ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ένας άγνωστος μάρτυρας, ο ιερέας Βασίλειος Καραπαλίκης († 1902)



ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ / Το Βόιον

Στο χωριό Χιλιόδεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του Εσπερινού, έγινε η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων ενός αγνώστου μάρτυρος, του ιερέως Βασιλείου Καραπαλίκη, ο οποίος το 1902 βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους απογόνους της Άγαρ, με σφαίρα και με πέλεκι συντρίβοντας την κεφαλή του.

Επρόκειτο για ευλαβές πρόσωπο, το οποίο σέβονταν ακόμα και οι Τούρκοι. Ο φθόνος όμως, για την εν γένει αγία του ζωή, εκίνησε εναντίον του το μένος των κατακτητών. Στα 112 χρόνια που πέρασαν από τότε και με τις συνεχείς θαυματουργικές επεμβάσεις, τις εμφανίσεις και την προστασία σε πρόσωπα του χωριού του και της οικογενείας του, καθιερώθηκε ως μάρτυρας της Εκκλησίας.


Γι’αυτό και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, αφού βεβαιώθηκε προηγουμένως εγγράφως, για ορισμένα συμβάντα, όρισε το εσπέρας της 27ης Νοεμβρίου 2014, να γίνει η πλύση των οστών του, τα οποία ευωδίαζαν κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, όπως και κατά τη διάρκεια της πλύσης και σύμφωνα και με μαρτυρίες των πατέρων που συμμετείχαν.
 

Στην Ακολουθία παρέστησαν οι γείτονες Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος προεξήρχε και της Ακολουθίας και Γρεβενών κ. Δαβίδ, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές στην Καστοριά προσκυνηματική επίσκεψη, στον χώρο που έζησε και βρίσκονται σήμερα τα Ιερά Λείψανα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας.
 

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος τόνισε τον ενωτικό χαρακτήρα που έχει η παρουσία του Ιερέα σε έναν τόπο και την τιμή που προσφέρει το μαρτύριο του αίματος στον τόπο αυτό.
 

Τέλος, μεταξύ άλλων και αναφορικά με την καύση των νεκρών σημείωσε αφενός μεν την ύπαρξη ιερών λειψάνων, τα οποία σε περίπτωση καύσεως δεν θα διασώζονταν και αφετέρου ότι οι κεκοιμημένοι δεν είναι χρηστικά αντικείμενα προς ανακύκλωση αλλά εικόνες του Θεού και ναός του Αγίου Πνεύματος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο μοναδικό αυτό γεγονός και ευχήθηκε ο Κύριός μας, δια πρεσβειών του αγίου αυτού μάρτυρος, να τους χαρίζει υγεία και έτη πολλά στην αρχιερατική τους διακονία.

Και μόνο οι φωτογραφίες που ακολουθούν, παρουσιάζεται το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, που μας θυμίζει τις αρχαίες και ένδοξες εκείνες ημέρες, που οι πρόγονοί μας ενταφίαζαν και έπλεναν τα οστά των μαρτύρων της πίστεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, έδωσε εντολή να τοποθετηθούν τα οστά πίσω από την Αγία Τράπεζα του ιερού Ναού, τονίζοντας πως όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στο Θεό και την Εκκλησία. Ο Θεός θα δείξει!

Και το πιο συγκλονιστικό γεγονός είναι ότι η κάρα του (=το κρανίο του) είναι κομματιασμένη από τα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε με το τσεκούρι καθώς και το κεχριμπαρένιο χρώμα των οστών του, μετά από τόσα χρόνια που βρίσκονταν στη γη.

Απολαύστε το μοναδικό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.
Η συνέχεια (φωτογραφίες) ΕΔΩ


Δείτε και: Η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
Μυροβλυσία λειψάνων άγνωστου νεομάρτυρα στη Ρουμανία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: