ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μικροί Ήρωες | Ένας Μητροπολίτης που φροντίζει για την Τανζανία



Υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν πραγματικά αυτό για το οποίο τάχθηκαν.
Ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος Ζαχαρέγκας τα τελευταία έξι χρόνια ζει μόνιμα στην Τανζανία, εκεί όπου προσφέρει τεράστιο έργο, με τη βοήθεια Ελλήνων εθελοντών, για τη σωτηρία των παιδιών της Αφρικής. Στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου κατάγεται, ταξιδεύει λίγες ημέρες κάθε εξάμηνο, προκειμένου να συγκεντρώσει τις προσφορές του κόσμου και να επιστρέψει με εφόδια για την επίτευξη του έργου του, στη ζούγκλα της Αφρικής.
Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου, το πατρικό του σπίτι, στην περιοχή της Τούμπας, κοντά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, γέμισε και πάλι από δεκάδες κούτες με φάρμακα και εμβόλια που έστειλε απλός κόσμος για τους κατοίκους της Τανζανίας. «Με έναν ορό για την ελονοσία, που κοστίζει 10 ευρώ, μπορούμε να σώζουμε μία ζωή. Στην Τανζανία κάθε μέρα πεθαίνουν 3.000 παιδιά.
Όταν έρχομαι στην Ελλάδα και ακούω για οικονομική κρίση, κατανοώ τα προβλήματα του κόσμου, όμως στην Αφρική αντιμετωπίζουμε καθημερινά το θάνατο. Εδώ κανείς δεν πεθαίνει από την πείνα» δήλωσε ο ίδιος στο People. Χάρη στην προσωπική του εργασία οργάνωσε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή με τον καλύτερο τρόπο και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να μετράμε χιλιάδες ιθαγενών ορθόδοξων, ακόμη και από τη φυλή των Μασάι, αλλά και τη διοργάνωση δεκάδων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.
«Μικρός, αντί να έχω συλλογές από φωτογραφίες ηθοποιών ή τραγουδιστών, όπως συνήθιζαν τα παιδιά της ηλικίας μου, εγώ μάζευα αποκόμματα εφημερίδων από τα παιδιά της Αιθιοπίας. Το όνειρό του ήταν να ανακατεύω το γάλα και να ταΐζω τα πεινασμένα παιδιά. Το 1992 με την ευχή του πνευματικού μου πατέρα Παΐσιου ταξίδεψα στην Ινδία προκειμένου να διοργανώσω τα συσσίτια για τους λεπρούς, το 2002 βρέθηκα στην Ινδία και από το 2004, που είμαι στην Τανζανία, με τη βοήθεια εθελοντών προσφέρουμε καθημερινά συσσίτιο για 1.000 πεινασμένα παιδιά.
Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι τα παιδιά στην Τανζανία γι’ αυτό το φαγητό μπορεί να περπατούν ακόμη και πέντε χιλιόμετρα, γιατί είναι το μόνο που έχουν τη δυνατότητα να φάνε και να επιβιώσουν. Αν την επόμενη ημέρα χάσουν το συσσίτιο, μπορεί να μείνουν νηστικά ή να αρκεστούν σε κάποιους βλαστούς από δέντρα. Υπάρχουν επίσης πολλά παράλυτα παιδιά που έχουν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα. Εμείς τους προσφέρουμε αναπηρικά αμαξίδια που έχουν κόστος 150 ευρώ και τους παρέχουμε τη δυνατότητα να βγουν έξω, γιατί αλλιώς θα ήταν καταδικασμένα να μείνουν ακινητοποιημένα στο σπίτι τους».
Μέχρι σήμερα έχουν χτιστεί στην Τανζανία από τον μητροπολίτη Δημήτριο 51 ενορίες, βαπτίστηκαν 50.000 χριστιανοί και χειροτονήθηκαν 32 ιερείς. Επίσης δόθηκε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής που είναι η έλλειψη καθαρού νερού, αφού με την υλοποίηση 60 γεωτρήσεων προσφέρθηκε καθαρό νερό σε 5.000 ανθρώπους.
Κοντά στον σεβασμιότατο Δημήτριο βρίσκονται κατά καιρούς περισσότεροι από 100 συνεργάτες-εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο που βοηθούν στην υλοποίηση του έργου του. Αυτοί μπορεί να είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, απλοί εργάτες, αλλά και γιατροί.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα μικρό αγόρι, το οποίο περπάτησε 6 χιλιόμετρα με το πονεμένο του πόδι από βαρύ έγκαυμα, προκειμένου να μας αποχαιρετήσει, ευγνωμονώντας που το σώσαμε από βέβαιο θάνατο, δίνοντάς του τις πρώτες βοήθειες. Μια άλλη εικόνα που έχω χαραγμένη στο μυαλό μου είναι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όταν επισκεφθήκαμε το αντικαρκινικό νοσοκομείου του Νταρ Ελ Σαλάμ, όπου δεκάδες παιδιά στοιβάζονταν σε θαλάμους, με άθλιες υγειονομικές συνθήκες, ενώ μάνες περίμεναν απέξω κάτω από τα δέντρα με τα άρρωστα από καρκίνο παιδιά τους να πεθάνει κάποιο άλλο και να πάρουν το κρεβάτι για τα δικά τους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, αλλά και μία ακόμη ανθρώπινη ψυχή να σώσουμε, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε μια περιοχή του κόσμου που οι άνθρωποι πεθαίνουν για την αγάπη μας» δήλωσε στο People η Πόπη Καλαϊτζή, μέλος της ιατρικής ομάδας των εθελοντών γιατρών που βοηθούν στο έργο του πατέρα Δημήτριου.
Φωτο από εδώ
 «Συμπαράσταση έχουμε κυρίως από τις τοπικές αρχές και όχι από την ελληνική κυβέρνηση που δεν παύει να μας προστατεύει. Η σημαντική, βοήθεια, όμως έρχεται από τους ανώνυμους δωρητές και τους Έλληνες του εξωτερικού» επισήμανε ο ίδιος, ο οποίος ζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και προσβλήθηκε κατά καιρούς από δεκάδες αρρώστιες που έχουν καταβάλει τον οργανισμό του. «Η θερμοκρασία όλο το χρόνο στην Τανζανία είναι από 30 εως 50 βαθμούς κελσίου. Λόγω της μεγάλης ζέστης υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια και ασθένειες, που αναπτύσσονται ραγδαία λόγω της έλλειψης εμβολίων» συμπλήρωσε ο σεβασμιότατος Δημήτριος στο People.
Το έργο, όμως, της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και ιερό στόχο του πατέρα Δημήτριου να φτάσει στο σημείο ώστε να μην πεθαίνει κανένα παιδί στην Αφρική. «Μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινάμε ένα δημοτικό σχολείο σε ένα δυσπρόσιτο μέρος, στα βάθη της ζούγκλας, σε ένα χωριό με 320 παιδιά. Τώρα περπατούν 11 χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο κι αν τυχόν προσβληθούν από ελονοσία, πεθαίνουν στον δρόμο. Επίσης, έχουμε αιτήσεις από 13 χωριά για να ανοίξουμε πηγάδια. Με 1.500 ευρώ μπορεί κανείς να προσφέρει καθαρό νερό σε 4.000 ανθρώπους, ενώ με το πρόγραμμα αναδοχής μπορεί να βαπτίσει κάποιος ένα παιδάκι στην Αφρική. Με 200 ευρώ θα του δώσει τη δυνατότητα να πάει σχολείο και να μορφωθεί».
Οι λογαριασμοί, για όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο έργο της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, για τα παιδιά της Τανζανίας είναι οι εξής:
Eurobank 0026-0124-37-0100969481, Alpha Bank 714-00-2310010680, για το εξωτερικό και την Κύπρο Alpha Bank 5601407140 714002310010680.
ΠΗΓΗ/Αντιγραφή. Σε μας από τον Προσκυνητή.
Για να καταλάβετε τι εστί Τανζανία, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο, που το έχουμε συμπεριλάβει & στο αφιέρωμά μας στους μαύρους ορθόδοξους ιερείς Ιερείς της Μαύρης Αφρικής. Το άρθρο είναι από εδώ.

Η Αφρική είναι Μαγεία



Μοιάζει μαγική και εξωτική όσο λίγα μέρη στις φωτογραφίες του διαδικτύου και τις αφίσσες των τουριστικών πρακτορείων. Συστήνεται ανεπιφύλακτα από όσους κυνηγάνε τους προορισμούς off the beaten track. Και από ότι φαίνεται ο εξωτισμός της ξεπερνάει κάθε φαντασία.
Στις 15 Οκτωβρίου, δύο 40χρονοι άνδρες καταδικάστηκαν στη Μοζαμβίκη σε 20ετή φυλάκιση, γιατί ακρωτηρίασαν τον 12χρονο ανηψιό του ενός. Παρέσυραν το αγοράκι με μπισκότα σε απομονωμένη τοποθεσία, του έκλεισαν το στόμα, και κατόπιν του έκοψαν τα γεννητικά όργανα και του αφαίρεσαν τα μάτια. Η ανεκτίμητη λεία τους εκτιμούνταν 560 δολάρια από τους μάγους του Μαλάουι.
Πολύ λιγότερα από τα 50.000- 75.000 δολάρια που μπορούν να αποδώσουν τα τέσσερα άκρα ενός πάσχοντος από αλφισμό - οι αφρικάνοι αλμπίνοι είναι το ακριβότερο αγαθό στον τρίτο κόσμο. Αυτά, στην Τανζανία και το Μπουρούντι. Σαραντατέσσερις αλμπίνοι έχουν δολοφονηθεί στην Τανζανία και δεκατέσσερις στο Μπουρούντι, για να τους κλέψουν πολύτιμα σπλάχνα και άκρα.
Στο Μαλάουι οι αλμπίνοι τη γλιτώνουν. Τους θεωρούν κακοτυχία και τον αλφισμό μεταδοτικό. Πάνε στο μάγο για να τους γλιτώσει από το κακό.
Μα, υπάρχουν μάγοι στο Μαλάουι; Η καθολική εκκλησία λέει, ναι. Η Ένωση Κοσμικού Ουμανισμού λέει, όχι. Ζητεί, μάλιστα, από τον πρόεδρο της χώρας, Μπίνγκου βα Μουθαρίκα, να απελευθερώσει ογδόντα έξι γυναίκες που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, λίγων μηνών ή και έξι χρόνων, γιατί δίδασκαν μαγεία στα παιδιά.
Όχι σε όλα τα παιδιά. Μόνο σε κείνα που βγάζουν πρώτα τα πάνω τους δόντια. Αυτό είναι το σημάδι ότι, έχουν το στίγμα, γεννήθηκαν για μάγοι. Αν μάθουν την τέχνη που δεν υπάρχει θα βγάζουν αρκετά για να μπορούν να πληρώσουν 560 δολάρια*, κάπου 400 ευρώ, για να αγοράσουν τα γεννητικά όργανα κάποιου δωδεκάχρονου που έβγαλε πρώτα τα κάτω δόντια.
Η μαγεία δεν είναι έγκλημα στο Μαλάουι. Στη Γκάμπια, τόπο φτηνών διακοπών για γκρουπ από την Αγγλία, είναι. Οι αρχές συνέλαβαν και οδήγησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης άνω των χιλίων ανθρώπων, για να τους υποβάλλουν σε σχετικές εξετάσεις, διάρκειας πέντε ημέρών. Όσοι αποδεικνύονταν ότι ήταν μάγοι, θανατώνονταν δια ξυλοδαρμού. Ήταν η απάντηση του Προέδρου της χώρας στη δολοφονία της αγαπημένης του θείας. Ο Πρόεδρος Τζαμέ είναι πεπεισμένος ότι η θεία του έπεσε θύμα μαγείας.
H κατάσταση στη χώρα είναι αβάσταχτη. Δεκάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις και τους μάγους.
Η Αφρική μεταναστεύει. Δεν αποχωρίζεται τις συνήθειές της. Στη Βρετανία, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν πρόσφατα για το βασανισμό ενός οκτάχρονου κοριτσιού από την Αγκόλα, το οποίο ήταν μάγισσα και διέθετε το σώμα της για κατοικία δαιμόνων.

[*σημ. του αρχικού blog] Όλα τα γεγονότα που αναφέρονται στο άρθρο είναι αληθινά. [Δες και εδώ & εδώ!]
 
Επισκεφτείτε την ενότητά μας Ο Χριστός στην Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: