ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η Παναγία της Κουκχλόμα και ο Όσιος Αβραάμ (20 Ιουλίου)Η εικόνα της Παναγίας της Κουκχλόμα [Галичская (Чухломская)] εμφανίστηκε το 1350  στον Άγιο Αβραάμ του Γκάλιτς, ο οποίος είχε έρθει από βόρεια για νέους ασκητικούς αγώνες με την ευλογία του Αγ. Σεργίου του Ραντονέζ.
Κοντά στην λίμνη του Γκάλιτς, μέσα στο πυκνό δάσος, ο Όσιος Αβραάμ προσευχόνταν στην Παναγία ζητώντας της να ευλογήσει τον ασκητικό του αγώνα. Όταν τελείωσε την προσευχή του κάθησε για να ξεκουραστεί. Τότε εμφανίστηκε ένα εκτυφλωτικό φως και άκουσε μία φωνή: "Αβραάμ, έλα στο βουνό, εκεί υπάρχει μιά εικόνα της μητέρας Μου".
 Ο μοναχός ανέβηκε στο βουνό και στο μέρος όπου έλαμπε ένα φως βρήκε μια εικόνα της Παναγίας με το βρέφος πάνω σ΄ένα δέντρο.Ο άγιος ασκητής πήρε την εικόνα με ευλάβεια και αργότερα έφτιαξε ένα εκκλησάκι.
 
 
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο πρίγκηπας του Γκάλιτς Δημήτριος Φεοντόροβιτς ζήτησε από τον ασκητή να φέρει την εικόνα στην πόλη. Ο Όσιος Αβραάμ, συνοδεία του κλήρου, διέσχισε την λίμνη του Γκάλιτς με μία βάρκα και έφερε την εικόνα στον καθεδρικό ναό του Γκάλιτς.
Την ημέρα αυτήν πολλά θαύματα έγιναν. Ο πρίγκηπας έδωσε στον ασκητή χρήματα για να χτίσει μία μονή. Πράγματι χτίστηκε ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και γύρω του αναπτύχθηκε ένα μοναστήρι.
 
 
Ο Όσιος Αβραάμ έχτισε πολλούς ναούς και ο τελευταίος ήταν στην πόλη Κουκχλόμα. Απ'αυτό το μοναστήρι ο Όσιος Αβραάμ πήρε την ονομασία της Κουκχλόμα και η εικόνα της Παναγίας την ονομασία Παναγία της Κουκχλόμα της περιοχής Γκάλιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: