ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ψήφισμα για την απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Ιωάννη από τις φυλακές των Σκοπίων!


Free Archbishop Jovan!

Το ψήφισμα βρίσκεται στα αγγλικά εδώ: Free Archbishop Jovan!
Ας το υποστηρίξουμε, παρακαλώ.
Για τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, φυλακισμένο από την κυβέρνηση των Σκοπίων επειδή αρνείται να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της σκοπιμότητες, δείτε εδώ.

Μετάφραση του ψηφίσματος στα ελληνικά:

Προς:
Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Joe Biden)
Αξιότιμο John F. Kerry, Γραμματέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
Εξοχότατους
Ban Ki-moon, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Nikola Gruevski, Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
Dr Gjorge Ivanov, Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
Pajo Avirovik, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη
Αξιότιμο Adnan Jashari, Υπουργό Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ

Εξοχότατοι,

Στον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (http://vlada.mk/node/299?language=en-gb) διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι «έχει ισχυρή πίστη στο Θεό και καθοδηγείται από το ιδεώδες της σταθερής και πραγματικά αφοσιωμένης εργασίας για την ευημερία και την ευμάρεια της χώρας του».

Σε ένα άρθρο στη σελίδα της μόνιμης αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στον ιστότοπο του ΟΗΕ, με τίτλο «Επιστολές εκτίμησης από τον Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν» και με ημερομηνία 24/08/2012 (http://www.missions.gov.mk/un-newyork/media-center/press-releases/letters-of-appreciation-from-the-united-nations-se/ ), διαβάζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «υπογραμμίζει τις θετικές εντυπώσεις του από την επίσκεψη και συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της χώρας».

Ο Εξοχότατος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, γνωρίζει για την επί πολύ καιρό εφαρμοζόμενη ολοκληρωτική τακτική του κράτους της ΠΓΔΜ, να προσπαθεί να ελέγξει την Εκκλησία με βάναυσες εκστρατείες εκφοβισμού και τρομοκρατίας;

Ξέρει ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης (Γιόβαν Βρανίσκοφσκι), ο οποίος είναι ο πανορθόδοξα γνωστός και αναγνωρισμένος κανονικός Προκαθήμενος της αρχαίας Αρχιεπισκοπής της Aχρίδας, ήταν επτά φορές είτε φυλακισμένος είτε υπό κράτηση, για φανταστικές «εγκληματικές δραστηριότητες»;

Γνωρίζει ότι ο λόγος πίσω από αυτό τον κρατικό βασανισμό είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης δεν ακολούθησε την, διατεταγμένη από το κράτος της ΠΓΔΜ, κατάργηση της «Συμφωνίας για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής Ενότητας», που υπεγράφη τον Μάιο του 2002 από τους εκπροσώπους της λεγόμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» και του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου, αλλά αντίθετα εισήλθε σε λειτουργική και κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ως εκ τούτου με τις Ορθόδοξες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο;

Γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και άλλα μέλη της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Aχρίδας έχουν σε αρκετές περιπτώσεις υποστεί σωματικές επιθέσεις, και ότι οι ναοί που έχουν κατασκευάσει ή χρησιμοποιήσει έχουν καταστραφεί, όπως επιβεβαιώνει η έκθεση του Freedom House για την ΠΓΔΜ το 2006;

Γνωρίζει για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη –κλειδωμένος σε ένα κελί επί είκοσι τρεις ώρες ανά ημέρα, με μόνο μία ώρα για περπάτημα, με απαγόρευση επισκέψεων, ακόμη και από τη μητέρα και την αδελφή του, με απαγόρευση  ανάγνωσης βιβλίων κλπ, με άρνηση αδειών εξόδου, του δικαιώματός του να λάβει Θεία  Κοινωνία, ακόμα και να εξομολογηθεί - παρά το γεγονός ότι έχει διαβήτη και σοβαρά προβλήματα με τη σπονδυλική του στήλη;
Γνωρίζει ότι η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι κρατούμενος συνείδησης;

Ή μήπως η σκληρή και συνεχής δίωξη του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, κατά την οποία η αστυνομία δεν μπορεί ποτέ να εξακριβώσει την ταυτότητα των επιτιθέμενων εναντίον του, δείχνει «ισχυρή πίστη στο Θεό» και «καθοδήγηση από το ιδανικό της σταθερής και πραγματικά αφοσιωμένης εργασίας για την ευημερία και την ευμάρεια της χώρας τους» εκ μέρους των διωκτών του; Τι άλλο χειρότερο θα διέπραττε η κυβέρνηση του κ. Γκρούεσκι κατά των πολιτών της, αν αυτός δεν ήταν ο πιστός Χριστιανός που ισχυρίζεται ότι είναι;

Εμείς, οι υπογράφοντες, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί συνένοχοι σ’ αυτό το έγκλημα και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη!

Ο ίδιος και το ποίμνιό του θα πρέπει να αφεθούν ήσυχοι, στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να εγγραφεί στα κρατικά μητρώα ως θρησκευτική κοινότητα και τα μέλη της θα πρέπει να πάρουν πίσω την κατασχεμένη περιουσία τους - χωρίς τον απαράδεκτο εκβιασμό, ότι  η απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη προϋποθέτει εκείνος να εγκαταλείψει για πάντα την ΠΓΔΜ! Τέτοιοι εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί στον ελεύθερο κόσμο, όπου το κράτος της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι ανήκει! Επειδή τα λόγια είναι φτηνά, γιατί δεν μας δίνουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ των ισχυρισμών τους; Ας σταματήσουν τον, διατεταγμένο από το κράτος, διωγμό του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και όλη αυτή την αδικία ΤΩΡΑ!

Παρακαλούμε τις εξοχότητές σας να χρησιμοποιήσουν αμέσως όλα τα δυνατά μέσα, έτσι ώστε αυτό το έγκλημα να σταματήσει να διαπράττεται, μια για πάντα, πριν από την άφιξη του νέου έτους. Κάντε τις θρησκευτικές διώξεις ιστορία. Φτάνει πια, οι καιροί αλλάζουν. «Δικαιοσύνη για όλους!»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν νέα:

1)
Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ζήτησε από την Κυβέρνηση των Σκοπίων να δει στην φυλακή τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη.
Οι ιδιές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι των φυλακών μόλις ενημερώθηκαν για το εν λόγω αίτημα του ισχυρού Μητροπολίτη της Ρωσικής Εκκλησίας, μετέφεραν τον αδίκως φυλακισμένο Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη στην κλινική "Μητέρα Τερέζα"(!!!).
Τελικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη στην κλινική όπου μεταφέρθηκε, όπου εκεί είχαν την ευκαιρία να συζήτησουν διάφορα θέματα για περίπου μια ώρα.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας ζήτησε από τον κ. Ιωάννη να ενημερωθεί για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, την κλονισμένη υγεία του, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεσή του.
Επίσης άνθρωποι του Πατριαρχείου μιλώντας στην Romfea.gr ανέφεραν ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ άσκησε πίεση προς πάσα κατεύθυνση και ζήτησε την απελευθέρωση του Αρχιεπίσκοπου Αχρίδος.
Ευχόμαστε πως και άλλοι Ιεραρχές των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα μιμηθούν την επίσκεψη αυτή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στον φυλακισμένο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη.

http://www.romfea.gr/epikairotita/28910-2014-12-21-16-41-19

***********

2)Η Εκκλησία των Σκοπίων τώρα ζητά έλεος για τον φυλακισμένο αρχιεπίσκοπο της Αχρίδας, Ιωάννη…

Αλλαγή στάσης σημειώθηκε στην Εκκλησία των Σκοπίων, μετά την επίσκεψη του αντιπροσώπου του Ρώσου Πατριάρχη. Οι ιερωμένοι της Εκκλησίας των Σκοπίων, κάλεσαν σήμερα τις αρχές να αποδώσουν έλεος στον φυλακισμένο αρχιεπίσκοπο της Αχρίδας, Ιωάννη- Γιοβάν Βρανισκόφσκι.
Η δήλωση έγινε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ιεράς συνόδου, της μη αναγνωρισμένης εκκλησίας των Σκοπίων, αποδεχόμενη πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συμβάλλει στην ανάκαμψη και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Η εκκλησία οδηγούμενη από το πνεύμα της φιλανθρωπίας, αλλά και για υψηλότερους στόχους, καλεί τις αρμόδιες αρχές της χώρας, για έλεος προς τον φυλακισμένο πρώην Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη- Γιοβάν, ο οποίος παρά τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε και εκτίει ποινή φυλάκισης, αυτές τις άγιες μέρες δεν πρέπει να στερηθεί την ελπίδα για το έλεος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Εκκλησίας των Σκοπίων.
Σημειώνεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου, έγινε συνάντηση μεταξύ του αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας των Σκοπίων και του αντιπροσώπου του Ρώσου Πατριάρχη, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, στην οικία του αρχιεπισκόπου στα Σκόπια.
«Ο αρχιεπίσκοπος των Σκοπίων, αποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη την πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλλει στην ανάκαμψη και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαλόγου της Εκκλησίας των Σκοπίων με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο εκκλησιών», αναφέρει η δήλωση- σύμφωνα με την Ούτρινσκι Βέσνικ. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

http://www.hellasforce.com/blog/ekklisia-ton-skopion-tora-zita-eleos-gia-ton-filakismeno-archiepiskopo-tis-achridas-ioanni/

************
Μέχρι στιγμής το ψήφισμα υπάρχει σε ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και ρωσικά και μπορείτε να το βρείτε τις γλώσσες αυτές από την κεντρική σελίδα https://freejovanvi.wordpress.com

Unknown είπε...

Ολοι οι Ελληνες σας παρακαλουν να αφησετε ελευθερο τον αρρωστο ΜητροπολιτηΑχριδας