ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η κρίση του Έμπολα και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή


π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής 

Η Σιέρρα Λεόνε (από εδώ)
Είναι χαράματα εδώ στη Freetown. Όλα είναι ήσυχα. Λίγες ώρες πριν, ολόκληρη η πόλη βίωνε τις φωτεινές αστραπές και οι κεραυνοί, που ταρακουνούσαν τη γη, ακούγονταν σαν κανονιοβολισμός που έσκιζε τον αέρα. Η βροχή ήταν χειμαρρώδης. Έτσι είναι η περίοδος των βροχών εδώ στη Δυτική Αφρική. Φέτος, η περίοδος αυτή έρχεται όμως σε κακή στιγμή, στο μέσο της χειρότερης έκρηξης του Έμπολα στην ιστορία.
Βλέπετε, ο ιός Έμπολα επιβιώνει πολύ καλά μέσα στα υγρά. Έτσι, ο κίνδυνος να μολυνθούν τα νερά από τον ιό αυξάνεται. Μόλις φτάσει η περίοδος της ξηρασίας, πιστεύω ότι ο ρυθμός της μόλυνσης από Έμπολα θα ελαττωθεί σε ένα βαθμό. Αυτό θα συμβεί τον Ιανουάριο.

Σιέρρα Λεόνε: το επίκεντρο της παγκόσμιας επιδημίας Έμπολα

 
Τα νέα, εδώ στη Σιέρρα Λεόνε, δυστυχώς δεν είναι καλά αυτή τη στιγμή. Ο Έμπολα εξαπλώνεται ραγδαία και, εντελώς κυριολεκτικά, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου. Πλέον αυξάνεται με εννιαπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι δύο μήνες πριν. Η Freetown, πρωτεύουσα του έθνους, γίνεται γρήγορα το παγκόσμιο επίκεντρο της μόλυνσης. Η κατάστασή μας εδώ μπορεί να περιγραφεί ως μια ολοκληρωτική κρίση.
Η γείτονας Λιβερία ήταν η πιο επηρεασμένη. Πλέον αρχίζει να σταθεροποιείται. Η διεθνής ιατρική βοήθεια έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να έρθει στη Σιέρρα Λεόνε, το νέο επίκεντρο της παγκόσμιας επιδημίας Έμπολα. Πλέον, εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε σύντομα να αυξηθεί στους 1.000 την εβδομάδα. Αυτή η επιδημία πρέπει να σταματήσει εδώ, στη Δυτική Αφρική. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αλλιώς, αυτή η επιδημία θα μπορούσε εύκολα να απειλήσει την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, ακόμη και την Ασία και την Αυστραλία.

Εγκαταλελειμμένα πτώματα


20140825_181209-768x576

Το νεκρό σώμα ενός θύματος του Έμπολα αποτελεί την πιο μολυσματική περίοδό του. Η απροφύλακτη επαφή με ένα πτώμα προσβεβλημένο με Έμπολα είναι αυτοκτονική. Συνεπώς, τα μέλη της οικογένειας λόγω φόβου και πανικού μπορεί να πετάξουν το πτώμα του θύματος στους δρόμους, όπου και παραμένει απειλώντας την υγεία των γειτόνων. Υπήρξε ένα συμβάν στο Aberdeen, όπου ένα πτώμα έμεινε για μέρες στο δρόμο. Αυτό οδήγησε σε μια τεράστια διαδήλωση από τους κατοίκους, μέχρις ότου περισυνελέγη το σώμα.
Κοντά στο συγκρότημά μας στο Waterloo, μια οικογένεια πέθανε από Έμπολα. Οι περισσότεροι γείτονες έφυγαν μακριά από φόβο. Ωστόσο, τα σώματα των παιδιών έμειναν στο σπίτι για αρκετές μέρες. Ήταν το τηλεφώνημα της Ιεραποστολής μας που τελικά ειδοποίησε τις αρχές να μαζέψουν τα πτώματα. Ένα μέρος της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου οφείλεται σε γραφειοκρατικές ελλείψεις στην άμεση ανταπόκριση.
Η τοπική ιατρική υποδομή απλά αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Δέκα έτη εμφυλίου πολέμου έχουν φροντίσει γι” αυτό. Έτσι, η επιδημία του Έμπολα είναι πλέον εκτός ελέγχου εδώ. Μόνο χάρη στην άμεση και σπουδαία διεθνή παρέμβαση, θα φανεί κάποιο φως στην άκρη του σημερινού σκοτεινού τούνελ. Και αυτή έρχεται με πολύ αργούς ρυθμούς…
Η διεθνής κοινότητα μάς έχει απογοητεύσει. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι υποτίμησε το ξέσπασμα της νόσου, όταν πρωτοξεκίνησε. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα ελήφθη πιο σοβάρα υπ’ όψη, μόνο όταν κάποια μεμονωμένα περιστατικά Έμπολα άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε και ο Έμπολα


20140822_154639-768x576

Ωστόσο, μέσα σ' αυτό τον εφιάλτη, έχω να σας μεταφέρω κάποια καλά νέα. Κανείς από το Ορθόδοξο ποίμνιο και τους εργάτες μας εδώ στη Σιέρρα Λεόνε δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Και οι άνθρωποί μας συνεχίζουν να μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας χωρίς φόβο μήπως προσβληθούν. Τέτοιο είναι το επίπεδο της πίστης εδώ. Φυσικά, η απουσία μόλυνσης μεταξύ των Ορθοδόξων είναι αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού, καθώς και της σκληρής δουλειάς της Ιεραποστολής και της βοήθειας των διεθνών υποστηρικτών και δωρητών μας από την Ελλάδα και την Αυστραλία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για την οικονομική τους βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης καθώς και την επικείμενη άφιξη ενός πολύ αναγκαίου εμπορευματοκιβωτίου με τρόφιμα, που οργανώθηκε από την Αποθήκη τους στο Φίλυρο.
Το πιο ευάλωτο τμήμα του ποιμνίου μας είναι η κοινότητα των αναπήρων που στεγάζουμε και τρέφουμε στο Συγκρότημά μας στο Waterloo. Οι ανάπηροι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από τον ιό, επειδή εξαρτώνται από τη βοήθεια των άλλων για να κινηθούν. Δεδομένου ότι η μόλυνση με τον Έμπολα προέρχεται πρωτίστως μέσω της στενής σωματικής επαφής, οι ανάπηροι είναι σε σημαντικά μειονεκτική θέση. Προσθέστε σε αυτό και τη ροπή τους να επαιτούν στους δρόμους της Freetown κατά τα σαββατοκύριακα και τότε θα έχουμε μια θανάσιμη πιθανότητα μόλυνσης. Αν ένας και μόνο από τους αναπήρους κατοίκους προσβληθεί, τότε όλο το συγκρότημά μας στο Waterloo μπορεί να μολυνθεί από τον Έμπολα – και μιλάμε για πάνω από 100 ανθρώπους!
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να τους σταματήσουμε από το να επαιτούν στους δρόμους της Freetown. Κατά μία έννοια, τους έχουμε βάλει σε καραντίνα. Αυτό το πετύχαμε μέσω της εκπαίδευσης, της διανομής μέσων προστασίας (γαντιών, μάσκας προσώπου, χλωρίνης κ.α.), της αύξησης της χρηματικής βοήθειας και της παροχής προμηθειών ρυζιού. Το αναμενόμενο container από τη Θεσσαλονίκη θα μας βοηθήσει πραγματικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Προσωπικές σκέψεις


Το να ζει κανείς ακριβώς στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιδημίας Έμπολα είναι φυσικά μια μεγάλη πρόκληση. Και το μικρότερο λάθος στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Κάποιες φορές, ξυπνώ το πρωί με βήχα ή με άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα και σκέφτομαι: «Αυτό είναι, έχω Έμπολα». Αλλά μετά συνειδητοποιώ προς ανακούφισή μου ότι τα πραγματικά συμπτώματα δεν είναι εκεί – ούτε πυρετός, ούτε εμετός, ούτε διάρροια.
Οι άνθρωποι από το εξωτερικό συνεχώς με καλούν και ρωτούν: «Πάτερ, γιατί δε φεύγεις, για να σωθείς από μια πιθανή μόλυνση και τον ίδιο το θάνατο;». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Προς το παρόν, ο Θεός με έχει τοποθετήσει εδώ, στη Δυτική Αφρική. Ως ποιμένας του ποιμνίου της Σιέρρα Λεόνε, είναι καθήκον μου να μείνω μαζί τους, να φροντίσω γι’ αυτούς, να τους διδάξω, να τους παρηγορήσω, να τους οδηγήσω και να τους προστατέψω από ένα κακό που σκοτώνει χωρίς έλεος. Επιπλέον, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός διδάσκει το Χριστιανό ποιμένα να μην εγκαταλείπει τα πρόβατα, όταν έρχεται ο κίνδυνος. Μόνο ο μισθωτός εγκαταλείπει τα πρόβατα στις στιγμές της κρίσης (Ιωάν. ι΄ 12-13). Εμπιστευόμαστε στην προστασία του Χριστού. Ναι, «αν και πορεύομαι εν μέσω σκιάς θανάτου, ου φοβηθήσομαι κακά, ότι Συ μετ’ εμού ει…» (Ψαλμ. 23:4).
 
Σημείωμα ευγνωμοσύνης


ebola

Για ακόμη μία φορά, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους φίλους της Ιεραποστολής στην Ελλάδα και ειδικά στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για τη συνεχή υποστήριξη. Ήσασταν μεταξύ των πρώτων διεθνών οργανισμών που στείλατε βοήθεια εδώ στη Σιέρρα Λεόνε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έμπολα. Μπράβο! Τώρα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία και ευγνωμοσύνη το container σας με τρόφιμα πρώτης ανάγκης.
Ζητούμε τις προσευχές σας και τη συνεχιζόμενη στήριξή σας, καθώς εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη και επικίνδυνη περίοδο της επιδημίας.

Δείτε και:
 
π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος: από άθεος ροκάς, ιεραπόστολος με μεγάλο κοινωνικό έργο
Ματωμένο Διαμάντι
Ο Χριστός στην Αφρική (ενότητα)
Πρωτοπόροι Έλληνες ιεραπόστολοι στην Αφρική

10 ιεραποστολικά βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: