ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κόμμα... αθεϊσμού

Κόμμα που εκπροσωπεί τους άθεους «κατεβαίνει» στις εκλογές της Ελβετίας
Οι Freethinkers διεκδικούν την ψήφο των Ελβετών
Οι Freethinkers διεκδικούν την ψήφο των Ελβετών (Φωτογραφία:  Associated Press)



Όταν η Ελβετοί κληθούν στις κάλπες για το νέο Κοινοβούλιο στις 23 Οκτωβρίου οι ψηφοφόροι της Ζυρίχης θα έχουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας την ευκαιρία να ψηφίσουν το κόμμα των Freethinkers (Ελεύθερων Στοχαστών), στο οποίο περιλαμβάνονται άθεοι, αγνωστικιστές, σκεπτικιστές, ορθολογιστές και γενικά επικριτές της θρησκείας.

«Αποφασίσαμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε στους πολιτικούς ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί μη θρησκευόμενοι στο εκλογικό σώμα» δήλωσε ο 42χρονος Αντρέας Κυριακού, επικεφαλής της λίστας των Freethinkers.


«Έχουμε κουραστεί από την επιρροή που εξακολουθούν να ασκούν οι εκκλησίες και η θρησκεία σε αυτή τη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.


Ο Κυριακού μίλησε από το Denkfest (το φεστιβάλ του στοχασμού) που διοργάνωσε η Ελβετική Ένωση των Ελεύθερων Στοχαστών στη Ζυρίχη τον Σεπτέμβριο και στην οποία πήραν μέρος επιστήμονες, φιλόσοφοι ακόμη και ηθοποιοί από όλο τον κόσμο.


Σύμφωνα με τους Ελβετούς Ελεύθερους Στοχαστές οι πολιτικοί φοβούνται τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους.


Ο Κυριακού εξάλλου επισημαίνει την αποτυχία των πολιτικών να πάρουν σαφή θέση για θέματα όπως η άμβλωση και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ζητήματα για τα οποία κυρίως η Καθολική Εκκλησία έχει ξεκάθαρη άποψη.


Η στάση των Ελβετών Ελεύθερων Στοχαστών αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των ανθρωπιστών και των αθεϊστών από όλο τον κόσμο να κάνουν περισσότερο γνωστές τις απόψεις τους και να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

To σχόλιό μας:
Φίλος μπλογκοναύτης μας επισήμανε την είδηση και τον ευχαριστούμε θερμά. Έχουμε πολλά σημεία να σχολιάσουμε. Από πού ν' αρχίσω;
Όλοι όσοι γελάνε με τα "ορθόδοξα" & "ελληνορθόδοξα" κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, φαντάζομαι πως γελάνε εξίσου με το "κόμμα αθεϊστών". Αν δεν γελάνε, ενώ γελούσαν με τους ελληνορθόδοξους, ίσως πρέπει ν' ανησυχήσουν: η κατάστασή τους μυρίζει "θρησκευτικές διακρίσεις"...
Το πρώτο που μου κάνει εντύπωση (γλυκόπικρη) είναι το υπερφίαλο όνομα του κόμματος: Freethinkers, δηλ. κόμμα "Ελεύθερων Στοχαστών, στο οποίο περιλαμβάνονται άθεοι, αγνωστικιστές, σκεπτικιστές, ορθολογιστές και γενικά επικριτές της θρησκείας".
Προφανώς υπονοούν οι εν λόγω πολιτευτές (& διανοητές, προφανώς, ίσως κάποιοι και καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο) ότι οι θρησκευόμενοι δεν είναι ελεύθεροι στοχαστές. Ίσως ότι δεν υπάρχουν ευσεβείς στοχαστές ή ότι, κι αν υπάρχουν, είναι ανελεύθεροι... Διότι, κατά τη γνωστή νοητική καραμέλα, "η θρησκεία καταστρατηγεί την ελευθερία της σκέψης κ.τ.λ. κ.τ.λ.". 
Ξεχνούν όμως οι καλοί συνάνθρωποί μας πως οι περισσότεροι πρωτοπόροι του πνεύματος στην ανθρώπινη ιστορία ήταν/είναι θρησκευόμενοι. Ας αφήσουμε στην άκρη τους Πατέρες της Εκκλησίας (παλαιούς και σύγχρονους), που σίγουρα ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ, άρα δε μπορούν και να τους αξιολογήσουν, κι ας αναφέρουμε το Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Κομφούκιο, το Λάο Τσε, το Βούδα, τον Καρτέσιο, τον Καντ, το Νεύτωνα, τον Κίρκεγκωρ, τον Τολστόι, το Ντοστογέφσκι, το Γκάντι, τον Ταρκόφσκι (όποιους θυμάμαι γράφω) και μπορούν να προστεθούν "ένας σωρός" άλλοι... Δεν ήταν ελεύθεροι στοχαστές αυτοί;
Αντίθετα, είναι άκρως συζητήσιμο αν ήταν ελεύθεροι στοχαστές άθεοι όπως ο Νίτσε, ο Καμύ, ο Μαρξ, ο Σοπενάουερ, ο Σαρτρ, ακόμη και οι Διαφωτιστές, που η παρουσία τους στο ιστορικό προσκήνιο κάθε άλλο παρά φωτεινή είναι. Είναι άκρως συζητήσιμο πόσο φως εισήλθε στην ανθρώπινη ιστορία από τις προσπάθειες αποκαθήλωσης της θρησκείας, που προήλθαν ακριβώς από κάτι... "ελεύθερους στοχαστές" των νεώτερων αιώνων και συνόδευσαν τη Γαλλική Επανάσταση και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και οι δύο μούσκεψαν το χώμα με αίμα αμέτρητων αθώων.


"Επικριτές της θρησκείας" είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το "άθεοι" ή "αγνωστικιστές". Εννοείται πως όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί συμμεριζόμαστε τις επικρίσεις των δυτικών άθεων (διαφόρων αποχρώσεων) ενάντια στο χριστιανισμό όπως τον έζησε η Δύση τα τελευταία χίλια χρόνια, όπως και ενάντια στις αγριότητες όλων των θρησκειών. Οι κριτικές αυτές είναι ακριβώς η συνέχεια των επικρίσεων των αγίων διδασκάλων της ορθοδοξίας ενάντια στην αίρεση! Γιατί νομίζεις πως οι άγιοι Πατέρες είναι τόσο αυστηροί ενάντια στην αίρεση; Εξίσου αυστηροί είναι και ενάντια στην υποδούλωση του ανθρώπου στα πάθη του (που μια συνέπειά της θεωρείται και η αίρεση). Γιατί ξέρουν πού οδηγεί, είτε είσαι ορθόδοξος παραδωμένος στα πάθη σου, είτε γίνεις αιρετικός γιατί υψώνεις μέσα στο μυαλό σου μια "δική σου" θρησκεία. Η κατάντια της Ευρώπης το μεσαίωνα είναι η συνέπεια της επικράτησης μιας σκληρής αίρεσης στο δυτικό κόσμο! Το Βυζάντιο και η Ρωσία γνώρισαν πολύ βία, από την προσωρινή επικράτηση αιρέσεων, όπως ο αρειανισμός και η εικονομαχία, αλλά και νοσηρών "ορθόδοξων" εγκληματικών βασιλέων ή ηγεμόνων κάθε είδους. 
Μήπως αυτοί είναι συνεπείς προς τη διδασκαλία του Χριστού και των αγίων; Η θρησκεία ευθύνεται για τα εγκλήματά τους ή η αποστασία τους από τη θρησκεία;
Έχοντας όμως άνγοια της Ορθοδοξίας σε βάθος, οι "ελεύθεροι στοχαστές" μας ταυτίζουν θρησκεία και Ορθοδοξία και ξεμπερδεύουν...
Το πιο δραματικό είναι πως στο τιμόνι του "κόμματος" κάθεται Έλληνας! Αλλά μήπως κι εδώ δεν έχουμε φαιδρούς (με το συμπάθειο) που φωνάζουν πως η Ορθοδοξία ή η Εκκλησία ή ό,τι νομίζουν τέλος πάντων είναι αρνητικός παράγοντας για την ιστορία και την κοινωνία της Ελλάδας; Δεν ξέρουν, τα παιδιά, δεν έχουν καταλάβει ποτέ τι είναι άγιος, νομίζουν πως το ιδανικό ανθρώπινο πρότυπο είναι ο σοφός ή ο επιτυχημένος ή ο ευτυχής ή ο καταναλωτής ή κοινωνικός ακτιβιστής - ενώ ο άγιος έχει όλες τις παραπάνω ιδιότητες, πλην του καταναλωτή, και μάλιστα στην πιο φωτεινή τους εκδοχή. 
Αλλά για να γίνουν αντιληπτά αυτά χρειάζεται μελέτη. Όχι μόνο φιλολογική μελέτη των πατερικών κειμένων, αλλά μελέτη της ζωής και της διδασκαλίας των αγίων ως μιας ιδιαίτερης κουλτούρας, που έχει κάτι να πει. Εδώ μελετάμε με θαυμασμό την κουλτούρα των Ινδιάνων ή των Βουσμάνων (που κι αυτή έχει τη σοφία, την αρετή, την ποίηση και την επιστήμη της, φυσικά - όπως και η σύγχρονη αθεϊστική κουλτούρα έχει τέτοια στοιχεία, δεν τα ισοπεδώνουμε όλα, μόνο που η αξία τους δεν είναι άσχετη με το αρχαιο χριστιανικό υπόβαθρο της Ευρώπης), μόνο την αξία της κουλτούρας των ορθόδοξων χριστιανών απορρίπτουν κάποιοι "ελεύθεροι στοχαστές"... Όχι όλοι οι άθεοι, άθρησκοι και αγνωστικιστές φυσικά. Κάποιοι την αναγνωρίζουν και τη σέβονται. Και μερικοί παίρνουν μυρωδιά την αλήθεια μέσα στο κουκούλι της και γίνονται ορθόδοξοι χριστιανοί - και διαπρέπουν ως άνθρωποι του πνεύματος.
«Αποφασίσαμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε στους πολιτικούς ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί μη θρησκευόμενοι στο εκλογικό σώμα» δήλωσε ο 42χρονος Αντρέας Κυριακού, επικεφαλής της λίστας των Freethinkers.
Ευχαριστώ. Όμως μήπως ξεχνάνε πως υπάρχουν και αρκετοί θρησκευόμενοι στο εκλογικό σώμα, τους οποίους υποσυνείδητα ή και εντελώς συνειδητά υποτιμούν ως κορόιδα, αμόρφωτους, θρησκόληπτους, δεισιδαίμονες, απολιθώματα της εποχής των δεινοσαύρων;
«Έχουμε κουραστεί από την επιρροή που εξακολουθούν να ασκούν οι εκκλησίες και η θρησκεία σε αυτή τη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Κι εγώ, αν και δεν ερωτήθην, κουράστηκα από την υποκρισία του δικού μας κράτους, που δήθεν υπολήπτεται τη θρησκευτική μας παράδοση (που είναι η Ορθοδοξία, αν δεν το ξέρετε) και την ελληνική Εκκλησία (μαζί με το πατριαρχείο κ.τ.λ.) και στην πράξη υποσκάπτει την πνευματικότητα και το ήθος του Έλληνα και κάθε κάτοικου αυτής της ποτισμένης με αίμα (ηρώων, αγίων και ξωμάχων) γης αφήνοντάς τον στα νύχια των πολυεθνικών, του ΔΝΤ, των εκπορνευτικών ΜΜΕ και κάθε λογής εκμεταλλευτή. Εκμεταλλεύεται το λαό η Εκκλησία; (Μα ο λαός είναι η Εκκλησία). Κι όμως, υπάρχουν εκμεταλλευτές τρισχειρότεροι, μα δε βλέπουμε να δαχτυλοδείχνονται τόσο πολύ. Και των καημένων των παπάδων έχει μαλλιάσει η γλώσσα να τους επισημαίνουν, αλλά οι "ελεύθεροι στοχαστές" της χώρας μας, αντί να συμμαχήσουν με τους παπάδες ή έστω να πάψουν να τους λιθοβολούν, συνεχίζουν τη βροχή από πέτρες!... Γιατί;

Ένας άθεος γιατρός που κάθισε στο ίδιο τραπέζι με το Χριστό και κατέληξε ορθόδοξος επίσκοπος στην Αγγλία... Κείμενά του εδώ.

Ο Κυριακού, επίσης, μίλησε από το Denkfest (το φεστιβάλ του στοχασμού) που διοργάνωσε η Ελβετική Ένωση των Ελεύθερων Στοχαστών στη Ζυρίχη τον Σεπτέμβριο και στην οποία πήραν μέρος επιστήμονες, φιλόσοφοι ακόμη και ηθοποιοί από όλο τον κόσμο. Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω αν αναγνωρίζει κάποιος από την παρέα ότι κι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί στοχαζόμαστε. Μάλιστα κάθε χριστιανική γιορτή είναι κι ένα φεστιβάλ στοχασμού. Αν δεν πιστεύεις, δες με τι υψηλής ποιητικής και μουσικής αξίας έργα τη γιορτάζουμε στις εκκλησίες μας και τι τέχνη (η βυζαντινή αγιογραφία) τις διακοσμεί. Εκτός αν είστε ακόμα στην εποχή εκείνων που δεν καταλάβαιναν την αξία αυτού του πολιτισμού, αν μη τι άλλο...

"Σύμφωνα με τους Ελβετούς Ελεύθερους Στοχαστές οι πολιτικοί φοβούνται τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους".  
Αυτό το παρακάμπτω (τι φοβούνται; έχουν πάρει ποτέ πέτρες οι θρησκευόμενοι ψηφοφόροι; ή είναι τόσο πολλοί, πράγμα που κάτι λέει για την πολιτισμική ταυτότητα της χώρας, που δεν πρέπει ν' αγνοηθεί), για να πάω στο παρακάτω:
Ο Κυριακού εξάλλου επισημαίνει την αποτυχία των πολιτικών να πάρουν σαφή θέση για θέματα όπως η άμβλωση και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ζητήματα για τα οποία κυρίως η Καθολική Εκκλησία έχει ξεκάθαρη άποψη.
Εδώ λοιπόν φτάσαμε στο καλύτερο, στο ήθος που πρεσβεύει, όπως είναι κατάδηλο, αυτή η ομάδα των ελεύερων στοχαστών: υπέρ της άμβλωσης και υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας... Εκτός αν δεν το έπιασα καλά και είναι κατά, οπότε ας έρθουν να τους εγγράψουμε στους καταλόγους του club μας.
Άραγε, αν όντως είναι υπέρμαχοι, με ποιους όρους, υπό ποιες συνθήκες, θεωρούν πράξεις που πρέπει να αφήνονται ελεύθερες την άμβλωση και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία; Μήπως είμαι τρελός, που νομίζω πως αληθινός ανθρωπισμός σημαίνει να σώσουμε με κάθε ηθικό τρόπο όσο γίνεται πιο πολλά παιδάκια από το μαχαίρι του χασάπη (πήγα να γράψω "μαιευτήρα" ή "γυναικολόγου", αλλά δεν υπάκουσαν τα δάχτυλά μου, γι' αυτό έγραψα χασάπη, ενώ ποτέ χασάπης δεν διαπράττει τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα) και όσο γίνεται πιο πολλούς δυστυχείς και απελπισμένους αδελφούς μας από την επιθυμία ν' αυτοκτονήσουν; ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ, αδελφοί μου άθεοι, αδελφοί μου Freethinkers, για να ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ μια εκτρωση ή μια αυτοκτονία, υποβοηθούμενη ή μη; Απαιτείτε να μην εμποδίζονται αυτές οι πράξεις, κι έτσι βοηθάτε την κοινωνία;
Καλά, το έμβρυο προφανέστατα δεν το θεωρείτε άνθρωπο ή το έμβρυο που θα γεννηθεί με ειδικές ανάγκες θέλετε να το καθαρίσετε τώρα (που δεν το βλέπουμε και δεν έχουμε τύψεις), γιατί όταν γεννηθεί σας εμποδίζει η ηθική του Διαφωτισμού... Τον ανθρωπάκο που θέλει ν' αυτοκτονήσει, αντί να κόπτεστε πώς θα τον προλάβετε ή πώς θ' απαλύνετε τον πόνο του, αν υποφέρει από ασθένεια, αντί να ζητάτε από το κράτος να τα κάνει αυτά, του ζητάτε να τον... διευκολύνει;
Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται αυτονόητα και σ' έναν Έλληνα "ελεύθερο στοχαστή" όμοιο με τους Ελβετούς ομόφρονές του, αλλά εμένα μου φαίνονται παρανοϊκά... Φαίνεται μου 'χει σαλέψει από την υπερβολική... επιρροή της θρησκείας και της Εκκλησίας στον πολιτισμό και την κοινωνία του τόπου μου, ευτυχώς!

ΥΓ. Ζητώ συγγνώμη για το ελαφρώς ειρωνικό ύφος, καθόλου δεν υποτιμώ τους συνανθρώπους που αγωνίζονται γι' αυτά που αγαπούν. Θα ήθελα μάλιστα -ακριβώς επειδή τους σέβομαι- να δουν τα πράγματα κι αλλιώς και ίσως μπορέσουν να καταλάβουν αυτά που τώρα δεν ξέρουν ή δεν καταλαβαίνουν... Όμως μου βγήκε έτσι, γιατί μερικά πράγματα που εκείνοι θεωρούν αυτονόητα, στη δική μου ρωμέικη πνευματική παράδοση και κληρονομιά φαίνονται απλώς ανόητα... Ευχαριστώ.

Μπορείς να δεις και: Paul C. Vitz, Εισαγωγή στην Ψυχολογία του Αθεϊσμού
Επιστήμη & Θρησκεία, Ορθολογισμός & Δόγμα
Η επιστημονική έρευνα για το Θεό
Η αθεΐα ενάντια στην επιστήμη
2030 μ.Χ. - και ένα σχόλιο

1 σχόλιο:

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση.
Νομίζω ότι οι απόψεις ενός καταξιωμένου στοχαστή (του John Gray, καθηγητή στο LSE) έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα που σας απασχολεί. Αντιγράφω από παλιότερη ανάρτηση σας:
"Ο ανθρωπισμός είναι ο μετασχηματισμός του χριστιανικού δόγματος της σωτηρίας σε ένα πρόγραμμα οικουμενικής ανθρώπινης χειραφέτησης.
Η ιδέα της προόδου είναι η κοσμική εκδοχή της χριστιανικής πίστης στη Θεία Πρόνοια. Για αυτό το λόγο η πρόοδος ήταν άγνωστη στους αρχαίους παγανιστές(J.Gray,Αχυρένια σκυλιά,εκδ. Οκτώ, σελ. 16- βλ.:http://o-nekros.blogspot.com/2011/04/blog-post_5491.html).

Στο ίδιο βιβλίο (σελ.13) υπάρχει η εξής ομολογία:

"Σήμερα, όσοι πιστεύουν σε μια θρησκεία σκέφτονται πιο ελεύθερα.Σπρωγμένοι στα περιθώρια ενός πολιτισμού στον οποίο η επιστήμη αξιώνει αυθεντία για όλη την ανθρώπινη γνώση, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν την ικανότητα να αμφιβάλλουν. Απεναντίας, οι κοσμικοί πιστοί- που κρατήθηκαν γερά από τη συμβατική σοφία της εποχής- βρίσκονται υπό το κράτος ανεξέταστων δογμάτων(Αχυρένια σκυλιά, σελ. 13).

Αν αντιλαμβάνομαι ορθώς, ο Gray εδώ συνδέει πίστη και ελεύθερη (άρα κριτική) σκέψη και την αντιπαραβάλλει προς τον δογματισμό των κάθε λογής "θετικισμών".