ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η πραγματική όψη του Αγίου Όρους

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ! (Οι ασκητές του Άθωνα)

 

Eρημίτες στο Αγιο Ορος με τη βοήθεια των αλυσίδων που είναι καρφωμένες στα βράχια κατεβαίνουν τη δύσβατη πλαγιά του Καρουλίων του Αθωνα. Εδώ η ζωή έχει μείνει δέκάδες χρόνια πίσω. Η καθημερινότητα των ερημιτών του Αθωνα είναι ένας "γολγοθάς". Οι ίδιοι όμως εμφανίζονται να βιώνουν κάτι πολύ φυσιολογικό. Έτσι κερδίζεται η βασιλεία των ουρανών, μου ειπε ενας 70χρονος ασκητης. 
Τα Κατουνάκια, τα Καυσοκαλύβια, τα "φρικτά" Καρούλια, η Βίγλα, η Μικρά Αγία Άννα, ο Άγιος Βασίλειος είναι οι περιοχές του εγκαταταβοιούν οι ασκητές. Καλύβια και σπηλιές είναι τα "καταφύγια" τους. Ερημίτες στα "φρικτά" Καρούλια του Αγίου Ορους. Ειναι η ποιό απόκρυμνη περιοχή στον Άθωνα και μέσο μετακίνησης είναι οι αλυσίδες που ειναι καρφωμένες στα βράχια και μια ξυλινη σκάλα που βλέπεται στη φωτό. Αφιερωμένοι ολοκληρωτικά στον ύψιστο. Η σκλήρη άσκηση ειναι τρόπος ζωής. Μια επιλογή που κυρίως απαιτεί άπειρη πίστη και αγαπή στον Τριαδικό Θεό μας. 
Ο ασκητής στην πρώτη φωτο -αμέσως παρακάτω- εγκαταβοιεί σε σπήλαιο (η φωτο είναι πρόσφατη).


  
Δες: Τα φρικαλέα καρούλια
Κάτι τύποι με μαύρα που ζουν στον κόσμο τους
Το Grand Canyon της Ορθοδοξίας
Κρυφοί ασκητές & άγιοι Γεροντάδες στη Ρουμανία
Η μονή του Essex και ο Γέροντας Σωφρόνιος
Γέροντας Τύχων, η αγνή ψυχή των δασών
Αόρατοι γυμνοί ασκητές (ειδικό blog)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι παρακινδυνευμένο να λέμε τι είναι το Άγιον Όρος. Είναι τόπος μυστικός και Άγιος κάθε φορά που πας όλο και περισσότερο γεμίζει η ψυχή σου και θες να ξαναπηγαίνεις . Είναι σαν μια πηγή που τρέχει ,χωρίς να τελειώνει ποτέ.. και αν πιεις απο το νερό του δεν ξαναδιψάς ποτέ.Όπως έλεγε ο Χριστός στην Σαμαρείτιδα

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Συμφωνώ. Ευχαριστώ για την επισήμανση.