ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η κοινωνική ευαισθησία του π. Τιμόθεου Κιλίφη


Πολλοί ορθόδοξοι πιστοί σαφώς δεν εγκρίνουν τέτοιους παπάδες, φοβούμενοι νοσηρή εμπλοκή της Ορθοδοξίας στην πολιτική και αποπροσανατολισμό της από τον αυθεντικό πνευματικό της σκοπό. Ο σκοπός αυτός είναι η σωτηρία του ανθρώπου στην αιωνιότητα, δηλ. η ένωσή του με τον Τριαδικό Θεό εν Χριστώ (αγιότητα), και όχι η επίτευξη κάποιων αγαθών πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Ο π. Τιμόθεος μερικές φορές είναι αντισυμβατικός, "σκανδαλώδης" (όταν μιλάει για την Α.Ε.Κ. π.χ., προς το τέλος του βίντεο). Σας παρακαλώ όμως να τον αντέξετε, χωρίς σκανδαλισμό. Αν σας σκανδαλίζει, θυμηθείτε τον στις προσευχές σας.
Για μένα, είναι ένας παπάς που "λέει" να τον έχεις παπά. Ο Χριστός, που πολύ αγαπάς, να σ' ευλογεί & να σε φωτίζει, πάτερ Τιμόθεε.
Αναδημοσιεύω από το Ζωντανό Ιστολόγιο.


Από την ίδια πηγή: άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα της 7ης Φεβρουαρίου 2011:
Η παρατεινόµενη κρίση στη χώρα µας, δυστυχώς, αποτελεί γεγονός αναµφισβήτητο. Η κρίση είναι πρώτα οντολογική και υπαρξιακή, και µετά οικονοµική, πολιτική, εθνική, κοινωνική, θρησκευτική κ.ο.κ. Οντολογική σηµαίνει ότι η ύπαρξή µας έχει διακόψει τις σωστές σχέσεις µε τον δηµιουργό της, τον πλαστουργό της, τον Θεό και έκτοτε η διάσπαση των σχέσεων αυτών δηµιουργεί και τις πολλαπλές σηµερινές κρίσεις.
Εξ αυτής, λοιπόν,της αδυναµίας παρατηρούνται όλα τα παρατράγουδα που δηµιουργούν τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τις εκρήξεις σε όλους τους τοµείς της ζωής µας. Και το δυστύχηµα είναι – κατόπιν αυτών – ότι οι αρµόδιοι αρνούνται να αντιληφθούν, µε έργα βέβαια και όχι µε λόγια, τα αίτια της κρίσης και γι’ αυτό ακριβώς δεν φαίνεται φως στο τούνελ και η τραγωδία µας επιµηκύνεται.
Εάν οι πολιτικοίµας δεν αλλάξουν τρόπο ζωής, µεστροφή 180 µοιρών και δεν αλλάξει και το διάτρητο Σύνταγµά µας (που σε αρκετά σηµεία του µεροληπτεί υπέρ των εξουσιαστών και των κατεχόντων) και δεν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, για ένα διάστηµα τουλάχιστον µίας τριετίας, κυβέρνηση αδιάβλητων προσωπικοτήτων εξωκοµµατικών, αλλά και η Εκκλησία, αν δεν προσπαθήσει ακόµα πιο έντονα και έµπρακτα να αγκαλιάσει τον λαό, συµπάσχουσα µαζί του και ορισµένοι ταγοί της αν δεν πάψουν να προκαλούν µε την πολυτελή, προκλητική συµπεριφορά τους, τότε δεν υπάρχει ελπίδα να ξεπεραστεί η κρίση.
Τιµόθεος Κιλίφης ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ – Ι.Μ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

3 σχόλια:

lpap είπε...

Ο λαός λέει: τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Ακόμη: είμαι ΠΑΟ και με ενοχλεί ένας παπάς και καλόγερος να συντάσσεται με όποια ομάδα. Λαικίστικο μου κάνει!! Όσο για τα υπόλοιπα; μμμ...΄θυμάμαι τον πάτερ αυτό στην τιβι να διαφημίζει τα βιβλία του!! Κακή εντύπωση μου χε κάνει. Για την ψυχή και τις διαθέσεις του δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία οικονομική, κοινωνική κι είναι ίσως πολυτέλεια τα δημόσια δάκρυα και η δημόσια συμπαράσταση. Δεν ξέρω αλλά είμαι επιφυλακτική. Γενικά το μπέρδεμα των παπάδων με τα ΜΜΕ δεν με πείθει. Είσαι εκτεθειμένος κι εύκολα διαστρέφουν το όποιο έργο αν και την προηγούμενη στιγμή σε κανακεύουν. Πράγματα που δε γίνονται όπως επιστροφή χρημάτων χρηματιστηρίου κλπ...καλύτερα να μη λέγονται. Μπορεί να ξύνουν πληγές ανθρώπων..Να μην ξεχνάμε δε και το άλλοθι που δίνανε πολλοί κληρικοί, δεσποτάδες, καλόγεροι σε όλους αυτούς που αλώσανε τη ζωή μας χρόνια τώρα. Δε γίνεται σήμερα να τους καταγγέλουν!!

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Κι εγώ παρακολουθώ χρόνια τον π. Τιμόθεο και δε νομίζω πως έχει αλλάξει γραμμή, ούτε πως υποκρίνεται.
Μπορεί το στυλ του να είναι αντισυμβατικό, επίσης μπορεί να κάνει και λάθη (όπως όλοι μας), αλλά αγωνίζεται για το καλό του λαού του, δηλ. ημών.
Αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη μου, που έχω αποκομίσει. Χωρίς να απορρίπτω τις επιφυλάξεις σας. Ευχαριστώ.

lpap είπε...

....αλλά αγωνίζεται για το καλό του λαού του, δηλ. ημών.

Πειράζει να μη θέλω να μπω υπό την σκέπη του κάθε πάτερ; Επιθυμώ να αγωνίζομαι για μένα εγώ, δεν εκχωρώ αυτό το δικαίωμα σε κανένα άλλο. Διαφωνώ με την έκφραση λαού του!!! Τι είναι αυτός κι έχει λαό; Ο Θεός; Ένα κομμάτι του συνόλου είναι με μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα την οποία πρέπει να αγωνίζεται να την κάνει όσο πιο καλά μπορεί. Κι εγώ αντίστοιχα τη δική μου κι ο καθένας. Δε χρειάζεται να τοποθετούμε ψηλότερα κανένα από μας. Εϊμαστε όλοι ισότιμοι, απόλυτα ισότιμοι. Η επιλογή να κατέβουμε ένα σκαλοπάτι παρακα΄τω εκουσίως είναι προσωπική από τη μια και δε γίνεται ταυτόχρονα από την άλλη να την κάνουν όλοι.
Για την ψυχή του πάτερ Τιμόθεου και τις κινήσεις της εγώ δεν μπορώ να μιλήσω. Δεν τη γνωρίζω..Συμπαθής ανθρωπος φαίνεται. Δε με νοιάζει παραπάνω και δεν θέλω καμιά αγιοποίηση κανενός. Έχουμε αγίους πραγματικούς που τους γνωρίσαμε και που γίναν γνωστοί χωρίς να χρησιμοποιήσουν κανένα ΜΜΕ και καμιά στήλη εφημερίδας!! Μην ξεχνάμε πως ό,τι κατασκευάζεται δεν είναι γνήσιο και δεν έχει διάρκεια. Και τα ΜΜΕ κατεξοχήν κατασκευάζουν μύθους για άτομα. Για να μπορούν να τους καταρρίπτουν κιόλας(όρα Χριστόδουλος κι όχι μόνο). Είναι προσωπική επιλογή η ενασχόληση με τα ΜΜΕ ή όχι. Κι ένα παράδειγμα αρνητικό: πριν καιρό ανέλαβε υπουργός ο Βενιζέλος. Σε υπουργείο δύσκολο με σκληρά μέτρα εν όψει, κι άλλα. Βγαίνει λοιπόν ο Άνθιμος και λέει πως ΄τωρα που ανέλαβε ο Μπένι η χώρα θα πάει καλά!!!! Χτες εμένα ο υπουργός αιφνιδιαστικά μου έκοψε άλλα 50Ε από το μισθό!!!Ας μην κάνω σχόλιο κανένα. Θα το κανω στον ίδιο όταν το πετύχω πουθενά!!!
Το μέτρο είναι το άριστο. Κι εχουμε ξεφύγει από αυτό προ πολλού, γενικώς.