ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Εκπληκτικό βίντεο-ντοκουμέντο για το Άγιο Φως! - The Holy Light in Jerusalem: Testimonies and Evidence


Ενα 30λεπτο βίντεο με στοιχεία και μαρτυρίες: το Θαύμα με το Αγιο Φως στα Ιεροσόλυμα. Τα βίντεο είναι στα Ελληνικά με υπότιτλους σα αγγλικά (υπάρχει και σε άλλες γλώσσες). Εδώ τεχνικός σχολιασμός αυτού του βίντεο.
[Σημ. στην αρχή μιλάει ο παπά Αντώνης Στυλιανάκης, που έκανε καταγραφή επίτηδες (επειδή ΔΕΝ πίστευε ότι πρόκειται για θαύμα), ο παπάς - ψυχοθεραπευτής που έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο για το δαιμονισμό].

Click here!

This 30 minute (multilingually subtitled) video contains testimonies and evidence about the miracle of the holy fire that does not burn. People narrate their experiences and we see video of the event…
You can find more information about this miracle, which happens EVERY year, here:  http://www.holyfire.org/eng/

Ας εξομολογηθώ εδώ ότι είμαι απ' αυτούς (τους ρομαντικούς;) που ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ για την επίσημη υποδοχή του Αγίου Φωτός από το ελληνικό κράτος. Είναι μια απ' τις τελευταίες κλωστές που κρατάνε ακόμα (επειδή έχουν ξεχαστεί προφανώς) συνδεδεμένη τη δύσμοιρη πατρίδα μας με τις πνευματικές ρίζες της, δηλ. την Ορθοδοξία. Τουλάχιστον όσο αντιμετωπίζεται ως "ιερή" η Ολυμπιακή Φλόγα, δεν ανέχομαι να μου κουνιέται κανένας ενάντια στο σεβασμό προς το Άγιο Φως.
Όπως αποδίδονται τιμές σε σημαίες ή ηρώα κ.τ.λ., με στόχο καθαρά συμβολικό, έτσι αποδίδεται και η τιμή προς το Άγιο Φως (παρότι φυσικά ΔΕΝ είναι "ο Θεός" ούτε ζωντανό ον) και (άποψή μου) πολύ καλά γίνεται (ακόμη).
 
Αξίζει να επισκεφτείτε και τα παρακάτω άρθρα:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πατηρ Μεταλληνός, και ως προσεχτικός επιστημονας φθανει σε ενα ( κατ' εμε) πολύ σωστό συμπέρασμα:
"Πιστεύω λοιπόν και καταλήγω, όταν υπάρχει πίστης και χάρις θεού στον συγκεκριμένο (εκάστοτε) Πατριάρχη, γίνετε το θαύμα. Όταν δεν υπάρχει πίστης (και χάρις) μπορεί η κανδήλα (η εντός του κουβούκλιου) να χρησιμοποιηθεί... (για να ανάψει τα κεριά του ο Πατριάρχης) αλλά... υπάρχουν και φαινόμενα έξω... όχι το ανάμα των κεριών, αυτό μπορεί να γίνει και ταχυδακτυλουργικά" (απόσπασμα απο εκπομπή)...
Άλλωστε κάθε επιστημονική ΑΠΟΔΕΙΞΗ θα καταργούσε την ελευθερη βούληση και πιστη...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία. Αλλά επιτρέψτε μου να πω την (κάπως αντίθετη, όχι εντελώς) γνώμη μου.
Κατ' εμέ, είναι προφανές ότι ο π. Μεταλληνός μιλάει υποθετικά, γιατί δε νομίζω να μπήκε ποτέ στο ιερό κουβούκλιο να δει "πώς" γίνεται το άναμμα. Αντίθετα, μπαίνει κάθε χρόνο ο πατριάρχης των Αρμενίων (ο οποίος λαμβάνει το φως από τον Ορθόδοξο, στον οποίο και μόνο ανάβει) και, αν υπήρχαν χρονιές με πατριάρχη χωρίς πίστη ή χάρη, που "άναβε το φως από την κανδήλα", είμαι ταπεινά βέβαιος ότι θα γινόταν ο χαμός...
Μήπως τα άγιο μυστήρια είναι άκυρα αν ο ιερέας δεν είναι πιστός ή άγιος; Όχι ασφαλώς. Τι λοιπόν οδηγεί στο "συμπέρασμα" ότι η αφή του αγίου φωτός εξαρτάται έστω και 0,01% από την ηθική ή πνευματική ποιότητα του πατριάρχη;
Όσο για το άναμμα των κεριών και καντηλιών έξω, τον 9ο ή 10ο αι., για παράδειγμα, μέσα στην αραβική κατάκτηση, προφανώς δε μπορούσε να γίνει ταχυδακτυλουργικά - αυτό το ξέρετε εσείς, αλλά το τονίζω για τους αναγνώστες... Ας δει κάποιος το link "Πρώιμες μαρτυρίες περί του Αγ. Φωτός" που δίνουμε στο post.
Μια επιστημονική απόδειξη δεν καταργεί οπωσδήποτε την ελεύθερη βούληση (εδώ πάντως μαρτυρίες έχουμε, όχι αποδείξεις άλλου τύπου, κι ας ερευνήσει έκαστος), γιατί απλούστατα καμιά απόδειξη δεν τη δέχονται όλοι... Αλλιώς, και ο κενός τάφος ή η εμφάνιση του Κυρίου στους μαθητές Του θα καταργούσε την ελεύθερη βούλησή τους... Έτσι δεν είναι;
Ευχαριστώ και πάλι - καλή Ανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε, αν και πρεπει να πω πως δεν ειμαι γνώστης του θέματος, υπάρχουν και αρκετες μαρτυρίες που λένε οτι η αφη συνήθως γίνεται με την ακοίμητο κανδήλα (http://www.youtube.com/watch?v=ZzDaVyWEjtQ) . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν ειναι Αγιο το φως, καθως όπως και ο αγιασμός έχει καθαγιαστεί. (Πάντως τα ταχυδακτυλουργικά τύπου καλόπουλου, μονο γελοία μπορεί να ειναι κατ' εμε....) - η ουσία δεν αλλάζει στο τέλος.

Ίσως παράλληλο παράδειγμα να ειναι και η Θεία Κοινωνία, όπου ο οίνος και ο άρτος δεν μετατρέπονται ΥΛΙΚΑ σε αίμα και σώμα/σάρκα, αν και στην παράδοση έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις, παρότι άγιοι μπορεί σε όραμα να έχουν δει αυτη την "μετατροπή".

Σχετικά με την ελευθερη βούληση, ίσως η διατυπωση μου να ήταν ατυχής. Ήθελα να πω, πως η ελευθερία πιστεως θα παραβιαζόταν καθολικά ( δεν μιλάω για προσωπική απόδειξη) - αλλωστε οι μαθητές ήδη πιστευαν, αλλά το αν έγινε για εμας, αυτό όντως τίθεται ως θεμα πιστεως.

Ευχαριστώ για την απαντηση.
Πάντα φιλικά

Καλή Ανάσταση!

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Εγώ σας ευχαριστώ.
Μια απορία: αν τα κεριά του πατριάρχη ανάβουν από την κανδήλα του αγίου Τάφου, γιατί δεν καίει η φλόγα αυτή (η τόσο μεγάλη) τα πρώτα λεπτά; Δε θα έπρεπε να διαφέρει από κάθε κοινή φλόγα...
Επιπλέον, η γενική φωτοχυσία εντός του ναού είναι αρκετή παρουσία του Αγίου Φωτός, άσχετα πώς ανάβουν τα κεριά του πατριάρχη. Φυσικά το άναμμα των κεριών έξω κ.τ.λ. ΔΕΝ είναι τρυκ - ούτε ο π. Μεταλληνός λέει κάτι τέτοιο, απλά θέλει να δείξει πως θεωρεί δευτερεύον το θέμα του εντυπωσιακού φαινομένου. Δυστυχώς όμως κυκλοφορούν τίτλοι όπως "Ο παπά Μεταλληνός παραδέχεται δημόσια την απάτη του Αγίου Φωτός" κ.τ.λ., πράγματα ανυπόστατα, κακοήθη & -τολμώ να πω- ανήθικα.
Στο ΥΤ όμως υπάρχει και συνέντευξη του γέροντα μοναχού Μητροφάνη (μακαριστού τώρα), που κρύφτηκε ΜΕΣΑ στο κουβούκλιο 13 ώρες και ΕΙΔΕ πώς ανάβει το κερί... Να το link: http://www.youtube.com/watch?v=Ka2bVdHllZ4&NR=1 (το "επίμαχο" σημείο είναι μετά το λεπτό 9΄).
Ας μπει λοιπόν κι άλλος, να διαψεύσει τον παράτολμο σκεπτικιστή - κ. Καλόπουλε, ακούς;
Θα κάνω ανάρτηση το βίντεο, Θεού θέλοντος.
Ευχαριστώ.