ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η απουσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας...


Πού έχουμε “κρύψει” το τάλαντο της Ορθοδόξης Εκκλησίας; Πότε και πώς το “πολλαπλασιάσαμε” ή θα το πολλαπλασιάσουμε;
 
Φωτο από εδώ
 
Από το Ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής

Χθες κοίταζα, εκ νέου, πολλές χώρες που δεν υπάρχει ακόμα Ορθόδοξη Εκκλησία ή Ιεραποστολή. Σίγουρα είναι πολλά νησιωτικά κράτη στον Ατλαντικό, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Στη Βολιβία, στο Σουρινά
μ, στη Γουιάνα, στη Γαλλική Γουιάνα, ιδού 4 κράτη που δεν υπάρχει Ορθόδοξη εκκλησία, Ορθόδοξος ιερέας ή ιεραποστόλος (Νότια Αμερική). Ελάχιστες ορθόδοξες εκκλησίες υπάρχουν στη Παραγουάη, στο Περού και το Εκουαδόρ!


Πού έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης;

Στην Αφρική, ακόμα και σήμερα, το 2013, δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες ή Ιεραποστολές στο Λεσότο, στη Ναμίμπια, στην Αγκόλα, στην Ισημερινή Γουινέα, στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Γκάμπια, στη Γουινέα-Μπισάου, στη Μπουρκίνα Φάσο, στη Σουασιλάνδη, στη Γκαμπόν, στο Νίγηρα, στον νησί Μαυρίκιος,  ενώ μικρή (μια ορθόδοξη κοινότητα μόνο σε ολόκληρο κράτος) παρουσία της ορθόδοξης Εκκλησίας σε άλλα αφρικανικά κράτη, όπως Ακτή Ελεφαντοστούν, το Τόγκο, το Τσάντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μποτσουάνα, η Μοζαμβίκη, οι Σευχέλλες. 

Πού έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας;

Στη Ασία, δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν υπάρχει Ορθόδοξος ιερέας ή ιεραπόστολος σε χώρες, όπως η Σριλάνκα, το Βιετνάμ, το Λάος, η Μυανμάρ, το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία,, το Μακάο, οι Μαλδίβες,το Νεπάλ, το Μπουτάν, ενώ μικρή είναι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε χώρες, όπως η Μογγολία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία με δεκάδες νησιά.
Πού έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας;

Στη Κεντρική Αμερική, μικρή έως ανύπαρκτη είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία σε χώρες, όπως η Μπελίζε, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και ο Παναμάς. Το ίδιο και στα νησιά της Καραϊβικής, όπου υπάρχουν λίγες, διάσπαρτες ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες σε βασικά νησιά, όπως η Κούβα, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι Μπαχάμες, το Πουέρτο Ρίκα, η Τζαμάικα και η Μαρτινίκα. Δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες ή ιεραποστολές σε νησιά, όπως η Γρενάδα, η Γουαδελούπη, η Αρούμπα, Τρινιντάτ και Τομπάγκο, τα νησιά Μπαρμπάντος, Αγία Λουτσία, Παρθένοι νήσοι κλπ.

Πού έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας;

Τα ίδια και στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Χριστιανικές εκκλησίες στα νησιά Σολομώντα, στο Βανουάτου, στη Νέα Καληδονία, στη Τόνγκα, στα νησιά Σαμόα, στο Τουβαλού κλπ, ενώ υπάρχουν 2 μικρές ορθόδοξες εκκλησίες στα νησιά Φίτζι.

Στην Ευρώπη, μικρή είναι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε χώρες, όπως η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ενώ σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές  χώρες το Ορθόδοξο ποίμνιο αποτελείται από μετανάστες που πήγαν από Ορθόδοξες Χριστιανικές χώρες!

Και φυσικά, μικρή θεωρείται η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βραζιλία, στην Αργεντική, στο Καναδά, στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, το Μεξικό, στη Κολομβία, στη Βενεζουέλα, με λίγες ορθόδοξες εκκλησίες σε κράτη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων.
Και φυσικά δεν έχω βάλει μέσα στην απαρίθμηση τη παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μουσουλμανικά κράτης της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Πού έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της αρχαίας, πρωτοχριστιανικής,  Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης;

Όταν και οι μικρότερες χριστιανικές ομολογίες-αιρέσεις προετοιμάζουν και στέλνουν “ιεραποστόλους” στα πιο μικρά και απομακρυσμένα κράτη, σε νησιωτικά κράτη, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία , με 300.000.000 μέλη σε όλο το κόσμο, γιατί “κρύβει” το τάλαντο που της έχει εμπιστευτεί ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός;
Και ποιες ευθύνες έχουμε απέναντι σε Θεό και ανθρώπους που έχουμε καταχωνιάσει αυτό το τάλαντο, βαθιά , μέσα στις ορθόδοξες εκκλησίες και δεν κάνουμε κατήχηση ούτε στους βαπτισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ούτε σε όσους είναι άθεοι, άπιστοι, αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι κλπ; 

Πού έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας;

Αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα και τώρα, τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες ορθόδοξες ιεραποστολές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της οικονομικής ενίσχυσης, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, που – παραδοσιακά – κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής!
Πότε θα κάνουμε την αυτοκριτική μας;
Πότε θα δούμε τι κάνουμε λάθος; Πότε παρειμένουμε να “πολλαπλασιάσουμε” το τάλαντο που μας έχει δοθεί πλουσιοπάροχα;
Πότε θα αλλάξουμε τη νοοτροπία του “φτωχού συγγενή”; 

Πότε θα συνεργαστούν οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και Μητροπόλεις σε θέματα Ορθόδοξης κατήχησης και Ιεραποστολής; Δηλαδή, διαβάζουμε τις ευαγγελικές περικοπές μόνο για να τις διαβάζουμε; Καταλαβαίνουμε, άραγε, τις ευθύνες μας στο Αποστολικό έργο και τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών;
Ως πότε θα ασχολούμαστε με το δικό μας “μικρόκοσμο” και θα αφήνουμε τα 9/10 της ανθρωπότητας χωρίς να έχουν ακούσει για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη;
Κι όμως, η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν έχει μεγάλο οικονομικό κόστος…

Αιθίοπας ιερέας (από εδώ)
Και ένα απόσπασμα από αυτή την ανάρτηση:

Μέσα σε 30 χρόνια, το 1/3 των Χριστιανών της Αιθιοπίας (στη πλειοψηφία τους κόπτες-μονοφυσίτες) εντάχθηκαν στην πανσπερμία του προτεσταντικού και πεντηκοστιανού χάους, γιατί δεν υπάρχει Ορθόδοξη Ιεραποστολή και κατήχηση ούτε στους Αιθίοπες ούτε σε πολλά κράτη της Αφρικής (και εννοούμε συστηματική κατήχηση των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών). Αυτό έχει αναφερθεί στο παρελθόν (η έλλειψη ορθόδοξων κατηχητικών εντύπων και βιβλίων) και για τη Νιγηρία και για τη Κένυα (πιθανόν και άλλες χώρες, όπως στο Καμερούν, όπου έχουν βαπτιστεί δεκάδες χιλιάδες αλλά μετά από καιρό “εξαφανίζονται” από τις ορθόδοξες εκκλησίες), όπου νέοι που έχουν βαπτιστεί Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε μικρή ηλικία εγκαταλείπουν την Ορθόδοξη πίστη και προσχωρούν στις πλουσιότερες χριστιανικές αιρέσεις που προσφέρουν στρεβλή “κατήχηση” της Αγίας Γραφής μέσω ποικίλων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τέλος, σε διδακτορική διατριβή για την Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Κένυα, με τίτλο: “Η Χριστιανική Μαρτυρία και η Ορθόδοξη Πνευματολογία στην Αφρική: η Δυναμική της Ορθόδοξης Πνευματολογίας ως Παράδειγμα στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Κένυας”, ο Συγγραφέας Njoroge, John Ngige Joseph αναφέρει μέσα στο κείμενο ότι η παρουσία των σχισματικών Παλαιοημερολογιτών στη Κεντρική Κένυα οδήγησε πολλούς νέους ανθρώπους σε προτεσταντικές και πεντηκοστιανές ομάδες, σε σημείο που να σημειώνει ότι το 50% των παστόρων αυτών των ομολογιών μπορεί να προέρχονται από βαπτισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς!!! Ιδού, λοιπόν, που οδηγούν τα σχίσματα και η έλλειψη σωστής Ορθόδοξης κατήχησης καθώς και η χαλαρότητα στο να τονίζεται η μοναδικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως της "ΜΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ και ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"!

Προχωράμε εδώ:

Όχι, δεν είναι ντροπή που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της  Ελλάδας έχασε από τα νησιά Φερόες ! Ντροπή είναι για όλους μας το γεγονός ότι τα νησιά Φερόες είναι μια από τις περιοχές (νησιωτικά κράτη ή χώρες) που δεν έχουν Ορθόδοξη Εκκλησία και ορθόδοξη ιεραποστολή - μαρτυρία της αρχαίας, πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας!

   

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στα νησιά Φερόε υπάρχει παρουσία όλων των χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών, πλην της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας! Γιατί; Τι φταίει; Γιατί έχει χαθεί το ιεραποστολικό πνεύμα στους περισσότερους Ορθόδοξους Χριστιανούς; Γιατί ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών των Ορθοδόξων Εκκλησιών «χάνεται» σε τελετουργίες και μετακινήσεις χωρίς Ευαγγελικό ενδιαφέρον και δεν προσφέρεται στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή; Γιατί οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, αφιερώνουμε ατελείωτες ώρες σε «ανούσια και δευτερεύοντα» εκκλησιαστικά θέματα και ειδήσεις και αφήνουμε τα Έθνη χωρίς Ορθόδοξη Μαρτυρία και ιεραποστολή; Γιατί να υπάρχουν, το 2014, χώρες και νησιωτικά κράτη, χωρίς ούτε μια ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ υπάρχουν πολλά κράτη που έχουν ελάχιστες ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια; Γιατί παραμελούμε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή;

Και στη Δανία, στην οποία ανήκουν διοικητικά τα νησιά Φερόες, υπάρχουν ελάχιστες ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες.

Copenhagen:
Russian Orthodox Church-Moscow Patriarchate in Denmark:
http://www.ortodoxy.dk
St. Alexander Nevsky Parish in Copenhagen – http://www.ortodoxy.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=11&Itemid=61
Romanian Orthodox Metropolis of Germany, Central and North Europe – Diocese of North Europe: http://parohiaortodoxacopenhaga.dk
Serbian Orthodox Diocese of Great Britain and Scandinavia: http://www.svetigeorgije.dk
The Ecumenical Patriarchate has a Metropolis of Sweden and Scandinavia, so probably there is also a Greek parish somewhere in Denmark.
The Protection of the Theotokos parish of the Patriarchal Exarchate for Orthodox Parishes of Russian Tradition in Western Europe, although not in Copenhagen, it is probably the only one with services in Danish: http://ortodoks.dk/om/om_eng.html

 OCMC News - 2014 OCMC Stewardship Team to Uganda
Ο Αμερικανός ορθόδοξος ιερέας π. John Chagnon σε ιεραποστολικό ταξίδι στην Ουγκάντα. Φωτο από εδώ & εδώ.
 
Κλείνουμε με ένα απόσπασμα από το ιδρυτικό άρθρο του ιστολογίου της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, με μια σειρά προτάσεων:

Πιστεύουμε ότι η Ιεραποστολή είναι το ΠΡΩΤΙΣΤΟ καθήκον της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ματθ. κεφ. 28). Θεωρούμε, ότι η χάρη του Τριαδικού Θεού, ανοίγει συνεχώς νέες θύρες Ορθόδοξης Ιεραποστολής, αλλά καλούμαστε ΟΛΟΙ μας να βοηθήσουμε αυτό το άνοιγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα έθνη.Πρώτιστα, με ταπείνωση και διαρκή προσευχή, και μετά με κάθε πρόσφορο τρόπο, επιζητώντας το έλεος και τη βοήθεια του Θεού. Αυτός, άλλωστε, είναι Εκείνος που οδηγεί κάθε προσπάθεια της Εκκλησίας Του.
Καταθέτουμε, λοιπόν, στο ξεκίνημα τις προτάσεις μας προς τους Πνευματικούς μας Πατέρες, Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1. Παρακαλούμε να αποστέλλονται για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο σε κάποιο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό κλιμάκιο (με τη σειρά) όλοι οι ΑΓΑΜΟΙ ιερείς όλων των Ελληνορθόδοξων Μητροπόλεων και Εκκλησιών εθελοντικά. Θεωρούμε ότι είναι άδικο να έχουν οι αμερικανόφερτες αιρέσεις στρατιές μισσιονάριων και εμείς οι Ορθόδοξοι να μένουμε πίσω, αφήνοντας 1 ή 2 Ιεραποστόλους, μόνους τους, σε χώρες αχανείς ή με εκατομμύρια – δισεκατομμύρια πληθυσμό!

2. Όλα τα μεγάλα Ελληνορθόδοξα Μοναστήρια, σε όλο το κόσμο, να αποστέλλουν για κάποιο διάστημα (ένα εξάμηνο, ένα χρόνο, τρεις μήνες) μικρές συνοδείες μοναχών ή μοναζουσών σε κάποιο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό κλιμάκιο, για να διακονήσουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και να μετεμφυτεύσουν τον μοναχισμό στις χώρες αυτές.

3. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι Ορθόδοξες Χριστιανικές Αδελφότητες και Σύλλογοι, που διαθέτουν και ανθρώπους αφιερωμένους, αλλά και στελέχη επιστημονικά καταρτισμένα.

4. Να δημιουργηθούν σε κάθε Ορθόδοξη Μητρόπολη (σε Ελλάδα και Κύπρο) κέντρα, αίθουσες Ορθόδοξης κατηχήσης για οικονομικούς μετανάστες στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, με τη βοήθεια , Ιερέων, Θεολόγων, Ορθοδόξων από τις χώρες προέλευσης και εθελοντών γλωσσομαθών.

5. Να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και στη Κύπρο Ιεραποστολικά σεμινάρια (όχι μόνο στην Αθήνα) για την προετοιμασία εργατών της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής.

6. Η Αποστολική Διακονία (ή άλλα Ορθόδοξα τυπογραφεία) να εκδίδει περιοδικό Ορθόδοξης κατήχησης (σε χιλιάδες αντίτυπα και σε πολλές γλώσσες) με Ορθόδοξη - Πατερική ερμηνεία της Αγίας Γραφής, το οποίο να αποστέλλει στα διάφορα Ιεραποστολικά κλιμάκια και θα μοιράζεται ΔΩΡΕΑΝ στους ντόπιους. Εκεί θα τονίζονται οι διαφορές της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις διάφορες χριστιανικές ομολογίες και τις θρησκείες. Φυσικά το περιεχόμενό του να διαμορφώνεται από τους Ορθοδόξους Ιεραποστόλους, ανά περιοχή, γιατί αυτοί γνωρίζουν τις ιεραποστολικές και ποιμαντικές ανάγκες κάθε χώρας.

Συνεργάτες στην έκδοση του περιοδικού να είναι στελέχη από τα Ορθόδοξα ιεραποστολικά κλιμάκια. Θεωρούμε την ετήσια έκδοση Ορθόδοξου κατηχητικού περιοδικού ως πιο εφικτή λύση, από την μετάφραση και εκτύπωση βιβλίων, χωρίς να αποκλείουμε και αυτή τη λύση. Είναι αναγκαία μια τέτοια έκδοση, ώστε οι κάτοικοι μιας χώρας να γνωρίζουν την Ορθόδοξη πίστη, αλλά και οι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να εμβαθύνουν καλύτερα στη πίστη τους και να μην πέφτουν στις παγίδες αιρετικών εντύπων.

7. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας Ορθόδοξης ιστοσελίδας, με Ορθόδοξη κατήχηση, σε πολλές γλώσσες είναι, πέρα για πέρα, αναγκαίο, για να γνωρίσουν τα έθνη την Αιώνια, Εκκλησία του Χριστού, την Ορθόδοξη. Από τη στιγμή που είναι ανέφικτο (οικονομικά) να ιδρυθούν Ορθόδοξα τηλεοπτικά κανάλια, μια Ορθόδοξη ιστοσελίδα σε όλες τις βασικές γλώσσες του κόσμου (αλλά και σε τοπικές) θα κάνει πιο εύκολο το έργο των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων.

8. Δεν αρκεί για την ευαισθητοποίηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μια απλή εβδομάδα αφιερωμένη στην Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή. Στην Αμερική γίνονται συνεχώς (κάθε βδομάδα) ομιλίες σε Ορθόδοξους ναούς για την Ιεραποστολή. Πρέπει, δηλαδή, το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής να επανδρωθεί με πολλούς συνεργάτες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι θα διατρέχουν την Ελλάδα και την Κύπρο και θα ενημερώνουν, σε συνεργασία με τους υπάρχοντες (και πολύ δραστήριους) Συλλόγους Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Όπως καταλαβαίνει κανείς πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο,που χρειάζεται, πάνω από όλα, την πλούσια ευλογία του Θεού, αλλά και τις δικές σας προσευχές, και το δικό σας αμέριστο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους όλου του κόσμου, που αγνοούν τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Ο Θεός να είναι μαζί μας, να μας ελεεί, να μας ευσπλαχνίζεται, να μας δίνει δύναμη και κουράγιο, να μας συγχωρεί για την αμαρτωλότητά μας και τις αδυναμίες και να στηρίζει τους Ορθοδόξους Ιεραποστόλους σε όλο το κόσμο, να ενδυναμώνει τους νεοφωτίστους Ορθοδόξους αδελφούς μας, να φωτίζει τους κατηχουμένους, να ελευθερώσει τα έθνη από την πνευματική σκλαβιά των αιρέσεων, των παραθρησκειών και των ψευτοθρησκειών και να τα οδηγήσει, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, στην Ορθόδοξη Εκκλησία Του. Αμήν.
 
"Ν": Ως υστερόγραφο του ιστολογίου μας, θα προσθέσουμε:

Αν κάποιος από εσάς (όπου κι αν ζείτε) επιθυμεί να γίνει ορθόδοξος ιεραπόστολος, ας απευθυνθεί στο Γραφείο για θέματα Ιεραποστολής, που λογικά υπάρχει στη μητρόπολη του τόπου στον οποίο ζει.
Αν δεν μπορεί να βρει κάτι σχετικό, ας συναντηθεί με το μητροπολίτη του ή το γενικό αρχιερατικό επίτροπο κι ας του ζητήσει ευλογία και βοήθεια για να αναλάβει το έργο του.
Μέσω της μητρόπολης θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με την Ιεραποστολική Εκκλησία του τόπου στον οποίο θέλει να μεταβεί. Αν εκεί δεν υπάρχει καν Ορθόδοξη Εκκλησία, θα επικοινωνήσει με την πιο κοντινή και με τη βοήθειά της και με τη βοήθεια του Θεού θα ξεκινήσει.
Φυσικά, προϋποτίθεται ευλογία του πνευματικού μας. Εκείνος θα γνωμοδοτήσει αν κάνουμε για ιεραπόστολοι. Ίσως να μην είμαστε κατάλληλοι και πρέπει να έχουμε αυτογνωσία.
Με τη βοήθεια του Θεού, ας κάνουμε το πρώτο βήμα.

Δείτε παρακαλώ και Οι τουρίστες έρχονται. Τι θα τους προσφέρουμε; με συμπληρωματικές σκέψεις για να γίνουμε ιεραπόστολοι (με τη βοήθεια του Θεού) χωρίς να μετακινηθούμε από τον τόπο μας.

Και:

Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο... 
 
Tα τελευταία Χριστούγεννα της 8χρονης Laney, μια πρόσκληση & μια ικεσία...
Κορίτσι 12 χρονών με οράματα κ.τ.λ. και: An Orthodox spiritual father comments on 12-year-old Akiane
 

1 σχόλιο:

web-theologos είπε...

Μια ανάρτηση που πρέπει όλους μας να μας προβληματίσει.... Συγχαρητήρια!!! και μια επιπλέον πρόταση: Απαραίτητη η συνεργασία όλων των ορθόδοξων εκκλησιών-λαών στο μεγάλο θέμα-εντολή της Ιεραποστολής...Απαραίτητη προϋπόθεση η συνάντηση - συνεργασία - επικοινωνία - (χωρίς εγωισμούς και παιχνίδια εξουσίας) των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μια ευκαιρία για σύγκληση πανορθόδοξης Συνόδου πολύ νωρίτερα από το 2016 ??? http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=5550&catid=1