Στοά, στο κέντρο της πόλεως. Το κτίριο το παρεχώρησαν όταν η χώρα εγκατέλειψε τον κομμουνισμό.

Στο Pointe-Noire, δεύτερη πόλη του κράτους με ένα εκατομμύριο κατοίκους, μεγάλο λιμάνι και με πολλές πετρελαιοπηγές, ο Σεβασμιώτατος ίδρυσε το ιεραποστολικό μας κέντρο του Αγίου Δημητρίου. Σε ένα ευρύχωρο οικόπεδο στο κέντρο της πόλεως έχει κτισθεί μια μεγάλη αίθουσα, που χρησιμοποιείται προσωρινά ως ναός, γραφείο, κατοικία των υπευθύνων, αίθουσα νεολαίας. Εκεί πρόσφατα ολοκληρώθηκε το κτίριο, οι εγκαταστάσεις και η κεραία του ραδιοφωνικού μας σταθμού, προσφορά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο του οικοπέδου κτίζεται αργά, λόγω οικονομικής δυσπραγίας ο μεγάλος ναός του Αγίου Δημητρίου. Αυτόν τον μήνα (Μάιος 09) ο Άγιος Δημήτριος δείχνοντας με θαυμαστό τρόπο την προστασία του, μας έστειλε μια ευλογία από την πόλη του για να συνεχισθούν οι εργασίες.

Επίσης ολοκληρώθηκε φέτος στο Pointe Noire ο ναός της Αναλήψεως που χρόνια στεγαζόταν με σανίδια και λαμαρίνες, η δεύτερη ενορία στην Πόλη. Ένας τρίτος ναός, της Αγίας Φωτεινής, έχει αρχίσει να κτίζεται σε μια πολυάνθρωπη συνοικία, του οποίου πρόσφατα ο Μακ. Πατριάρχης ευλόγησε το θεμέλιο λίθο.

Στην ενδοχώρα στην πόλη Nkayi, όπου και το εργοστάσιο ζαχάρεως, κτίζεται ένας μεγάλος οκταγωνικός ναός επ’ ονόματι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πριν πέντε χρόνια, ο δεκάχρονος τότε Rodrigue, ορφανός από γονείς αναζητούσε την τύχη του λαθρεπιβάτη στο τρένο, όπου και μας συνάντησε. Ο Κύριος μας τον έστειλε να τον προστατεύσουμε και να νοιαστούμε για τα ορφανά του Κονγκό. Αυτό στάθηκε αφορμή να κτισθεί το Ορφανοτροφείο μας εγκαινιασμένο από τον στοργικό μας Πατριάρχη. Εκεί μεγαλώνουν μέσα στην αγάπη του Θεού τριάντα ορφανά αγοράκια. Από αυτά οκτώ δεν έχουν βρει ακόμη τον κηδεμόνα τους (100€ τον μήνα). Δίπλα το δημοτικό μας σχολείο με 200 περίπου μαθητές άνοιξε φέτος και αυτό, με προτροπή του πατριάρχη, αλλά ακόμη δεν το ολοκληρώσαμε κτιριακά.

Στο Dolisie, μια επίσης μεγάλη πόλη, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο ναός της Αγίας Ειρήνης, το ορφανοτροφείο και το δημοτικό σχολείο, ενώ έχει αρχίσει να κτίζεται ο μεγαλύτερος ναός του Αγίου Νικολάου. Βαπτίζοντας στα ποτάμια, μέσα στην φυσική ομορφιά και την αφθονία των νερών, έχουμε την ανάμνηση του Ιορδάνη. Τελευταία επιδιώκουμε και φτιάχνουμε σταυρόσχημα βαφτιστήρια κοντά στους ναούς. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό με την μικρή Ρεβέκκα που παρ’ ολίγο να την χάσω μετά την δεύτερη κατάδυση όταν την παρέσυρε το ρεύμα του ποταμού Loubomo. Διαπίστωσα τότε πόσο χρήσιμα είναι τα μικρά τσουλούφια που ακτινωτά στολίζουν τα κεφαλάκια τους αφού απ’ αυτά την τράβηξα πίσω και συνέχισα το μυστήριο.


Καθημερινά προσπαθούμε να βοηθήσουμε όταν η αδικία μάς αγγίζει και ο πολύπλευρος πόνος μάς πληγώνει, ζώντας και βλέποντας τους αδελφούς μας. Όπως ο 14χρονός ορφανός Faly που ο Κύριος τον έβαλε μπροστά μας και τον συναντήσαμε σε ένα άθλιο νοσοκομείο με κομμένα τα δύο του πόδια από το τρένο όπου τον κλώτσησε ένας στρατιώτης.

Η διακονία μας ολοκληρώνεται με κατήχηση, βαπτίσεις, σεμινάρια ιερέων, γιορτές με τις χορωδίες και άλλα. Αξίζει να τονισθεί ο συνεχής αγώνας απέναντι στις συνήθειες και τις παραδόσεις που εναντιώνονται στον νόμο του Θεού και δύσκολα ξεριζώνονται όπως ο φόβος της μαγείας, η πολυγαμία, ο καταναγκασμός της προίκας κ.ά.

Αγαπητοί μου αδελφοί, δεν ζητώ παρά μόνον τις προσευχές σας προς τον Κύριο για να δώσω την καλή μαρτυρία εργαζόμενος στον αμπελώνα Του και να μην με κάψει το καυτό λιοπύρι του ισημερινού τώρα που ήλθε ο θερισμός.

Ιερομόναχος Θεολόγος

Πρόσωπα Φωτός 

                                                                  
ORTHODOX CONGO

Θα σας αφηγηθώ ένα θαύμα που ζω:
Ενώ ο όφις συνεχίζει να πειράζει και να κερδίζει τους απογόνους της Εύας, ο Νέος Αδάμ  ήλθε εδώ «νικών και ίνα νικήση».Ο φωτισμός του ανθρώπου, που δέχεται το Πνεύμα το Άγιο στην καρδιά του, μεταμορφώνει και την αφρικανική φύση σε κήπο της Εδέμ, προσκαλώντας εκεί τους νοσταλγούς του Παραδείσου.
 
«Εγώ ειμί το Φως του κόσμου». Απολαμβάνουμε αυτό το Φως, που όταν το αισθητό, κάνει να ανθίσουν τα πιο όμορφα λουλούδια, αρωματίζει τα πιο γλυκά φρούτα, λάμπει τονίζοντας παντού γύρω μας τα πιο αρμονικά χρώματα.
Όταν το Φως πηγάζει από το πρόσωπο Του «ως ο Ήλιος», τότε γλυκαίνει τις ψυχές το μέλι και κάνει τους μαύρους «δερμάτινους χιτώνες» των έγχρωμων αδελφών μας «λευκούς ως το Φως».
                                   
Βλέπω στους νεοφώτιστους τα μαύρα πρόσωπα τους να λάμπουν ακτινοβολώντας τη Χάρη του Πνεύματος του Αγίου που δέχονται το Μυστήριο.
Κάτω από τον ήλιο του ισημερινού οι σταγόνες του νερού της βαπτίσεως μαζί με τον ιδρώτα γίνονται διαμάντια στα μέτωπα τους.


 
Τα φωτεινά τα μάτια τους ακτινοβολούν το Φως του Χριστού που «φαίνει πάσι».
Πρόσωπα φωτός ανεκφράστου, χαρά και ηδονή ψυχών που βιώνουν στο περιβάλλον του επίγειου παραδείσου την ανέσπερη ευτυχία του ουράνιου.
 
Ιερομόναχος Θεολόγος
 
Δείτε και:
Ιεραποστολικές προκλήσεις στην Αφρικανική πραγματικότητα της συγχρόνου Ορθοδόξου μαρτυρίας (πολύ σημαντικό άρθρο του μητροπολίτη Γρηγορίου του Καμερούν)
Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής
Το blog της Ορθόδοξης Ιεραποστολής
Ιερείς της Μαύρης Αφρικής (εκτενές αφιέρωμα)
Ο άθεος ροκάς που έγινε ιεραπόστολος (παπά Θεμιστοκλής της Σιέρα Λεόνε)
Μικροί Ήρωες - Ένας μητροπολίτης που φροντίζει για την Τανζανία
Πώς κοινωνούν οι ορθόδοξοι αδελφοί μας στη Ζάμπια
Συγκλονιστική αφρικάνικη ιστορία
Ο άγιος Φίλος και Φωτιστής της αφρικανικής γης (π. Κοσμάς Γρηγοριάτης)
Η δράση της Μαγείας στην Αφρική

Δεν υπάρχουν σχόλια: