ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Οι άγιοι Νεομάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής (Κυριακή προ της Υψώσεως)

 
Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία όρισε να επιτελούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ενδόξων Νεομαρτύρων, που μαρτύρησαν στη Μικρά Ασία κατά τα έτη 1918 – 1922. Με ύπατο Ιερομάρτυρα τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ Ιεράρχες Γρηγόριο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Μοσχονησίων, Προκόπιο Ικονίου και Ευθύμιο Ζήλων.


Εικ: Άγιοι Μικρασιάτες Μάρτυρες: ιεράρχες ιερείς μοναχοί και λαϊκοί , άνδρες γυναίκες και παιδιά (μια μικρασιατική οικογένεια). Ο Σταυρός στην κέντρο για την «Σταυρωμένη Μικρά Ασία». Το Καμπαναριό στο κέντρο του Σταυρού είναι αυτό της Αγια-Φωτεινής Σμύρνης. Εκ δεξιών προς αριστερά οι μάρτυρες ιεράρχες: Ζήλων Ευθύμιος, Κυδωνιών Γρηγόριος, Σμύρνης Χρυσόστομος, Ικονίου Προκόπιος, Μοσχονησίων Αμβρόσιος. 
Στην συνέχεια αριστερά του Σταυρού είναι ο Μοναχός (εκπρόσωπος των Μοναχών σφαγιασθέντων), δεξιά του Σταυρού ο Κληρικός (εκπρόσωπος των Κληρικών σφαγιασθέντων) και κάτω δεξιά ο Μικρασιάτης κάτοικος, αντιπροσωπεύοντας τον ανδρικό πληθυσμό που βασανίσθηκε και σφαγιάσθηκε, και αριστερά η Γυναίκα-Μάνα και το Τέκνο, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο του γυναικείου και παιδικού πληθυσμού που εβασανίσθη, εβιάσθη και μαρτύρησε στα τουρκικά βασανιστήρια.

Κλικ εδώ & εδώ (απ' όπου και η εικόνα και οι παραπάνω γραμμές).
 
Σημείωση του blog μας: Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι νεκροί της Μικράς Ασίας "είναι άγιοι". Όμως όσοι πέθαναν για τη χριστιανική τους ιδιότητα, όσοι είχαν την ευκαιρία ν' αρνηθούν το Χριστό και δεν το έκαναν, όσοι υπέμειναν με χριστιανική καρτερία το διωγμό, όσοι τέλος πάντων ο Κύριος γνωρίζει, είναι άγιοι και μάρτυρες. Τα ονόματά τους γνωστά σ' Εκείνον. Εμείς δεν τους τιμάμε με ονόματα, αλλά με την ιδιότητα του μάρτυρα που φέρουν. Όσα ονόματα θέλει ο Κύριος, ας τα αποκαλύψει με τον τρόπο και στο χρόνο που Εκείνος ξέρει.

Αλλά και τους λοιπούς τους τιμάμε, όχι ως αγίους, αλλά ως αδελφούς ορθόδοξους χριστιανούς που σφαγιάστηκαν από τους απίστους. Η αναφορά στο Μηνολόγιο της Εκκλησίας δηλώνει και αυτή την τιμητική μνημόνευση.

Δείτε, παρακαλώ, και: Μνήμη των αγίων Μαρτύρων του Αυγούστου 2013 στη Συρία
Ο νεομάρτυρας δημοσιογράφος Θωμάς Πασχίδης (1836-1890) και οι συν αυτώ
Ενότητες:

Σύγχρονοι μάρτυρες
Ισλάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: