ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ο Άγιος Σπυρίδων στον... βυθό της θάλασσας!


Η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα πάνω σε νοβοπάν και το υπέρλογο θαύμα με την παραμονή της για 6 μήνες στο βυθό της θάλασσας …

Τι & πώς * Αντί άλλου δώρου για τις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες...

 

Μια εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, που κάποτε ο Αντώνης αγόρασε από ένα βιβλιοπωλείο, όχι ζωγραφισμένη και φτιαγμένη από χέρια Αγιογράφου, μα κολλημένη σε ένα φτηνό ξύλο από νοβοπάν, δηλαδή πριονίδι συμπιεσμένο με κόλλα, που με την παραμικρή υγρασία χαλάει και γίνεται σκόνη.
Άντεξε 15 χρόνια εκείνο το εικόνισμα! Δεν ήταν η υγρασία που το πείραξε, μα η φλόγα του καντηλιού που λίγο–λίγο τόσους καιρούς μουντζούρωσε και θάμπωσε την όψη του Αγίου. Σκέφτηκε λοιπόν να παραγγείλει μια καινούργια του Αγίου που τόσο ευλαβούντο στο σπίτι τους και εκείνη την παλιά να την κάψει για να μην πεταχθεί και πατηθεί ανίερα.
Αλλά πάλι έπειτα, θυμήθηκε μια όμορφη συνήθεια που είχαν οι παλιοί ψαράδες, τα παλιά εικονίσματα και τα αγιωτικά, όλα να τα πετούν στο βυθό της θάλασσας …
Ήξερε πως τούτο δεν θα φαινόταν και τόσο οικολογικό σε κάποιους, μα ένιωθε πως οι Άγιοι μόνο να μολύνουν δεν μπορούν και έτσι πίστευε βαθιά μέσα του πως θα αγιαζόταν ο βυθός και η μάνα του η στοργική η … ιχθυόεσσα.
Αργότερα συνειδητοποίησε πως εκείνη την ημέρα που ταξίδεψε με την εικόνα ως τον Άη Γιώργη, ενάμισι μίλι απ το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουνίου.
Ανήμερα του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτη, του Οσίου Ονουφρίου μα και του Αγίου Τριφυλλίου δηλαδή του διάκου του Αγίου Σπυριδώνου που του έφερε το κεραμίδι στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο και έκανε ο Άγιος το μεγάλο θαύμα που κατατρόπωσε τους κακοδόξους.
Σαν έφτασαν λοιπόν στα βαθιά κυανόχρωμα νερά του Αη Γιώργη πήρε την εικόνα στα χέρια του, την ασπάστηκε και την πέταξε μέσα τους σιγοψέλνοντας το απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος:
Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος και θαυματουργός Θεοφόρε Σπυρίδων πατήρ ημών …
Την έβλεπε να βυθίζεται και συγκινημένος έκανε πολλές φορές τον Σταυρό του ο Αντώνης.
Το βράδυ γυρίζοντας στο σπίτι το καντήλι έφεγγε αναμμένο δίπλα στο νέο εικόνισμα του Αγίου.

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες.
9 Δεκεμβρίου του 2009. Σύλληψη της Παναγίας μας από την Αγία Άννα. Και παραμονές της χάρης του Αγίου!
Γιορτή στο σπίτι, όπως κάθε μέρα συμβαίνει στα σπίτια των Ορθοδόξων Χριστιανών, που αφ΄εσπέρας πάντοτε πανηγυρίζουν την Αγία μνήμη των γνησίων φίλων του Χριστού.
-Το απόγευμα θα γυρίσω νωρίς! Μην ξεχάσεις τους άρτους και το πρόσφορο για του Αγίου τον εσπερινό, είπε στην Ευθαλία, φεύγοντας για το μεροκάματο με το καϊκι.
Ξανοίχτηκαν με τον Θανάση ως τον Άσπρο Βόλακα, που είχαν ρίξει τα δίχτυα από τα χτες.
Άρχισαν να τα ανεβάζουν και εκείνο που είδαν, δεν θα πάψουν κι οι δυο τους όσο ζουν να το διηγούνται, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των αδελφών τους.
Μπλεγμένη στα δίχτυα του Αντώνη του ψαρά και άθικτη, όπως ακριβώς την έριξε πριν από έξι μήνες η εικόνα του Αγίου!
Με δάκρυα στα μάτια την … ξέμπλεξε προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει αυτό το μεγάλο θαύμα που ψηλάφιζαν οι αισθήσεις του.
Αξιώθηκα και εγώ ο ταλαίπωρος σε τούτες τις θεοστυγείς μέρες να αντικρίσω αυτήν την ατίμητη …φτηνή εικόνα, που από τότε έγινε σημείο αναφοράς και θαυμαστών γεγονότων στο ευλογημένο σπιτικό του Αντώνη του ψαρά …του αλατισμένου, που δεν έχασε ποτέ του ως τώρα, με την χάρη του Θεού και τις μεσιτείες του Αγίου Σπυρίδωνος, τον αλιστικό του προορισμό …
Ο ίδιος μας διηγήθηκε:
"Όταν την "ξεψάρισα" από τα δίχτυα, βλέπω ότι ήταν άθικτη! Ούτε στρείδια, ούτε χτυπημένη ή διαλυμένη από το κουτρουβάλημα στο βυθό για τρία χιλιόμετρα απόσταση, επί έξι μήνες, λες και δεν ακούμπησε ποτέ στο βυθό, λες και δε βρισκόταν στη θάλασσα και το πιο συγκινητικό, ήταν 9 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν τη γιορτή του Αγίου.
Ο Άγιος ήθελε να γυρίσει σπίτι του.
ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ!"

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από το διήγημα,
το οποίο θα κυκλοφορήσει συν Θεώ σε λίγες μέρες...
"Ένας Άγιος στο βυθό"
και από το βιβλίο :
"Αυτοί οι παράξενοι Χριστιανοί"
(εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας)

~ Αξιοσημείωτο σχόλιο από τον κ.Petro Papageorgiou
"Θέλω να δώσω την τεχνολογική μου μαρτυρία, προς δόξαν Θεού, για το θέμα του νοβοπάν πάνω στο οποίο ήταν και παραμένει να είναι κολλημένη η εικόνα αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα...
Για 7 χρόνια περίπου ήμουν διευθυντής στο εργοστάσιο της εταιρείας ΑΚΡΙΤΑΣ Α. Ε. που μεταξύ των άλλων προϊόντων ξύλου έφτιαχνε και μοριοσανίδες (το γνωστό νοβοπάν)..
Το κοινό νοβοπάν λοιπόν, αν το βάλεις για 2 ώρες στο νερό διογκώνεται περίπου κατά 30%.
Αν το αφήσεις για 24 ώρες έχει αποσυντεθεί εις τα εξ ών συνετέθη...
Δηλαδή η κόλλα του υδρολύεται πλήρως και μένουν μόνο τα τεμαχίδια του ξύλου..
Αν έχει προστεθεί και γαλάκτωμα παραφίνης στην κόλλα, τότε η διόγκωση στις 2 ώρες είναι περίπου 6% και η πλήρης αποσύνθεση συμβαίνει στις 5 μέρες περίπου..
Αυτό που συνέβη με το νοβοπάν της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα, δεν μπορώ να το ερμηνεύσω παρά μόνον ως θαύμα..!!!
Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν..!!!
Άγιε Σπυρίδωνα πρέσβευε υπέρ ημών..!!!

Δικό μας σχόλιο: Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι στο χωριό Πηγή Ρεθύμνης υπάρχει εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου, που την έβγαλε η θάλασσα πριν από δεκαετίες μαζί με δύο κηροπήγια. Στην πίσω όψη γράφει "Αποστολεύς" και το όνομα ενός Κελλίου του Αγίου Αντωνίου του Αγίου Όρους. Η εικόνα βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειας Ψαρουδάκη από την Πηγή, μέλος της οποίας τη βρήκε όταν βγήκε από τη θάλασσα.
Όλα αυτά, συν τοις άλλοις, νομίζω πως δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην ορθολογιστική βεβαιότητα της εποχής μας ότι οι διηγήσεις θαυμαστών σημείων στα παλαιά βιβλία της Ορθοδοξίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από "ευσεβείς μύθοι"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: