ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Το κορίτσι που δίδαξε μια Οικουμενική Σύνοδο!

Το αποκορύφωμα της τιμής της Εκκλησίας προς τη γυναίκα είναι φυσικά η Παναγία.
Όμως αμέσως μετά έρχεται το γεγονός ότι μια Οικουμενική Σύνοδος 630 επισκόπων, δηλ. η παγκόσμια συνείδηση της Εκκλησίας, θεώρησε σωστό -και απόλυτα φυσικό- να ζητήσει τη συμβουλή μιας κοπέλας 15 χρονών ως τελευταία λέξη στην αναζήτηση της αλήθειας για τη σχέση θεότητας και ανθρωπότητας (θείας και ανθρώπινης φύσης) στο πρόσωπο του Χριστού.
Η κοπέλα αυτή είχε θανατωθεί για τη χριστιανική της πίστη 150 χρόνια νωρίτερα και είναι η αγία Ευφημία. Το θαύμα, με το οποίο επικύρωσε την ορθοδοξία έναντι του μονοφυσιτισμού, το γιορτάζουμε στις 11 Ιουλίου.

Εξαιρετική εικόνα της αγίας, από εδώ

Περιληπτικά το γεγονός (από εδώ):
Η 4η Οικουμενική Σύνοδος (451 μ.Χ.), δηλαδή η «αφρόκρεμα των επισκόπων» της Εκκλησίας, μετά τις συζητήσεις της, αποφάσισε να λάβει τη γνώμη μιας γυναίκας, δίνοντάς της την τελευταία και καθοριστική «ψήφο». Η γυναίκα αυτή είναι η αγία μεγαλομάρτυς Ευφημία, το άφθαρτο λείψανο της οποίας φυλάσσεται (και σήμερα ακόμη) στην Κωνσταντινούπολη. Τοποθέτησαν λοιπόν στο ιερό λείψανο ένα ορθόδοξο και ένα μονοφυσιτικό δογματικό κείμενο, ώστε με μια «θεοσημία» να καταδειχτεί ποιο από τα δύο εκφράζει τη χριστιανική αλήθεια. Ο τάφος σφραγίστηκε και το πρωί στα χέρια της η αγία κρατούσε το ορθόδοξο κείμενο, ενώ το μονοφυσιτικό είχε πέσει στα πόδια της. Το γεγονός αναφέρεται στην επιστολή της συνόδου προς τον πάπα Λέοντα, επομένως είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι ότι ολόκληρη Οικ. Σύνοδος δεν απαξίωσε, αλλά αντίθετα θεώρησε απαραίτητο, να ζητήσει τη γνώμη μιας γυναίκας.
Για το μαρτύριο της αγίας Ευφημίας (τιμάται 16 Σεπτεμβρίου), καθώς και την εμφάνιση και συνομιλία της με το Γέροντα Παΐσιο, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: